GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iulie 2010. Tocmai am revenit la servici dupa un concediu de 7 zile petrecut in Bulgaria. Desi conditiile de la hotel si serviciile oferite de acesta au fost foarte bune ( Iberostar Sunny Beach), statiunea in sine nu mi-a lasat impresii deosebite (Sunny Beach). Incerc sa mai lucrez ceva dar soarele arde mult prea tare si nu prea reusesc sa ma concentrez. Gandurile-mi zboara deja la urmatoarea vacanta dar mai e atat de mult timp pana la anu' si cine stie ce va mai fi atunci (cu criza asta). Ma gandesc tot mai serios sa-mi iau niste zile de concediu pe la sfarsit de august dar mai intai trebuie sa gasesc o destinatie.
Incep sa caut oferte pe internet. M-as duce pe Litoralul nostru dar... nu prea mai e pentru single. Trebuie sa platesc o camera intreaga si nu prea e ieftin, mai ales la un hotel bun. Ma reorientez spre "nemtii" cu care am fost si in Bulgaria. Vad o oferta tentanta in Grecia, in Halkidiki. Hotelul se numeste Alia Palace si se afla in statiunea Pefkohori, pe bratul Kassandra. Oficial, hotelul are 5* dar in general touroperatorii germani il clasifica la 4*+.
Intru pe site-ul hotelului. In poze totul arata extraordinar, ma intreb cum e in realitate. Intru pe AFA dar nu gasesc nici o informatie despre hotel sau despre statiune (sat). Din fericire, pe tripadvisor exista 150 de review-uri cu un grad de recomandare de 91%. Nu e rau, imi zic in sinea mea, merita incercat. La un touroperator german gasesc un pret de 382 euro, cazare cu demipensiune, camera single (cazare in camera dubla de fapt) in perioada 23.08. -30.08.2010. Destul de putin pentru un hotel de 5*, sper sa nu fie vreo teapa. Gasesc oferte la acest hotel si pe la cateva agentii romanesti. Pentru aceleasi conditii de cazare si perioada a sejurului trebuie sa scot din buzunar cam 900 de euro. Genial! Deci chiar o fi hotel de 5*. Dau fuga la agentia care lucreaza cu touroperatorii germani si dau cei 382 de euro. Acu', ce-o fi, o fi. N-am mai fost in Grecia din 1998 si parca imi era dor de acele meleaguri. Atunci am fost in Corfu, in Benitses si, chiar daca n-am avut conditii de lux, mi-a placut.
Drumul
Am ales sa tranzitez Serbia si Macedonia cu iesirea din tara pe la Vama Portile de Fier. Am ajuns acolo pe la ora 4 am si era pustiu pe acolo. Am trecut rapid prin cele 2 puncte de control (romanesc si sarbesc) si am luat-o pe drumul E771 spre Nis via Zajecar si Knjazevac. Drumul e destul de ingust, mai cu petice, mai cu denivelari dar nu sunt gropi si nu e deloc aglomerat mai ales ca m-am intors tot pe acolo si era dupa-amiaza. Se circula foarte bine iar sarbii, in general, respecta cu strictete regulile de circulatie si pe ceilalti participanti la trafic. Din pacate, pe marginea drumului dar mai ales in refugiile pentru parcare era multa mizerie. Acelasi lucru l-am observat si in Macedonia dar chiar si in Grecia.
Langa Nis am intrat pe portiunea de autostrada ce duce inspre Macedonia si continua apoi spre Grecia (din Macedonia). Dupa vreo 50-60km de la Nis se termina autostrada in Serbia si am platit 2 ero taxa pentru care am primit si chitanta. In Macedonia au fost 3 puncte de taxare unde se plateste cate 1 euro. La dus, am avut nefericita "idee" sa intreb cat costa iar cel de la primul punct de taxare mi-a cerut 2 euro fara sa-mi dea chitanta. La celelalte 2 puncte am platit cate 1 euro. La intoarcere n-am mai intrebat cat costa, le-am intins cate 1 euro si am primit si chitanta aferenta. Observasem ca tariful oficial pentru autoturisme este de 50 dinari macedoneni adica sub 1 euro (1euro~60 dinari macedoneni). Tot in Macedonia am alimentat cu benzina de 95 si am putut plati cu cardul, litrul de benzina a fost de 68 dinari. Am mai facut o oprire in Macedonia unde am mancat un fel de mici macedoneni (cu gust de burgeri) cu cartofi prajiti, cu rosii si ardei iute copt. Foarte bune toate iar portia a fost realmente imensa. Am baut si 2 Coca Cola iar nota de plata a fost de 6,50 euro. Plata am facut-o in euro.
Despre autostrada din Macedonia pot sa spun ca e buna dar nu extraordinara. Peisajul e de vis, drumul trece pe Valea Vardarului (cred) si sunt cateva tuneluri sapate in munte si cateva viaducte care-ti taie respiratia.
In Grecia, de asemenea, veti intalni drumuri bune spre foarte bune dar nu grozave (decat pe alocuri si asta in special pe langa Salonic care pare sa aiba o retea excelenta de sosele si autostrazi de centura). In Grecia nu am platit nici o taxa de autostrada.
Hotelul
Hotelul are o cladire principala in care se gaseste receptia, un restaurant principal in care se serveau micul dejun si cina (ambele bufet), un restaurant "a la carte", un lobby-bar sau lounge-bar. In holul de la receptie se gasea si un loc in care erau cateva calculatoare pentru doritorii de internet. Tot in cladirea principala mai erau o sala de jocuri (n-am fost) si un mini-market. Restaurantul principal avea si o terasa care dadea inspre piscina. Trebuie sa precizez ca hotelul se afla pe un deal, deasupra satului Pefkohori. De pe terasa restaurantului, de la piscina sau din camere (nu stiu daca din toate) aveai o priveliste incredibila: satul, marea din Golful Kassandra (zis si Toroneos) si, in departare, bratul Sithonia. Aceasta imagine o aveam si de pe terasa camerei mele, imagine care-mi va ramane pe veci intiparita in memorie. Rasaritul de soare si apusul cu jocul lor de lumini si umbre peste sat si peste mare e fabulos si te cufunda-n incremenire.
Hotelul mai are in componenta 4 corpuri de cladire cu 3 niveluri (parter si 2 etaje). Fiecare corp are 18 camere (duble, triple si family). Mai exista si cateva bungalow-uri, fiecare bungalow avand cate un living si 2 dormitoare. De asemenea, bungalow-urile aveau piscina proprie si parcare privata. Cred ca aceste bungalow-uri erau de 5* de fapt.
Toate acestea se intindeau pe un domeniu destul de mare, cu vegetatie bogata (palmieri, leandrii etc), gazon tuns, curatenie exemplara peste tot.
La intrarea in domeniu se afla o parcare dar nu erau copertine care sa fereasca masinile de soarele dogoritor si nici nu era paznic.
Langa parcare se afla un teren de tenis care poate fi folosit gratuit mai putin echipamentul.
Piscina este extraordinara, este mare, apa e calduta si extrem de curata si are o panorama deosebita (de care v-am scris mai sus) inclusiv DIN piscina nu doar de langa ea. Sezlongurile de soare sunt din lemn si au saltele. Exista si un dus la piscina si, era sa uit, o piscina pentru copii. Acu' ca sa fiu sincer si piscina cea "mare" era buna tot pentru copii pentru ca apa nu era deloc adanca, intre 50-90 cm, doar intr-un colt mic al ei avea 160 cm. La piscina se gasea si un pool-bar iar intre orele 13-15 era si un fel de snack-bar de unde puteai sa comanzi (contra-cost) diferite gustari calzi sau reci. Sezlongurile si saltelele erau gratuite si in plus, in momentul cazarii, primeai un card in schimbul caruia, daca doreai, primeai de la receptie un prosop pentru piscina (gratuit). Daca doreai schimbarea prosopului trebuia sa platesti 1 euro.
Camera
La prima vedere camera nu mi-a lasat o impresie deosebita. Cand am deschis prima oara usa m-a "izbit" un miros de "inchis" si "proaspat dezinfectat" care mi-a displacut. Mobila destul de simpluta si atinsa parca de patina timpului dar in stare foarte buna totusi. Cam mult maro in camera inclusiv o parte din perete era placat cu niste bucati mari (gresie sau alt material, ca nu m-am prins) de culoare maro inchis, culoare care, pe mine unul, ma deprima. Peretii erau foarte curati, pareau zugraviti recent, totul in alb mai putin deasupra patului unde se gasea o portiune de culoare cafeniu deschis. Patul era imens, matrimonial, extrem de comod iar lenjeria de pat era foarte fina si curata. Patul era incadrat de 2 noptiere iar deasupra lor se aflau 2 veioze (pe perete). Mai aveam un birou si un taburete din lemn impletit iar in birou se gasea minibarul. Contra cost si la dorinta clientului minibarul putea fi aprovizionat zilnic. Dar sa revin la camera, deasupra biroului se afla o oglinda iar intr-un colt era un fotoliu tot din lemn impletit. Pe birou se afla si un televizor destul de vechi si cu diagonala de 37 cm. Telecomanda nu functiona dar nu m-a deranjat prea tare pentru ca oricum nu se prindea nici un post romanesc iar celelalte (grecesti, germane) nu erau pentru mine. Aparatul de aer conditionat nu avea telecomanda, pe peretele de langa baie se afla un termostat de unde iti reglai temperatura si de unde il porneai. Pentru a porni aerul conditionat trebuia sa introduci cartela - destul de grosolana si care atarna de cheia de la camera (cheie clasica) - intr-un dispozitiv de pe peretele de langa baie. Nu mai spun ca aparatul nu era de ultima generatie si era destul de zgomotos dar nu exagerat.
Baia nu era foarte mare dar nici mica, era curata, avea dus si cada de baie, oglinda inclusiv una de machiaj si uscator de par. Prosoapele erau foarte curate si erau schimbate ori de cate ori le lasai pe jos (conform instructiunilor afisate in baie). Eu nu le-am lasat niciodata pe jos, ca eram singur si le aveam in dublu exemplar, dar tot mi le schimba la doua zile. E drept ca am si lasat pe noptiera 5 euro (3 euro a doua zi de la sosire si inca 2 euro dupa alte 3 zile). Am gasit in baie flacoane cu gel de dus si sampon de par iar dupa 3 zile am primit altele chiar daca nu le terminasem pe primele. Partea proasta la baie consta in amplasarea foarte neinspirata a vasului de WC, intre cada si lipit aproape de perete. Baia avea geam deci aerisirea ei nu era o problema.
In holul de la intrare se afla un dulap al carui "fund" era chiar peretele. Acolo era pus si seiful care se deschidea cu o cheie nu cu cifru.
Atat in hol cat si in camera, pe jos se gasea gresie antiderapanta.
Balconul era mare, o terasa ceva mai mica, cu 2 fotolii si o masa din lemn impletit, masa era cu sticla iar intr-un colt se afla un uscator escamotabil in perete.
In concluzie, camera in nici un caz nu era de 5* sau de 4*+ dar, in cele din urma, m-am simtit foarte bine in ea mai ales ca era foarte curata, spatioasa (24 mp) si oferea o priveliste senzationala.
Masa
Dupa cum am spus, am avut regim de masa demipensiune, bufet atat la micul dejun cat si la cina. Cred ca mancarea este unul din punctele forte ale acestui hotel: extrem de variata si de foarte buna calitate incat nu cred ca exista cineva care sa se fi plans ca a plecat nemancat de la vreo masa. Nu sunt genul care sa va insire toate felurile de mancare existente, n-am apucat sa gust nici dintr-un sfert din ele mai ales ca, in special la cina, felurile principale se schimbau zilnic. Bauturile nu erau incluse in meniu doar la micul dejun aveai cafea, sucuri, ceai, lapte.
Aspectul neplacut era pretul extrem de piperat al bauturilor din hotel (pool-bar, restaurant etc). De exemplu o apa plata la 750ml costa 2 euro iar berea la draft era 2,60 euro. Un whisky la 30 ml costa 5 euro. Puteai plati cash sau ti se trecea totul in contul camerei caz in care primeai un discount de 10% din pretul afisat. Eu v-am spus preturile cu discount-ul primit. In ultima zi, la plecare, cand a trebuit sa platesc nota de pe contul camerei, am realizat ca va trebui sa fac destule ore suplimentare pentru a o putea recupera, in ciuda faptului ca am consumat, totusi, foarte putin.
Personalul hotelului
Personalul este foarte amabil, oricand gata sa te serveasca in orice problema ai avea, mereu cu zambetul pe buze, incepand cu domnisoarele de la receptie, barmanii si ospatarii de la restaurant.
Plaja si marea
Plaja este foarte ingusta si cu pietricele. In unele locuri din centrul statiunii ea nu depaseste 4 m latime si e destul de plina de mucuri de tigara, hartii si pet-uri.
In nordul statiunii plaja era mai lata (20-30 m) si ceva mai curata. Acolo se gasea si plaja Fuki unde obisnuiam eu sa merg asta si datorita recomandarilor celor de la hotel. Am spus ca hotelul se afla pe un deal, la aproape 1 km de plaja dar exista un microbus care facea curse regulate inspre si dinspre plaja si hotel. Transportul era gratuit, bineinteles, microbusul era al hotelului.
Sezlongurile si umbrela nu se plateau, in schimb trebuia sa consumi ceva de la barul de langa plaja. O cafea sau o Cola costau 3 euro, de exemplu. In spatele barului se gasea un dus, un fel de garderoba si toalete extrem de curate.
Marea era absolut minunata, curata si transparenta cum nu am mai vazut. Nu am vazut un fir de iarba de mare, nu tu meduze, nici pesti nu erau iar despre alge nu cred ca e cazul sa mai amintesc. Era foarte sarata si te mentineai la suprafata fara prea mari eforturi. Cred ca trebuie sa depui efort ca sa te ineci acolo, de aceea, probabil, nu am vazut nici salvamari. Daca intrai in apa parca nu iti mai venea sa mai iesi afara mai ales ca am prins o perioada caniculara iar apa era calduta dar nu la modul in care poate deveni deranjant de calda.
In apa existau tot felul de topogane si alte chestii gonflabile pentru copii si cred ca nu numai pentru ei. La topogane ma refer.
Statiunea
Pefkohori se afla la 4 km sud de Hanioti. E un sat-statiune destul de mare, foarte pitoresc prin natura locului, a vegetatiei si a caselor si vilelor specifice grecesti dar si cu unele influente ale modernismului.
Este un loc animat dar nu e totusi un loc galagios. Sunt multe magazine de tot felul, taverne, terase si baruri dar nicaieri nu urla muzica.
Exista locuri de joaca pentru copii inclusiv un Luna Park cu o roata mare, sali de jocuri mecanice si electronice, am vazut o sala de bingo chiar.
Faleza e frumoasa, cu palmieri, vile extrem de cochete, ale grecilor mai instariti probabil, sau de inchiriat, cu taverne si baruri, cu multimea care se revarsa dupa caderea serii in cautarea unui loc in care sa serveasca o masa delicioasa sau sa bea ceva impreuna cu prietenii. Preturile sunt mari dar si portiile sunt pe masura.
Statiunea e plina de greci, urmati de sarbi si macedoneni. In ceea ce ii priveste pe greci, cred ca suntem facuti din acelasi "aluat": mai galagiosi, mai temperamentali, le place sa leneveasca la un pahar de "vorba" cu prietenii si sa manance bine.
Incheiere
Am petrecut in Grecia o vacanta frumoasa. Este locul in care istoria si traditiile milenare se imbina armonios cu prezentul. Kitchul e mai putin prezent. Este locul in care in sate si satucuri vacantele par vesnice si senine ca cerul si marea ce le inconjoara. Din pacate, pentru mine vesnicia a durat doar 7 zile. Dar au fost zile superbe petrecute intr-un decor de vis pe care sper sa-l revad cat mai curand.
La un moment dat, aflandu-ma pe terasa camerei mele si cazut fiind in contemplatia tabloului incredibil care mi se dezvaluia in fata ochilor, am crezut ca am murit si am ajuns in rai.
Din fericire raiul exista si pe pamant si o parte din acesta se afla si in minunata Elada.
Trimis de Flaviu in 31.08.10 22:45:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Benitses, Corfu
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Flaviu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 39.98373810 N, 23.61016631 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte completa descrierea şi pentru asta ai obţinut 400 de puncte.
@fluturas1
Multumesc mult.
@webmaster
Nu s-ar putea crea pe site o statiune de sine -statatoare pentru Pefkohori? E destul de mare si are cateva hoteluri si pensiuni care apar in ofertele agentiilor (printre care si Flegra Palace Hotel a carui review tocmai l-am citit). Ar fi mai usor de gasit pe site impresiile despre acest loc si despre hoteluri.
E doar o sugestie.
Interesant si util review-ul = punctaj maxim; poate totusi atasezi si niste poze pentru cei care vor sa vada frumusetea locurilor.
@celeste
Din pacate nu am aparat de fotografiat si nici camera video nici macar la telefonul mobil. Cand am vazut acele locuri am regretat si eu lipsa unor asemenea aparate.
Poti accesa site-ul hotelului si vei gasi acolo o galerie foto excelenta si conforma cu realitatea.
Multumesc pentru ecou.
@Flaviu - adaugam o statiune noua cand se aduna cel putin 3 recomandari despre unitati de cazare din acea destinatie.
In acest caz, Alia Palace se nimereste sa fie exact al treilea [in afara de Flegra Palace Hotel mai avem pe site si descrieri de la Ammon Garden], asa ca o sa adaug statiunea Pefkohori imediat.
gata, am definit pe site statiunea Pefkohori - click aici
Aveti la dispozitie (ca si in cazul celorlalte statiuni) inclusiv o pagina cu localizarea pe harta: click aici
Mi-a placut rew . Obiectiv si complet. 400 puncte de la mine
Punctajul pe care ti l-am acordat te obliga la alte rew la fel de obiective. Cu totii te asteptam.
Excelent review! Cu mult amanunte dar totusi lipseste ceva. Nu ne pui si cateva poze?
@luminitab
Din pacate urmatoarea vacanta va fi la anu' deoarece nu mi-au mai ramas multe zile de concediu iar pe acestea sunt "obligat" sa le folosesc la iarna. Iarna nu obisnuiesc sa ma duc nicaieri in vacanta dar... cine stie.
@Andox
Multumesc pentru ecou. Am explicat mai sus, intr-un raspuns la alt ecou ca, din pacate, nu am aparate foto.
pregatindu-ma pentru vacanta viitoare am descoperit review-ul tau... desi mult mai tarziu felicitari pentru informatiile complete oferite!
atat de multe informatii si nici macar o poza... pacat...
Mai intai, am ales capitolul-Halkidiki.
Apoi... m-a surprins titlul review-ului tau -''Frumoasa Elada''!
Am citit totul cu multa placere, dar recunosc cu mana pe inima, ca sfarsitul review-ului este spectaculos, chiar teatral.
@Flaviu,
Nu pot decat sa te felicit pentru cat de simplu si de frumos'' te-ai jucat cu cuvintele'' in ultimile 2 paragrafe, incat mi-ai ajuns la suflet.
Astept cu nerabdare sa mai scrii. Si pacat ca nu ai si fotografii,dar oricum randurile tale nici n-au nevoie de imagini,pentru ca ai ''desenat'' prin cuvinte.
@georgiana
Mulţumesc pentru rândurile tale.
Grecia îmi place foarte mult poate şi pentru faptul că mă simt, într-un fel, ca "acasă". Sunt balcanici ca şi noi (şi nu în sensul peiorativ), avem temperamente şi tradiţii asemănătoare.
Abia aştept următorul sejur care, după toate probabilităţile, va fi tot în Grecia. Deja studiez ofertele.
O zi frumoasă!
chiar daca ceva mai tarziu am citit cu placere review-ul tau... m-a atras inainte de toate titlul apoi am facut si eu plaja in aceasta statiune, stand insa la Macedonian Sun mai aproape de Kallithea... splendid loc si eu pastrez in memorie imagini frumoase, calde de acolo! felicitari!
@sandu53
Mutumesc. Ma gandesc sa ma duc in Kallithea la anul, poate chiar la Macedonian Sun. Ce zici, merita?
mie mi-a placut extraordinar de mult... e intr-o gradina fantastica... mergi insa un pic pana la plaja dar printre maslini si leandri faci un pic de miscare, masa excelenta iar personalul de nota 10... eu am fost de 3 ori acolo deja ma cunosc cu cei de acolo am stat cate 2 saptamani, si vezi eventual review-ul meu scris mai pe la inceputuri cu ecouri cu tot si mai ales pozele! daca nu esti excesiv de pretentios merita pt. ca acolo preturile nu-s asa mari! si daca mergi cere camera 105, ai vedere perfecta la gradina! dar mai e pana la vara! Kallithea e aproape cam 1,5 km...e drept noi am fost si cu masina...dar e considerata cea mai atragatoare localitate din Kassandra!
Nu stiu care e punctajul maxim, insa eu am vazut in paranteza 900 PMA (ailalti de ce zic doar 400 daca le-a placut?)
Am dat click pe el, ca prea m-ai facut sa vreau sa mor si eu linga tine... alaturi.
@adri-nico
Preciosa, mă bucur enorm pentru faptul că rândurile mele modeste au reuşit să trezească în tine asemenea sentimente! Recunosc că m-ai luat prin surprindere şi... nici nu prea-mi vin acum în minte replici inteligente.
De felul meu, eu nu sunt un tip foarte impresionabil dar acum...
MULŢUMESC!
Flaviu
Punctaj maxim de la mine. Ai perfecta dreptate. Întreaga Grecie/Elada este un tărâm binecuvantat de zei, iar grecii stiu sa valorifice acest lucru. Numai bine!
@ovidiuyepi - Multumesc! Sincer, eu uitasem de acest rew. E din... neoliticul "manifestarilor" mele pe acest site.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2014 Alia Palace - un resort de vis! — scris în 31.08.14 de Iulia K din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 5 stele la pastele cailor. — scris în 31.08.14 de prajiturica* din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2012 5 stele 'cazatoare' — scris în 02.07.12 de pyhay* din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2011 Sejur Alia Palace — scris în 20.08.11 de CarmenVictor din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Sejur-Alia Palace — scris în 20.02.11 de Tofi din CODLEA-BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2010 O experienta placuta — scris în 03.03.11 de encristinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Frumos — scris în 19.01.11 de doda din BUCURESTI - RECOMANDĂ