GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dragii „mosului” haideti sa calatorim in timp. Este martie 2010 (de fapt este 2012, dar faceti-mi pe plac, o sa fac sa merite). Ma astepta primul meu contact cu civilizatia chineza. Pe vremea aceea nu descoperisem nici AFA nici alte site-uri care m-ar fi putut ajuta in planificarea calatoriei.
A fost o calatorie in interes de serviciu, de 4 nopti si 5 zile. Din toata aceasta perioada, am putut fi stapana timpului doar o zi si jumatate si nu ore consecutive, ci furate printre picaturi.
Dar fire optimista cum ma stiti, unii dintre voi, am reusit, reglata pe fast forward, sa vad aproape toate obiectivele turistice importante.
As incepe cu prima zi in care am ajuns, o frumoasa zi de martie 2010 (sunt doar poetica, nu ma exprim asa pentru ca nu-mi mai aduc aminte data :).
Am aterizat la Beijing dupa un drum luuuung. Cu inima cat un purice, deoarece cu o zi inainte sa plecam spre China, acolo fusese o furtuna de nisip care tinuse 3 zile.
Autocarul care ne-a asigurat transferul la hotel (o ora) a avut un ghid care ne-a povestit cateva lucruri. Cele mai intresante mi s-au parut:
-China are o populatie de 1,3 miliarde de oameni;
-Beijing/Pekin are 6 milioane de locuitori, dar intreaga populatie metropolitana este de 17 milioane (va dati seama, aproape cat Romania)
-Aeroportul are forma de broasca testoasa;
-Beijing inseamna "capitala nordului" si este al doilea oras ca marime dupa Shanghai
-In zonele mai sarace ale orasului traiesc cate 2 familii cu schimbul intr-un apartament. Da, da, cu schimbul. Adica unii sunt acasa, ceilalti sunt la servici si vici versa (vorba lui nea Birlic). Se mai plange cineva ca nu are vila?
-Vara sunt temperaturi foarte mari, de cele mai multe ori peste 35 grade, de aceea toate apartamentele/ cladirile sunt dotate cu aer conditionat.
-Muncesc foarte mult (nimic nou) si unii dintre ei refuza sa-si ia concediu;
-Femeile (dar nu cred ca toate, nu am fost atenta cand a spus, faceam poze) ies la pensie pe la 45 de ani;
-Orasul Interzis este cel mai mare palat imperial din lume, are 9999 de camere;
-Piata Tian’anmen este cea mai mare piata centrala din lume;
Cazarea am avut-o la Grand Skylight Catic Hotel, o denumire extrem de impresionanta pentru un hotel de 4 stele. Dupa ce ne-am cazat (a durat 2 ore pt ca din pacate s-au incurcat niste camere, s-au dublat altele – am intrat peste un chinez cu cheia repartizata, am murit de ras la figurat, dar el a vrut, aproape, sa ia partea in serios cu „la propriu”, atat de tare s-a speriat).
Hotelul este pozitionat in Satul Olimpic (stiti ca in 2008 Olimpiada a avut loc la Beijing, Satul Olimpic fiind contruit special pentru acest evenimet intr-un an de zile). Asta inseamna foarte departe de centrul istoric al orasului si putin peste mana la utilizarea metroului. Nu va cazati acolo, decat daca au o super oferta de cazare. In schimb camerele erau mari, curatenie impecabila, baia cu o particularitate super tare, vedeti poza, totul nou, privelistea minunata catre Bird’s Nest Stadionul Olimpic) si Water Cube (Bazinul Olimpic).
Pentru ca am vrut sa valorific fiecare clipa, si pentru ca pana la cina mai erau 2 ore, am plecat la plimbare prin satul olimpic. Frumosc si maret. Era plin de zmeie si de vanzatori de zmeie. Am vazut Bird’s Nest, Water Cube, hotelul de 7 stele sub forma de flacara olimpica si restul
Pana ma organizez, in intimitatea mintii mele, cum sa scriu mai bine review-urile, iata cateva ponturi de vizitat China
Tips-uri:
-Nu este un oras cosmopolit ca Hong Kong, lumea nu stie engleza, asa ca trebuie sa aveti grija cu indicatiile date soferilor de taxi. Trebuie luat un card (toate receptiile hotelurilor au) cu cele mai vizitate locuri din Beijing scrise atat in engleza cat si in mandarina. De asemenea n-ar fi rau sa aveti o harta la indemana, pentru ca unii soferi nu stiu sa citeasca.
-Metroul este extrem de bine organizat, dar la orele de varf, sunt zeci de mii de oameni care nu sunt asa de bine organizati ca la Taipei si se bulucesc pe usi. Datorita acestui lucru nu am reusit sa cobor din metrou, asa ca prima (si ultima) mea calatorie cu metroul nu mi-a lasat o amintire prea placuta;
-Taxiurile sunt fffff ieftine. Cel mai lung drum facut de catre mine, a fost de o ora (ma si vedeam sclav pe o plantatie de orez) si am platit 5 USD. Ce ziceti de asta? In schimb este si un dezavantaj, nu au un call center, toate se „agata”de pe strada, si cu greu gasesti un taxi liber, indiferent de ora. Cel mai usor este la hotel, pentru ca unul dintre receptioneri iese in strada, cheama un taxi (stau in linie langa hotel) si ii spune in mandarina unde sa te duca. Mai naspa este la intoarcere. Stii ca un taxi este liber atunci cand are o lumina rorie pe bord.
Am cheltuit pe taxiuri, cat m-am plimbat prin Beijing, cca 25 USD. Ca sa fac o comparatie in Bucuresti, aceleasi drumuri m-ar fi costat cel putin 500 RON;
-Nu exista Beijing pass, sau Beijing card;
-Era, totusi, un Beijing Museum pass, f ieftin, care asigura intrarea pentru multe muzee. Nu l-am luat pt ca nu am avut prea mult timp;
-Moneda chineză se numeşte Yuan Renminbi (RMB);
-Rata de schimb era in 2010 1 USD= 8 RMB;
-Un bilet de metrou costa 2 RMB;
-Dupa 2 zile de mancat specialitati chinezesti (mancaruri dulci, cu miere, zahar caramel peste carne!!!) am hotarat sa mergem la un Mc'Donalds, ca sa ne mai punem nitel colesterol pe artere. Asa cum am intrat, asa am iesit, era mizerie!!!! Chiar daca era situat pe celebra strada comerciala centrala de fitze Wangfujing.
-Vanzatorii stradali sunt destul de insistenti, mai ales cand vad turisti. Si nu au nici o problema sa te ia de maneca sau de poala hainei.
Intre timp s-a facut lumina in mintea mea. Voi organiza deplasarea in Beijing pe obiective vizitate, pentru ca mi-e absolut imposibil sa refac traseele pe zile.
Stiu, stiu, lecitina!
Deci va voi povesti despre: Orasul Interzis (vezi impresii), Templul Soarelui (vezi impresii), Str comerciala Wangfujing, Summer Palace, Marele zid chinezesc (vezi impresii), Liyan Theater Peking Opera, restaurantul Quan ju de, restaurant Fangshan, Silk Market, plimbare prin oras.
Atat pentru azi, pe maine
C
Trimis de MCM in 14.03.12 22:40:12
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Excursie Beijing " (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
@webmaster15:
multumesc, chiar acum am vazut si eu ca era deja. nu am fost atenta. scuze.
Ei, esti la inceput pe sait, se accepta derapaje-n prima luna Cand ii avea vechimea mea si tot ai sa gresesti, am sa te sanctionez. Ok. ?
@webmaster15:
ok, ok, ok asta cu okeiu imi aduce aminte de Amy, ghida pe care am avut-o intr-o excursie laTaipei, care din 4 in 4 cuvinte spunea ok? ok! cu intonatiile alocate pt intrebare si mirare. Este si acum salutul nostru secret, al colegilor care am fost in acea excursie.
OK? OK!
C
@MCM: Hai... fie! Treaca de la mine.
ps. o sa te verific maine!!!
Sincer, te-as vota de 100 ori, dar din pacate nu mai pot (cica nu pot sa votez un utilizator mai mult de 4 ori, parca!). Si unde este regula... ma supun "cu placere"!
@Jupi: poti vota un utilizator de cate ori vrei (bineinteles 1 vot/impresie).
Nu este voie sa votezi la foc automat impresiile unui utilizator. Adica in cateva minute sa votezi 2-3-4-5... impresii ale aceluiasi utilizator.
@webmaster:
"Ati depasit numarul maxim voturi pe care aveti dreptul sa-l acordati aceluiasi autor.
Aveti scrise un numar de 0 impresii, ceea ce va da dreptul la maxim 0+3 voturi (dar nu mai mult de 25)
adica, in concluzie, maxim 3 voturi catre ACELASI AUTOR
Ati acordat deja, in cursul acestui an, un numar de 4 voturi catre autorul prezentelor impresii.
Puteti insa vota, fara probleme, alti utilizatori, in cazul carorar nu ati atins inca limita. "
Deci, daca nu am scris nici o impresie, nu pot sa votez un autor decat de 3 ori. nu?
Acelasi mesaj mi-a aparut si cand am vrut s-o votez pe station5 (la a 4 sau a 5 postare, nu la aceeasi).
O sa ma chinui sa scriu si eu cateva impresii, dar sunt foarte vechi, iar lecitina nu prea mai face fata!
Multumesc, webmaster!
primul vot vine de la mine! cred ca este prima data cand reusesc performanta!
udate info din ian 2012:
P16: nu mai existau tarabe si niciun fel de comert (exceptie bilete) la metrouri sau in pasajele subterane de sub strazi (desi sunt spatii vaste).
P08: canalele cu apa au fost inlocuite cu strazi
P19 masurile de securitate din foto (militari stand de paza) au fost inlocuite atat la intrarea in parcul olimpic cat si la orice intrare in metrou si in unele pasaje subterane cu banda unde se pun gentile cu infrarosu identica cu cea de la aeroporturi, "pazita" de 4-6 angajati
vad ca fenomenul " bai transparente" a luat amploare mai mare decat se crede (numai eu am stat in ultimul an in vreo 3-4 astfel de locatii), oare care este tendinta?? wc-ul in camera? (cu geam transparent deja este...)
asteptam cu nerabdare continuarea! multumiiiiim!
Foarte interesant. Chiar daca nu ajungem acolo, un review la obiect e totusi o cale de cunoastere. Nu fac reclama dar ar merita un numar mare de puncte. Din pacate, din lipsa de timp, userii care stiu ca nu vor aborda niciodata China sar peste el. Deci, punctajul nu reflecta numaidecat valoarea unui review. Daca vreun WEB citeste ce am scris, asi propune pentru destinatii speciale si mai putin accesate, un bonus special dat de adm. site-ului.
Un rw inedit despre o destinatie inedita. La cat sunt eu de plimbareata si tot nu am inca visuri "chinezesti".
De citit crede-ma ca eram la masa si zic hai sa vad ce e pe sait... deschid dau de rw si... s-a racit ciorba ca eu nu am lasat randurile.
Te voi urmarii cu interes, toate atractiile enumerate de tine la final sunt de top.
Felicitari si vb lui @Michi poate poate un bonus special...
Sunt destinatii rare, greu de abordat fara un interes aparte sau o cercetare amanuntita si unde sa cauti astfel de informatii? pe AFA ok... dar cel ce scrie merita un respect aparte atat pentru faptul ca a fost "departe" cat si pentru ca imbogateste valoarea saitului.
Astfel de povesti dau farmec si greutate unui sait serios ca al nostru.
Multumesc pentru poveste, ma inscriu si eu pe lista celor care asteapta... va urma.
@webmaster13:
cat de frumos, mi s-a facut pielea de gaina. felicitari
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 CCTV Tower si Beijingul modern — scris în 15.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shichahai sau lacul celor 10 temple — scris în 13.04.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică III — scris în 18.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică II — scris în 14.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică — scris în 12.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prin Beijing-ul de Nord, o altă zi — scris în 19.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prima zi prin Beijing, China prima întâlnire — scris în 03.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ