GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
China cap. VII. Ceremonia Ceaiului si Templul Cerului.
Continuare China vol VI. Templul Lama
Dupa experienta inedita traita la Lama Temple, am pornit, in ultima parte a aventurii chinezesti, spre ceremonia servirii ceaiului, ritual traditional asiatic, pe care ni-l inchipuiam intr-un cadru spatiu traditional, pe o insula plutitoare, influentatii probabil de lectura "Shogun"-ului lui James Clavell, cartea adolescentei noastre...
Dar, surpriza, autocarul a oprit in fata unui bloc de zece etaje, a carui arhitectura nu se deosebea cu absolut nimic de cea a blocurilor construite in Romania in perioada comunista.
Dezamagirea ne-a fost insa de scurta durata, caci, inauntru, la primul al blocului, intr-un spatiu extrem de generos, chinezii creasera o Poveste a Ceaiului detaliata, in centrul careia se afla o demonstratie traditionala de servire a acestei bauturi magice.
Decorurile, mobilierul, imbracamintea gazdelor erau in perfecta armonie cu destinatia spatiului, iar Maestra de Ceremonii, o chinezoaca extrem de indemanatica si de amabila, a fost la inaltime.
Ea a inceput prin a ne explica faptul ca traditia prepararii ceaiului presupune o serie de etape succesive obligatorii, impuse de standarde cu vechime seculara.
Pe scurt, pasii sunt urmatorii:
In primul rand, primul jet de apa fierbinte, adusa la masa intr-un ceainic metalic, este destinat udarii din abundenta a exteriorului unui mic ceainic de lut in care se va prepara licoarea parfumata.
Un al doilea jet este menit a clati interiorul ceainicului si abia al treilea jet este folosit pentru a primi, infierbantat, imbratisarea feluritelor frunze.
In acel mic recipient de lut, si numai in acela, se lasa sub capac, pentru o scurta infuzie, de 1-2 minute, frunzele de diferite tipuri destinate "fabricarii"ceaiului sub licenta chinezeasca.
Ulterior, lichidul se strecoara, printr-o sita, intr-un recipient de sticla, de unde este turnat apoi, in cestile propriu-zise, fara toarta, atat de mici, incat mai bine le-ar numi degetare.
De fapt, cestile sunt atat de mici pentru ca ceaiul, am aflat de la maestra, nu se bea, ci se degusta, intotdeauna cu trei inghitituri mici: una pentru fericire, una pentru sanatate si ultima pentru longevitate!
In plus, gazda noastra ne-a explicat, temperandu-ne nerabdarea, ca inainte de a fi baut, ceaiul trebuie mirosit; abia atunci am inteles rostul cilindrilor mici de portelan ce acompaniau cestile. (vezi foto)
Din aceste mici recipiente se miroase ceaiul, dupa ce au fost introduse fiecare in cate o cescuta.
Am servit ceai negru, ceai de ginseng, de iasomie, de trandafiri, si, nu in ultimul rand, ceai dintr-o planta deosebita, care are si rol decorativ, nu numai gustativ.
Floarea respectiva se introduce intr-un pahar special cu apa fierbinte si hidratandu-se, se desface ca un element de decor subacvatic, din mijlocul caruia porneste, spre suprafata paharului, o minunata panglica dantelata.
Se poate bea, dar se poate si pastra, ca element de decor inedit, timp de o saptamana... Efectul vizual e unic. (vezi foto)
Am savurat diferitele tipuri de ceai si am simtit de fiecare data, ca lipseste ceva...
Am realizat intr-un final ca ceaiul nu era indulcit, iar nedumeririi noastre i s-a raspuns ca zaharul denatureaza gustul ceaiului. Gusturile nu se discuta, dar sincer, numai ceaiul de trandafiri mi s-a parut cu adevarat bun fara zahar.
Cel mai inedit moment al fost cel in care ni s-a aratat cum este stabilita in mod traditional temperatura optima a apei pentru prepararea ceaiului.
Se toarna putina apa in interiorul unuei figurine de lut intruchipand un baietel si daca apa este destul de fierbinte, baietelul arunca afara apa cu un jet puternic.
De unde si denumirea de Pi-Pi Boy...
Am lasat in urma Casa de Ceai, cu minunatele ei servicii de portelan usoare ca o pana, de o calitate nemaintalnita, cu recipientele ei unice de pastrare a comorilor vegetale, si ne-am indreptat catre ultima tinta a excursiei, la Templul Cerului.
Constructie unica prin colorit si forme, Templul erului este ridicat ca un prinos adus divinitatii, acum cateva sute de ani, de Imparatii Chinei.
E absolut incantatoare privelistea iar cele trei cladiri ce alcatuiesc complexul sunt sunt unice, in frumusetea si ineditul lor, si, cu toate acestea, nu asta n-a impresionat cel mai mult acolo.
Am fost pe deplin cucerita de Parcul Templului, o oaza incredibila de relaxare, un adevarat colt de rai, uitat de Dumnezeu (sau de Buda) pe Pamant.
Si cum as fi putut sa ma simt altfel decat in rai, cand, inca de la intrare, ne-a intimpinat o imagine fantastica.
O multime de chinezi in varsta (cateva zeci), dansau in aer liber, nu avand ca suport muzica traditionala chineza, ci, culmea, muzica disco a anilor "80.
Dansau fiecare in felul sau, cu miscari destul de stangace si probabil mult limitate de rigiditatea datorata varstei, dar ereu atat de absorbiti de dans incat imic nu ii putea distrage.
Nu pot sa uit o doamna trecuta de prima tinerete, cu o esarfa rosie legata pe solduri, cum incerca sa danseze din buric. Era atat de detasata si de lipsita de complexe incat mi-am dorit sa fiu si eu la fel si, pentru o clipa, m-am prins cu ei in dans.
Din pacate numai in imaginatie, caci, complexele europene inca ma domina...
Si iarasi mi-am lasat o farama de suflet acolo, in parc, in sunetul muzicii tineretii mele.
Si mi-am promis mie insami, ca intr-o zi, ma voi intoarce si voi dansa, chiar la varsta ghioceilor de pe tample, eliberata de grijile cotidiene si de prejudecati viscerale macar un dans, doar un dans, la Templul Cerului...
-Va urma-
Cina. VOLUMUL VIII. Servirea mesei la chinezi
Trimis de liviadavidescu in 12.08.10 22:09:36
- A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Aveţi amintiri frumoase. Am citit cu plăcere şi nerăbdare fiecare istorioară. Mă bucur că şi acum este un "va urma".
Am citit tot ceea ce ai scris si am adaugat China pe o lista luuuunga... ma cam retine pretul .
Super fotografii! Felicitari!
Mulumesc mult pentru rabdare.
Am scris mult mai putin decat am trait, uite, de exemplu...
Tim ne-a spus ca propria lui mama, de cand a iesit la pensie, in fiecare zi frumoasa a anului se duce sa danseze in parc. Este un mod al lor de socializare, caci, acolo vorbesti, dansezi, joci carti, practic, cu necunoscuti...
Le face foarte bine asta, si fizic (fac miscare), si spiritual...
Pretul afost mare din doua motive:
- biletele de avion au fost scumpe datorita congresului
- poti sa te restrangi la cheltuieli si sa negociezi la sange orice cumperi. Eu am dat banii si pe prostiute, cadouri pt toti cei de acasa, etc. Cred ca poti sa faci economii de pana la 500 de Euro.
Nu glumesc. asteapta articolul cu targuiala...
Stai linistita... nu plec niciunde!
Pretul poate fi mai mic doar in eventualitatea unei rezervari timpurii a biletelor de avion.
In rest nu stiu daca pot sa restrang cheltuielile, cadourile raman, la negocieri nu ma prea pricep si "prostiutele" dau farmecul.
Poate voi avea norocul unei super oferte!
Crede-ma, nici eu nu ma pricepeam deloc la negocieri, eram lemn, la piata nu negociez niciodata, dar acolo e ca un joc, e fff funny!
Din amuzament, m-am autoeducat. Am invatat sa impart la 4 orice pret cerut si sa nu cedez deloc. Si culmea, a mers..
S-a intamplat sa iau o cuvertura de matase de 13 ori mai iefftina decat pretul initial!!!!
Prietenii mei erau socati , nu le-a venit sa creada, dar dupa aceea nu mai cumparau nimic fara mine.
Daca vanzatorii erau inflexibili, plecam..
Pierderea lor...
ne place... mai vrem... ne hraniti cu picatura... felicitari pt. rabdare si bunavointa de a impartii cu noi impresiile despre o parte a lumii care pe mine ma uimeste cu ritmul de dezvoltare din ultimii ani!
China, nu inseamna doar traditii, si ei au pasit in mileniul III dovada melodia postata!
Sper sa placa!
De pe fereastra hotelului meu, vedeam cinci macarale ce lucrau aproape non-stop.
La ore 19, 30 muncitorii incarcau inca niste camioane cu moloz.
Forta de munca ieftina, conducatori cu viziune, dar mai ales o tenacitate iesita din comun.
Metrul patrat de contructie este, in centru, 2500-2700 de Euro!!
Hard working- voba lui Tim - e cuvantul de ordine acolo...
Ti-ai povestit super experientele traite in China, iar pozele completeaza asa de bine povestea, incat parca as fi vazut un film
Sper ca partea mai putin culturala gen servirea mesei si targuiala sa nu iti displaca.
mai am de scris doua episoade si ma opresc.
Plec la controversatul Golden Nests,din Agios Gordis.
Sa imi tii pumnii..
La intoarcere poate mai am timp sa scriu doar un episod, cel despre China Contempoarana
Daca hotelul El Hana nu si-a meritat banii,in schimb China te-a facut sa uiti de acesta mica neplacere...
Felicitari pentru intreg serialul!
Multumesc pentru aprecieri.
Daca nu ar fi fost neplacerea de la El Hana, nu as fi descoperit acsest site si utilitatea lui.
Dar, ca sa fiu dreapta, Tunisia a insemnat pentru mine experienta unica a Saharei si nu El Hana Residence...
Iar Hotelul Oasis Kebili, din oaza, a fost ca o poveste din 1001 de nopti....
zici de forta de munca ieftina... normal... oamenii aia muncesc pentru un bol de supa de aceea pe care tu nu ai vrut s-o gusti... si eventual pentru niste orez... in rest, angajatorii le asigura un acoperis deasupra capului si cam atat... la ei am vazut fete si de 10-11 ani care coseau la masina in fabrici... asta e viziunea marilor conducatori... de care zici? intr-adevar lucreaza mult... dar asta nu e din tenacitate cum spui tu, e doar din nevoie.
despre ceai a fost dragut si cu acuratete ceea ce ai scris.
adrianazenoni: mi se pare mie sau sesizez o agresivitatea deplasata in ecourile tale (el al doilea deja, de acelasi tip) scrise la adresa autoarei?
Incaz ca nu mi s-a parut, iti atrag atentia ca AmFostAcolo. ro este un site turistic, in care povestim experientele de vacanta. AmFostAcolo. ro nu e locul cel mai potrivit pentru dezbateri politice, reflectiilor si analizelor privind lupta de clasa sau ale inechitatilor sociale in diverse colturi ale lumii
In caz ca percep eu gresit nuantele, imi cer anticipat scuze
scuze acceptate... din moment ce nu ai vazut ca am scris si ceva "de bine"... ecourile mele erau doar putin mai pragmatice si imi exprimam un alt punct de vedere. cred ca am acest drept, sau ma insel?
subiectul pus in discutie de mine nu e referitor la caracterul "de bine" ori "de rau" al ecourilor tale -- ci "ciudatenia" sau "normalitatea" opiniilor exprimate, precum si agresivitatea cu care acestea au fost expuse -- imi pare rau ca nu ai sesizat asta.
atunci nu am sa mai intru pe acest site atat de sensibil...
no, ce sa zic? e decizia ta, tu hotarasti in care comunitate te simti bine si in care nu...
drum bun and take care - iar daca te razgandesti, usite-ti sunt oricum & oricand deschise (cu conditia, bineinteles, sa lasi deoparte agresivitatea si celelalte aspecte asupra carora am avut de obiectat mai sus)
tu obiecteaza in continuare si sterge-mi userul pentru ca eu nu gasesc unde se face...mai bine pe tripadvisor.
nu e nevoie sa sterg nimic, din punctul meu de vedere -- pentru ca nu e nimic de ascuns aici, nu-i asa? -- este suficient daca nu mai accesezi site-ul, nu e mai firesc asa?
din punctul meu de vedere "firesc" este ca un site care se respecta sa aiba si un mod de a-ti putea sterge contul. nu vreau sa contribui numeric la un site care nu-mi respecta punctul de vedere. asa ca vreau sa imi stergi cu totul contul.
Cf termenilor si conditiilor de folosire -- similare cu alte altor sute/mii de site-uri de acest gen -- toate postarile tale devin proprietatatea site-ului, iar tu nu ai cum sa ai vreun drept sau vreo pretentie asupra continutului acestor pagini.
Singurul drept legal si moral care poate sa sastisfaca doleante de acest tip este sa-ti stergi datele personale (mai precis adresa de mail, astfel incat sa nu mai primesti nicio notificare din partea site-ului), lucru care se poate face (pe acest site, ca si pe celelalte mii aminitite mai sus) prin banarea la cerere a contului.
Sa inteleg ca optezi sa-ti exerciti acest drept?
daca ai fi reusit sa te exprimi corect de la inceput si sa spui ca doresti inchiderea contului - si nu stergerea, cum ai sustinut de mai multe ori mai sus - desigur ca ar intelege oricine, usor.
In caz contrar, te asigur ca are cum sa te inteleaga nimeni
contul adrianazenoni este banat la cerere.
@ adriana
si eu am intrat pe acest site doar 10 sapatamani (iunie-august 2010) si doar ca sa informez cititorii despre locuri pe care sunt convins ca nu le-au mai vazut. Aveam 211 review-uri pregatite si cateva mii de poze, m-am oprit la jumatate si nu am postat textele si pozele cele mai bune! Treaba cu "trece in proprietatea site-ului" tot ce-ai scris si postat, e normala!!!, nu te considera o "sclava", (ne-ai bucurat cu impresiile tale din China), asa e regula la noi in tara. In alte tari (Franta, Belgia) unde am scris si acolo mult, acolo nu trece nimic in proprietatea lor ci dimpotriva dupa 2-3 review-uri apreciate, ei te invita la un tur al tarii, la un sejur, la o vizita la redactie, esti chemat la un talk show, sau la prezentari pe larg a temei cu public in sali de conferinte si mediateci, poti sa-ti vinzi DVD-urile, e democratie limpede nu miroase deloc a dictatura sau a insuirii muncii altuia...Prin produsul penei mele de "jurnalist de ocazie", cu care umpleam multe foi albe de hartie, am vizitat cam jumatate din Franta si Belgia, pe banii lor, acum plec din nou in 2 tari (tot pe texte si poze)...aici web-ul are dreptate, trebuie sa citesti intai bine regulamentul si apoi sa vezi daca intri sau nu!
Poate in viitor am sa revin pe acest site, care mie mi-a placut foarte mult, nu mi-au placut insa unii concurenti de la varf! Nu demult am facut si un "tur al Banatului" care sunt convins c-o sa placa!
cu stima
Dorgo
@dorgo,
Regret sincer retragerea ta, fie si una temporala, caci, fara sa te cunosc, ai fost... si cred ca vei mai fi unul dintre favoritii mei.
Am inteles la fel ca si tine rolul acestui site si am gandit la fel.
Recunosc faptul ca eu nu m-am simtit atacata, decat o singura data, si sper din tot sufletul sa nu ma confunzi cu @adriana...
Mi-e mi-au placut reviw-urile tale si restul nu mai conteaza...
Ar trebui ca restul sa nu mai conteze nici pentru tine.
PS. Sa stii ca te-am votat nu ca sa te... perii, ci pentru ca ai scris foarte pertinent.
Asta ca sa realizezi ca ce ai scris a fost apreciat, cel putin de mine, pe criterii obiective...
Keep going...
Citit, extraplacut review-ul, nu comentariile. Dorgo e un clasic in viata, caut cu obstinatie postarile lui excelente.
@michi... intre timp @dorgo s-a intors, si ma bucur ca a facut-o... e unul din favoritii mei. Cat despre comentarii... nu am incercat sa idealizez China, dar eu chiar am rezonat acolo... am incercat sa vad nu numai lucrurile frumoase, care nu erau putine si nici banale. China, dupa parerea mea e unica, oricum ai aborda-o, pe cont propriu sau cu agentia. Un lucru tin sa subliniez... cu mine una nimeni nu s-a dovedit agresiv... cei care au fost la Pari la Turnule Eiffel, sau la Verssailes au intalnit aceasta agresivitate la vanzatorii de suveniruri, de pilda...
Eu in China m-am intalnit doar cu oameni cel mult insistenti, oferindu-ne produse la preturi de nimic.
Sau zambindu-ne fara nici o intentie. Mi-amintesc o vanzatoare care m-a mangaiat pe mana cu admiratie... nedisimulata si mi-a spus... ce piele alba ai. Cumparasem de la ea niste manusi... nu voia sa obtina absolut nimic de la mine... nu avea nici un interes sa faca asta... nu m-a tratat ca pe o curiozitate a naturii... doar s-a mirat.
Au fost faze in China care mi-au frant inima... copilul care a mancat 6 Strepsils-uri odata, chinezl care pedala pe o bicicleta cu un fel de atas, peste care adunase sute de pt-uri goale. Dumnezeu stie cum reusea sa isi mentina echilibrul.
China e o tara in care m-as intoarce oriand. Pana acum am vreo doi prieteni care ma bat la cap sa ne intoarcem...
Si sper sa nu ne tinem de promisiunea pe care ne-am facut-o unii altora..ca ne vom intoarce negresit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Obiective turistice China - ceva mai comerciale... — scris în 24.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Spectacolul străzii China — scris în 22.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Calatorie cu trenul intre Beijing, Xi'an si Shanghai — scris în 20.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 China — vacanta standard (II) — scris în 26.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2016 China de la capatul pamantului — scris în 04.11.16 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Grandioasa Chină, văzută pe cont propriu — scris în 08.05.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie China - Primavara 2016 de la Beijing la Shangai — scris în 27.03.16 de cuapasul din BUCURESTI - RECOMANDĂ