ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Offenbach am Main
ÎNSCRIS: 30.08.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Limburg an der Lahn

Ilustrație video-muzicală
Arno Flor - Schon wie der junge Fruhling


TIPĂREȘTE

30 martie a fost o zi superbă de primavară, cu mult soare și cum nu puteam să rămân în casă pe o asemenea vreme, m-am gândit să mai explorez un pic regiunea în care locuiesc. Hibernasem destul. L-am invitat și pe prietenul meu ucrainean Ievgenii ca să mai uite de necazul care i-a lovit țara.

Așa că dimineață, la ora 10, eram deja în gara din Frankfurt, căutând trenul care să ne ducă la Limburg, un mic orașel cu cca 30.000 de locuitori din landul Hessen. La peronul 1 ne aștepta deja trenul nostru. Am fost puțin surprinși că avea doar două vagoane. Ne-am instalat comod la etaj, așteptând ca trenul să se urnească din loc. Călătoria a durat o oră.

Despre Limburg nu aveam prea multe informații. Știam doar că aici se află un dom celebru, pe care îl văzusem de vreo două ori de la distanță, de pe autostrada A3 care leagă Frankfurtul de Köln. În plus îi mai auzisem numele pomenit de ghidul care ne-a prezentat castelul Weilburg acum 2 ani, atât Weilburg, cât și Limburg făcând parte acum 200 de ani din ducatul de Nassau. Anul trecut a fost un scandal mare în Germania, avându-l in centru pe episcopul de Limburg. Probabil a fost mediatizat și în România. ”Preasfințitul” a dorit modernizarea reședinței episcopale, estimând cheltuielile la 4-5 milioane de euro, însa în realitate au fost 31 de milioane. Se pare că episcopului îi cam plăcea să trăiască în lux, căci numai pentru cadă s-au chletuit 15.000 €. Masa de conferințe a costat 25.000 €. Însa astea sunt nimicuri pe lângă restul cheltuielilor. În final s-a terminat prost atât pentru episcop, care a fost demis de Papă, cât și pentru episcopie, deoarece o parte din germani a întors spatele acesteia.

Limburg este străbătut de râul Lahn, denumirea oficială a orașului fiind de fapt Limburg an der Lahn (Limburg pe Lahn). Este un oraș mic, dar cu vechime, fiind menționat în documentele oficiale înca de pe la 910. Centru orașului este tipic orașelor medievale nemțești, cu straduțe înguste și pietruite, mărginite de case vechi (unele datând din sec. al 13-lea), vopsite în alb și roșu (celebrele Fachwerkhäuser germane). Cele mai reprezentative case sunt:

*Haus der sieben Laster (Casa celor 7 vicii), care a fost construită în 1567. Aici se pot observa sculptate în lemn cele 7 vicii: Mândria, Zgârcenia, Invidia, Lăcomia, Mânia, Lenea și Desfrâul.

*Fachwerkhaus Römer 2-4-6 este cea mai veche casă din oraș, fiind construită în anul 1289. De altfel este și cea mai veche clădire din Germania.

*Werner-Senger Haus, datând tot din sec. al 13-lea.

*Casele din Fischmarkt.

Oferta de restaurante nu este prea diversificată. Peste tot citești doar Ristorante Pizzeria Italia. Așa că a trebuit să mâncăm italienește. Nu mai mâncasem pizza de când am părăsit acum 2 ani și ceva România. Astfel am făcut greșeala să comand pizza și s-a dovedit a fi cea mai proastă pizza pe care am mâncat-o în viața mea. Noroc că am mai dres gustul cu o bere germană. Celelalte bucate arătau totuși bine.

În centrul orașului vechi se află un monument dedicat baronului Friedrich von Hattstein, care în anul 1357 este ales căpitan al Limburgului. Statuia din piatră roșie îl reprezintă pe nobil stând pe un câine și bând vin dintr-un butoi pe care-l ține deasupra capului. Din păcate din butoi curge astăzi doar apă. Înainte de a fi numit căpitan al Limburgului, Friedrich ducea o viață de lux și jafuri. Din cauza jafurilor sale, comercianții evitau să treacă prin zonă, astfel că o cronică a vremii menționa că drumurile deveniseră atât de pustii, încât iarba creștea pe ele ca în câmpie. Stilul de viață al baronului jefuitor va lua sfârșit în 1357, când părăsindu-și domiciliul cu ocazia unei vizite în Limburg, i-a dat prilejul rivalului său, Siegfried von Rheinberg, să-și recupereze cetatea pierdută acum 4 ani. Astfel că lui Friedrich von Hattstein nu i-a mai rămas decât să accepte funcția de căpitan al Limburgului, primind o soldă de 60 și ceva de guldeni.

Ca în orice oraș german situat pe un râu și în Limburg există un ”Alte Brücke”, un pod vechi din piatră, construit în secolul al 14-lea. Podul are o lungime de 106 metri, iar în centrul său se află statuia sfântului Johann von Nepomuk, patronul protector al podului. Nu este la fel de impresionant ca podurile văzute de mine în Heidelberg sau Würzburg, dar oferă o priveliște frumoasă asupra Domului.

Atracția principală a orașului este însă Domul St. Georg, o construcție din sec. al 13-lea în stil romanic, elementul său caracteristic fiind fațada cu două turnuri. Construcția domului a început în 1206, iar în 1235 a fost sfințit, deși nu era complet construit. Domul este construit pe o stâncă deasupra râului Lahn, fiind vizibil și de pe autostadă. La baza stâncii este și o alee, ideală pentru o plimbare relaxantă de-a lungul râului. Lângă Dom este și un castel, accesul fiind permis doar în curte.

Per ansamblu excursia a fost una interesantă, într-un loc liniștit, potrivit pentru a mă deconecta un pic de la viața de zi cu zi.


[fb]
---
Trimis de ciprian.dima in 02.04.14 12:03:14
Validat / Publicat: 02.04.14 14:37:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 5156 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ciprian.dima); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Fațada Domului din Limburg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.04.14 12:27:19]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[02.04.14 19:08:24]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Frankfurt şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04460597038269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1