ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Offenbach am Main
ÎNSCRIS: 30.08.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Saalburg - pe urmele strămoșilor romani

TIPĂREȘTE

Acum mai puțin de 2000 de ani, la cca. 20 km nord de Frankfurt se întindea Limesul Germanicus, granița fortificată a Imperiului Roman ce separa provinciile romane de triburile barbarilor germani. În parte granița era una naturală, de-a lungul Dunării și Rinului, iar apărarea acestei porțiuni nu dădea mari bătăi de cap romanilor, pentru aceasta fiind de ajuns o flotă ce patrula pe cele două fluvii. Porțiunea de granița dintre Rin și Dunărea (de la Rheinbrohl la Regensburg) avea o lungime de aproximativ 550 km, de-a lungul ei fiind ridicate peste 900 turnuri de apărare și 60 de forturi. Granița ce odinioară delimita civilizația de lumea barbară se află astăzi pe lista UNESCO a locurilor care aparțin Patrimoniului Mondial.

Scurt istoric

Castrul de la Saalburg se află la 20 km nord de Frankfurt, lânga Bad Homburg și este exemplul perfect al unei fortificații din epoca romană. Castrul a fost construit în jurul anului 90 ca o fortificație din lemn, 160 de soldați asigurând inițial securitatea zonei. În timpul domniei împăratului Hadrian (în jurul anului 135) fortificația din lemn este înlocuită de un fort mult mai mare, cu ziduri din piatră si o capacitate de 600 de soldați. Lângă castru s-a dezvoltat și un sat, unde locuiau familiile soldaților, comercianți și meșteșugari. În jurul anului 200 locuiau la Saalburg 2000 de soldați și civili. Câteva decenii mai târziu, în anul 233, satul este distrus de un atac al triburilor germanice. Presiunea barbarilor germani crește, astfel că în a doua jumătate a secolului al III-lea, alamanii (trib germanic) atacă și jefuiesc din ce în ce mai des provinciile de graniță. În aceste condiții limesul roman se prăbușește, iar castrul de la Saalburg este abandonat.

Încă din perioada copilăriei, în timpul vizitelor din stațiunea balneară Bad Homburg, împăratul german Wilhelm al II-lea și-a arătat interesul pentru săpăturile arheologice de la Saalburg. Astfel că în anul 1897, împăratul îl însărcinează pe Louis Jacobi cu reconstrucția fortului roman de la Saalburg. Astăzi castrul este aproape în intregime reconstruit și prezintă o imagine vie, palbabilă a unei civilizații de mult apuse.

Saalburg este un muzeu în aer liber, iar incursiunea în lumea romană costă doar 5 euro. Am mai vizitat în trecut asemenea obiective, însă toate se reduceau la stadiu de ruine sau fundații de clădiri, trebuind să-ți pui serios imaginația la lucru pentru a-ți crea o imagine a clădirilor. Ceea ce au realizat germanii este demn de laudă, oferind și celor mai puțini inițiați în tainele istoriei ocazia de a înțelege cum era organizat sistemul de apărare al granițelor imperiului.

Planul unui castru roman este relativ simplu, având o formă dreptunghiulară și fiind străbătut de două alei principale: Via Praetoria, care străbătea castrul de la nord la sud, și Via Principalis, care străbătea fortul de la est la vest. Întregul areal al cetății se întinde pe o suprafață de 3,25 ha, fiind înconjurat de ziduri din piatră cu o grosime de cca. 2 m și o înălțime de aproape 5 m. În spatele zidurilor se află o rampă de pământ, pe care soldații o urcau pentru a a ajunge pe ziduri. La fiecare capăt al celor două străzi principale se află o poartă flancată de două turnuri de apărare. Prin una dintre aceste porți m-am întors și eu în timp. Este vorba de Porta Praetoria, poarta principală a castrului, în fața căreia tronează statuia împăratului roman Antoninus Pius și deasupra căreia se află o inscripție în latină dedicată împăratului Wilhelm.

După ce treci de poartă, în partea dreaptă se găsește Horreum-ul, fostul depozit de grâne al garnizoanei, care gazduiește astăzi muzeul cu o bogată colecție de obiecte specifice civilizației romane (echipament militar, obiecte de uz casnic sau caracteristice unor meserii, monezi, ceramică, statui etc). În dreapta fostului grânar se aflau barăcile soldaților. Una din cele două barăci a fost transformată în cafenea, unde se pot degusta chiar și specialități romane.

Vis-a-vis de Horreum se află Praetorium, o casă ridicată din piatră, folosită de comandantul trupelor ca locuință. Aș fi fost curios să văd în ce lux trăia comandantul, în timp ce cei 600 de soldați se inghesuiau în cele două barăci, însă nu se poate pătrunde în locuință. Cei drept, de afară casa arată foarte bine.

În centrul castrului, la intersecția celor două străzi, domină Principia sau clădirea comandamentului, unde se află diferite camere folosite ca birouri, tribunal, trezorerie sau pentru depozitarea steagurilor de luptă. Principia dispune și de o sală transversală, unde se făcea apelul soldaților. Din această sală se ajunge prin 5 uși într-o curte interioară înconjurată de porticuri, coridoare exterioare mărginite de coloane. La est de Principia a fost construită, în 2008, Fabrica, unde se mai pot vedea câteva exponate și unde puteți încerca jocuri romane (ceva asemănător cu tablele sau șahul).

La cățiva pași mai încolo de Principia, un grup de copii era inițiat în arta trasului cu arcul.

Am părăsit castrul, îndreptându-mă spre granița cu barbarii. După câteva sute de metri prin pădure am ajuns la marginea civilizației. Șanțurile și palisadele trasează această limită. Dincolo de ele, Germania barbară. Mi-am continuat plimbarea de-a lungul limesului, pe cărarea pe care cândva patrulau soldații romani. În total am străbătut cca 2,5 km prin pădure inconjurând castrul, însă spre deosebire de strămoșii mei, relaxat și fără să mă gândesc la faptul că aș putea încasa în orice moment vreo suliță rătăcita de la vreun german „barbar”.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ciprian.dima in 19.06.13 10:52:32
Validat / Publicat: 19.06.13 12:05:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2629 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ciprian.dima); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Porta principalis dextras, poarta estica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.06.13 10:58:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †
[19.06.13 13:09:19]
»

Foarte frumos şi interesant review. Felicitări!

Ca unul care am vizitat de curând Termele Romane din Varna, acest review mi-a întregit cunoştinţele despre civilizaţia Imperiului Roman.

DB-01-VIN
[20.06.13 15:12:34]
»

Un review foarte bun -ca de obicei. Stima maxima!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DB-01-VIN, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Frankfurt şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05029296875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1