ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.09.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Templul lui Poseidon de la Cap Sounion – un tablou creat de Natură și desăvârșit de Om

Ilustrație video-muzicală
to tango tis nefelis-haris alexiou


TIPĂREȘTE

"Place me on Sonium’s marble steep -
Where nothing, save the waves and I,
May hear our mutual murmurs sweep:
There, swan-like, let me sing and die
A land of slaves shall ne’er be mine-
Dash down yon cup of Samian wine!"
The Isles of Greece, Lord Byron

Introducere

Articolul de față este unul pe care aveam de mult în gând să-l scriu, însă mobilizarea a venit cu ocazia mult așteptatei leneveli de Paște, când printre mirosuri de cozonac, fripturi de miel, ciolan și ouă roșii, m-am trezit frunzărind articolele AFA, vechi sau noi, cum de mult nu am mai avut plăcerea s-o fac. Dintr-una în alta, am ajuns la niște poze cu apusuri minunate atașate de @ionescunic unui articol scris cu mulți ani în urmă și involuntar mintea mi-a zburat spre Cap Sounio, iar amintirile au început să curgă cu așa o prospețime de parcă ieri m-aș fi întors de-acolo și nu acum aproape 2 ani. Ce m-a surprins este faptul că obiectivul nu pare a fi foarte cunoscut, sau cel puțin nu foarte vizitat, avand în vedere că despre Atena s-au scris zeci de articole, în vreme ce Cap Sounio strânge mai puțin de o mână de impresii și acelea mai degraba vagi (cu vreo două excepții). Și totuși, vorbim de un obiectiv emblematic al Greciei, care are și marele avantaj (sau dezavantaj?) de a se afla în apropierea capitalei, astfel că nu trebuie să te abați prin zone mai greu accesibile sau mai puțin turistice ale Greciei pentru un obiectiv izolat, riscând să ai senzația că nu a meritat efortul, cum probabail multora ni s-a întâmplat măcar o dată de-a lungul călătoriilor noastre. Veți spune că e de înțeles ca Templul lui Poseidon să nu se afle „în prima linie” din punct de vedere al preferințelor celor ce viziteaza capitala elenă, dat fiind faptul că Atena nu duce deloc lipsă de „pietroaie”, de toate mărimile și formele, mai mult sau mai puțin conservate și atunci ce rost ar mai avea să batem zeci de kilometri pentru altele? Oricum nici pe acestea nu le putem vedea în totalitate în puținul timp alocat capitalei elene, de cele mai multe ori aceasta jucând doar un rol ingrat de haltă spre una din insulele Egeei și nu o destinație de concediu în sine. Și aveți dreptate... parțial! Într-adevăr Templul lui Poseidon de la Cap Sounion este doar o ruină, iar Atena are la tot pasul temple mai valoroase, mai bine păstrate, purtătoare de legende la fel de captivante și, până la urmă, mult mai accesibile, mai ales dacă nu ai la dispozitie autoturismul personal.

Și totuși, Templul lui Poseidon oferă o panoramă cum niciun obiectiv al Atenei nu o face, iar spectaculozitatea lui se datorează amplasării sale impresionante pe o limbă de pământ suspendată la 60 de metri înălțime, ca un avanpost al uscatului în fața mării infinite. Un templu frumos, nimic de zis, deși nu prea bine conservat plus un peisaj demn de o carte poștală. Alătuate, cele două elemente (natural și uman) crează adevărata magie, astfel încât acum, la mai bine de două milenii de existență, Cap Sounion rămâne o mărturie incontestabilă că omul, prin intervențiile sale asupra naturii, e capabil (sau a fost cândva) s-o înfrumusețeze prin creațiile sale, chiar și atunci când natura e de la sine de o frumusețe greu de îmbunătățit. Lucrul ăsta e din păcate atât de rar întâlnit (am avut bucuria sa-l observ și în Santorini, acolo însă într-un context mult mai dramatic) încât merită cu prisosință să investiți timp și puțin efort pentru a ajunge acolo.

Drumul

Drumul spre Cap Sounio taie de la nord la sud, pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri (pe traseul cel mai scurt) frumoasa regiune a Atticii rurale și poate fi considerat o experiență turistică în sine. Se iese din Atena urmând autostrada Attiki Odos, pana în dreptul aeroportului, dupa care drumul mai continuă o vreme tot pe sensuri separate. Dacă nu puteți rupe mai mult de câteva ore și doriți să treceți în revistă și un apus la Cap Sounion varianta autostrăzii e, evident, cea mai bună. Pentru cei care dispun de mai mult timp, sunt și alte posibilități, mult mai ofertante ca peisaj, dar mai solicitante și mai lungi- zonele de coastă ce se întind la est și la vest de peninsula Attica.

Pentru ca noi aveam rezervată o zi întreagă excursiei, am folosit autostrada doar la întoarcere. La dus nu ne-am grăbit deloc și-am pornit spre est până în Rafina (al doilea port al Attici, după Pireu), apoi am luat-o spre sud, pe o șosea îngustă ce urmează linia țărmului, trecând prin câteva localități pitorești. Întreaga regiune este populară printre atenienii care au ales să părăsească aglomerația capitalei și să se retragă în zona rurală. Niciun sat nu duce lipsă de taverne, magazine, palmieri și vile îngrijite care te indeamnă să reduci viteza și să le admiri, măcar în treacăt. Am admirat și noi din mers, până în Porto Rafti, unde priveliștea a devenit imposibil de trecut cu vederea în câteva minute. Dintre toate pe care le-am văzut, Porto Rafti este cea mai frumoasă localitate de pe coasta estică a Atticii și probabil deținătoarea uneia din cele mai bune plaje. A fost locul ideal pentru câteva ore de bălăceală și pentru masa de prânz, pe care am luat-o la o tavernă situată vis-a-vis de plajă, după care ne-am continuat agale drumul spre sudul extrem.

Ce spune legenda

Componenta mitico-istorică a locului observ că până acum a fost puțin abordată, iar la Cap Sounion (ca și în cazul multor altor obiective grecești) e indicat să ajungi având măcar un dram de cunoștințe de mitologie și istorie pentru a putea înțelege și aprecia obiectivul la adevărata lui valoare, așa că mă pot desfășura ceva mai mult cu un risc minim de a vă plictisi, sper... Deși, probabail mulți dintre voi o cunoașteți deja foarte bine.

Legenda începe în insula Creta, unde regele Minos primește în dar, pentru sacrificare, un taur alb de o frumusețe deosebită, de la însuși zeul mării, Poseidon. Plăcându-i foarte mult, regele hotărăște să-l păstreze și încearcă să-l păcălească pe zeu, sacrificând alt taur. Poseidon însă își dă seama de truc și se răzbună, făcând-o pe Phasiphae, nevasta regelui, să se îndrăgostească de taurul alb. Ajutată de arhitectul Dedal, ea se împreunează cu taurul și în urma uniunii lor se naște Minotaurul, un monstru cu trup uman și cap de taur care, devenit periculos la maturitate, este închis la ordinul regelui într-un labirint uriaș și foarte întortocheat, construit in Knossos de același Dedal. Conform legendei, atenienii iși atrag asupra lor furia lui Minos în mometul în care fiul acestuia este ucis, se zice că la ordinele lui Aegeu, regele Atenei, acest eveniment declanșând un razboi între cele două popoare, război încheiat cu victoria lui Minos. Ca urmare a victoriei și pentru a răzbuna moartea fiului său, el îi obligă pe atenieni ca în fiecare an să trimită ofrandă în Creta 7 bărbați și 7 femei, pentru a fi aruncați în Labirint și a sfârși ca hrană pentru Minotaur. La un moment dat Tezeu, fiul lui Aegeu, se oferă voluntar, cu scopul de a ucide monstrul, urmând ca la întoarcere să își semnaleze victoria prin arborarea unui steag alb pe catargul corabiei. În caz de înfrângere (care nu putea însemna altceva decât moarte), înțelegerea era să rămână arborat cel negru. Tezeu reușește să ucidă Minotaurul cu ajutorul fiicei lui Minos, Ariadna, care îi oferă un fir pentru a găsi ieșirea din Labirint în schimbul promisiunii că o va lua cu el în Atena. În ciuda promisiunii, Tezeu o abandonează pe Ariadna pe insula Naxos, după unele variante la cererea lui Dionysos care o dorea de nevastă. La întoarcerea spre casă Tezeu uită de înțelegerea cu tatăl său și nu schimbă steagul, iar Aegeu, care il aștepta la Cap Sounio, crezând că fiul său este mort este cuprins de disperare și se aruncă în mare de pe stânci. De atunci, în onoarea regelui Atenei, marea poarta numele Egee.

Ce spune istoria

Grecii antici au avut întotdeauna talentul și inspirația de a construi temple dedicate zeilor în cele mai spectaculoase și inedite cadre naturale (mă gândesc la Delphi, construit cu multă artă pe pantele muntelui Parnassus) și nu cred că ar fi putut găsi un loc mai potrivit pentru un templu ridicat în onoarea lui Poseidon, zeul mării, decât promontoriul de la Cap Sounion.

Templul lui Poseidon, ale cărui ruine sunt vizibile azi, a fost construit în jurul anilor 440 î. Hr., pe locul unui alt templu, distrus în perioada razboaielor cu perșii. Ca structură, se deosebește puțin de Templul lui Hefaistos din Agora Ateniană, acesta din urmă fiind și cel mai bine conservat templu de pe teritoriul grecesc. Din păcate, mai mult de jumătate din coloanele de tip doric și întreg acoperișul Templului lui Poseidon nu mai sunt astăzi în picioare, dar a rămas suficient pentru a ne imagina cu ușurință cum arăta în vremurile lui bune.

Datorită peisajului spectaculos, obiectivul e foarte pupular printre turiști, mai ales pentru apusul superb, unul din cele mai frumoase pe care le-am trăit până acum în Grecia, în ciuda faptului că la Cap Sounio soarele nici macar nu „dispare” în mare, ci în spatele insuliței Patroklos.

Se crede ca undeva in jurul anului 1810, poetul englez Lord Byron (pe atunci nu atât de celebru) și-a gravat numele pe una dintre coloanele templului, mai exact cea cu secțiune dreptunghiulară din partea dreaptă cum stai cu fața spre intrare. Semnatura e însă greu de văzut cu ochiul liber, templul fiind împrejmuit cu un cordon de protecție care face imposibilă apropierea la mai puțin de câțiva metri. Dacă Byron s-a semnat discret (în cazul în care chiar a făcut-o el), nu același lucru se poate spune despre ceilalți trecători care au dorit de-a lungul timpului să-și marcheze prezența pentru posteritate pe coloanele templului, după cum se poate vedea și în poze. Ca și în cazul Parthenonului, care începuse literalmente să dispară de-a lungul timpului, acum nu mai este posibil nici măcar să atingi templul, dar mai să te plimbi prin interior ca pe vremuri.

Un lucru interesant e ca situl arheologic nu are oră fixă de închidere, rămânând întotdeauna deschis până după asfințit, indiferent de anotimp, acela fiind și momentul în care apar cei mai mulți turiști.

Concluzie

Dacă aveți rezervate mai multe zile în Atena, încercați o excursie la Templul lui Poseidon, de o zi întreagă cum am facut noi, sau măcar pentru o după-amiază. Probabail că imaginile transmit mai mult decât sunt eu capabilă să exprim în cuvinte despre atmosfera de la Cap Sounio în preajma asfințitului, așa că vă las în compania lor. Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Camelia19 in 21.04.15 23:41:02
Validat / Publicat: 22.04.15 08:14:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.04.15 00:24:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DepartureGate7
[22.04.15 08:53:44]
»

@Camelia19 - Felicitări pentru articol! E și util și foarte frumos povestit, dar și însoțit de poze minunate!

Michi
[22.04.15 08:58:05]
»

Foarte frumos articol şi fotografii. Completează ce nu ştiam mai ales că noi nu am fost la Cap Sunion seara şi nici nu am avut prea mult timp la dispoziţie.

webmaster13
[22.04.15 11:01:16]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

danamandache
[22.04.15 11:05:23]
»

Multumesc pentru articol! L-ai scris special pentru mine, nu-i asa? Stiai ca voi poposi in Atena si un motiv excelent de a mai prelungi vacanta cu o zi ar fi Templul lui Poseidon. Astept si alte motive, Camelia!

Camelia19AUTOR REVIEW
[22.04.15 16:56:13]
»

@VMR - Multumesc pentru aprecieri, nu sunt doar eu autoarea pozelor, recunosc, prietenul meu se descurcă mai bine la capitolul ăsta, dar câteva din ele sunt sigură ca sunt ale mele

@Michi - Multumesc pentru cuvintele frumoase, doamna @Michi, am citit în articolul pe care tocmai l-ați publicat ca în cadrul circuitului în Grecia ați ajuns și până la Cap Sounion. Cu siguranță v-ar fi plăcut mai mult seara, dar atunci e dezavantajul ca e mai aglomerat decât în restul zilei.

Camelia19AUTOR REVIEW
[22.04.15 17:22:05]
»

@danamandache - Ooo, chiar nu știam că vei ajunge și în Atena! Foarte bine v-ați gândit. Despre Atena am scris o trilogie , cred că suficient cât pentru o săptămână mai lejeră, sau pentru 4 zile comprimate, cum am făcut noi. Dar e destul de mare alergătura între obiective, dacă vrei să petreci mai mult timp la fiecare din ele. Totul depinde de câte zile veți sta acolo, că de motive nu-i problemă, Atena are destule .

webmaster13 - Mulțumesc, e foarte frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Gabi Georgeta
[22.04.15 19:56:03]
»

interesant si documentat aricolul dvs; multumesc pt. asemenea bucurie m-a facut sa-mi amintesc de vacanta de demult (2009) cand si noi am ajuns pe acolo. Am privit marea, am admirat templul si ne-am simtit minunat, e un loc deosebit ce merita vazut, iar privelistea este de vis (se vede si din fotografii, dar realitatea te lasa fara cuvinte).

Camelia19AUTOR REVIEW
[22.04.15 21:53:39]
»

@Gabi Georgeta: Multumesc pentru aprecieri si pentru vizita . Ma bucur daca articolul v-a trezit asemenea amintiri placute.

msnd
[22.04.15 23:39:47]
»

@Camelia19 -

Mulțumesc pentru aducerile aminte. Mulțumesc și pentru fotografiile cu apusul. În excursia noastră (în 2007), tot în august, ghidul nu a avut răbdare să așteptăm apusul, și ne-a grăbit spre cazarea din Atena. Este drept că acolo am ajuns pe întuneric, dar ce mai conta o jumătate de oră. Am rămas cu gândul la acel apus promis prin program, dar rămas numai pe hârtie. Iată că acum am ocazia să-l văd. Și trebuie să recunosc că este la fel de spectaculos cu cel din Santorini.

Felicitări pentru excursie și pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19AUTOR REVIEW
[23.04.15 08:43:58]
»

@msnd: Placerea a fost de partea mea . Imi amintesc si eu ca in acea seara am vazut plecand grupuri cu jumatate de ora inainte de apus si ma gandeam atunci oare de ce nu mai raman, daca tot au venit. Nu erau romani, dar probabil ca asa se obisnueste cu grupurile organizate peste tot. Soferii sunt obositi, la fel si ghizii, unii dintre turisti nu sunt nici ei foarte interesati de ce urmeaza sa vada si atunci profita de situatie si grabesc putin lucrurile. Dar in cazul asta chiar nu prea are rost, drumul pana la Atena e bun, drept, nu pune niciun fel de probleme pe noapte, asa ca dupa cum spui si tu, jumatate de ora in plus nu conteaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[03.09.15 15:56:46]
»

INteresant si frumos scris, o descriere convingatoare despre un loc aparte care merita toata atentia noastra. L/am vazut si eu abia a doua oara aflat la Athena, nestiind prima data cat de aproape sunt de un loc legendar, pe care il vedeam doar prin filme ori pe Discovery. Ma bucur ca v/a placut, pozele sunt minunate iar relatarea captivanta.

Si desigur ca drumul merita facut pana acolo, la fel de frumos ca si destinatia finala, impresionanta. Am oprit de cateva ori cand am putut pe marginea soselei, sa admiram soarele dupa/amiezii, iar seara am ramas fascinati de apusul violet printre insulele rasfirate in marea Egee. Un loc remarcabil, felicitari pentru vizita si vacante frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19AUTOR REVIEW
[03.09.15 16:40:39]
»

@calatorul50 - In primul rand iti multumesc pentru cuvintele frumoase. In al doilea rand, vreau sa te rog ceva nu-mi mai vorbi cu d-voastra, nu sunt deloc batrana . De fapt, daca vad eu bine, am cam jumatate din varsta ta . Asa ca lucrurile ar trebui sa stea chiar invers si eu sa-ti vorbesc la persoana a II-a plural, dar pentru ca aici suntem toti colegi, imi place sa vorbesc cu toata lumea ca in familie. Nu mi se pare lipsa de respect, ci semn de prietenie.

In al treilea rand, vad ca nu ne-ai povestit nimic despre Atena si nici despre Sounio, care intre noi fie vorba, cam duce lipsa de articole si e mare pacat. Cum spui si tu, e un loc remarcabil, atat de aproape de Atena si totusi se pare ca nu e foarte cunoscut. Hai sa-l ajutam sa iasa la lumina . O zi faina!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[05.09.15 16:41:25]
»

@Camelia19 - Si eu multumesc pentru raspuns si pentru oferta de adresare directa, nici eu nu ma formalizez mai ales aici unde suntem niste turisti dornici de noi cunostinte si informatii. DA varstele noastre sunt inverse adica eu am aproape dublul celei ale tale dar excursiile ma atrag la fel de mult ca intotdeauna. Si cand am zis ca v/au placut m/am gandit la voi 2 asa cum ati trecut pe datele vacantei, cuplu de 2 persoane fara copii. Cred ca v/a placut amandurora vacanta sau, in cazul asta, locurile descrise aici.

Multumesc pentu curiozitate si pentru vizitele viitoare, nu stiu daca am descris suficient de bine sentimentul de placere a vacantei in reviewurile mele, scrise in viteza. Promit sa scriu si despre Sounio si poate ceva despre Athena desi nu cred ca as mai avea ceva in plus de adaugat, dar am sa amintesc si cateva pareri proprii. Vacante frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19AUTOR REVIEW
[05.09.15 17:32:45]
»

@calatorul50 - Aaa, acum am înteles . Ai un mare talent la scris şi nu numai că îti voi citi articolele dar le astept cu nerăbdare. O zi faină să ai!

calatorul
[05.09.15 18:03:32]
»

@Camelia19 - Multumesc, sunt magulit de acest compliment cu atat mai mult cu cat este gratuit si generos, ma obliga sa fiu mai vorbaret, adica pe AFA. cele bune sa se/adune.

webmaster26
[11.12.15 19:20:47]
»

Mutat în rubrica "Capul Sounion - Templul lui Poseidon, ATENA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Camelia19AUTOR REVIEW
[12.12.15 12:37:02]
»

@webmaster26 - Foarte bună decizia, cred ca Sounio merita să aibă o rubrică separată pe AFA. Poate așa vor fi mai mulți tentați să scrie. Coordonatele sunt corecte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Camelia19, danamandache, DepartureGate7, Gabi Georgeta, Michi, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂCapul Sounion - Templul lui Poseidon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4366638660431 sec
    ecranul dvs: 1 x 1