ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 07.04.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumul spre Grecia, Oradea - Thassos si retur

TIPĂREȘTE

Ne-am inceput drumul spre Grecia, dimineata la ora 2, cu gandul de a ajunge in Asprovalta cat mai devreme (punctul nostru de tranzit), nu de alta dar ne doream sa prindem un pic de soare sau chiar o prima baie in mare cu aceasta ocazie. Itinerariul ales pentru dus a fost: Oradea - Arad - Timisoara - vama Moravita - Vrsac - Smederevo - Kumanovo - Evzonoi - centura Salonic - Asprovalta - Keramoti - Skala Prinos, adica aproximativ 1120 km.

Costuri:

Benzina:

- benzina dus-intors + consumul de pe insula, aproximativ 190 de euro;

- pret benzina Serbia 95' - aproximativ 1,35/1,40 euro in functie de curs valutar si de statia de alimentare;

- pret benzina in Macedonia 95' - aproximativ 1,20 euro in functie de curs valutar si de statia de alimentare;

- pret benzina in Grecia continentala 95' - intre 1,495 (Aegean/Revoil) si 1,695 (BP/Shell) - din cate am inteles pretul minim era zilele trecute de 1,7 euro;

- pret benzina in Thassos 95' - intre 1,659 (Revoil) si 1,95 la ceva statie in sudul insulei, daca nu ma insel tot BP.

Taxe:

Serbia - autostrada intre Smederevo si Nis 6 euro, dupa Nis pana la sfarsitul autostrazii 2 euro.

Macedonia - dupa intrarea in tara sunt 2 segmente de 50 MKD - aproximativ 0,83 euro, dupa care inca un segment de 60 MKD - aproximativ 0,97 euro.

Grecia - nu sunt

Ferry:

Keramoti - Limenas 20 de euro pentru masina (peste 4,25m) si de 3 euro de persoana.

Kavala - Skala Prinos 24 de euro pentru masina (peste 4,25m) si de 4,7 euro de persoana.

Primul segment de drum, mai exact cel din tara, nu a fost prea placut, cel putin portiunea dintre Oradea si Arad a fost de cosmar, gropi, petice de astalf turnate aiurea si multe semafoare din cauza lucrarilor, am numarat 26 de semafoare la dus... In Arad, datorita lucrarilor de reabilitare ale principalului pod peste Mures, am avut ocazia sa admiram orasul la ora 4.30 dimineata, pret de vreo 30 de minute cat am ratacit pana am reusit sa iesim de aici, dar din fericire am scapat si de aglomeratie (Tir-urile cu destinatie Nadlac). Am preferat sa ne facem plinul cu benzina in Timisoara, evitand pompele "fantoma" dintre oras si Moravita.

Ajunsi la granita, singurii care ne-au dat atentie au fost vamesii sarbi, care ne-au introdus datele de pe cartile de identitate in calculator, pentru a se asigura ca nu depasim intervalul de sedere admis, dupa care ne-au studiat minutios asigurarea singurul lucru care de fapt ii intereseaza si pe ei.

Destinatia urmatoare a fost Vrsac unde aveam 3 alternative de a ajunge langa Kovin, iar evident, eu am ales-o pe cea mai lunga si mai aglomerata, adica Vrsac - Pancevo - Kovin 120 de kilometri, la intoarcere preferand sa ascult de GPS care m-a adus pe ruta Kovin - Bela Crkva - Vrsac -100 de kilometri si mult mai putin aglomerat, de fapt chiar pustiu aproape pe alocuri. Varianta cea mai scurta de 80 de kilometri ar fi pe la Uljma si Deliblato, dar din pacate soseaua respectiva lipsea de pe hartile GPS-ului asa ca am preferat sa o evitam chiar daca aveam si harta Serbiei. Evident am avut cateva rataciri si pe aici, cu tot cu GPS si harta, dar un drum cu masina fara peripetii parca nu ne mai place asa de mult. In localitatile din Serbia, in aceasta parte a traseului treceti prin cateva, viteza admisa este de 60 de km/h, dar in centrul localitatilor exista limitari la 40 km/h.

Dupa Kovin am trecut Dunarea cu ceva emotii, tinand cont ca agricultorii din zona se pregateau de proteste, care urmau sa includa si blocarea acestui drum si a podului de peste Dunare. Dupa Smederevo am intrat pe autostrada, pe traseu avand mai multe benzinarii pana langa Nis, de unde puteti alimenta cu benzina. Daca nu, mai exista un Lukoil dupa iesirea de pe autostrada, ultimul sector de drum de aproximativ 100 de kilometri fiind drum national, dar care nu intra prin localitati. Atenie la ultimii 20 de kilometri de la iesirea din Serbia, aici se lucreaza la largirea soselei la 2 benzi pe sens si sunt restrictii de viteza de 50/60 de kilometri la ora, fiind singurul loc in Serbia unde am vazut echipaje de politie la panda atat la dus cat si la intors.

Un moment important pentru noi a fost cand am trecut pe langa Surdulica, motiv de "placute" aduceri aminte, vezi: aici.

La vama dintre Serbia si Macedonia din nou nu ni s-a dat prea multa importanta, atentia vamesilor fiind captata si de aceasta data de asigurarea masinii, pe care si macedonienii au studiat-o extrem de amanuntit. Imediat dupa iesirea din vama, urmeaza o mica portiune de drum pana in apropiere de Kumanovo, la care se mai lucreaza la autostrada, dar se circula destul de bine.

La dus, cei din punctele de taxare de pe autostrada au profitat de "naivitatea" mea si m-au taxat de fiecare data cu cate 2 euro, pe care-i cereau cu zambetul pe buze. Macedonia nu m-a prea fascinat, singurele lucruri care mi-a atras atentia au fost masinile lor, si mai exact succesiunea de Mercedes-uri si Dacii - in special Sandero dar si Logan-uri, cele 2 marci reprezentand probabil 80% din masinile locale intalnite pe drum.

Am intrat in Grecia destul de tarziu pe la orele siestei, motiv pentru care probabil vamesul grec s-a multumit sa ne spuna intr-o romana aproximativa "concediu placut", dar fara a se mai ridica de pe scaunul aflat la umbra :)).

Drumul prin Grecia a fost fara peripetii, pana langa Asprovalta. Probabil din neatentie, nu am selectat locatia corecta pe GPS, asa ca la un moment dat treceam cu viteza maxima pe langa indicatorul cu Nea Vrasna/Asprovalta, ceea ce ne-a facut sa mai pierdem o ora pana am ajuns la destinatie: click aici.

A doua zi dimineata am plecat spre Keramoti, punctul de imbarcare pe ferry ales de noi, dupa studierea indelunga a aspectului financiar al celor doua rute Kavala - Skala Prinos si Keramoti - Limenas + drumul cu masina in plus, rezultand o economie de 2 beri reci pe malul marii, plus o leganare mai scurta pe apele Egeei. Pe ferry am avut parte de show-ul gratuit oferit de pescarusi, fiind martori pentru prima data la acest spectacol impresionant.

Pentru detalii orar si preturi ferry:

Thassos Ferries - click aici

Aneth Lines - click aici,

detalii in limba romana la ambele companii.

Drumul de intoarcere a fost fara peripetii, am pornit dimineata la ora 9.30, doar ca in Macedonia, la punctele de taxare de pe autostrada, de aceasta data le-am intins eu zambitor cate un euro, ramanand impasibil la privirile lor extrem de concludente, totusi cel de la ultimul punct de taxare a fost mai hot si nu mi-a mai dat chitanta :)), mormaind ceva in limba lui natala. La vama dintre Serbia si Romania, vamesii romani manifesta un interes extrem de crescut pentru cei cu numar de Timisoara, prietenii stiu de ce... :)), dar pe noi ne-au lasat sa trecem fara probleme. Ajunsi la Arad am batut recordul de la dus si am numarat 28 de semafoare, dar deja numai conta, eram prea aproape de casa.

Oradea - Nea Vrasna/Asprovalta 970 de kilometri (la care se mai adauga aproximativ 50 de kilometri reprezentati de admirarea imprejurimilor Asprovaltei), strabatuti in 16 ore cu opririle si ratacirile de rigoare.

Nea Vrasna - Skala Prinos 150 de kilometri, strabatuti in aproximativ 5 ore - opriri, drumul cu ferry, etc.

Skala Prinos - Oradea 1120 de kilometri, strabatuti in 16 ore cu toate pauzele de realimentare ale noastre si ale masinii, plus cele de dezmortire.

In cei aproximativ 2500 de km facuti in acest concediu am vazut 4 echipaje de politie, 2 la sarbi cu radarul inainte de vama cu Macedonia, un echipaj grec plictisit pe centura mare a Salonicului si un echipaj in Romania, intalnit la intoarcere langa Deta. Si cel mai important aspect, daca fac abstractie de centura Salonicului, numarul de masini intalnite in cei aproximativ 460 de km parcursi in Romania a fost cred triplu fata de cele intalnite in cei aproape 1700 de km parcursi prin Serbia, Macedonia si Grecia si asta cred ca spune extrem de multe...


[fb]
---
Trimis de danoradea in 12.08.11 14:37:17
Validat / Publicat: 12.08.11 15:35:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15520 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oradea - Thassos, o frumoasa manastire in Serbia la iesirea de pe autostrada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Admin
[12.08.11 19:12:51]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

danette
[12.08.11 21:04:50]
»

Scuze pentru intrebare... atata drum si cheltuiala doar pentru 2 zile?? ... sau e o greseala??

danoradeaAUTOR REVIEW
[12.08.11 21:15:28]
»

@danette 2 zile pe drum, una la dus si una la intors, nu e vorba de sejurul in Grecia, sejurul a durat 7 zile, detalii vezi aici: click aici.

Deci e vorba doar de zilele petrecute pe drum si cheltuielile aferente transportului cu masina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
chrisa
[12.08.11 21:51:08]
»

Poti sa imi spui te rog cum ai platit la benzinarii: cash sau cu cardul??? Sa inteleg ca cea mai ieftina benzina este in Macedonia...

La sfarsitul lunii vom merge si noi pe acelasi traseu (Serbia si Macedonia).

Nu controleaza bagajele la vama?? As mai lua cate ceva din Romania (macar tigarile si cafeaua) .

Care a fost optiunea cea mai buna,pe Bulgaria sau pe Serbia?Am vazut ca ai fost si pe Bulgaria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danoradeaAUTOR REVIEW
[12.08.11 22:32:12]
»

@chrisa am platit aproape peste tot cu cardul, de altfel e si cel mai convenabil in ceea ce priveste cursul valutar, intr-un singur loc pe insula Thassos am platit cash, fiindca ma grabeam si nu am mai vrut sa intru in benzinarie (conexiunile de internet pe insula sunt destul de slabe si nu prea le convine nici lor sa piarda vremea cu cardurile).

Eu personal nu am alimentat in Macedonia, am preferat sa-mi fac plinul in Serbia, dupa care am pus benzina doar la greci, asta la sfatul unui amic care lucreaza in bransa si care mi-a recomandat sa evit alimentarile in Macedonia, iar daca totusi nu am incotro, sa ma uit unde alimenteaza localnicii. E drept o cunostiinta care a plecat zilele trecute in grecia mi-a spus ca a alimentat aici si nu a avut probleme.

In ceea ce priveste bagajele nu s-a obosit nimeni sa le verifice, vamesii dupa cum am mai mentionat s-au multumit sa verifice minutios asigurarile si sa ne introduca datele in calculator. La intoarcere au verificat daca nu am rams peste timpul admis in tarile lor si ne-au dat drumul, oricum nu-i intereseaza deloc turistii de Grecia. Grecii iar, nu ne-au verificat niciodata la bagaje, ei stiu ca daca iti duci cu tine 500 de euro sau 1000 de euro, ii vei lasa la ei in tara , indiferent de suma, asa ca nu-i intereseaza daca iti duci tigari si cate.

In ceea ce priveste traseul, recomand categoric Serbia si Macedonia, probabil Bulgaria o voi mai tranzita/vizita peste multi ani. Totul noua ni s-a parut net superior si comod in ceea ce priveste acest traseu fata de cel prin Bulgaria, ca sa numai vorbesc de drumuri...

Daca mai ai intrebari nu ezita sa mi le adresezi, daca pot te ajut cu placere

chrisa
[12.08.11 22:38:55]
»

Multumesc pentru raspuns.

Dar care este motivul pentru care nu ai alimentat din Macedonia? E proasta benzina?

Nu am un card pentru strainezia:

Fug de astfel de chestii... doar carduri de salarii

In schimb am ceva dinari sarbesti... dar la macedoneni nu am nik. Asa ca euro...

As fi alimentat in Macedonia la dus si la intors ca sa nu dau atata banet pe benzina in Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danoradeaAUTOR REVIEW
[12.08.11 22:53:47]
»

Din cate am inteles, macedonienii ar avea si ei prostul obicei de a boteza benzina, asta in unele locuri, mai ales cele de pe rutele turistice - autostrada, dar asta nu poate fi o regula.

Nici eu nu am card in euro, folosesc cardul de salar in lei la plati pe exterior si intotdeauna cursul valutar pe care-l obtii in urma unei astfel de tranzactii este mult mai bun decat daca cumperi tu moneda lor de la casele de schimb valutar. Nu prea am inteles exact mecanismul, s-a straduit un prieten de la o banca sa ma lumineze, dar trebuie sa recunosc ca m-am pierdut pe traseu Tranzactiile sunt sigure, eu personal nu am avut probleme niciodata si am folosit, in ultimii ani, cardul in Grecia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Ungaria si Austria.

In ceea ce priveste benzina la greci e scumpa, dar e buna, mai ales preferata mea de la Aegean, ii rad mustatile la masina mea dupa ce o alimentez acolo.

A si era sa uit, daca sarbii lucreaza in general cu euro la curs corect, nu acelasi lucru se spune despre macedonieni, de acea cred ca e preferabil sa platesti la ei cu cardul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
chrisa
[12.08.11 22:59:45]
»

Doamne!! pai unde ajung daca alimentez cu 1,7 eur /l??

Mai bine o las sa faca barba: ) glumesc... sper sa nu patesc ceva.

Si la punctele de taxare de pe autostrada tot cu cardul ai platit?

Ti-a fost teama sa mergi prin Serbia?

danoradeaAUTOR REVIEW
[12.08.11 23:10:58]
»

La punctele de taxare am platit cash cu euro, sarbii de altfel au afisate preturile oficial, atat in euro cat si in moneda lor. In Macedonia e afisata si taxa in euro la unele gherete, dar ai nevoie de o lupa si sa stii locul exact ca sa-l observi anuntul...

Cat despre teama fata de Serbia nici vorba, pentru mine Serbia a reprezentat tara in care m-am simtit cel mai in siguranta si unde oamenii m-au ajutat/ghidat de fiecare data cu multa amabilitate. Doar soferii sarbi au un defect, pe care acum imi dau seama ca am uitat sa-l mentionez, au prostul obicei de a-ti taia calea, mai ales cand ies din parcari sau in intersectii unde ar trebui sa-ti de-a prioritate, dar sa stii ca altfel conduc destul de relaxat/incet, nu prea i-am vazut sa se grabeasca vreodata, si mai mentionez aici ca sau uitat foarte lung la mine cand m-am oprit la crucea Sf. Andrei sa ma asigur, ei treceau pur si simplu (probabil stiau mersul trenurilor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
chrisa
[13.08.11 22:31:31]
»

Multumesc inca o data.

tomescudinu*
[14.05.12 16:03:25]
»

noi plecam in iulie 2012 spre skala fourkas halkidiki pt prima oara vreo 4 masini din oradea ce drum ne recomanzi?

tomescudinu*
[14.05.12 17:36:44]
»

ma intrebam ca daca avem gps ul cu hartile updatate noi oare ne putem incurca? noi plecam in iulie 4 masini si vrem sa facem drumul din prima din oradea pana in skala fourkas sant vreo 1100 de km, dupa parerea ta daca pornim dimineata pe la 3 putem sa facem drumul din prima?

danoradeaAUTOR REVIEW
[14.05.12 23:16:12]
»

@tomescudinu daca porniti din Oradea la 3 dimineata, ar trebui sa fiti dupa-amiaza la 3-4 cel tarziu la destinatia.

Recomand ca traseu Oradea - Timisoara - Moravita - Smederevo - Salonic - Halkidiki.

Drumul spre Arad acum e perfect se face rapid, mai ales la acea ora veti intalni doar cateva tir-uri, iar la sarbi eu va sfatuiesc sa va lasati condusi de GPS, daca are harti updatate, la noi a fost problema de regula ca nu l-am ascultat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tomescudinu*
[15.05.12 09:26:18]
»

@danoradea: multumesc mult pt ajutor mai multe nu am ce sa iti cer cam am aflat tot ce vroiam ai fost de mare ajutor multumesc mult.

tomescudinu*
[24.05.12 17:50:25]
»

mai spune mi te rog frumos ceva. la vama cum este controlul, deoarece noi pe unde mergem ne cam ducem ceva de aici, bautura, mancare, adica mai precis carnea o congelam si o ducem cu noi in lazi frigorifice, oare se leaga de noi pe la vama? stiind faptul ca ei nu sant din eu? oare o putem duce cu noi?

danoradeaAUTOR REVIEW
[24.05.12 20:07:15]
»

@tomescudinu noi am fost de doua ori cu masina, dar nu am avut probleme niciodata la vama, controlul este extrem de sumar la sarbi si la macedonieni, doar anul trecut intre Serbia si macedonia vamesii macedonieni ne-au pus sa deschidem portbagajul, dar au aruncat doar o privire sumara si scurta peste maldarul de bagaje.

Si noi ne-am dus diverse alimente cu noi, dar nu am avut probleme. Grecii nu s-au sinchisit nici macar sa se ridice de pe scaun in vama s-au multumit sa ne ureze vacanta placuta, asa ca nu sunt motive sa te temi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[23.07.13 13:22:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu mașina spre/din Thassos" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chrisa, danette, danoradea, tomescudinu*
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul cu mașina spre Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09138298034668 sec
    ecranul dvs: 1 x 1