ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Un castel de top turistic – Castelul Corvinilor

TIPĂREȘTE URM de aici

De vreo doi ani de zile unul din cumnați mă tot întreba când mergem la Hunedoara să vedem vestitul castel al Corvinilor. Am tot amânat acest moment datorită distanței față de București, în principal, dar și lipsei de timp liber întrucât deplasarea necesita alocarea unui weekend întreg. Iată însă că Întâlnirea AmFostAcolo 2016 s-a desfășurat în apropierea Hunedoarei, la Cinciș – norocul meu, ghinionul rudei mele (eu am vizitat castelul, el încă nu :)).

Într-o dimineață răcoroasă de martie am pornit de pe malul lacului Cinciș către municipiul Hunedoara. Indicatoare către castel există peste tot în punctele esențiale, iar la un moment dat chiar se zăresc turlele înalte ale construcției medievale. Orașul Hunedoara, atât cât am perceput din traversarea cu autoturismul de câteva ori în trei zile, nu mi s-a părut prea „cald” și „primitor” – deși în fiecare oraș al țării există locuri frumoase și obiective interesante, trebuie doar să umbli să le descoperi. O parcare cu plată se află în preajma castelului, dar și locuri de parcare fără plată găsiți prin preajmă. Mai multe chioșcuri cu diverse obiecte, unele neintrând în categoria suveniruri, sunt amplasate în acea parcare și pe aleea ce duce spre curtea castelului (chiar în poartă un domn lăuda magneții de frigider lucrați manual). Mai multe persoane împărțeau fluturași publicitari ai unor restaurante din apropiere lăudând meniurile gustoase și ieftine – goana după un câștig pare acerbă în acest oraș industrial decăzut, iar turiștii sunt cei care mai animă străzile din jurul castelului.

Adresa oficială a Castelului Corvinilor este (cum se putea altfel): str. Castelului nr. 1-3. Informații actuale privind programul de funcționare și tarifele le găsiți accesând linkul următor: castelulcorvinilor.ro/201 ... ram-si-tarife-2.

În ceea ce privește vizibilitatea națională și internațională a acestui monument istoric vreau să vă aduc în atenție câteva evenimente. Timp de aproape o lună de zile (aprilie-mai 2016) o parte din sălile castelului-muzeu au fost inaccesibile vizitatorilor datorită filmărilor la pelicula americană DragonHeart IV (agerpres.ro/cultura/2016/ ... eart-4-11-00-42). Weekendul trecut (14-15 mai 2016) s-a desfășurat în incinta Castelului Corvinilor din Hunedoara a doua ediție a Târgului European al castelelor. Amănunte despre acest eveniment la care au participat reprezentanții a 30 de castele, cetăți și muzee din cinci țări europene găsiți aici: agerpres.ro/social/2016/0 ... elelor-18-21-43. În privința includerii în diverse topuri străine, castelul de la Hunedoara s-a plasat în ultimii ani pe locuri fruntașe. Astfel, apare cu Certificate of Excellence pe saitul TripAdvisor (2015), în top 15 cele mai uimitoare castele - publicat de saitul traveltips4life.com (locul 12,2015), în top 10 castele ce trebuie vizitate în Europa - realizat de portalul de turism Tourism Review (2014), în top 10 castele de basm din Europa - publicat de Huffington Post (locul 5,2013). Numai de bine! Și tot bine sună și veștile privind continuarea lucrărilor de restaurare, amenajare și promovare ce vor demara în anul 2016 (vezi amănunte aici: zhd.ro/eveniment/proiect- ... ului-corvinilor).

Revin la vizită... am plătit bilete cu reducere (5 lei – atât a fost reducerea pentru grup organizat), am apucat să plătesc și taxa foto (există, dar e modică: 5 lei) și beneficiind de serviciile unui ghid am pornit în explorarea ansamblului fortificat. Pentru cine agreează metoda există și varianta închirierii unui audio-ghid. Nu voi intra în amănunte în ceea ce privește istoria acestui monument gotic și nici nu voi descrie pas cu pas camerele vizitate – voi puncta doar elementele ce mi-au plăcut ori nu.

Castelul Corvinilor e impresionant încă de la prima vedere – stai pe podul suspendat pe piloni și privești cu nesaț minute în șir la turnurile, turnulețele, crenelurile și decorațiunile gotice de la ferestre. Un mic curs de apă se strecoară printre pilonii podului; se mai observă încă ruinele unei mori de apă lângă râușor. Pe sub turnul porții intrăm în curtea interioară al cărui aspect nu e prea plăcut – adică curtea este goală și nepietruită (poate așa arăta și pe vremea lui Iancu de Hunedoara), ceea ce accentuează senzația de „rece”. Există un traseu de vizitare care începe imediat din partea dreaptă a curții, pe lângă scara în spirală (străjuită de un portal foarte frumos decorat cu însemne heraldice - închisă publicului). Intrăm în spațiile oficiale ale castelului: Sala cavalerilor – imensă, menită să impresioneze pe cei ce pășesc în acest spațiu: fie smeriți pentru a primi judecata conducătorului, fie plini de bucurie și dornici de a petrece și a se ospăta la mese îmbelșugate. Sala este slab luminată doar de razele colorate ce trec prin vitraliile ferestrelor; arcele gotice ale tavanului se îmbină în chei de boltă decorate cu steme; coloane situate pe centrul sălii împart spațiul interior în două zone (pe una din coloane o inscripție în limba latină atestă calitatea de ctitor a lui Iancu de Hunedoara).

Un punct important este fântâna interioară, dar mai ales inscripția în limba arabă veche, aparținând secolului al XV-lea. Semnalizată printr-o săgeată roșie, pentru a fi observată de vizitatori, inscripția are legătură cu legenda săpării fântânii interioare de către trei prizonieri turci. De pe terasa fântânii se intră în lapidariul gotic – un loc care mi-a plăcut foarte mult deoarece aici am putut vedea elemente originale de arhitectură salvate în urma restaurărilor multiple prin care a trecut castelul (și care de multe ori mai mult au produs pagube).

Turul a continuat cu vizitarea părții utilizate ca reședință, de aici și aspectul puțin „mai cald” al camerelor și sălilor. Intrăm mai întâi în capelă, de fapt în galeria de sus de unde avem o imagine de ansamblu asupra lăcașului de cult: vitralii (deosebit cel ce îl înfățișează pe Iancu de Hunedoara), un mare sarcofag de piatră, inscripții vechi pe pereți, chei de boltă. Ne continuăm periplul alipindu-ne o perioadă de un alt grup și ascultând ghidul rotofei îmbrăcat în haine de epocă și „înarmat” cu o sabie destul de mare. Senzația de locuire și căldură e prezentă în camerele următoare, senzație indusă de mobilier, draperii, o blană de urs, sobe și cămine lângă care zac mormane de lemne (ar fi fost bun un foc micuț într-unul din șeminee). Unele camere de locuit (ca de exemplu camera domnițelor) au apărut după modificările din secolele al XVII-XIX-lea când spații cu rol militar au fost transformate în spații rezidențiale. Piese de ceramică, sticlă, porțelan și metal sunt expuse în vitrine și alte diverse obiecte de lemn (lăzi pictate, casete, etajere) constituie zestrea muzeografică a acestor spații.

De la înălțimea etajului privim din balcon spre curtea interioară după care pătrundem în Sala dietei, un spațiu monumental situat deasupra Sălii cavalerilor. Utilizată pentru ceremonii, Sala Dietei impresionează prin mărime și păienjănișul arcelor gotice ce o susțin. Pe pereți se păstrează încă urme ale unei picturi reprezentând portrete din vremea lui Gabriel Bethlen. O masă lungă de lemn și mai multe jilțuri mari creează atmosfera unei săli de „ședințe” medievale.

Incursiunea continuă într-o aripă cu aspect auster, cu rol clar de apărare: Turnul Capistrano (unde se păstrează un șemineu gotic original), ne plimbăm pe punți, scări, galerii (sub care se cască hăul) până la Turnul pustiu (de unde putem admira împrejurimile și celelalte elemente de fortificație), după care mergem spre Turnul și galeria Neboisa. Galeria de acces se sprijină pe piloni groși și face legătura cu un turn de apărare cu mai multe etaje – aspectul exterior completează imaginea idilică a castelului. În turnul Neboisa se văd urmele altei instalații de încălzire precum și un ancadrament gotic de acces.

Palatul administrativ ridicat în mai multe etape (și restaurat de mai multe ori) găzduiește mai multe camere cu expoziții (port popular, fierărie). Turnul vechi de poartă m-a impresionat prin mărime și rezistența în timp a construcției. O expoziție cinegetică (în sală e un frumos covor țesut cu imaginea castelului) precum și o sală unde sunt expuse rezultatele săpăturilor arheologice dintr-o necropolă situată pe dealul din apropiere. O altă expoziție se află într-o sală de lângă intrare și conține felurite obiecte de podoabă, arme (vârfuri de săgeți, de sulițe), piese de harnașament, fragmente de cahle, statuia de lemn a Sfintei Margareta, manuscrise. În apropiere ieșirii se află Camera de tortură și închisoarea, „obiective” interzise copiilor sub 12 ani. Mie personal nu mi-au plăcut deși sunt realități ale timpurilor de atunci; muzica era prea asurzitoare, chiar mă mir cum doarme noaptea supraveghetoarea ce stă în acea sală.

Am lăsat pentru sfârșit ascensiunea în turnul aflat deasupra intrării actuale; am admirat la un etaj intermediar o expoziție cu imagini și gravuri vechi ce înfățișează castelul, apoi am ieșit în galeria exterioară bucurându-ne de priveliștile de la înălțime.

Am încheiat vizita la castel cu o plimbare pe străduțele din jur căutând un punct de unde să vedem și cealaltă față a reședinței fortificate. Am mers cu autoturismul pe str. Gabriel Bethlen și am parcat chiar la intersecție cu str. Toamnei. Aici un bătrânel făcea curat în fața porții; văzându-ne cu aparatele foto ne-a întrebat dacă vrem să vedem castelul. La răspunsul nostru afirmativ ne-a deschis o poartă și ne-a invitat să intrăm în acea grădină pentru a admira Castelul Corvinilor. Admirabil comportament! Am putut observa astfel și aspectul exterior dominat de turnuri de apărare de pe latura estică și sud-estică, latură mai puțin împodobită cu elemente arhitecturale.

Concluzii. Castelul Corvinilor este un obiectiv turistic de importanță națională care trebuie vizitat dacă aveți programată o vacanță în zonă ori aveți o fărâmă de timp liber în timpul unui tranzit. Durata unei vizite în interiorul castelului durează circa 1 oră jumătate – 2 ore în funcție de interesul fiecăruia și de pasiunea pentru fotografie. Pentru a evita lovituri vă rog „Atenție la cap” în câteva zone (marcate) și, de asemenea, supravegheați copiii în câteva locuri cu acces mai dificil (nu e nimic de speriat, doar puțină atenție la cei neastâmpărați). Au fost săli și zone care mi-au plăcut foarte mult, dar și unele camere ori locuri unde se mai poate interveni cu amenajări, locuri mai „calde” sau mai „reci” – depinde de percepția fiecăruia. Accesul către castel e facil, există indicatoare peste tot, prețul biletelor e rezonabil (nu ar fi fost rău să se distribuie gratuit, împreună cu biletele, un mic pliant cu traseul de vizitare). AmFostAcolo și recomand vizitarea acestui monument istoric.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.05.16 15:50:44
Validat / Publicat: 23.05.16 18:29:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 2059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sub un cer cam cenușiu ne întâmpină Castelul Corvinilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Maya_C
[23.05.16 18:46:35]
»

Doar anul acesta am fost deja de doua ori. Nu stiu de ce e ca un magnet pentru mine. De cate ori trec pe acolo ii fac o vizita. Mi se pare cel mai frumos castel din tara, mai ales privit de afara. In aprilie era inchisa o aripa. Se turna ceva film si era mare agitatie.

Zoazore
[23.05.16 20:24:00]
»

@tata123 - Și-un binemeritat SuperBonus de la mine!

Comentariile ar fi de prisos!

Michi
[23.05.16 22:42:29]
»

Clasă!

mishu
[24.05.16 08:57:11]
»

Am citit fiecare articol postat despre acest castel si de fiecare data am mai descoperit cate o informatie. Nu am ce sa spun mai mult decat ca este un castel deosebit iar articolul si pozele il prezinta in toata splendoarea lui. Felicitari, votat cu placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.05.16 11:35:17]
»

@all - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Castelul Corvinilor din Hunedoara e un monument istoric deosebit, un obiectiv turistic de prim rang, un loc unde legendele și basmele pot prinde viață.

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor circa 10.000 de vizitatori au traversat podul și s-au bucurat de vizita la castel. Priviți imaginile din link-ul următor - spectacolul de lumini proiectat pe zidurile bătrânului castel a fost de poveste (digi24.ro/Stiri/Digi24/Ac ... Noaptea+Muzeelo).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.05.19 08:58:42]
»

@all: Astăzi se deschide la Castelul Corvinilor ediția a V-a a Târgul European al Castelelor, eveniment la care participă 25 de expozanți (cetăți, muzee, palate) din țară și străinătate.

Programul târgului deschis în perioada 24-25 mai 2019 și lista participanților le descoperiți accesând această imagine: vezi foto.

Vă invit la Castel!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.05.21 12:45:17]
»

@All_news: În momentul vizitei mele în 2016 la Castelul Corvinilor tocmai ce se încheiase a doua ediție a Târgului European al Castelelor. Iată că după un an de pandemie mondială, ediția de anul trecut desfășurându-se online, zilele acestea (28-29 mai 2021) se desfășoară cea de-a șasea ediție a târgului în curtea exterioară a castelului. Din păcate expozanții din străinătate nu sunt prezenți, dar găsim reprezentanți de seamă din România: Cetatea Alba Carolina, Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Cetatea Deva etc. În zilele menționate se vor desfășura și alte evenimente în cadrul târgului (agerpres.ro/cultura/2021/ ... vinilor--720351).

Alegeri inspirate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Maya_C, Michi, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066931962966919 sec
    ecranul dvs: 1 x 1