ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 14, 8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Castelul Linderhof - In lumea povestilor pentru toate varstele

    Ilustrație video-muzicală
    Dave Grusin - ''The Goonies'' , 1985 - ''Fratelli Chase''
    TIPĂREȘTE

    Nota WM: Detalii despre circuitul Austria-Germania-Elvetia-Italia puteti citi aici.

    - -

    Pentru ca azi este week-end si cu totii poate va odihniti, m-am gandit sa scriu despre ceva usor, care, daca veti citi, sper sa va relaxeze si sa va binedispuna. Si, de ce nu?! sa va indemne la visele copilariei. Voi scrie deci despre un castel vizitat de noi in Bavaria.

    Dupa noaptea scurta petrecuta la hotelul Alpenhof situata intre muntii bavarezi, la ora 8 fix am luat calea spre castelele din Bavaria. In programul turstic aveam de vizitat 2 dintre ele: Castelul Linderhof si Castelul Neuschwanstein.

    Ghidul a facut din timp programarile pentru ca intrarile in aceste castele au loc numai la anumite ore, un anumit timp de vizitare, deci un program strict nemtesc. Noi am avut programarea pentru ora 9.30 pentru primul castel si dupa 13 pentru cel de-al doilea.

    Iata-ne asadar, ajunsi destul de repede intr-o zona superba a Alpilor bavarezi; langa noi culmi bogat inverzite si sus, muntii de piatra.

    Autocarul a ramas in parcare, acolo unde este si Casa de bilete. Intrarea a costat 9 euro/pers. iar fata mea nu a platit nimic, avand gratuitate, fiind sub 18 ani. Tot acolo este si o mare pensiune sau hotel, care se numeste chiar Schlosshotel Linderhof, o cladire frumoasa. Tare as fi ramas acolo…macar pentru cateva zile. Peisajul montan este mai mult decat tentant.

    Dupa ce am primit fiecare biletul, am pornit spre castel. Acesta este undeva mai sus, deci noi a trebuit sa urcam un drum nu prea lung dar ceva in panta pana la castel.

    Pe drum am intalnit un lac incadrat intr-un peisaj de poveste; intr-o valcea, cu muntele de piatra aparat din spate si cu culmi de un verde ce nu se poate uita usor. Pe mal am vazut fericite, doua gaste…ce treaba aveau ele? Sa viziteze castele? Nicidecum…

    Am ajuns la Castelul Linderhof. Pe drum, ghidul ne-a povestit cate ceva despre istoria acestuia. Ceea ce am retinut eu este ca acest castel a fost cladit de mai mult visatorul decat conducatorul rege Ludwig al II-lea. Trebuie sa mentionez ca printul boem Ludwig II a ajuns ultimul rege al Bavariei la numai 18 ani si a fost un mare iubitor de arta, in special de muzica, fiind un bun prieten cu compozitorul Wagner, pe care l-a si ajutat de-a lungul vietii.

    Ludwig al-II-lea este regele bavarez care s-a ocupat prea putin de problemele politice si de stat si in schimb, prin felul sau visator, iubitor de artele frumoase, a construit in schimb castele pe care noi atunci chiar ii vizitam unul dintre ele.

    La prima vedere nici nu zici ca ar fi un castel. Nu trebuie sa vi-l imaginati ca cine stie ce castel, cu turnulete, si metereze. Nicidecum. Acest castel, cel putin pe dinafara, aduce mai degraba cu o mare casa boiereasca, o vila foarte luxoasa, cu o arhitectura bogata in detalii. Trebuie sa recunosc ca mi-a placut. Cu o arhitectura combinata, cu fatada in stil baroc si cu influente franceze (Ludwig a fost impresionat de Palatul Versailles si totodata a fost un mare admirator al Regelui Soare), construit tot numai in piatra alba, are multe statui atat la usile de la intrare cat si deasupra dar si pe laterale. Este o cladire ce repede iti ia ochii printr-o frumusete subtila, diafana, fina. Nu degeaba este creatia unui rege visator, mare iubitor de povesti, un om mai mult “cu capul in nori” cum l-am catalogat eu pe acest Ludwig II al Bavariei. Am inteles ca acest micut palat este, de fapt, singura sa creatie terminata in totalitate de-a lungul vietii sale si este locul unde a trait cel mai mult, fiind totodata si un fel de refugiu pentru sarmanul rege singuratic. Eu cred ca si zona aceasta l-a inspirat, Bavaria fiind una dintre cele mai frumoase si pitoresti din Germania. Si nu degeaba aici au fost construite atatea castele ce si-au capatat ulterior un renume mondial.

    Inca nu se facuse ora de intrare in castel si astfel am reusit sa vedem imprejurimile. Ei bine, acestea m-au facut instant sa incep sa visez si eu, sa ma pierd pt putin timp in gradinile imense ca suprafata si atat de minunate ale micului castel. Va scriu sincer, intotdeauna la castelele si palatele vizitate de mine pana acum, m-au atras cel mai mult gradinile. Nu stiu nici eu de ce, poate pentru ca-mi place mai mult natura?! … Dar nu doar aceasta, ci si modul atat de perfect si de ingenios in care imaginatia creatoare a Omului se impleteste desavarsit cu cadrul natural. Si aici, la castelul Linderhof se gaseste aceasta legatura perfecta.

    Gradinile de aici sunt o minunatie. Se deschid intr-o panorama de exceptie. De la castel se coboara cateva trepte decorate pe laterale cu ghivece mari cu flori. Si de acolo se dezvaluie un tablou de adevarata poveste; o frumoasa si deosebita fantana, cu o statuie aurita, ce o reprezinta pe Zeita Flora, imprejmuita de un covor perfect de verde si flori multicolore; apoi mai in spate urcand din nou mai multe trepte, ornate cu alte statui si multe flori, este Templul lui Venus, zeita frumusetii, ce o adaposteste in interior cat si in varf sunt alte statui. Iar in fundal, apar multii stancosi. Voi atasa poze. Tabloul este spectaculos si maret totodata.

    In spatele castelului te intampina un alt peisaj desprins dintr-un basm al copilariei, alta dovada a traducerii in realitate a viselor si a unei imaginatii atat de bogate a regelui Ludwig al II-lea. Aici am vazut o cascada, ce curge in trepte, de o parte si de alta fiind ornata cu statui. Apa curge de undeva de sus, unde se gaseste Pavilionul Muzicii si se termina la baza cu o alta fantana, avand in centru un alt grup statuar cu totul si cu totul deosebit.

    Gradina mai are un chiosc marocan si o micuta cabana de vanatoare, locuri inspirate din diferite basme sau din operele compozitorului favorit al regelui, Richard Wagner.

    Dar pe acest domeniu extrem de vast, regele Ludwig al II-lea si-a creat si o pestera, pe care am vizitat-o si noi dupa ce am iesit din castel…Voi povesti si despre ea.

    A venit ora sa vizitam si interiorul castelului. Aici ne astepta o alta lume, cu adevarat o atmosfera de palat ca in povesti. Castelul se viziteaza relativ repede, am avut un ghid vorbitor de lb. engleza care din start ne-a spus insistent ca nu avem voie sa facem poze. Dar toti am incercat si eu, de asemenea…ce poze au iesit?! …no comment…

    Castelul emana opulenta, eleganta, inspirat in stilul inconfundabil rococo, din perioada regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea, cu care regele bavarez a avut o mare afinitate. Decoratiuni abundente, picturi foarte multe pe pereti, mania detaliilor, candelabre uriase, mobilier si tapiterii cu fir de aur, fiecare camera, fie sala de studiu, dormitoare, sala de primire, sufragerie, sala oglinzilor, etc, toate “respira” puternic aerul de visare, de poveste, parca de ireal. Si totul se reduce, zic eu, la dorinta ta de a ramane acolo cat mai mult timp pt. contemplatie, pt. visare, pt. a asculta chiar cateva acorduri apasatoare dintr-o opera de-a lui Wagner…Doresti sa privesti la nesfarsit peretii incercand sa deslusesti decoratiunile cu simboluri ale artelor, ale muzicii, alegorii ale continentelor si ale zodiilor, simblouri chiar ale gradinaritului si pescuitului. Eu as fi ramas acolo cateva ore, cel putin, dar turul a luat sfarsit prea repede…

    Abia afara am reusit cat de cat sa ma dezmeticesc din vraja unui vis frumos, unde pt. cateva momente am fost musafir la curtea regelui Ludwig al-II-lea, intr-un castel din Bavaria.

    Am luat apoi calea spre acea pestera artificiala, realizata de regele visator, inspirat fiind din opera Tannhauser a prietenului sau, Wagner. Aici el isi gasea deseori refugiul sufletesc, departe de lume, ascultand muzica wagner-iana.

    Exact ca in povestea araba “Ali-baba si cei 40 de hoti”, aceasta pestera numita “Venus Grotte” are intrarea formata din 2 pietre imense care se deschid tot la anumite ore. Exactitate nemteasca peste tot.

    Spectacolul intrarii in grota cand cele 2 pietre s-au deschis intr-un zgomot autentic, chiar m-a dus cu gandul la copilarie si la acea poveste. Deci va dau un sfat: daca puteti, va rog sa lasati afara adultul din voi si lasati sa intre acolo doar copilul, altfel nu veti intelege si simti mare lucru din ce veti vedea.

    Intrati intr-o lume a misterelor, a fantasticului, culoarul pana la pestera propriu-zisa este luminat discret de cateva torte, o atmosfera aparte, de chiar zici ca intri in miezul pamantului, fiind la un pas de marea descoperire a comorii fermecate. Si dupa putin timp chiar se intampla: in fata noastra ni s-a desfasurat o imensa pestera in toata regula si un mare lac, bineinteles toate fiind artificiale. Dar cand veti intra acolo, va rog sa va lasati imaginatia sa zboare; va avea loc suficient... In mijlocul lacului am vazut o barca cu totul deosebita, sub forma de scoica uriasa. Decorul, cu lumini ce-si schimba mereu culorile, care se rasfrang in undele apei, stalagmitele si stalactitele la fel, luminate, totul te introduce in lumea fermecata a basmelor. Noi, turistii, trebuie doar sa ne lasam alene purtati pe aripile copilariei si sa ne lasam imaginatia sa-si faca de cap, doar atat…Pentru visatori este o feerie, pentru mici si mari aici chiar poti spune ca esti in inima basmelor. Si n-am putut sa nu ma gandesc: oare cum s-or auzi in pestera aceea acordurile oricarei muzici?!... Dar mai ales Wagner. Uau!... Partea din mine ramasa treaza a reusit sa faca si aici cateva poze, ignorand ca toti ceilalti, placutele cu “No photo”. Le voi atasa impresiilor mele.

    Plecand din acest loc incarcat numai de frumusete, de visare, de incantare si de trecere usoara prin inocenta copilariei, am ramas impresionata de destinul celui ce a lasat in urma sa asemenea bogatie culturala dar si turistica pe plan mondial, regele Ludwig al-II-lea al Bavariei. Datorita caracterului sau visator si neinteles de oamenii acelor vremuri, el a fost declarat “regele nebun”, a fost pus sub paza la Palatul Berg si tot acolo si-a gasit sfarsitul intr-un mod misterios, poate asa cum si-a trait si viata.

    In concluzie, parerea mea este ca daca visarea spre desavarsirea frumosului, a artei de orice fel, dorinta si realizarea de a-ti crea un spatiu pt. a fi doar tu cu tine insuti, un loc in care sa te simti in siguranta si in care sa-ti cauti si sa-ti poti regasi din cand in cand copilaria, daca toate acestea reprezinta nebunie, atunci cred ca si eu ma pot numara printre cei care ar trebui inchisi…poate la Balaceanca, fiind mai aproape de Bucuresti… :)).

    Fericita ca am vizitat Castelul si gradinile Linderhof, am plecat mai departe la un alt castel bavarez. Ei, dar asta este o alta poveste…tot pentru toate varstele.

    Si v-am povestit si eu cate ceva despre unul dintre castelele frumoasei Bavarii, doar pentru ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    In speranta ca v-am fost de folos, cu mult drag pentru voi,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 24.09.11 18:23:56
    Validat / Publicat: 24.09.11 19:42:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 In Linderhof, in parcare in drum spre castel, in spatele meu este hotelul cu acelasi nume: SchlossLinderhof
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [24.09.11 19:11:19]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [24.09.11 22:34:10]
    »

    Web, multumesc frumos pt. apreciere!

    marius gaudi*
    [24.09.11 22:48:43]
    »

    Noi am fost la castel pe 26 august, intr-adevar gradinile sunt superbe. O sa scriu si eu un review cu toate ca, cu greu s-ar mai putea spune ceva.

    Toate review-urile tale sunt complete, bine scrise.

    webmaster13
    [25.09.11 00:37:47]
    »

    Iata coloana sonora propusa, sper sa placa!

    doina_c24
    [25.09.11 15:37:39]
    »

    Intr-adevar, dupa saptamana ingrozitor de stresanta pe care am avut-o, ce poate fi mai frumos daca nu citirea impresiilor despre fermecatorul Linderhof.

    Ce coincidenta... si eu am ajuns la Linderhof pe 17 august. Am fost si anul trecut, am vizitat castelul, dar ploaia ne-a cam scurtat vizita prin gradini. Asa ca am revenit anul acesta, cand am prins o vreme splendida. O zi intreaga, de dimineata pana seara, am hoinarit, am facut poze, am respirat si am vazut verde... si tot as mai vrea.

    Votat ca foarte util pentru suflet.

    O zi buna!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [25.09.11 15:57:19]
    »

    Vizita noastra la castel a fost pe 21 aug... debutand cu o vreme mai mult decat excelenta! si tot asa a tinut-o. As fi ramas acolo nu doar pt. o zi, ci pt. mai multe... , dar aveam si alte obiective turistice de vizitat.

    Stiu prea bine ca anul trecut a plouat in toata Europa, cel putin in luna august, cand noi am fost "murate" tot circuitul Benelux-Germania, 13 zile, cu pauze scurte fara ploi... dar circuitul ramane de neuitat!

    Ma bucur ca impresiile mele sunt atat utile cat si relaxante. Acesta a fost si scopul pt. care le-am scris ieri, la inceput de week-end, in speranta ca vor fi citite in aceste zile de "relash"...

    Va multumesc tuturor pt. apreciere.

    @web13, multam frumos pt. muzica!

    Numai bine tuturor!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Alina Morar
    [25.09.11 22:24:33]
    »

    Uau! Ce gradini!

    Pami* CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
    [26.09.11 14:13:25]
    »

    spun si eu cum spun nemtii pe la mine prin zona: scheeeeen!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [26.09.11 15:45:39]
    »

    @ Buna, webmaster, abia acum am sesizat ca impresiile mele nu mai sunt selectate ca MInighid AFA. Nedumerirea mea este: sambata, inainte de a mi se valida acest review si de a primi eu mailul de instiintare, am primit un prim mail prin care eram anuntata ca articolul meu cu Castelul Linderhof a fost selectat ca Minighid AFA. Apoi am primit mailul de validare. Dupa asta, chiar am vazut scris acel mesaj acolo jos, cu verde.

    Apoi, eu am reintrat si am multumit pt. apreciere. Acum vazui ca nu se ma specifica acea fraza de selectare.

    Si, ca orice femeie, sunt curioasa sa aflu si sa inteleg totodata motivul, pt. ca, precum stii, eu nu mai concurez pt. nimic aici, pe AFA, scriu, cum am scris mereu, pur si simplu, din marea placere pe care o simt atunci cand scriu, si, de asemenea, doresc ca impresiile mele sa fie utile, cat mai de ajutor pt. cei care le citesc.

    Exista cumva si aici un concurs dar tacit?? de care eu nu stiu? Nu stiu, pe mine chiar nu ma mai intereseaza asa ceva, eu m-am retras din orice fel de competitie, din simpla dorinta (si consider ca asa este si drept) de a lasa si pe cei mai nou veniti sa aibe si ei sansa de a se dezvolta, de a creste si, de ce nu? de a castiga si ei premii. Sunt foarte multi dintre acestia care le merita pe deplin... parerea mea. .

    Te rog, asadar sa-mi scrii si mie aici ce anume te-a determinat sa revii la decizia actuala. Eu nu imi iau inapoi nicio multumire , dimpotriva, eu iti multumesc din nou... anticipat.

    O zi frumoasa iti doresc.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [26.09.11 17:15:57]
    »

    @ileanaxperta foarte probabil sa fie vorba de o eroare a programului, voi atentiona administratorul acestui site in vederea unor investigatii suplimentare, multumim pentru atentionare! Am redat statutul de Minighid AmFostAcolo acestor impresii!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [26.09.11 17:34:46]
    »

    Web13, iti multumesc mult pt. raspunsul tau, dar nu doresc nicicum cine stie ce investigatii, nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Am dorit doar sa inteleg si atat. Stiu ca totul este subiectiv si parerile sunt infinite... M-am gandit ca pana la urma s-a hotarat ca impresiile mele nu se ridica la acest nivel. Si sincera sa fiu, de asta chiar imi parea rau... I'll do my best!

    Multumesc mult pt. tot!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster26
    [11.11.16 17:42:05]
    »

    @ileanaxperta: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    ===

    Mutat în rubrica "Castelul Linderhof (Schloss Linderhof) [Linderhof,Ettal], GARMISCH-PARTENKIRCHEN" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, doina_c24, ileanaxperta*, marius gaudi*, Pami*
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Linderhof (Schloss Linderhof) [Linderhof, Ettal]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1199369430542 sec
    ecranul dvs: 1 x 1