GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Continuare de aici
In jurul orei 5 dupa amiaza am ajuns in Kastraki si dupa ce ne-am cazat si am despachetat, am iesit sa ne plimbam putin prin zona. A doua zi de dimineata aveam sa vizitam Meteorele.
De la pensiunea unde am stat am continuat drumul ce duce la manastiri. De o parte si de alta a drumului se vad in zare formatiuni inalte de stanci, poate cel mai spectaculos peisaj natural al Greciei continentale. De aceste stanci cilindrice se agata unele din cele mai extraordinare manastiri din lume, numele lor vine de la verbul meteorizo care inseamna „a suspenda in aer”. Acesti cilindri inegali si rotunjiti, acoperiti cu vegetatie sunt ramasitele sedimentelor raului, depozitate la marginea marii preistorice ce acoperea campia Tesalia, acum mai bine de 25 de milioane de ani. Presiunea placii tectonice si eroziunea raului Pinios au dat nastere acestor stanci. Este un peisaj unic, care iti taie respiratia sipe care e musai sa il vizitezi odata de ai ajuns in Grecia centrala.
Pustnici credinciosi colonizasera deja pesterile de aici inca din secolul X, dar legenda atribuie prima manastire de pe varful stancii, Megalou Meteorou lui Athanasios, un calugar atonit, la jumatatea secolului XIV. Constructia in sine a fost lenta. Deoarece materialele au fost transportate mai intai pe scara de franghie, apoi cu vinciuri si cosuri, si a durat aproape 300 de ani pana s-a terminat Megalou Meteorou, data pana la care aceasta a fost doar una dintre cele 24 de comunitati religioase care s-au dezvoltat pe culmi. Dupa secolul XVII, impulsul monastic a inceinit, iar structurile ridicate fara baza au inceput sa se prabuseasca, iar vicisitudinile istoriei grecesti moderne, de la Revolutie incoace, au grabit declinul, de aceea stazi au ramas doar opt manastiri din care doar sase sunt locuite si deschise pentru pelerini.
Megalou Meteorou
Ce putem vizita aici?
Turnul si imensul balcon ce ofera o priveliste minunata asupra stancilor, pivnita care adaposteste un frumos muzeu folcloric, Biserica Transfigurarii, o bucatarie veche plina de instrumente de cupru si lemn. Manastirea dispune si de o colectie impresionanta de icoane bizantine.
Manastirea este de departe cea mai frumoasa, dar drumul pana in interiorul ei este o adevarata provocare in sensul ca accesul se face urcand mai bine de 100 de trepte de piatra. La intrare se gasesc fuste si esarfe cu care sa va acoperiti picioarele si umerii.
In interiorul manastirii nu este permisa fotografierea. Afara, pe terasa se gaseste un izvor de unde va puteti umple sticlele cu apa proaspata.
Manastirea detine manuscrise pretioase foarte valoroase gravate cu litere de aur, lucrari istorice foarte valoroase si foarte rare, icoane post- bizantine, sculpturi in lemn si numeroase straie monahale cusute cu fir de aur.
Program: Vara: 9-17, inchis Marti, Iarna: 9-16, inchis Marti si Miercuri
Manastirea Roussanou
Este o manastire mica de maici construita in stil bizantin ce detine numeroaase picturi murale. Nici aici nu este permisa fotografierea. Manastirea detine si o frumoasa gradina interioara ce se poate admira din balcon.
Program: Vara: 9-18, Iarna: 9-17, inchis Luni
Manastirea Varlaam
Program: Vara: 9-16, inchis Joia, Iarna: 9-15, inchis Joia si vinerea
Manastirea Sfintei Treimi
Program: Vara: 9-17, inchis Joia, Iarna: 9-15.30, inchis Miercuri si Joi
Manastirea Sf. Nicholas Anapafsas
Program: Vara: Vara: 9-15.30, inchis Vineri, Iarna: 9-13.30, inchis Vineri
La intoarcere am avut parte de acelasi peisaj superb oferit de stancile cilindrice care te imbie sa te opresti din loc in loc pentru a le admira si pentru a face fotografii. Un loc de unde nu iti mai vine sa pleci...
Trimis de Muffin2009 in 14.02.13 02:01:59
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.72655994 N, 21.62690609 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Muffin2009: Biserica Schimbarea la Faţă de la Marele Meteor, are un iconostas foarte frumos, sculptat în lemn poleit cu aur. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul aflată în stânga uşii împărăteşti este socotită unicat în iconografia ortodoxă. Nouă chiar ni s-a atras atenţia asupra acestui aspect.
Particularitatea constă în reprezentarea Maicii Domnului - Împărăteasă, cu coroniţă şi veşmânt roşu, cu flori în mâna dreaptă şi spic de grâu în stânga, simbol al grânelor din care se face prescura. Iisus nu este înfăţişat prunc în braţele mamei, aşa cum se obişnuieşte, ci în picioare, înveşmântat ca un prinţ.
In pridvor, la loc de cinste, sunt relicvele (doar capetele) fondatorilor mănăstirii, Atanasie şi Ioasaf.
Fosta Trapeză de la Marele Meteor, transformată în muzeu, găzduieşte obiecte de mare valoare duhovnicească şi artistică. Vechea bucătărie a devenit şi ea un muzeu popular, cu vase şi obiecte din bucătăria epocii.
Ar mai fi și Sf Ștefan, mănăstire de maici, care e cea mai accesibilă, aproape că nu ai nimic de urcat sau coborît și e la cîțiva pași de parcare. De aici se vede cel mai frumos valea și orașul de dedesubt. Sf. Ștefan e și mănăstirea care e vizibilă de jos, din oraș.
Preferata mea e Sf. Treime. Cred că e cea mai izolată și greu accesibilă, din care motiv e și cea mai liniștită. În partea opusă intrării, dincolo de incinta mănăstirii, te poți plimba, reculege, odihni pe vîrful plat al stîncii, unde ai parte de o atmosferă pașnică, irenică, e o liniște și o nemișcare de vis.
@abancor: Din pacate nu toate manastirile erau deschise in ziua cand le-am vizitat noi. Sfantul Stefan era inchisa, am admirat-o doar de pe afara.
Am folosit programul pe care l-ai trecut in review pentru a programa vizita la Meteore intr-o duminica, deoarece am constatat ca atunci le pot vedea pe toate. Dar, din pacate, nu toti membrii familiei au fost de accord cu astea, mai ales ca cea mica intreba inca din seara cazarii la Kalampaka despre cand ajungem la mare...
@VYK_CIVIC: Programul pe care l-am scris e cel ce apare intr-un pliant luat de la manastire anul trecut.
A corespuns anul asta?
@Muffin2009: Da, programul a ramas neschimbat, spre deosebire de tarif (cel putin fata de cat am citit in alte review-uri) unde au plusat la 3 euro/adult!
@Muffin2009: Am si eu o rugaminte sa-mi spuneti cam cat ar dura, cu aproximatie, un tur al tuturor Meteorelor. O cazare buna in zona, aveti idee?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Kalambaka, Episodul 2 — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Prin Grecia la pas... (1) Atena-Kalambaka-Meteore — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Meteora, plimbare scurtă cu motocicleta — scris în 23.04.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 A... minune a lumii — scris în 16.07.19 de Linu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 „Sfintele Meteore - stâncile învecinate cu cerul” — scris în 22.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La Meteora, din nou — scris în 13.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Incredibil. Imposibil. Impresionant. — scris în 21.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ