ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Thassos, in cautarea paradisului pierdut

Ilustrație video-muzicală
VANGHELIS - Conquest of paradise
TIPĂREȘTE

Inainte de-a face ocolul insulei Thassos, am o mica constatare, pentru cei care doresc sa se retraga pe-acesta insula plina de pini, maslini, nisip si soare, atunci cand reumatismul ii va incerca din greu pe la ceafa, coate si pe la picioare.

Pentru mine, sosit dintr-un oras poluat aflat in vecinatatea unui combinat, care in zilele cu ceata ma umple de miros de amoniac si de greata, insula de smarald a fost o farama de paradis, un loc plin de savoare, liniste si verdeata, coborata parca dint-un vis. Am cautat mult timp acest colt de rai prin lumea noastra de rele plina si in sfarsit cand am ajuns sa sper si sa gust din fericire un pic, colegul nostru expert in Elada, @ionescunic, m-a adus cu picoarele inapoi pe-al nostru mioritic plai, spunandu-mi ca-n Halkidiki totul e mai ieftin, daca vrei neaparat prin Grecia un ban sa dai. Chiar daca-n Thassos casele mai vechi sunt un chilipir, fara-ndoiala, nu “sar” mult de 10.000 de euro si gasesti oferte tentante si prin orase si prin sate, a-ti cumpara in insula de smarald o proprietate, se pare ca e-o greseala, colegul nostru expert, are dreptate!

Am inceput o analiza mai profunda…curentul electric e-adus aici de pe continent, printr-un cablu submarin de cateva mile, benzina si gazolina sunt scumpe, evident, caci ei n-au "rusi la granita", fratioare, apa exista insa din belsug, dar canalizarea adesea se-nfunda, ba se mai deverseaza apa menajera uneori direct in mare, apoi, am devenit constient, ca voi epuiza toate atractiile insulei in cateva luni de zile, si dup-aceea, ma voi plictisi de moarte stand doar cu burta la soare, printre salupe de lux si vile. Si chiar daca pe insula e cald, uneori e ca-n Africa, n-ai nevoie aici de pulover sau de geaca... la TV voi fi auzind mereu doar limba greaca iar pensia, ah, pensia, de-abia mi-ar fi ajuns pe-o masea. Asa ca, la vise am renuntat, ramanand sa revin insa, de-acum incolo in Thassos, macar intr-un an odata, si sa-ndur in continuare, poeticele noastre ierni si ploi de-acasa, ce parca nu se mai termina niciodata...

Dupa 3 zile de plimbari prin Limenas (1) si pe la cele doua plaje vecine Makryammos Beach (2) si Marble Beach (3), a 4-a zi a plouat, …tocmai bine, ne-am zis noi, azi e un moment excelent de socializare cu vecinii din Bucuresti si Timisoara si e vreme de gatit mancare la bucataria vilei noastre, un loc in care “fetele” se intalnesc la ciorbe si tocanite, motiv ca sa mai schimbe intre ele, cateva vorbulite. Bucatele le puneau apoi la pastrare in frigider pentru “barbatii” lor de pe fiecare palier si mai ales ca, de fapt, ele au venit, nu la digerat ci la cura de slabit si de bronzat.

A 5-a zi ne vine si automobilul, “I’m an Ukrainean girl” ni l-a lasat in fata vilei, iar noi…atat am asteptat, insotiti de muzica greceasca a lui Vangelis, “Conquest of paradise” ce rasuna puternic in masina, am si pornit-o “val-vartej” in cautarea paradisului pierdut. Cand ai o masina sub pantaloni si poti sa te deplasezi unde vrei, profiti la maximum de acest avantaj. Pornesti in tromba, avid de imagini noi si aventuri. La retina noastra, aburita de ploaia din ziua precedenta, au inceput sa functioneze iarasi stergatorarele de parbriz si din nou imaginile colorate in albastru, verde, alb, maroniu si turcoaz ale insulei, au inceput sa defileze prin fata ochilor nostri ca intr-o productie color 3 D. Eram imbatati de-atata frumusete ce a putut fi adunata intr-un singur loc.

O pornim mai intai spre Est, sau mai bine zis, daca considerati insula un orologiu pe care-l priviti fata-n fata, mergem in sens orar. Trecem in goana pe langa cariera de marmura si plajele Makryammos (distanta 5 minute), facem, o “baie de soare” de o ora in ultravioletele diminetii, apoi, dupa 10 minute de mers pe patru roti, ajungem din nou la Marble Beach (drumul e scurt dar se-ajunge ceva mai greu caci nu e asfaltat), …mai ramanem si aici o ora…ne oprim pentru cateva zeci de minute la Potamia, sat aflat in umbra muntelui si varfului Ypsario (23), vizitam si un muzeu de arta contemporana, (sculptura+pictura), muzeu numit Vagis (2 euro intrarea), apoi ajungem in satul vecin Panaghia. Aici pe la ora 9 se deschid magazinele de suveniruri … teoretic…dar… ehee…suntem in Grecia, nu e chiar asa…nu se deschid chiar toate…unele mai dorm inca…se deschid lenese doar pe la 9,15, altele pe la 9,30, altele chiar mai tarziu, …stau si ma intreb daca acest program de “deschid cand vreau si inchid cand vreau si la mijloc mai am si 5 ore de “siesta” (12-17) …nu e pagubos pentru economia Greciei si nu a cotribuit si el la criza elena? ”…imi amintesc de un lucru…la Limenas in marele bazar am intrat intr-o farmacie ca sa ma interesez de un medicament…farmacia era goala…astept…astept…nu apare nimeni ”din spatele tejghelei”… ies afara in strada…o domnisoara in halat alb ma observa in fine si ma intreaba in timp ce discuta aprins cu un vecin de la o taraba, daca doresc ceva…cred ca si-ar fi dorit ca sa nu-mi doresc nimic, caci era evident ca o deranjasem…a intrat cu mine in farmacie, mi-a dat medicametul de 1,2 euro si-apoi…tusti… a iesit din nou afara ca sa continue discutia…

V-am zis ca in acest an am vazut si primul grec nervos…cand a trebuit sa predam masina la firma, cu benzina “la semn”, …am deranjat de la “siesta”, (intre orele 12 si 17), un batranel de la o benzinarie care avea program “non-stop”. Acesta, evident iritat ca-i intrerupsesem pranzul, mi-a zis ca el nu-mi poate pune benzina “pana la semn ” ci doar “plinul”…cu toate ca la firma auto, am fost asigurat ca toti benzinarii ne vor ajuta, …deci…sau imi facea plinul sau ”la revedere”…s-a intors subit la ciorba lui si m-a lasat balta cu ochii in soare, spunandu-mi intr-o engleza perfecta ca pe insula mai exista si alte benzinarii… am ajuns la a doua si ultima benzinarie din Limenas, nu fara emotii, dar aici un benzinar tanar m-a servit, insa si el in graba mare, caci era tocmai la desert, mi-a pus insa benzina gresit, “sub semn”, asa ca a trebuit in final sa mai platesc inca 5 euro la firma unde lucra “I’’m Ukrainean-girl”.

Pana v-am facut acesta digresiune, iata ca s-a deschis si magazinul nostru preferat cu suveniruri, din Panaghia, magazin situat langa hotelul Helvetia. Panaghia este un sat pitoresac, situat “in panta” la poalele muntilor Ypsarion, la 7 km de Limenas, strazile sale sunt inguste, locuri de parcare gasesti mai greu, satul are si o mica piata centrala, numeroase magazinase simpatice, multi arbori care te rasfata cu umbra lor si sub care gasesti bancute si izvoare naturale frumos amenajate. O veche fabrica de ulei de masline, strajuita la intrare de-o scoarta de maslin milenar, sta inca marturie preocuparii dintotdena a locuitorilor insulei.

De la Panaghia poti ajunge usor la Crysi Ammoudia (4), pe-un drum ce coboara in serpentine usoare. Aici e celebra plaje Golden Beach, plaja cea mai lunga din insula, plaje cu nisip fin, apa limpede, intrarea in apa e lina, pragul de pietre lipseste, plaja e bine amenajata cu numeroase sezlonguri si umbrelute, ustensile de sport nautic, cabine de dezbracare si cateva terase. Exista pe-aici si o faleza pentru plimbare si bancute pentru odihna.

Urmatorul popas il facem pe plaja de la Skala Potamia (5), dupa vreo 3 km de mers, plaja este una dintre cele mai frumoase si linistite din insula, nu e mare dar e impodobita cu frumoase umbrelute din paie, terase si mici restaurante. Ai si o zona “libera” pentru “pus cearceaful pe nisip”, intrarea in apa e lina, apa e limpede, nisipul e fin, in zare se profileaza varful Ypsario iar pe marginea plajei ai cateva coline stancoase inverzite ce ajung pana la mare.

Coasta estica a insulei, unde ne aflam noi acum, e mai spectaculoasa. Pe sosea, ai curba dupa curba, soseaua e impadurita, intr-o parte ai muntele acoperit de frumoase paduri de pini, in cealalta ai marea care apare printre arbusti. Ai o mare albastra dar si o mare de verdeata. Soseaua, ingusta, dar de buna calitatea, si destul de libera in luna iunie, se pierde in acest spectacol al naturii salbatice. E-atat de multa frumusete in jurul ei incat esti tentat sa n-o mai privesti, asa ca nu e de mirare ca nu cu mult timp inainte, a avut loc aici un accident in care au fost implicate 3 masini…. atentie deci! …

Ne continuam periplul circuminsular si traversam satul Kinyra, care are o plaje neamenajata (8) si ajungem la superba plaje, Paradise Beach (7). Apoi patrundem in cele doua golfuri Aliki (8) fiecare dotat cu cate o plaje micuta iar intre ele facem un popas in golful si pe plaja de la Agios Ioanis, nu departe de locul in care, amatorii de arheologie pot admira doua situri…o ferma antica si ruinele unui far. Despre aceste ultime trei golfuri, v-am mai pomenit in ultimul meu review. Ajungem la plaja Thymonia (9), o plaje pe care, in cele 3 treceri pe care le-am facut pe langa ea, o vedeam mereu cam pustie. Coboram totusi si gasim aici o plaje mica, neamenajata, cu nisip fin dar presarata cu pietre mari ce stau ascunse prin nisip, un mic bar la intrare… ramanem si aici o vreme, suntem doar noi, plaja si marea…gasim frumoase pietre slefuite de apa. In stanga plajei se afla proprietatea cuiva, asa ca fotografia cu plaja e facuta din curtea omului, care a lasat usa deschisa si n-a iesit cu o puscoaie mare cu alice ca sa ma alunge de pe “proprietatea lui privata” cum se mai intampla uneori prin restul lumii.

Ajung si la manastirea Arhangelu Mihail, la baza careia se afla plaja Livadi (10), la care se ajunge pe un drum neasfaltat de vreo 200 de metri. Pe plaje gasim destul de multi oameni si 3 “camping-car”-uri din Bulgaria pe care scrie “Sofia rent a karavan”. Ne oprim si aici o ora… plaja e superba… ameanjata… 2,5 euro un sezlong cu umbreluta…e si un bar pe-aici… nisipul e fin, chiar daca mai e pe undeva prin spate si ceva bolovanis…cativa maslini, un bar si doi tineri ce servesc “la sezlong” bauturi reci…inghetata…cafea. Apa e limpede, deosebit de calda si pietre slefuite si colorate sunt peste tot. Aricii de mare lipsesc. Plaja e adapostita de peretii inalti ai unui golf stancos. Pe unul din versanti se dinstinge manastirea Arehangehelu. Pe plaje se face si topless din greu. Cred ca maicutele n-au voie sa priveasca inspre ea ci doar spre muntele Athos, care se ridica impunator in zare. Din cele 3 camping- car-uri ies 3 familii de bulgari, intru in vorba cu un baiat, …le-au inchiriat din Sofia cu 80 de euo pe zi si stau 10 zile…acolo isi gatesc, acolo dorm, am numarat 15 persoane, cate 5 de fiecare rulota…. a doua zi, cand am venit din nou ca sa facem plaje, erau tot acolo, banuiesc ca e voie sa stationezi pe plajele grecesti mai putin amenajate, fara nici o taxa…nu cumparau nimic de nicaieri…aveau si un grill…baxuri intregi cu apa minerala…privindu-i, am descoperit o noua forma de turism…turismul in caravana…si noi avem prin tara caravane dar n-avem turism...

Urmatorul popas il facem pe plaja Psili Amos, (11), undeva intre Astris si Potos… plajele sunt bine semnalizate, inca din sosea…ti se indica si directia sau cele 1-2-3 intrari inspre plaje…in insula Thassos n-ai nevoie de GPS…te duci unde te duce soseaua si ai totul pe tava…apar panouri cu indicatoare peste tot… pe litoral e greu sa te ratacesti sau sa ratezi ceva…. Psili Amos e-o plaje aglomerata…un amestec feeric de sezlonguri, umbrelute colorate, oameni bronzati, baruri si terase…plaja are o parte nisipoasa si una pietroasa…pe-aici s-au pus sezlonguri si umbrelute chiar si pe lespezile oblice de stanca ce patrund in mare…ai si multi pini in jur…pe sosea ai si o parcare mare iar vis-a vis de ea ai terase unde poti servi cate ceva…golful ce adaposteste plaja se contureaza clar, ca o semiluna…te poti aseza in panta, la umbra unor pini ca sa privesti cerul prin cetina lor…

Pentru a va orienta mai usor pe insula, am notat pe harta, cu cifre, principalele sale puncte de atractie…am ajuns asadar la jumatatea distantei, suntem in punctul cel mai sudic al ei. De-acum vom face si cateva incursiuni in interiorul insulei, de-aici, din Sud (si din Vest), pornesc cateva sosele spre inima insulei caci schimbarea de relief, o permite…

Potos ni se pare un oras aglomerat, animat, plin de viata. Vegetatia e parca alta pe-aici…apar si cactusii in floare si falezele inalte. Descoperim si un atelier de sculptura in marmura…urmarim cum din roca fara noima apar chipuri de om. Prin centrul orasului gasesti un bazar imens la care preturile la unele suveniruri sunt de 3-4 ori mai mici decat in Limenas. Eu gasesc cu 3 euro un album ecologic, cu copertile din paie de orez, “made in China”, care in Limenas costa 6 euro. Din cauza bazarului n-avem timp sa vizitam si plajele din jur.

De la Potos (12), poti sa ajungi usor in interiorul insulei, la Theologos (22), un sat de munte, cu strazi, inguste si intortocheate, un sat desprins parca dintr-o alta epoca…cea a pietrei. Aproape toate constructiile sunt aici din piatra. Vedem case vechi de piatra, simple, cu acoperisuri din tigle de piatra, dar si case mai noi, tot din piatra. Anexele gospodaresti sunt si ele din piatra. Noi ne oprim in fata unui atelier de confectionat sandale. E-o manufactura. Intr-un ungher, un batran mester taie pielea si coase baretele iar intr-altul, un tanar, prezinta marfa clientilor. Poti incerca orice sanda doresti, peretii sunt tapetati cu sandale. Dana vrea sa-si cumpere o pereche de sandale, cu 29 de euro, asadar eu ies din magazin, am la dispozitie o jumatate de ora ca sa fac fotografii. Descopar si o manastire din piatra, din pacate inchisa. Apoi gasesc si un cimitir din piatra, unde pe fiecare mormant, in locul crucilor, apar bisericute. In final, la marginea satului, apare si sursa constructiilor… cateva coline imense de piatra ce rasar ca din pamat si de unde poti sa-ti iei, oricat “material de constructie” doresti.

Revenim la soseaua de centura a insulei si ne oprim la plaja “San Antonio”, o plaje nisipoasa si foarte aglomerata, am impresia ca in sudul insulei plajele sunt mai aglomerate decat in nord…, apoi facem un popas la Pefkari (13). Aici gasim o plaje minunata. Nisipul e fin, plaja e destul de lunga si animata, in mijlocul ei, se afla-un loc rezervat ambarcatiunilor cu motor, intrarea in apa se face de pe un prag de pietre multicolore slefuite de valuri, care nu te deranjeaza insa deloc la talpi. Gasesti aici si numeroase baruri si terase chiar de-a lungul plajei. Nu dupa mult timp ajungem si la Limenaria (14). Aici te impresioneaza vechiul port, ambarcatiunile sale de diferite forme si culori stau ancorate in rada ca la parada. Plaja e fragmentata iar pe faleza gasesti o suita de terase unde poti servi ceva bun la masa, admirand in acelasi timp si marea. Noi comandam un platou pescaresc (mixt fish-10 euro), in care, printre zarzavaturi, o jumatate de lamaie si cartofi prajiti, se lafaie si cateva labute de caracatita, cateva inele de calmar, putin peste alb, sardine si cod, toate prajite. Primim si o carafa cu apa rece gratis (spun gratis pentru ca aceeasi carafa, la o taverna din Kavalaa, am platit-o cu 0,80 de euro). Mie nu-mi prea place pestele, dar sa stiti ca am gustat din fiecare “fruct” al marii si Ie-am apreciat pe toate, mai ales pentru ca toate aveau cam acelasi gust…de lamaie. Limenaria e-un oras frumos, curat, fatadele caselor sunt viu colorate, in port poti gasi excursii cu vaporasul de-o zi ce te poarta in cateva golfuri si neaparat la Giola, in “golful sirenelor”, tot aici poti urma si un curs de scafandrii dupa care mai primesti si-o diploma “cum ca de-acum incolo poti sa te scufunzi si sigur”.

Parasim sudul insulei, cu regret, tot drumul pana aici a fost senzational.

Langa Limenaria ne apare in drum si plaja Tripiti, ascunsa in spatele unui modern complex hotelier. Pe plaje apare si o grota, in care intri tiptil, cuprins de emotie. Zaresti o mica crevasa plina cu apa ce te conduce direct spre mare. Apa are un susur ciudat iar pe fundul grotei stralucesc mii de luminite. Poate ca acolo e comoara nicicand gasita a capitanului Kidd sau cea a parintelui Faria, raspandita pe mai multe insule, printre care si pe cea numita Monte Cristo sau poate aici a cazut din ceruri, meteoritul de aur a lui Jules Verne…dar nu, nu e decat reflexia razelor de soare in jucausa apa verzuie din grota…

Pornim mai departe. De-acum drumul devine mai sarac in imagini, soseaua parcurge o zona mai putin accidentata si poti, daca doresti, pe aceasta parte a insulei, sa ajungi mult mai repede acasa, la Limenas. De-aici incep “skalele”…Skala Marion, Skala Kallirachis, Skala Sotira, Skala Prinos, Skala Rachioni.

La Skala Marion (15) patrundem, iarasi in interiorul insulei pana la Maries (24), unde singura maicuta de la manastirea Pantelimonu, ne spusese ca exista o superba manastire…dar dupa un drum printr-o imensa plantatie de maslini, drum in care n-am intalnit decat o singura biserica inchisa si nici un trecator, n-am ajuns nicaieri, decat la o taverna situata intr-un catun. Acolo, un grec foarte simpatic ne-a lamurit ca manastirea Maries nu exista, ca ea de fapt este o biserica si ca am gresit drumul. Ne-am intors asadar dupa 2 ore de plimbare printre maslini. La Skala Marion se afla singurul centru medical mai important al insulei pe care nu va sfatuiesc sa-l vizitati niciodata. Nu este un obiectiv turistic.

Skala Kallirachi (16) este un sat de pescari, dovada casele prelungi, gen cherhana si casutele si rulotele de pe plaje. In ele, pescarii de la munte, din satul Kallirachi, isi pastreaza ustensilele de pescuit. Pe vremuri, satele erau ascunse in munti, in locuri ferite de atacul piratilor. Astazi, aceste asezari surori, pastreaza inca aceeasi frumoasa simfonie “; montan-marina” a devenirii, doar ca au coborat in vale, pe mal, imprumutand fiecare numele de “skala”, adica “satul de langa tarm”. , nimic altceva decat o prelungire a satului de la munte dar cu o “octava” sau chiar cu doua, mai jos. La Kallirachi am vazut cele mai mari dude, minimalizate aici de sateni si lasate sa cada pe jos si sa fie calcate de trecatori. Sus, in intortocheatul sat Kallirachi ajungem pe colina Methamorfosis, loc in care se aduna sculptorii ce vor sa schimbe lumea si care, prin creatia lor, pot sa se transforme si pe ei insisi. Nu lipseste de aici, nici multraspandita biericuta ortodoxa, care e deschisa si unde poti aprinde oricand o lumanare.

Ajungem si in portul Skala Prinos (17), de unde pleaca doua feriboturi spre Kavalaa, la 7 si la 9 dimineata, altele doua sosesc dupa masa, ai timp de “shopping” in “orasul amfiteatru” Kavalaa. Noi urcam pana langa satul Prinos, la hostelul “Smaragdi”…aici ne ratacim…satul are strazi inguste si pustii…in sfarsit un tanar angajat al hostelului ne lumineaza…ne arata si o cladire veche, in care erau cazati muncitorii unei mine de aur, argint si…smaralde, ce se gasea pe dealul de vis-à-vis…trecem pe langa doua biserici superbe si inchise…ajungem in fine la o sosea excelenta, “proaspat construita” in creierul muntilor…sosea care ne conduce la manastirea Pantelimonu (21), manastire care nu ne imporesioneaza prin marime sau frumusete ci prin faptul ca aici, rupta de civilizatie, locuieste o singura maicuta. Sunam la poarta. Maicuta ne spune cateva cuvinte despre manastire, na lasa sa intram in biserica ei si ne indreapta apoi spre o grota aflata in curtea manastirii. “No photos”. Maicuta ne spune ca in grota gasim apa sfintita ce se scurge de pe cateva stalactite direct de la Dumnezeu. La plecare cumparam cateva obiecte bisericesti ca sa-i multumim astfel solitarei maicute. La iesire surprind capatul unui furtun care patrunde in tavanul grotei cu “apa sfintita”.

Revenim pe soseaua de centura a insulei si ajungem la Skala Rachioni (18), o mica statiune cocheta cu cateva hoteluri si o plaje frumoasa, apoi in cale ne apar plajele mai modeste de la Glycadi (19) si Glyfada (20) (in extindere).

In sfarsit, iata-ne din nou acasa in Limenas, dupa un ocol complet al insulei Thassos, insula care, pe mine m-a prins in vrejurile si vrajile ei, inca de anul trecut.

Insula Thassos, a fost pentru mine, “dragoste la prima vedere” sau poate dragostea cea dintai, care nu se uita niciodata.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.07.11 20:53:14
Validat / Publicat: 04.07.11 22:41:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Iata harta insulei Thassos cu punctele ei majore de atractie turistica, pornim la drum de la 1 la 24, in sens orar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[04.07.11 21:40:56]
»

@Web... te rog doar melodia, fara videoclip, mersi! click aici

dorgoAUTOR REVIEW
[04.07.11 21:47:43]
»

@Web... si daca e posibil tehnic, dupa prima melodie, mai aseaza una...

click aici

sau daca nu e posibil, dubleaz-o pe prima, te rog, caci review-ul e lung...

webmaster
[04.07.11 22:37:12]
»

Nu se poate, din punct de vedere tehnic, extrage doar melodia dintr-un videoclip youtube; daca doresti doar audio, trebuie sa aleg un fisier de pe trilulilu, de exemplu cel postat !

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.11 06:16:59]
»

@webmaster... multumesc pentru efort si intelegere... muzica e excelenta iar acum intreg turul insulei poate fi usor urmarit de oricine si pe harta!

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.11 07:19:32]
»

@Admin... se pare ca banda rulanta a review-urilor e prea rapida, am postat unul aseara pe la ora 22,30 si acum, a doua zi, la micul dejun, aproape ca a si iesit de pe ecran, imi pare rau, dar ne revedem cu alte review-uri prin octombrie-noiembrie... in curand vom ajunge acolo, ca, pana sa se dizolve zaharul din cafea, vei vedea ca review-ul tau a si disparut... un concediu placut tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[05.07.11 07:50:23]
»

@dorgo, cine scrie pe site o face din placere, pentru a descrie experientele de vacanta, nu pentru a posta si ramane reviewul pe prima pagina cat mai mult timp. Daca doresti sa ajuti comunitatea AFA o poti face oricand in orice conditii dezinteresat, cine doreste sa afle amanunte despre Thassos (in cazul de fata), acceseaza rubrica acestei destinatii si descopera printre alte articole si reviewul tau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
C.Todi
[05.07.11 11:31:34]
»

@dorgo - urmaresc review-urile scrise de tine cu mare placere, si le caut chiar daca "au iesit din ecran"... cred ca sunt destui care fac acelasi lucru si asta ar trebui sa te bucure (se vede de altfel ca esti intre "preferati" si dupa punctajul pe care l-ai acumulat prin review-urile publicate)...

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.11 12:45:58]
»

Aveti cu totii dreptate, timpul nu poate fi oprit in loc, azi totul e viteza, in clepsidra vietii nisipul se scurge doar de sus in jos, niciodata invers, trebuie sa ne adaptam din mers acestui ritm infernal al ei si sa mergem cu totii inainte, cu orice pret, iar daca te-ai oprit, viata nu te asteapta, ea isi vede de cursul ei firesc si vor veni altii care iti vor lua locul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
florianais
[07.07.11 14:10:11]
»

@Dorgo - unde e harta de care vorbesti?

andrei

dorgoAUTOR REVIEW
[09.07.11 18:49:50]
»

@ticula... harta insulei Thassos e in prima fotografie, P02 si numerelele... 1,2. 3.4, ... 24 etc... de pe harta, reprezinta principalele atractii ale insulei... e ca la o ora de geografie...

florianais
[10.07.11 21:40:15]
»

merci. nu m-am uitat atent

bebe_eco
[12.07.11 15:47:56]
»

imi puteti spune de unde ati luat harta?

motaneata
[12.07.11 15:49:14]
»

@dorgo,

oarecum surprins fiind de similitudinea titlului tau cu al meu , am citit cu atentie impresiile tale despre Thassos.

Acum un an, intr-un ecou la review-l meu despre Ciclade, glumeai pe seama unor amici de-ai tai care mergeau in concediu in acelasi loc si

stiu dinainte unde-si vor petrece si concediul din 2020, nu-si mai bat capul sa caute si sa experimenteze... eu insa mor cand ii aud vorbind mereu si mereu de acelasi loc...

Acum vad ca si tu recidivezi, mergi in concediu in acelasi loc. Poate ca este randul lor sa glumeasca pe aceasta tema.

Laudabila intentia ta de a scrie un review structurat, un "minighid Thassos", propunand un tur complet al insulei, cu vizitarea tuturor plajelor importante cat si a obiectivelor turistice, intr-o singura zi. Eu unul consider misiunea imposibila, nu as putea sa vad atatea statiuni turistice, sate traditionale, biserici, muzee, porturi intr-o singura zi, plus sa si stau cate o ora pe fiecare plaja!

Nu contest ca ai facut acest tur, dar cred ca l-ai facut in viteza si, de aceea, unele impresii sunt amestecate.

Te rog sa-mi permiti cateva observatii:

1. in poza 6 satul nu este Panagia, Toate casele din fosta capitala a insulei, Panagia, au acoperis din piatra si nu din tigla. Poza ta este din Potamia.

2. de la Marble Beach spui ca drumul te-a dus in Potamia si apoi in Panagia:

... ne oprim pentru cateva zeci de minute la Potamia... apoi ajungem in satul vecin Panaghia.

In realitate drumul (cum vii dinspre Marble Beach) trece intai prin Panagia si apoi prin Potamia.

3. tu localizezi Golden Beach numai la Crysi Ammoudia.

De la Panaghia poti ajunge usor la Crysi Ammoudia (4), pe-un drum ce coboara in serpentine usoare. Aici e celebra plaje Golden Beach

In realitate Golden Beach este plaja din tot golful si tine de la "Vigli" si pana la "Hotel Glaros".

4.

plaja de la Skala Potamia (5), este una dintre cele mai frumoase si linistite din insula, ... intrarea in apa e lina, apa e limpede, nisipul e fin

Nu este asa, trei sferturi din plaja de la Skala Potamia este cu pietre, inclusiv in apa, plaja a fost erodata masiv asta iarna. O singura portiune a ramas cu nisip, de la Aphrodite la Glaros, si asta datorita digului de protectie din capatul plajei. Descrierea ta seamana mai degraba cu partea de Golden Beach din dreptul Chrissi Amoudia (Skala Panagia), de la jumatatea golfului si pana in nordul acestuia. Aici plaja este pefecta, nici o alta plaja din Thassos nu se poate compara cu aceasta.

5. Dar cel mai contrariat sunt de prezentarea ta despre Paradise Beach. Sigur ai fost acolo? Nu inteleg de ce ai omis sa spui (aici, dar si in review-ul anterior -dedicat acestei plaje-) detaliul cel mai important: Paradise Beach este locul in care "nudistii" si "textilistii" stau pe aceeasi plaja! Cum se coboara pe plaja, in jumatatea din stanga a acesteia, oamenii sunt in costumul lui Adam, cu toate alea la vedere, femei si barbati, majoritatea in picioare. La mijlocul plajei sunt amestecati, si cu costum si fara, iar in dreapta numai cu costum. Tu unde erai?

Eu habar nu aveam ca exista asa ceva la Paradise Beach, am coborat, linistit, sa fac o baie-n mare. Cand colo, in fata mea, doi roscati flescaiti se tineau de mana, in fundurile goale. Mai la stanga un barbat si o femeie, la fel! Ici-colo cate un barbat cu slip, foarte putini cu şort. Perechi-perechi, amestecatura de voyoristi si exhibitionisti alcatuiau un tablou grotesc, la limita promiscuitatii. Nu mi-am putut imagina ca poate exista asa ceva la doi pasi de Kinira! Tu chiar ai facut plaja acolo? Inca sper ca nu, inca sper ca ai "inventat" o parte din review.

Ar mai fi si altele de zis, dar mai bine ma opresc.

florianais
[13.07.11 12:37:18]
»

@motaneata

Eu am fost la Paradise beach si chiar nu am vazut cele descrise de tine. Poate ca erau nudisti, dar sincer nu i-am vazut. Si am fost cu fetita mea de 3 ani. Poti fi sigura ca daca era ceva evident plecam imediat. Dar chiar nu am observat lucrurile descrise de tine.

motaneata
[13.07.11 13:46:07]
»

@ticula, doar nu crezi ca am avut vedenii!

La intoarcere chiar m-am intrebat: de ce nu a scris nimeni despre asa ceva? Dar am constatat (prea tarziu, din pacate) ca se scrisese despre asta chiar pe AFA. Iata ce scrie @ionescunic (click aici)

Plaja e impartita in doua parti distincte: partea din dreapta cum cobori inainte in fata parcarii este frumos amenajata si intretinuta, are umbrelute din trestie si sezlonguri dar acestea sunt destul de inghesuite si partea din stanga cum cobori unde nu sunt umbrelute si se sta la liber si cam liber si de haine, nu toti de acolo insa isi lasa posesiunile naturale la vedere ci numai o mica parte care se retrage spre capatul plajei.

In alte locuri (bareplaces.com) se spune ca:

Paradise beach is a very popular naturist beach on the island of Thassos. It is about 23 kilometres from Thassos town and easily reached from there and the other main holiday resorts of Thassos.

Probabil ca eu am nimerit direct in mijlocul celor "amestecati". N-am nimic cu nudistii, poate e plaja lor, dar atunci ce cautau ceilalti acolo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.07.11 13:18:06]
»

@bebe_eco... harta am cumparat-o anul trecut din Limenas, alias Thassos city, a fost vreo 3-4 euro...

dorgoAUTOR REVIEW
[14.07.11 15:57:07]
»

@motaneata... ai vazut ca-mi plac tururile... turul balnear la Salajului, Maramuresului, al Banatului, marea bucla moldava, turul castelelor de pe valea Muresului, turul lacurilor sarate din Transilvania... asa ca am facut si un tur al insulei Thassos in 5 zile, nu intr-o zi... pe bucati... prima zi pana la Aliki-Arhanghelu, a doua zi pe partea cealalata pana la Limenaria, apoi, am acoperit golul ramas in sud... apoi am zabovit pe plaja Livadi o jumatate de zi, apoi pe inca vreo 5-6 plaje cate o ora... e imposibil intr-adevar sa parcurgi totul intr-o zi... apoi am intrat si in interiorul insulei... manastirea Pantelimonu... Maries... Theologu... am fost pe mai multe plaje decat cele descrise... pe vreo 20... eu am pus mai putine caci deja le incurcam, si pe aparatul foto nu scrie si denumirea plajei... aici trebuie sau sa scrii repede ca sa nu uiti sau sa nu mai scrii deloc... oricum vei face greseli... cat despre ce scriu altii? ... rar citesc totul... citesc pe sarite... nu am timp sa citesc nici ceea ce am scris eu pe AFA... gandeste-te ca acum scriu concomitent in 3 directii... la 2 site-uri din afara, (in Belgia si Franta-beletristica), scriu un roman si scriu si pe AFA... asadar... e inevitabil sa nu apara greseli din lipsa de timp... acum pregatesc turul insulei Corfu... apare in septembrie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata
[14.07.11 16:49:29]
»

@dorgo, iti multumesc pentru ecou, credeam ca ma ignori. Din review asta se intelege: ca in a 5-a zi ai primit automobilul de la "Ukrainean girl" si ca ai facut un tur al insulei intr-o singura zi.

Legat de obligatia ta de a scrie: las-o mai moale, nu te obliga nimeni sa concurezi cu Marcel Proust, ar trebui sa scrii numai din placere (si atunci greselile ar fi mult mai putine). Oricum, greselile recunoscute sunt aproape iertate.

Pana la urma te-ai hotarat unde te retragi? In Thassos sau la... Copsa Mica?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.07.11 19:35:45]
»

@motaneata... ei, acuma ma retrag in camera de zi sau pe balcon ca sa ma costumez ca-n Hexagon, in Sarkozy sau in Alain Delon, (inca nu m-am hotarat), caci astazi am de facut fata zilei de maine cand serbam cu sampanie, sare si paine, "Vive le 14 Juillet, avec tout mon amitie! ", bla, bla, bla... apoi, obladi, oblada, poimaine scap incet, incet de belea (un pic) si fug sa inot la Slanic (Prahova) printre munti de sare, ca-i, moncher canicula mare, anul asta sunt multe pete pe soare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata
[14.07.11 20:34:28]
»

Ce, ai inebunit? Ce sa faci tu la Slanic? Locul tau cel mai de vis, stiu ca e la Paradise (Beach) !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
C.Todi, dorgo, florianais, motaneata
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069290161132812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1