GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Theologos - un sat care pastreaza traditiile locale
Dupa ce masina mi-a fost bombardata cu pliante despre Taverna Avgustos, dupa cele citite si auzite de la cei care au fost in Thassos intr-o zi in care soarele nu vroia sa se arate dupa norii ce acoperareau pina si virful Ypsarion, ne-am imbarcat in masina si am purces spre localitatea Potos. In Potos este un indicator care ne spune 10 sau 12 km pina la Theologos. Drumul pina acolo este frumos cu un relief parca de stepa, vegetatie mai mult la sol cu iarba pentru crecatorii de oi si capre.
Odata ajunsi in sat parca am dat timpul inapoi cu vreo citeva sute de ani, strazile pavate cu piatra, case din piatra, totul aproape din piatra strazile foarte inguste si bineinteles cu un singur sens. Cu o masina mai bine dezvoltata (gen nissan navara) greu reuseai sa te strecori pe acele strazi.
Theologos a fost declarată o aşezare tradiţională de guvernul grec, în 1979, pentru arhitectura sa superbă.
Dupa cele citite nu ne-am oprit la prima terasa aparuta in cale si am mers o strada paralela cu cea principala cred, unde acolo in fata tavernelor era cite un angajat care te invita sa iti ofere un loc de parcare si loc in taverna.
Pina la urma am ales Taverna Stelios.
Asezati la masa imediat un tinar a venit sa ne aseze o fata de masa de unica folosinta (ca in toate tavernele din Thassos) si sa ne i-a comanda (bineinteles ca nu era imbracat in ospatar nu se prea poarta). Dupa circa 5 minute acelasi tinar a venit si ne-a servit din partea casei cite un uzo, niste pesti marinati (cred ca sardine) cu masline si traditioanla piine prajita pe care a picurat ulei de masline si cimbru.
Am comandat oaie (sau miel) si capra la protap, noi fiind 4 persoane am comandat fiecare cite o portie nu am stiut ca dintr-o portie se pot satura 2 persoane. Cam dupa circa 15 minute ne-a fost servita comanda, dupa o lupta apriga cu, carnea de oaie (miel) si capra nu am reusit sa mincam nici macar jumatate din ce ne-a fost servit, dar ospatarul ne-a intrebat daca nu dorim sa ne impacheteze ce a ramas si asa a facut. Tot personalul era defapt o singura familie care se ocupau de propria afacere. Nu mai retin exact cit am platit dar nu a fost foarte mult in jur de 10 euro de persoana si am mai avut inca o zi din ce ne-a mai ramas. Majorititatea turistilor erau impresionati de marimea portiilor de oaie si toti plecau cu pachet acasa. Pentru cei carora le place carnea de oaie (miel) sau capra (nu am simtit diferenta intre ele) si se afla in Thassos sa nu uite sa treaca neaparat prin Theologos.
Alte tearase care m-a impresionat prin asezarea lor dar le-am observat dupa ce am iesit de la Stelios sunt Orizont si Lambiris pe linga Avgustos care isi face reclama foarte muta prin pliantele lasate pe masina.
Satul este presarat cu magazine micute cu produse ale localnicilor: miere de portocal, de pin, dulceturi exotice, mirodenii, sapunuri facute in casa, ulei de masline presat la rece (extra virgin), masline, ouzo, Tsipouro, diverse lichioruri home made.
Aici mai puteti vizita Muzeul folcloric.
 
Daca se poate WM
http: //www. youtube. com/watch? v=6y8taDLGMeo
Trimis de dannek in 17.03.10 11:52:48
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Intr-adevar, o destinatie care ar trebui inscrisa la capitolul 'must see".
Mai ales ca are si o istorie foarte frumoasa.
A fost prima capitala a insulei si mult mai inainte asezare de pirati.
Gratie arhitecturii deosebite si a faptului ca inca se mai pastreaza stilul de constructie si materialele locale, satul a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Foarte frumos scris si util. Am vazut si eu taverna Stelios, am o poza cu fatada care mi-a atras atentia. Eu am mancat la taverna Kaeonikh, in jur de 8 euro de persoana kokoretsi/soutsoukakia, o salata greceasca, prajitura din partea casei. Nu erau atat de generoase portiile cum spui ca erau la Stelios dar servirea a fost buna. Baiatul care ne servea nu stia engleza sa ne poata explica ce inseamna fiecare fel de mancare dar patronul a zarit discutia noastra prelungita si a venit personal la masa noastra sa ne ia comanda. Stiu sa faca comert...
Un vot si de la mine.
Mutat în rubrica "La pas prin Potos si imprejurimi, THASSOS" (nou-creată pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Theologos» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Sate montane în Thassos – Theologos (I) — scris în 31.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Theologos – satul încremenit în timp — scris în 19.09.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Theologos, unul dintre cele mai vechi sate ale insulei Thassos, prima sa capitală — scris în 16.10.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Satul Theologos, istorie și tradiție — scris în 21.03.15 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Theologos - un sat de munte cu personalitate — scris în 23.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Theologos - destinatie ofertanta (I) — scris în 05.08.13 de diana-camelia* din BACAU - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Un loc unde trebuie sa mergeti - Theologos — scris în 18.09.12 de laur75 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ