ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 26 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Maroc, Spania, Portugalia - circuitul 'misiune' - II

TIPĂREȘTE

Continuare de aici

In cea de-a unsprezecea zi a turului (si a patra in Maroc), am parasit Marrakesh cu destinatia Rabat. Un popas la vremea amiezei pentru servirea mesei este binevenit, nu insa si cand ne aflam in Casablanca. Mearga la masa cui ii e foame! Uitand de foame, am alergat pe faleza sa vad Oceanul Atlantic. Cerul era innorat dupa furtuna din ajun, pe plaja adia vantul, valurile erau mari, dar unii s-au incumetat sa incerce apa. Eu am savurat zarile si m-am multumit cu fotografii. Moscheea Hassan al II-lea cu esplanada despre care se spune ca este construita pe apa pentru ca este inconjurata din trei parti de apa, este impresionanta, dar nu mai mult decat cladirile anexe: biblioteca, sala de conferinte si celelalte. Am vazut toate acestea din exterior, apoi - sub un cer involburat, cu multi nori negri - ne-am continuat drumul spre Rabat.

Palatul regal din Rabat strajuit de garzi, a fost vizitat doar exterior, dar in Mausoleul lui Mohamed al V-lea cu garzi la fiecare usa, geam sau colt de incapere, am intrat si am fost impresionata de rigurozitatea, eleganta si imobilitatea garzilor. In oras, peste tot circulatia era oprita pentru a inlesni trecerea grupului nostru. Abdul, ghidul local, cunostea toti politistii de strada pe care ii saluta si ii pupa. Dupa amiaza am fost singura in oras, in apropierea hotelului, in cateva magazine elegante, apoi in bazar, prin marea aglomerare de oameni si marfuri traversata din cand in cand de cate o teleguta trasa de un catar sau un magar.

Dupa sase zile, turul nostru in Maroc se apropia de final. De la Rabat ne-am indreptat spre Tanger pentru traversarea Stramtorii Gibraltar cu ferryboat-ul. La Tanger, inainte de a patrunde in port la punctul vamal, autocarul a oprit la o intersectie, moment in care un tanar marocan s-a aruncat iute sub autocar si agatandu-se de ceva a incercat trecerea frauduloasa in Spania. A fost descoperit la controlul de frontiera. Nu vreau sa ma gandesc la ceea ce a avut de patimit ulterior. Mi-am amintit atunci de vremurile trecute de pe la noi…

Dupa traversarea cu ferryboat-ul, la Tarifa ne astepta bucuroasa de revedere doamna pagubita de acte si bani la Barcelona. Cu grupul reintregit, am continuat spre La Linea pentru trecerea frontierei in Gibraltar deoarece voiam sa aruncam o ultima privire inspre Africa si sa vedem din inaltimea stancii intalnirea Mediteranei cu Atlanticul. Acest moment a fost prezentat aici: vezi impresii

In Sevilla, Palatul Real Alcazar, fastuos, cu gradini frumoase, impresioneza pe oricine. De asemenea am vizitat Catedrala, Mormantul lui Cristofor Columb si Piata Spaniei, iar in Cordoba moscheea-catedrala La Mezquita, pe drept cuvant unica in lume, cu cei 1000 de piloni, cu duble arcade de sustinere, cu orga si foarte, foarte multa arta (picturi, sculpturi in lemn si marmura, altare mari).

Un spectacol de flamenco (12 euro/pers.) a completat imaginea Spaniei, definind prin dans spiritul iberic.

Intre Spania si Portugalia nu exista punct vamal, ci doar un rau traversat de un pod. La Lisabona am ramas doua nopti. In prima zi, pana sa ajungem la hotel (care era undeva langa aeroport, cu o lunga bajbaiala prin labirintul de sensuri si semne de circulatie), am vizitat statiunile Estoril, Cascais si Algarve cu scurte popasuri pentru fotografie si pentru a ne forma o idee in vederea unor sejururi viitoare.

Despre Sintra si Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului european, loc ce mi-a ramas adanc intiparit in suflet, am relatat aici: vezi impresii

La Lisabona, impresionant este Monumentul navigatorilor portughezi cu bazoreliefuri si planiglobul realizat in piatra, pe pavajul piatetei, unde sunt marcate - incepand cu anul 1400 - descoperirile marilor navigatori portughezi.

Cea de-a doua zi in Lisabona a fost decretata timp liber, la dispozitia fiecaruia. Dar cum poti sta intr-un hotel la periferia orasului, odihnindu-te, cand te afli pentru prima oara intr-o capitala europeana?

Asa incat, am platit ghidului servicii auxiliare (5 euro/pers.) si am plecat, fara autocar, in descoperirea Lisabonei. Prima descoperire: ne aflam in saptamana transporturilor, perioada in care transportul public in Lisabona este gratuit. Cu aceasta binefacere pentru buzunarele noastre care incet, incet, se desertau, am vizitat Manastirea Jeronimos si Turnul Belem in care am urcat mai multe nivele, Castelul Sao Jorge cu multe creneluri si Catedrala cu mormantul lui Vasco da Gama. Cu un lift construit in 1902 de un discipol al lui Eifel, am urcat (2,80 euro/pers.) la ruinele unei alte manastiri. Am servit pranzul la un restaurant chinezesc amplasat chiar la baza liftului (8 euro/pers. indiferent ce si cat mananci).

Am parasit Lisabona cu destinatia Porto, dar ziua ne va oferi doua mari popasuri de suflet: Fatima - cu imensa catedrala dedicata Fecioarei Maria si Coimbra - cu una dintre cele mai vechi universitati din lume. Este atata liniste la Coimbra si am privit cu atata admiratie grupurile de studenti in robe coborand panta de la universitate!

La Porto, cu ghid local, am vizitat catedrala, o librarie aflata intr-o frumoasa cladire si gara decorata cu azuleju (placi de faianta specific portugheze), cu scene din viata orasului. Despre degustarea de vinuri de la Crama Sandeman am relatat aici: vezi impresii

In cea de-a 18-a zi a periplului nostru prin lume, am parasit Portugalia. Cerul era noros, uneori stropind usor si-mi era somn tot timpul. Atipind din cand in cand, am ajuns la Escorial unde am vizitat palatul sobru (fosta manastire), cu picturi, tapiterii si mobilier din timpul mai multor dinastii. Am fost impresionata de incaperile mormintelor cu statui, blazoane si sarcofage lucrate artistic. Incepea sa se resimta oboseala si eram nemultumita ca "alergam". Nici nu mai stiu cum era hotelul din Ciempozuelos unde ne-am cazat devreme, avand ragaz pentru cumparturi la un supermarket (struguri si apa Borsec) si pentru o cina buna la restaurant, cu meniu complet (8 euro/pers.) preparat de un roman din Braila.

A doua zi am vizitat Palatul regal de vara (de vanatoare) din Aranjuez cu incantatoare gradini, fantani si iazuri cu rate si gaste. La Toledo, un tur de ciclism care a perturbat circulatia, ne-a perturbat si pe noi pentru ca nu am putut vizita cetatea. A trebuit sa ne multumim cu catedrala si Manastirea Juan de Los Reyes.

La Madrid am ramas trei nopti. In turul de oras cu autocarul facut in ziua sosirii, am admirat statuia lui Cervantes cu celebrele lui personaje: Don Chijote de la Mancha, Sancho Panza si Dulcineea, apoi Corida cu multimea care astepta la intrare pentru spectacol.

A doua zi am vizitat fosta catedrala (unde era slujba) si Santa Maria, actuala catedrala (unde nu era slujba). Palacio Real si Muzeul National Prado sunt doua obiective peste care este pacat sa treci in goana, chiar si intr-o prezentare scrisa. De aceea, sper sa pot reveni in curand cu detalii.

Nu trebuie sa omit a mentiona monumentul comemorativ al atentatului de la Madrid din Gara Atocha unde si-a pierdut viata si o romanca. I-am vazut numele scris in lunga lista a victimelor. Sala de asteptare a acestei gari este atat de mare si de frumos decorata incat nu crezi ca te afli intr-o gara. In afara de restaurante, chioscuri si multe scaune pentru calatorii care au de asteptat, aici sunt gradini tropicale, arbori inalti, plante minunate, iazuri cu pesti si sumedenie de broaste testoase.

Timpul liber din ultima zi in Madrid a fost dedicat unor cumparaturi si plimbarii de voie prin oras. Am luat autobuzul de la hotel (1 euro, la sofer) si am mers pana la Puerta del Sol, apoi, pietonal, pe strazile din jur pana la Piata Cibeles, admirand si fotografiind.

La Zaragoza am facut un ultim popas pentru Catedrala Nostra Segnora del Pilar inchinata Fecioarei Maria, cu orga si doua altare deosebite, apoi, prin Muntii Pirinei, cu stanci si vai frumoase, am trecut in Andora oprind pentru cumparaturi la Santa Julia - prima localitate dupa vama. Am continuat pe drumuri montane sinuoase pana in Franta, la Perpignan si ne-am cazat la Hotel des Vignes.

La Avignon am vizitat Palatul papal care a gazduit centrul catolic mutat temporar de la Roma, cu catedrala, muzeu, gradini frumoase cu mici cascade si iazuri cu pesti. Am admirat raul Ron si podul neterminat, am fost impresionati de generoasa oferta a magazinelor cu levantica, apoi am plecat prin Muntii Alpi spre Bellegarde pentru a incheia inca o zi din maratonul nostru.

Traversarea Elvetiei era programata pentru ziua urmatoare, a 24-a. In Geneva n-am ratat marea fantana arteziana simbolul orasului, lacul Leman si raul Ron cu podurile lui, iar la Berna Catedrala reformata St. Vizenz, Palatul Parlamentului si turnul cu ceas. Zurich, in putinul timp dedicat, nu mi-a lasat o impresie grozava. Intrarea in oras era aglomerata, cu multe lucrari pe carosabil, iar dintre cele doua catedrale propuse spre vizitare una era inchisa, iar cealalta infiorator de sobra, fara decoratiuni. La Vaduz, in Liechtenstein, am ajuns pe intuneric, dar in scurtul ragaz petrecut in fata primariei, am admirat decorul cu cai realizat in stil modernist si castelul princiar situat pe inaltime, luminat feeric.

In aceeasi seara am trecut in Austria si ne-am cazat la ora 21.30.

In penultima zi a circuitului "misiune", Salzburg ne-a fascinat cu gradinile Mirabel si cu faptul ca aici totul vorbeste despre Mozart (casa in care s-a nascut, o alta in care a locuit, piata, chipul lui pe orice suvenir, cutii pentru bomboane in forma de vioara…). In piata cu o generoasa oferta de specialitati traditionale, mi-au atras atentia si mi-au starnit apetitul niste covrigi uriasi (2,50 euro/buc. sau 7 euro/3 buc.).

Urmand drumul pe autostrada, am trecut in viteza pe langa Viena, iar seara am ajuns la Budapesta prea obositi pentru mult dorita croaziera by night pe Dunare. Toata lumea a fost de acord ca poate ramane pentru alta data.

In cea de-a 26-a zi, dimineata, iata-ne imbarcati la Budapesta cu destinatia Bucuresti! Drumul a fost lung, pe acelasi traseu si cu aceleasi opriri, lasand pe parcurs turistii din tara. Dupa un binemeritat popas pentru pranz la Miercurea Sibiului unde am servit, dupa atata timp, mancarurile noastre romanesti (mamaliguta cu branza de oi, ciorba si sarmale), prin Valea Oltului, am continuat spre Bucuresti.

La final, concluzii:

In acest circuit am "bifat" multe obiective, dar am si notat ceea ce ne place mai mult urmand sa revenim pe indelete.

Circuitul in grup este una dintre formele dificile de turism. Am strabatut 12 tari mai mici sau mai mari si nu stiu cate capitale ruland aprox. 14.000 km pe sosele foarte bune (exceptand Romania).

In afara faptului ca am infruntat oboseala, uneori a trebuit sa facem fata iesirilor nervoase ale unora mai putin rezistenti la efort si stres. Trebuie sa ai picioare bune si dispozitie de a merge peste tot. Circuitele lungi nu sunt recomandate copiilor si nici persoanelor cu probleme de sanatate.

Veteranii grupului nostru au fost o doamna de 82 de ani si un domn de 87 de ani. Domnul din Predeal, obisnuit cu muntele, avea o conditie fizica de invidiat. Doamna, insa, a intrebat la Viena: "Da' unde fugim asa? Cladirile astea pleaca si nu le mai putem vedea?" De multe ori ramanea in asteptarea grupului spunand: "Pe mine ma recuperati de aici!" Cu toate astea, ea era aceea care exclama adesea: "Ce frumos este!" Sunt convinsa ca n-a vazut prea multe, dar era multumita ca le mai poate vedea.

Mesele se luau in goana, erau amanate, pacalite cu un biscuit sau un mar pana catre seara, cand - in Europa - te descurcai cum puteai. In cele sase zile petrecute in Maroc am fost norocosi avand cina asigurata. Daca se manca cine stie ce, de pe cine stie unde, ma intreb cati ar fi scapat fara probleme?

La cazare se ajungea deseori foarte tarziu, asa incat nu mai conta confortul, ci doar un pat cu o perna intr-o camera.

Uneori nu aveam semnal la telefon si nu puteam lua legatura cu cei de acasa.

In calculul bugetului de calatorie trebuie avut in vedere ca intrarile la obiectivele turistice - destul de multe - din Europa nu sunt incluse in pret, de asemenea, ca nu toate terasele au preturi accesibile.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.12.11 10:41:21
Validat / Publicat: 07.12.11 12:49:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P66 Geneva - Marea fantana arteziana, simbolul orasului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

cryss27
[08.12.11 16:47:13]
»

Felicitari pentru review, este foarte concludent, noi am ales sa facem la anul aproximativ acelasi circuit dar fara Maroc (Spania - Portugalia). Banuiesc ca va fi aproape la fel de obositor, sper sa merite banii. Vom merge cu o alta agentie, am tot oscilat intre cele 2 dar am ales-o pe cealalta din cauza perioadei, plecarea fiind pe 1 mai. Intre timp mi-am luat ceva notite din ce ai scris tu si as mai vrea sa stiu daca ati avut timp de ceva shopping. Sincer mie mi se pare ca singurul timp in care ai putea merge la magazine este suprapus cu excursiile optionale pe care nu vrem sa le ratam.

Multe vacante minuntate iti doresc in contiunare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[08.12.11 18:07:42]
»

@cryss27: Multumesc!

Nu trebuie sa se inteleaga faptul ca oboseala in astfel de circuite este daramatoare. Trebuie doar sa fim constienti ca nu mergem pentru relaxare, ci pentru alergatura. Circuitul Spania-Portugalia (deci partea europeana din ceea ce am facut eu) este foarte frumos si cu siguranta isi merita banii.

Shoppingul adevarat, acela in care mergi in magazine, alegi, probezi, convertesti pretul in lei si te gandesti daca merita sau nu, nu-si prea gaseste locul in acest circuit. In Madrid si Lisabona am avut cate o zi libera care ar fi putut fi dedicata shoppingului. Cu harta in mana si cu ceva informatii, te poti descurca. Eu insa, am preferat - cu o mica plata in plus - serviciile ghidului care ne-a condus, direct, fara multe cautari, spre obiectivele de interes.

Micul shopping, adica suveniruri, in general maruntisuri pentru oferit cadou celor ramasi acasa, se poate face frecvent pentru ca magazinele cu astfel de produse ies singure in calea turistului. Le vei vedea peste tot. Depinde ce fel de cumparaturi doresti sa faci.

Inca un amanunt: toata lumea astepta popasul de la Complexul Comercial Santa Julia din Andora. In afara de vinul de Porto care era mai ieftin decat la Porto, celelalte produse mi s-au parut ca si la noi sau chiar mai scumpe.

In speranta ca am fost de folos, va doresc o vacanta frumoasa si amintiri minunate.

cryss27
[09.12.11 15:46:49]
»

@iulianic: Ai dreptate, noi mergem sa vizitam, doar ca ma gandeam daca am timp in vreo zi de 1-2 ore pentru shopping. Si noi vom incerca sa vedem tot ce se poate vedea, in primul rand, lasand cumparaturile pe locul 2. Si excursia noastra prevede Andorra deci informatia ta este foarte utila. Am mai retinut sa am mare grija la geanta, acte, si sa am o gecuta ceva pentru vant in Gibraltar. Din pacate noi vom avea o zi libera pe Costa Brava si nu in Madrid iar daca circuitul cu Maroc ar fi cuprins toate orasele pe care le vom vedea acum am fi ales aceasta varianta. Prin urmare vom lasa Marocul pe altadata si vom merge acum pe toata Portugalia, toata Spania. Imi pare rau ca noi nu vom vedea Venetia, Elvetia, Salzburg si nici Valencia. Mi-ar fi placut mult sa vad Valencia, in schimb vom merge la Bilbao.

Iti multumesc mult de tot pentru raspuns si pentru toate informatiile utile.

iulianicAUTOR REVIEW
[09.12.11 16:48:41]
»

@cryss27: As mai completa ca, daca mergeti la Sintra si Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului, situat pe inaltime, deasupra oceanului, trebuie neaparat imbracaminte si haine potrivite pentru vant. Mi-a fost jena sa atasez o poza cu mine pentru ca, peste sepcuta, ca sa nu mi-o ia vantul, am tras gluga si am legat-o strans sub barbie.

La Gibraltar, in septembrie, n-am suferit de frig. Acolo "pericolul" vine de la maimute. Desi sunt dragute, te pot speria pentru ca sunt furacioase si te iau prin surprindere. Unei doamne din grup, o maimuta i-a smuls sacosa din mana si s-a refugiat pe stanci scotocind dupa mancare.

Si inca ceva: La Andorra complexul este mare si are marfuri diversificate: alimentare, electrice si electronice, cosmetice. Despre imbracaminte si incaltaminte nu stiu pentru ca n-am avut rabdare sa fac tot complexul.

cryss27
[19.04.12 16:20:20]
»

Iulianic poti sa imi spui si mie cam de cati bani am nevoie pentru circuit (fara Maroc) strict pentru intrarile la obiectivele turistice (fara mancare, suveniruri, etc.) ? Plecarea este foarte aproape si ne facem si noi planurile.

Mersi mult!

iulianicAUTOR REVIEW
[19.04.12 19:28:47]
»

@cryss27: Ma bucur pentru voi. Sunteti foarte aproape de momentul plecarii in vacanta. Va doresc zile frumoase, vizite la obiective pe placul vostru si sa reveniti cu dorinta de a ne impartasi si noua impresiile de calatorie!

Din pacate nu-ti pot raspunde cu exactitate la intrebare. Aceeasi intrebare mi-o pun si eu intotdeauna inainte de plecarea intr-un circuit. De multe ori intreb la agentie, iar raspunsul primit este destul de ambiguu: "in jur de 200 euro/pers". Nu stiu daca a fost atat, daca a fost mai mult sau mai putin... Un lucru este cert. Daca vizita la un obiectiv este optionala, mai poti face economie, dar e pacat sa nu vezi tot (sau cat mai mult) daca tot ai ajuns acolo.

cryss27
[20.04.12 15:51:06]
»

@iulianic: Multumesc mult pentru raspunsul tau atat de prompt. Noi nu vrem sa ratam prea multe obiective din acest circuit, singurul loc la care ne mai gandim daca merita este El Escorial si nu pentru ca nu am dori sa il vizitam ci pentru ca pica cam prost si ne rapeste din timpul petrecut la Madrid. Tu ce zici? Avem ce vedea frumos aici? Mie din poze nu mi se pare cine stie ce.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[20.04.12 19:01:27]
»

@cryss27: San Lorenzo de El Escorial - un complex de cladiri sobre, este in acelasi timp si palat si manastire si mausoleu. Aici poti vedea incaperi elegante, cu picturi, tapiterii si mobilier din timpul mai multor dinastii. Biserica este impunatoare, cu fresce, cu strane regale. Exista si o biblioteca faimoasa pe care nu am vizitat-o (mi se pare ca nici nu era deschisa publicului in acea perioada). Am fost impresionata de mausoleul care adaposteste mormintele regilor Spaniei si ale membrilor familiilor lor. Incaperile mormintelor abunda de statui, blazoane si sarcofage lucrate artistic.

Nu stiu sa-ti spun daca merita sau nu sa vizitezi asa ceva. Pe mine m-a impresionat, dar preferintele fiecaruia nu se discuta. De aceea am incercat sa fac o scurta prezentare a ceea ce ai putea vedea acolo. Iar daca vrei mai multe amanunte, acceseaza si http://travel. descopera.ro/8325204-El-Escorial-palatul-simbol-al-monarhiei-spaniole

iulianicAUTOR REVIEW
[20.04.12 19:54:20]
»

@cryss27: Imi pare rau ca nu pot sa editez pentru ca am omis sa-ti spun ca intrarea in Real Monasterio de El Escorial era 8 euro/pers. atunci cand am fost eu.

Daca la El Escorial inca te mai gandesti daca sa mergi sau nu, sub nicio forma sa nu ratezi Palacio Real de Madrid. Si aici intrarea era tot 8 euro/pers. in anul 2009. Ai ocazia sa vezi fastul palatului regal, niste incaperi cu adevarat magnifice...

Vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cryss27, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Spania-Portugalia-Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071876049041748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1