ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie China / Capitolul III / Marele zid si 'Fabrica de Jad'

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Continuarea la "China - Tara superlativelor si a puterii de a invinge" - episodul II

Vizitarea Marelui Zid ne-a creat tuturor o stare de spirit deosebita, caci, dintre toate minunile Chinei, acesta este, cu siguranta, cea mai vestita.

Am pornit de la hotel cu autocarul in jurul orei 13 si, dupa aproximativ 1, 5-2 ore de mers, am abordat frontal Zidul in punctul numit Badaling. Despre Badaling, nume cu rezonanta unica in gura Tinei, frumoasa noastra ghida, se spune ca este cel mai pitoresc loc din care poti escalada ZIDUL.

Tina pronunta BA-DA-LING, silabisind numele si de parca l-ar fi cantat, sau, de parca intre buzele ei s-ar fi ascuns invizibili clopotei.

Daca pronuntia chinezeasca era, cu siguranta, unul dintre cele mai pitoresti atuuri ale Tinei, pronuntia in limba engleza lasa oarecum de dorit, dar asta nu a creat o bariera lingvistica insurmontabila si nici nu a creat tensiuni in grup.

Ca o paranteza, in cele patru excursii am avut trei ghizi (Tina, Cristina si Tim), dar, de departe Tim era ghidul cu cel mai mult farmec si de la care puteai afla, intr-o engleza impecabila, nu numai date istorice despre China, dar si coordonate sociale, politice si culturlle inedite.

Am inchis paranteza ca sa revin la Zid.

Zidul din Badaling se afla intr-o zona muntoasa, cu culmi line si impadurite in intregime, fiind situat la o altitudine de maximum 1000 de metri.

Am inteles de la Tina ca zidul are 6400 de kilometri si ca este format din succesiuni de constructii fortificate (turnuri si ziduri), cu "varste' foarte diferite.

Unele portiuni au fost renovate, altele nu, dar, dupa cum arata in Badaling, daca au existat renovari, aceasta au fost extrem de subtile si nu au influentat imaginea generala a constructiei, ce pare, intr-adevar, extrem de veche.

Am avut o ora de plimbare pe zid, poate vi se pare putin, dar a fost arhisuficient pentru a urca, asa cum ne-a sfatuit ghida, doar dincolo de primele 2-3 turnuri.

Tina glumea, spunandu-ne ca oricat vom urca de mult, nu vom ajunge la capat si, in plus, sa nu uitam ca trebuie sa mai si coboram de acolo.

Am avut ceva emotii gandindu-ma ca nu am o conditie fizica de invidiat, ba dimpotriva, dar temerile mele ca nu voi face fata urcusului nu au fost justificate.

Adica am atins al doilea turn fara probleme majore (am facut facut un pic de tahicardie si am gafait un pic), dar nu am refuzat, din comoditate, sa mai urc pana la al treilea turn. Asta, spre disperarea sotului meu, globetrotter prin definitie care auzise ca daca ajunge aolo primeste o medalie cu inscriptia "Campion al Marelui Zid".

Pe mine m-a interesat minim medalia, asa ca am preferat sa fac poze, sa admir peisajul si sa ma incadrez in timpul pe care ni-l indicase ghida. De altel ea m-a consolat, spunandu-mi ca sunt half-champion, doar ca sa ma consoleze, pentru ca asa era ea, mereu amabila.

Despe zid poti gasi nenumarate informatii pe net, care mai de care mai spectaculoase si care au condus la crearea unei imagini legendare, unica in lume prin grandoarea sa.

Nu stiu daca se vede sau nu de pe luna, daca pietrele din care a fost construit au 500 de ani sau doar 50, daca un milion de chinezi au facut armata acolo, dar am convingere absoluta, verificata cu toate simturile mele, ca e o adevarata minune a lumii noastre. Nu e spectaculoasa din punct de vedere cromatic, nu are zorzoane inutile, dar chiar dupa 500 de ani si mai bine, isi poate indeplini cu cinste principalul rol, cel de aparare.

A fost primul loc care ma face sa spun cu indreptatita mandrie: Am fost acolo!

Abia la coborare am inteles de ce Tina ne avertizase ca trebuie sa avem in vedere nu numai urcarea ci si coborarea: pe panta destul de abrupta a trebui sa ne incordam la maxim muschii gambei ca sa nu alunecam, astfel incat, mie, cel putin, intoarcerea mi s-a parut mai dificila decat urcarea.

Poate si pentru ca brusc cerul s-a intunecat, iar nori amenintatori s-au strans deasupra capetelor noastre fara nici un avertisment, grabindu-ne coborarea.

Nu am regretat insa despartirea fizica de zid pentru ca, in imediata sa apropiere, pastrand asadar contactul vizual cu incredibila constructie, am poposit in cel mai incredibil magazin de antichiati ce mi-a fost dat sa vad vreodata.

Magazinele similare din marile metropole ale lumii ar fi fost umilite daca, printr-o minune a tehnicii ar fi putut fi teleportate acolo. Ce Paris, ce Berlin, ce Amsterdam?

Nici nu poate exista comparatie... Comori de jad, aur si matase, obiecte de cult si laice, mobilier pe care infloreau gradini din incrustatii de sidef, paravane de matase pe care pestii brodati pareau reali...

Aici a ramas o parte din inima mea si sper ca intr-o buna zi sa o recuperez...

Ca sa scurtez, am stat acolo cam o ora si am regretat imens fiecare lucru pe care l-am mangaiat cu tandretea cu care mamele mangaie obrazul copiilor pe care nu stiu daca il vor mai vedea vrodata... nu stiu... de ce am facut asta, poate doar pentru a-i pastra si amintirea tactila, nu doar vizuala, poate pentru a ma consola pentru ca, a fost una dintre putinele dati din viata mea cand as fi vrut sa fiu bogata!!!

Ca sa parasesc nota nostalgica, am cumpara alte lucruri, din alte locuri din China, dar nimic nu m-a consolat ca din magazinul cu elefanti, cum ii spuneam noi, pentru ca intrarea era strajuita de elefanti sculptati in piatra, nu am putut cumpara nimic!

M-am lungit cam mult, scuzati-ma, asa ca despre "Fabrica de Jad" am sa spun doar cateva vorbe.

Era de fapt un magazin de prezentare a obiectelor din jad, iar in incinta lui functionau cateva locuri de prelucrare a acestei pietre sacre a chinezilor.

Nu am vazut pana acum atatea nuante de jad, de la rosu aprins la clasicul verde si la negrul profund si lucios.

Mii de metri patrati de expozitie de obiecte: mese masive, fantani arteziene, animale mitologice, cerbi, bivoli, orhidee, ciorchini de struguri, margele ce isi schimba culoarea pe masura ce le porti (proprietea unica a jadului de a reactiona la ph-ul tegumentului uman).

Preturi?

Am sa leprecizez la cateva obiecte din jad fotografiate de noi...

Satisfacia vizuala?

Fara pret!

- Va urma - ptr continuare click aici - nota webmaster


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 09.08.10 14:45:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3338 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul catre primul turn- o panta lina. Latimea zidului a fost calculata ca sa permita inaintarea a cinci calareti asazati unul langa celalalt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

biancuta
[09.08.10 14:54:58]
»

Foarte interesant! Ma bucur ca te-ai gandit sa ne povestesti si noua experienta ta in aceasta tara a superlativelor si a puterii, cum o numesti! Felicitari pentru review si, mai ales, pentru ca ai fost acolo!

Pami*
[09.08.10 15:33:17]
»

reviwurile tale despre China au reusit sa-mi spulbere si mie prejudecatile despre aceasta tara - felicitari !

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[09.08.10 16:10:09]
»

Nimic nu e imposibil nici pentru tine. Daca iti doresti, o sa ajungi si o sa traiesti in cateva zile cat aici in cativa ani.

Multumesc mult pt aprecieri. Abia am povestit ziua a 2-a. Mai avem, sper sa am timp

webmaster13
[09.08.10 16:50:08]
»

am atasat aceasta melodie sper sa placa !

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[09.08.10 19:09:51]
»

Multumesc pt sprijinul audio.

Voiam sa intreb cum se poate sa corectez cateva greseli din legenda fotografiilor.

Mai e posibil acum? Multumiri anticipate.

Livia

webmasterXY*
[09.08.10 20:41:48]
»

liviadavidescu, spune-mi printr-un ecou despre ce este vorba si vom modifica

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[09.08.10 22:13:41]
»

Multumesc mult pt intelegere:

P01-permita Nu fermita

P04-din partea de sud a turnului in partea de nord, NU din partea de sud a turnului in partea de sud

P14- oricat NU orcat

P18- finetea NU inetea

P19-finisajelor NU findajelor

Cam atat .

Maine sper sa nu mai fiu in criza de timp.

De fapt, stiu ca nu am nici o scuza, dar imi parea rau sa nu atasez cat mai multe poze inedite in sprijinul banalelor vorbe.

Admin
[10.08.10 02:13:39]
»

rezolvat toate in afara de P14 -- nu gasesc textul "incriminat" acolo...

station5*
[11.02.12 17:57:43]
»

daca as fi putut, as fi dat un vot in plus la acest articol pentru entuziasmul tau si ptr ca se simte ca realmente ti-a placut ff mult acolo! vezi? fiecare avem propria perceptie, propriile gusturi care ar fi chiar culmea sa se discute. desi eu nu am ramas cu acelasi entuziasm (in general despre biejing), ma bucur ptr tine ca ti-a placut asa mult si ca ai savurat excursia! data viitoare (de care pomeneai in ecou) neaparat sa vizitezi si shanghai si hong kong pentru o imagine mai completa... din pctul meu de vedere hong kong este special si shanghai pe locul doi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, liviadavidescu, Pami*, station5*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051401853561401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1