GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin luna aprilie, când am trimis o solicitare agenției site-ului pentru un sejur de 7 nopți în Skiathos, începând cu 30 mai, nici măcar nu bănuiam care va fi oferta. În loc de obișnuita listă de hoteluri cu prețurile aferente, am primit un telefon de la Cornel care îmi propunea să îmi schimb puțin planurile de vacanță și să mă alătur unui mic grup de ziariști și oameni de televiziune, pentru a descoperi alături de ei frumusețea insulelor Skiathos și Skopelos și, evident, pentru a vi le face cunoscute și vouă, la întoarcere. Nu am stat prea mult pe gânduri și am acceptat, mai ales că singurul ,,sacrificiu’’ pe care trebuia să îl fac era să îmi fragmentez vacanța și în loc de 7 nopți în Skiathos să petrec doar 3 nopți acolo, iar pentru următoarele 4 să mă mut pe Skopelos, o insulă vecină și mai puțin cunoscută turiștilor români, pentru care, începând din această vară, a fost introdusă cursă charter cu plecare din București, Cluj și Timișoara. Bineînțeles că după ce a trecut euforia momentului am realizat ce responsabilitate îmi apasă pe umeri, pentru că, spre deosebire de ceilalți invitați eu nu sunt jurnalist, dar am fost mândră să mă transform, pentru o săptămână, în ziarist, reprezentant al site-ului nostru și o să încerc să vă prezint în detaliu, cu multe poze, frumusețea celor două insule, care sunt atât de frumoase și totuși atât de diferite. Așa că... hai la drum! :)
Aventura a început pe 30 mai la ora 6.30 dimineața, când m-am alăturat micului grup pe aeroportul Otopeni, pentru a ne îmbarca în avionul ce decola la ora 8.30, urmând să aterizeze, după un zbor de 1 oră și 50 minute pe micul aeroport din Skiathos.
După ce i-am cunoscut pe viitorii mei parteneri de călătorie, care aveau să îmi devină, în scurt timp, foarte buni prieteni, ne-am îndreptat către ghișeul de check-in, pentru a preda bagajele. Deși se formase o coadă destul de mare, totul a mers rapid și fără probleme. În fața ghișeului era un reprezentant al agenției, care avea o listă pe care erau trecuți toți turiștii ce urmau să se urce la bordul avionului. Când ne-a venit rândul am prezentat biletele de avion și am predat bagajele de cală. Cursa charter este operată de Tarom și am avut dreptul la un bagaj de cală de 23 kg și de unul de mână de 10 kg.
Nu aveam emoții în ceea ce privește zborul, îmi place să călătoresc cu avionul, mi se pare fascinant ca la ora 7 dimineața să îți bei cafeaua în București și la ora 12 să stai pe plajă pe o insulă din Grecia, odihnit și pregătit de aventură. Zborul a fost plăcut, fără nici un fel de incidente. Imediat ce s-a stins avertizarea luminoasă care ne obliga să ne ținem centurile legate, stewardesele au început pregătirile pentru servirea mesei, iar când am terminat de mâncat și m-am uitat pe geam, zburam deja deasupra Greciei. Imediat ce am ajuns deasupra Arhipelagului insulelor Sporade și a insulei Evia, peisajul ce ni se desfășura în fața ochilor era unul de vis. Am avut noroc de vreme frumoasă, cu cer senin, iar imaginea insulei Skiathos văzută din avion în momentul în care acesta se pregătește de aterizare este una pe care nu o voi uita niciodată.
Trebuie să vă spun câteva cuvinte despre aeroportul Alexandros Papadiamantis din Skiathos și despre aterizarea avioanelor pe acesta, pentru că, așa cum poate mulți dintre voi știu, acest aeroport are ceva care îl deosebește de celelalte. Aflat la marginea orașului Skiathos, în continuarea micului port de agrement, aeroportul are cea mai scurtă pistă din Europa, o pistă care pare că începe și se termină în apele mării, așa că doar aparatele de zbor care îndeplinesc anumite standarde și piloții cu experiență pot ateriza acolo. Acest lucru face ca aterizarea pe acest aeroport să fie spectaculoasă, avionul trece la mică distanță deasupra bărcilor ancorate în port, iar după aterizare frânează brusc, aproape lipindu-se de pistă. După ce avionul se oprește înțelegi de ce doar anumiți piloți pot efectua aceste aterizări, aici pilotajul se transformă în artă, iar pilotul care ne-a purtat pe noi, printre nori, spre paradis, a fost un adevărat artist. Undeva la marginea pistei, în afara aeroportului, există un loc în care se strâng zilnic o grămadă de oameni, înarmați cu aparate de fotografiat și camere de filmat, dornici să surprindă aterizarea avioanelor care trec, la mică distanță deasupra lor.
La coborârea din avion am fost îndrumați de către personalul aeroportului către clădirea mică în care trebuia să așteptăm descărcarea bagajelor. Aici am găsit, pe un perete, suporturi în care erau puse la dispoziția turiștilor, gratuit, hărți ale insulei. În scurt timp au început să apară pe bandă bagajele și după ce le-am recuperat am pornit spre ieșirea din aeroport, unde ne așteptau doi reprezentanți ai agenției, care ne-au îndrumat către unul dintre autocarele ce așteptau în parcare, pentru a-i duce pe turiști la hotelul ales.
Pentru cele 3 nopți petrecute pe insula Skiathos, am fost cazați la hotelul Skiathos Palace un hotel de 4 stele aflat în zona de sud-vest a insulei, în apropierea celebrului golf Koukounaries. Dar despre hotel voi povesti în alt articol, acum o să încerc să vă povestesc câte ceva despre insula Skiathos, așa cum am văzut-o eu și atât cât am putut să o descopăr în cele câteva zile petrecute acolo.
Insula Skiathos face parte, alături de Skopelos, Alonissos, Skyros și alte câteva insule mai mici din arhipelagul Sporadelor, un grup de insule aflate în nord-vestul Mării Egee. Toate aceste insule beneficiază de o vegetație bogată și de peisaje spectaculoase, dar acestea sunt, după mine, singurele lucruri pe care le au in comun. În rest ele sunt destul de diferite, iar o vacanță în care să descoperi, pe rând, particularitățile fiecăreia, este una din care te vei întoarce cu sufletul plin de frumusețe, cu mii de fotografii și cu o grămadă de amintiri frumoase.
Skiathos este o insulă mică, având mai puțin de 50 km pătrați, (12 km lungime și 6 km lățime), acoperită de păduri de pin care se varsă în mare, verdele crud al acestora contrastând puternic atât cu albastrul apei cât și cu auriul nisipului de pe cele 69 de plaje cu care această micuță insulă a fost binecuvântată. Ajungând aici la sfârșit de mai, am putut beneficia de întregul spectacol al naturii, pentru că peste tot erau leandrii și bougainvillea înfloriți, având flori de la alb, roz pal și mov până la roz aprins și roșu. Citisem, înainte să plec, că renumiți actori de la Hollywood au făcut din Skiathos a doua lor reședință, îndrăgostindu-se de frumusețea ei, iar după ce am ajuns să o cunosc am înțeles și de ce.
În cele câteva zile aveam să descopăr o insulă cosmopolită, cu peisaje de vis, cu plaje nenumărate, unele frumos amenajate, altele sălbatice sau accesibile doar de pe mare, o insulă liniștită ziua și plină de viață noaptea. Ceea ce este interesant la această insulă este că dacă te muți de pe o plajă pe alta peisajul pe care îl ai în fața ochilor se schimbă, astfel că poți să vezi în zare insula Evia, insula Skopelos sau continentul și muntele Pelion. Skiathos este, fără doar și poate, un mic paradis ce merită cu prisosință descoperit.
Pe drumul de la aeroport până la hotel ghidul ne-a povestit câte ceva despre insula Skiathos și așa am aflat că aici a fost creat și arborat pentru prima dată, în 1807, drapelul Greciei și semnificația acestuia: crucea de pe steag simbolizează credința, grecii fiind în proporție de 98% ortodocși și se consideră cei mai credincioși dintre credincioși. Cele 5 linii albastre simbolizează apa, iar cele 4 linii albe simbolizează uscatul, iar adunate aceste linii sunt 9, adică câte una pentru fiecare literă conținută de cuvântul ELEFTERIA, care înseamnă libertate.
Fiind o insulă mică, având aproximativ 12 km de la un capăt la altul, nu este greu de străbătut și de descoperit.
Cei care ajung aici cu avionul sau cu autocarul, au trei variante de transport pe insulă: autobuzele locale, taxiul sau o mașină, scuter, ATV-uri închiriate.
Transportul local este foarte bine pus la punct, existând o linie de autobuz care străbate insula pe toată lungimea ei, din Skiathos Town până în Koukounaries, având de-a lungul ei 26 de stații. Fiecare stație are atât un nume cât și un număr, pentru a putea fi ușor reperate și reținute. Biletul poate fi procurat din autobuz și costă 2 euro de la un capăt la celălalt. Autobuzele circulă cu o frecvență de 15 minute, iar ultimul autobuz pleacă din Skiathos către Koukounaries la ora 24.
Stațiile pot fi reperate ușor pe șosea, sunt amenajate și se află, în general, lângă intrările spre cele mai renumite plaje sau pe lângă hotelurile mai importante. Din acest motiv este ușor să te descurci pe insulă și dacă nu poți sau nu vrei să închiriezi un mijloc de transport. Tot ce aveți de făcut este să reperați stația cea mai apropiată de locul în care vreți să ajungeți. Pe harta pe care am luat-o din aeroport, de exemplu, sunt însemnate toate stațiile de autobuz, cu numărul fiecăreia.
Capătul din Skiathos Town al liniei de autobuze îl veți putea găsi ușor, se află chiar după ce se termină portul nou, lângă o școală.
Pentru că viața de noapte în Skiathos Town abia începe la 12 noaptea, pentru cei care doresc să petreacă până spre dimineață în oraș, o altă variantă de transport este taxiul. Insula este deservită de 19 taxiuri, pe care le puteți găsi atât în zona aeroportului cât și în parcarea de lângă port. Tariful este de 2 euro pe km, dar bănuiesc că este negociabil și în funcție de distanță, pentru că două dintre fetele din grupul nostru au ales să rămână într-un club până mai târziu și s-au întors din oraș cu taxiul, iar o cursă până la hotelul din Koukounaries a costat 15 euro.
Centre de închirieri: aici oferta este foarte bogată, practic aproape unde te învârți găsești câte un centru de la care poți închiria o mașină, un scuter sau un ATV cu care să te plimbi pe insulă. Chiar și la hotel era un astfel de centru și, cu siguranță, toate hotelurile au așa ceva prin apropiere.
Noi am avut închiriate două jeep-uri 4x4, Suzuki Jimny. Am văzut multe astfel de mașini circulând pe insulă. Sunt foarte bune pentru că unele locuri sunt greu accesibile, urci sau cobori pante destul de abrupte, iar accesul la unele plaje se face pe drumuri forestiere, neamenajate. Dar am întâlnit, deasemenea și multe mașini mici, așa că alegerea aparține fiecăruia, evident și în funcție de buget.
Prețurile pentru închirierea unei mașini în perioada în care am fost eu sunt următoarele:
Cat. A (mașinuță mai mică, Hunday I10 de ex) - 35eur/zi, 100eur/3 zile, 210 eur/7 zile
Suzuky Jimny - 40eur/zi, 110 eur/3 zile, 250 eur/7 zile,
Deși este o insulă micuță, oferta de cazare este foarte bogată și veți găsi, cu siguranță, ceva pe gustul vostru. Am văzut de-a lungul drumului ce leagă Koukounaries de Skiathos Town o multitudine de locații de cazare, de la hoteluri elegante de 5 și 4 stele, la studiouri dichisite, aproape fiecare cu piscină și grădini pline cu palmieri și flori frumoase. Pentru cei care doresc să stea în oraș oferta este, iarăși, foarte variată.
Am văzut în plimbările noastre studiouri sau hoteluri aflate pe plajă sau în imediata apropiere a acesteia, altele cocoțate pe dealurile înverzite. Pentru a alege o unitate de cazare poate ar trebui să studiați puțin plajele pe care doriți să vă petreceți timpul, zonele în care se află acestea, să stabiliți exact ce tip de cazare vă doriți (studio mai modest dar dotat cu chicinetă sau hotel care să asigure măcar micul dejun) și abia apoi să începeți să căutați un hotel.
Discutasem înainte de plecare cu un prieten, care mi-a spus că, după părerea lui, cel mai bine este să fii cazat în Skiathos Town, dar acum, după ce am văzut la fața locului cum stau lucrurile, spun că o cazare în oraș nu ar fi pe gustul meu, că aș prefera oricând să stau în zona Koukounaries pentru liniștea de acolo, pentru plajele superbe din jur și să plec seara cu mașina sau autobuzul în oraș. Deci e chestie de gusturi, suntem diferiți și avem firi diferite, așa că trebuie să știți în primul rând ce vreți, să puneți multe întrebări, pentru a putea găsi exact ceea ce vă doriți. După cum am spus, aveți de unde alege iar distanțele pe insulă sunt foarte mici.
Din păcate timpul scurt petrecut pe insulă nu ne-a permis să vedem sau să facem multe dintre lucrurile pe care această frumoasă insulă le are de oferit.
Bineînțeles că am încercat în primul rând să vedem cât mai multe dintre plajele cunoscute ale insulei, cărora o să încerc să le dedic un review separat, pentru că merită.
În cea de-a doua zi am plecat spre Skiathos Town, pentru a-l descoperi ușor, la pas, până la ora prânzului pe care îl aveam programat la taverna Platanos, o tavernă aflată undeva într-un punct foarte înalt al insulei, care are o terasă cu o priveliște de vis, .
Drumul din Koukounaries până în Skiathos Town este unul frumos, care se strecoară printre dealurile înverzite, din care răsar la tot pasul vile frumoase, cu grădini superbe. Pe partea dreaptă se vede din loc în loc marea. Ajunși în oraș, am parcat mașinile pe o străduță aflată undeva aproape de intrarea pe strada Papadiamantis, principala arteră a orașului.
Am pornit într-o plimbare pe strada Papadiamantis. Atât aici, cat și pe străzile adiacente veți găsi o multitudine de magazine de toate felurile, de la cele de suveniruri (magneții costau 3 euro, cănile cam 4 euro) până la magazine de haine și încălțăminte, bănci și bancomate, centre de închirieri mașini, farmacii, brutării, cofetării.
Cafenele și tavernele, una mai frumoasă ca cealaltă, sunt și ele prezente în număr mare și vă vor îmbia să vă opriți măcar pentru o cafea grecească (2 euro cea mică, 3 euro una dublă) sau un frappe (3 euro). Dacă nu vreți să vă opriți nu este problemă, există numeroase locuri din care puteți să vă cumpărați frappe pe care să îl beți în timpul plimbării.
Tot aici veți găsi și Casa Memorială Alexandros Papadiamantis (un mare prozator grec, născut în 1851), precum și un cinematograf in aer liber, unde la fiecare două zile rulează filmul Mamma Mia.
Dacă timpul vă permite vă sfătuiesc să vă aventurați și pe străzile adiacente, am văzut pe acolo câteva taverne extrem de frumoase.
Mi-a plăcut enorm să mă plimb pe acele străduțe înguste și întortocheate, care ne purtau printre casele albe cu obloane albastre și cu ferestrele pline de flori.
Ajunși în port, ne-am plimbat puțin pe faleza acestuia, admirând pe o parte terasele care se găsesc în număr mare, iar pe cealaltă parte, ambarcațiunile de diferite mărimi care erau ancorate în port.
Următorul loc vizitat a fost peninsula Bourtzi, o bucată de pământ ce desparte portul vechi de cel nou. Mica peninsulă ascunde ruinele unei vechi fortărețe și este acoperită de pini, ceea ce face ca aleea care o înconjoară umbroasă și să o facă un loc ideal pentru o plimbare într-o zi călduroasă. În afara zidurilor cetății sunt o mulțime de cactuși mari și leandrii înfloriți. De pe partea dreaptă a peninsulei veți zări portul și orașul Skiathos și este un loc din care puteți face niște fotografii superbe.
În mijlocul peninsulei este amplasat Centrul Cultural, care include și un teatru de vară, unde am auzit că au loc cele mai importante evenimente ale Skiathosului.
Chiar în capăt veți găsi o frumoasă terasă la care mi-ar fi plăcut să am timp să mă opresc măcar pentru o cafea. Cred că este superb să stai acolo, la umbră, să bei o cafea sau un Mythos rece și să privești spre orașul ce pare desprins din cărțile poștale.
Un alt loc pe care vă recomand să nu îl ratați este turnul cu ceas aflat în curtea bisericii Agios Nikolaos, de unde se deschide o superbă panoramă deasupra orașului. Pentru a ajunge sus trebuie să găsiți niște scări ce urcă printre casele care se află în zona portului nou. Noi am urcat pe lângă o bancă, Alpha Bank, dar probabil sunt și alte scări care duc la turn. Privit de jos turnul pare sus si poate veți fi descurajați să urcați până la el, mai ales dacă este o zi călduroasă (noi am urcat la ora 14, într-o zi în care erau, cred 30 de grade). Dar vă asigur că în momentul în care ajungeți pe platou, imaginea ce vi se va desfășura în fața ochilor o să vă facă să uitați de oboseală. Orașul întins pe cele două dealuri, pare să ți se desfășoare la picioare, iar contrastul dintre casele albe cu acoperișuri cărămizii, albastrul mării și verdele pinilor vă vor face să apăsați continuu pe butonul aparatului de fotografiat.
Croazieră în jurul insulei: Oferta pentru croaziere este foarte bogată, aveți o multitudine de posibilități de a petrece o zi pe mare. Puteți studia ofertele agențiilor sau puteți face o plimbare prin port și să alegeți ceea ce vă doriți. Se fac diferite croaziere în jurul insulei, Hip-Hop Island, care includ vizite în Skopelos și Alonissos, puteți alege croaziera ,,Mamma Mia”, iar vasul vă va purta în locurile în care a fost filmat frumosul film. O altă variantă, desigur mai scumpă, ar mai fi închirierea unei ambarcațiuni de mici dimensiuni care să vă ducă unde doriți și care să stea cu voi atât cât vreți în locurile care vă plac. Mai există posibilitatea de a închiria o barcă pentru o zi întreagă, am înțeles că nu trebuie altceva decât să ai carnet de conducere.
Pentru că în ziua următoare urma să ne mutăm în Skopelos, am ales croaziera în jurul insulei Skiathos, care a costat 23 de euro de persoană și am beneficiat de transfer de și la hotel și de ghid român.
La ora 9.15 dimineața am coborât în stația de autobuz ce se afla în dreptul hotelului nostru, de unde am fost preluați de autocarul agenției, care ne-a dus în port, în dreptul vasului cu care trebuia să plecăm în croazieră.
La 10 fix vasul a ridicat ancora și am plecat în larg. Am lăsat orașul Skiathos în urmă și ne-am îndreptat printre cele câteva insule micuțe din vecinătate, spre prima oprire din croaziera noastră, plaja Lalaria. Știam aproximativ la ce să mă aștept, așa că atunci când ghidul mi-a spus că după ce trecem de cei doi pinteni de stâncă pe care îi avem în față ajungem, am pregătit deja aparatul de fotografiat. Am avut noroc de o zi perfectă pentru croazieră, fără valuri și am avut marele avantaj de a ajunge primii la această plajă. Așa că plaja era ocupată doar de o mulțime de pescăruși, pe care i-am deranjat atunci când am ancorat. Frumusețea acestei plaje mă face să o pun pe primul loc în topul plajelor pe care le-am văzut în Skiathos.
După o oră și jumătate de bălăceală și de stat la soare ne-am desprins cu greu pentru a ne urca pe vas și a ne continua călătoria. Însă această a doua etapă a fost scurtă, în aproximativ 20 de minute am ajuns la plaja Kastro. Aici am staționat aproximativ 45 de minute, timp în care cine dorea putea urca să viziteze ruinele vechii capitale ale insulei, care a fost părăsită datorită condițiilor grele de viață (nu aveau apă, ea trebuia adusă de jos) și a repetatelor atacuri ale piraților.
Era foarte cald iar drumul mi se părea mult prea obositor, așa că după ce ne-am răcorit cu o bere rece pe terasa de pe acastă plajă, am preferat să stăm la soare în timpul ce ne-a mai rămas.
De aici vasul s-a îndreptat spre continent, următoarea (și ultima) oprire fiind în satul Katigeorgi, un sat de pescari aflat la poalele muntelui Pelion, loc în care urma să luăm masa de prânz. Katigeorgi este situat într-un mic golf, pe plaja căruia se află 4 sau 5 taverne. Am mâncat la prima din dreapta, mâncarea a fost foarte bună iar servirea rapidă.
După ce am servit masa, ne-am urcat pe vas și am pornit, pe acordurile muzicii grecești spre portul din Skiathos. De data asta vasul s-a apropiat mai mult de țărm, pentru a putea admira plajele de pe coasta sudică și am fost însoțiți pe aproape tot parcursul drumului de pescăruși care așteptau mâncare. Cei mai curajoși veneau să o ia din mână, spre încântarea privitorilor.
La ora 17 ne-am reîntors în port și am fost lăsați fiecare la hotelurile noastre.
Skiathos este o insulă care are foarte multe lucruri de oferit (mai puțin pentru cei care caută all inclusive, pentru că, din câte știu eu, nici un hotel de pe insulă nu oferă acest regim de masă). Veți găsi aici oameni deosebit de prietenoși, taverne cu mâncare bună, cazare pentru toate gusturile, distracție pentru toate vârstele. Această mică insulă a fost binecuvântată cu un cadru natural superb, cu plaje una mai frumoasă ca alta, iar Skiathos Town este o bijuterie de oraș. Este un loc în care m-aș întoarce oricând, și care a urcat rapid pe locul întâi în topul preferințelor mele. Că a stat acolo numai până am ajuns în Skopelos, veți afla în episodul următor. :)
Trimis de Cris in 17.06.15 18:26:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cris); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster - Te rog să atașezi la review următorul videoclip.
https://www.youtube.com/watch?v=tMDcfhcy-Bk
Mulțumesc.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
este una dintre primele insule intrate în circuitul turistic încă din ani ˝60˝ şi cu toate astea Skiathos a reuşit să-şi păstreze farmecul, mă bucur pentru vacanţa frumoasă, aştept cu nerăbdare impresiile despre Skopelos...
@pacurarcris - Un superbonus, binemeritat, pentru acest review!
@pacurarcris - Superbă vacanță binemeritată! Felicitări! Ai ales bine! Aștept și impresiile din Skopelos.
@Cristian_h - Cristi, nu te voi lăsa să aștepți prea mult, voi scrie în curând și despre Skopelos, pentru că este o insulă care pur și simplu m-a fermecat!
@traian. leuca, @ariciu - Mulțumesc frumos!
Te-ai calificat la locul de muncă şi ai devenit o adevărată jurnalistă. Felicitări!
@pacurarcris -Stai că pozele acum le-am văzut. Ar trebui să te hotărăşti dacă rămâi jurnalist sau fotograf artistic la Natinal Geographic.
Superb review-ul, mi-a mers la suflet, cred că a fost o încântare, în ciuda faptului că ați fost în criză de timp! Așteptăm Skopelos! Mulțumiri!
Pozele? Mama Michi a spus tot ce era de spus!
@pacurarcris: Excelenta relatare! In ceea ce ma priveste, imi pica "manusa", caci am trecut Sporadele pe lista de vara viitoare, la competitie cu coasta egeeana a Turciei... si cu cine stie ce idei o sa-mi mai tune pana atunci! Simt insa ca dupa ce o sa citesc si povestea ta despre Skopelos, o sa ma hotatasc
Felicitari pt excursie si pt articol!
@Michi - Mama Michi, sunteți o drăguță, m-ați făcut să încep ziua cu zâmbetul pe buze.
Natura a fost foarte darnică cu Skiathos (iar cu Skopelos și mai darnică), deci tot ce ai de făcut este să ai un aparat de fotografiat la tine și să apeși pe buton, pozele se fac, practic, singure.
@puiutea - Mulțumesc frumos! Categoric a fost o încântare, iubesc Grecia din primul moment în care am pus piciorul în această țară, iar cele două insule sunt, după mine, niște mici bijuterii ale ei. Am venit acasă cu sufletul plin de frumusețe și cu multe amintiri frumoase.
@crismis - Mulțumesc mult! Nu cred că ai greșit punând Sporadele pe listă, nu mă îndoiesc că ți-ar plăcea. Deși mai am de povestit despre Skiathos, o să o las puțin deoparte și o să mă apuc scriu despre Skopelos, care s-a potrivit ca o mănușă pe sufletul meu. Până atunci, privește filmulețul făcut de noul meu prieten și ,,coleg de muncă", a reușit să surprindă perfect în el esența aventurii noastre și frumusețea de necontestat a celor două insule.
Ce frumos! Ce articol frumos! Ce insula faina! Sa vina vacanta inGrecia!
@pacurarcris - Excelent review, "asezonat" şi cu fotografii impecabile, care mă fac să regret şi mai mult faptul că în 1996, când am vizitat eu insula, venind cu feribotul din Volos, n-am stat decât vreo 6 ore, timp total insuficient pentru a-i descoperi pe de-a întregul farmecul. Ceea ce-mi amintesc însă cu mare precizie e că preţurile (uriaşe) la taverne şi magazine erau afişate atunci în lire sterline, ceea ce spune totul atât despre naţionalitatea majorităţii turiştilor, cât şi despre statutul lor social. Între timp înţeleg că Skiathos a devenit o destinaţie mai accesibilă, ceea ce nu poate decât să mă bucure.
Încă o dată, felicitări pentru articol! Şi aştept reviewul despre Skopelos. Mamma mia!
@pacurarcris - Foarte frumos. Asteptam un ecou de anul acesta cu informatii noi de pe insula. Pe 11 iulie aterizam si noi pe insula.
Vacante frumoase va doresc.
excelent.
ma alatur si eu parerilor expimate aici si spun ca intr-adevar este o insula frumoasa
primul meu contact cu minunata Grecia a fost in 2006 cand am primit cadou de absolvire a facultatii o excursie in Paralia Katerini de la parintii mei.
a fost prima oara cand ieseam din tara si primul meu contact cu Grecia, in urma caruia am ramas iremediabil indragostita de aceasta tara pe care o ador!
tot atunci am ajuns si in Skiatos cu vaporasul in excursia de o zi cu plecare din Paralia si imi amintesc mereu cu mare drag de Kostas sper ca asa il cheama si de Metaxa Party cu dansuri grecesti pe vapor.
minunata insula, ramane ca plan de vacanta pentru viitor.
@Dan&Ema - Mulțumesc frumos și vacanță plăcută, în Grecia sau oriunde va fi ea.
@Carmen Ion - Skiathos este, acum, o insulă accesibilă oricui. Sunt taverne, magazine și hoteluri pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile. Am văzut de la restaurante elegante, care crează o atmosferă romantică (cum este restaurantul White View, din cadrul hotelului la care am stat, Skiathos Palas), până la mici taverne de familie, în care intri ca musafir și pleci ca prieten.
Mulțumesc frumos pentru aprecieri și vacanță plăcută!
@ANILU - Te invidiez, vei avea o vacanță frumoasă, pe o insulă superbă! Vacanță plăcută îți doresc și nu uita să pregătești aparatul de fotografiat. Vei avea nevoie de el la fiecare pas
Cum eu am de gând să scriu acum despre Skopelos, urmând să mă reîntorc cu alte articole despre Skiathos puțin mai încolo, dacă ai nevoie, până atunci, de anumite informații despre insulă te rog să mă întrebi, voi răspunde cu drag, dacă știu.
@flaviana77 - trece Skiathos sau/și Skopelos pe lista scurtă a vacanțelor viitoare și nu vei regreta.
Vacanță plăcută îți doresc!
@pacurarcris -
pe 29 iunie plecam in Corfu, va fi primul nostru contact cu o insula de la Marea Ionica, abia atept numar zilele pana la plecare si va doresc tuturor vacante placute oriunde in Grecia veti merge si sa ne auzim din nou aici cu cat mai multe impresii frumoase putand spune cu mandrie Am Fost Acolo!!!
Superb articol!!! Esti jurnalista mea preferata, te-ai descurcat de minune. Fotografiile sunt extraordinare! Astept cu nerabdare urmatoarele impresii. Felicitari, Cris!
@danamandache - Mulțumesc frumos, Dana.
O să încerc să scriu cât mai repede și despre Skopelos, deși cred că va fi mai greu să exprim ceea ce simt pt. că m-am îndrăgostit de acea insulă care are o frumusețe aparte.
@pacurarcris - Multumesc. Ecoul tau este foarte util. Am doar o intrebare. Stiu ca se fac tot felul de excursii. Cum noi avem sejur doar in Skiathos, ma intereseaza excursia in Skopelos. Cat costa? cum sunt preturile agentiilor de pe insula comparativ cu cele ale agentiilor romanesti?
Multumesc anticipat.
Astept si ecoul despre Skopelos.
@ANILU - Îmi pare rău, dar nu te pot ajuta. Nu am fost în croazieră în Skopelos, pentru că urma să plecăm pentru 4 nopți în această insulă și aveam timp să o vedem.
Am ales croaziera în jurul insulei Skiathos și a costat 23 euro, probabil cea în Skopelos și Alonissos costă puțin mai mult. Am citit ieri un articol scris de @maryca, iar într-un ecou scrie că a făcut croaziera ,,Mamma Mia", ea te poate ajuta, cu siguranță, cu prețul acestei opționale.
Oricum, oferte de croaziere sunt multe, vei vedea și te vei hotărî la fața locului. Eu, dacă aș fi avut timp, aș fi ales Hip-Hop Island, care include atât Skopelos cât și Alonissos.
@pacurarcris - ziceai ca... "iar pentru următoarele 4 (zile) să mă mut pe Skopelos, o insulă vecină și mai puțin cunoscută turiștilor români, pentru care, începând din această vară, a fost introdusă cursă charter cu plecare din București, Cluj și Timișoara. "
In urma cu o ora eram la o agentie turistica din orasul meu, 2 fete au cautat cursa charter Cluj-Skopelos, cica n-ar exista asa ceva. Au gasit in schimb Cluj-Skiathos. Care de fapt e mai buna, dupa parerea mea.
@dorgo - Insula Skopelos nu are aeroport, m-am exprimat eu greșit. Cursa charter este până în Skiathos, iar de acolo agenția asigură transferul, care mai durează o oră, cu ferry sau flying cat. Deci, cine vrea pachet complet, cazare și avion, are acum această posibilitate.
Cât despre care insulă este mai bună, depinde mult de ce își dorește fiecare, mie mi-a plăcut enorm Skiathos, dar de Skopelos m-am îndrăgostit.
Noi am fost un grup format din 9 persoane, cu vârste cuprinse între 23 și 45 de ani, iar la plecare, doar doi au ales Skiathos atunci când i-am întrebat unde s-ar reîntoarce, restul au fost vrăjiți de Skopelos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Din nou in Skiathos — scris în 08.11.24 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Skiathos, plaje faine si oras plin de viata — scris în 09.07.23 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O insula frumoasa mai ales in orasul Skiathos — scris în 09.10.22 de liviu08 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Skiatos, anul 2021 — scris în 13.09.21 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ''Izolati'' in paradis — scris în 01.12.20 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Skiathos, my love — scris în 24.06.19 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Din nou Skiathos — scris în 16.08.18 de Mihagabi din CRAIOVA - RECOMANDĂ