ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pe Podul Carol

TIPĂREȘTE

Am fost şi eu la Praga. Am fost chiar de mai multe ori, prima dată în 1977 şi ultima dată în 2013. La întoarcerea din circuitul "Scandinavia - Cap Nord", noaptea prinzându-ne la Praga, am fost găzduiţi la Hotel Amedia Express, undeva în sudul capitalei. A doua zi, după micul dejun, am făcut obişnuitul tur de oraş cu autocarul, apoi - până după prânz - am petrecut câteva ore bune în plimbări pietonale şi în vizite de voie.

Nu vreau să povestesc întregul meu periplu din ziua de 4 august 2013. Despre Praga - "Orașul de aur" al cărui centru istoric a fost inclus pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, s-a scris mult şi încă se va mai scrie. În rândurile care urmează vreau să fac referire doar la Podul Carol - "Karluv most" în exprimare locală, obiectivul care, pentru izul de trecut pe care îl degajă, pentru arta sa şi pentru îndelungata sa istorie, mi-a pătruns adânc în suflet.

Când am văzut pentru prima oară Praga, în 1977, am fost impresionată de turnurile sale şi am înţeles de ce i se mai spune "Oraşul celor o sută de turnuri". Mai mari sau mai mici, cu ceas sau fără ceas, simple sau încărcate cu decoraţiuni, turnuri am văzut multe de atunci. Cred că fiecare oraş prin care am trecut are cel puţin un turn, dar pod ca Podul Carol de pe Vltava nu am mai văzut şi nici nu cred că mai există altundeva.

Cine a fost Carol?

Fiul lui Jan de Luxembourg şi al unei prinţese cehe, Carol s-a născut la Praga, în 1316 şi a devenit rege al Boemiei în 1346, după moartea tatălui său.

În sec. XIV, în timpul domniei lui Carol al IV-lea din dinastia de Luxemburg, Cehia a devenit una dintre cele mai importante puteri ale vremii. Lui Carol i se datorează ridicarea episcopiei din Praga la rangul de arhiepiscopie şi tot lui fondarea primei universităţi din Europa Centrală, Răsăriteană şi Nordică, universitate care şi astăzi îi poartă numele. În acelaşi an (1348), Carol al IV-lea a fondat Nové Město - Oraşul Nou, dincolo de Staré Město - Oraşul Vechi, pe celălalt mal al râului. Carol a reconstruit Castelul Praga şi unul dintre podurile ruinate de pe Vltava, a început construirea Catedralei Sfântul Vit şi a ctitorit mai multe biserici.

Carol al IV-lea a dorit să facă din Praga unul dintre cele mai importante oraşe şi cea mai frumoasă capitală europeană, construcţiile înălţate în vremea lui fiind toate gotice, dar cu caracteristici decorative locale.

Podul Carol

Când ghida ne-a spus că ne vom plimba pe un pod istoric, vechi de mai bine de 650 de ani, mă aşteptam să văd un pod vechi şi cam atât. Nu ştiam că de fapt voi vizita unul dintre simbolurile oraşului, un veritabil muzeu în aer liber, situat pe un pod. Tot ghida ne-a spus că legendele amintesc de faptul că regele Carol al IV-lea al Boemiei (1346-1378) a consultat astrologii şi le-a ascultat sfatul în privinţa alegerii momentului începerii construcţiei. Conjunctura astrală cea mai favorabilă în anul 1357 părea a fi luna 7, ziua 9, la ora 5.31 (toate cifrele trebuind să fie impare). Aşadar, acesta a fost momentul în care regele a pus piatra de temelie a podului ale cărui lucrări de construcţie vor dura câteva zeci de ani.

Podul construit de Carol al IV-lea era menit să înlocuiască Podul Judith - mai vechi cu 200 de ani - care a fost distrus de inundaţiile din 1343. Sub supravegherea celor mai buni meşteri ai timpului, pe Vltava, aproape de locul vechiului pod distrus de ape, a apărut o măreaţă construcţie de 516 m lungime, 10 m lăţime şi cu 16 arce peste râu. Până în 1841 acest pod a fost singurul care lega partea veche a oraşului de castel.

Înainte de a păşi pe pod (pietonal în zilele noastre), indiferent din care parte ar veni, turistul trece pe sub un turn. Capătul dinspre cartierul Lesser din oraşul nou este străjuit de două turnuri, iar capătul dinspre oraşul vechi de unul singur. Trebuie menţionat că la început podul era luminat cu lămpi cu ulei, apoi cu lămpi cu gaz care la începutul sec. XX au fost adaptate la electricitate. Aceste lămpi sunt şi astăzi în funcţiune, dar - pentru a readuce în actualitate atmosfera secolului XIX - se preconizează revenirea la iluminatul cu lămpi cu gaz.

Cea mai frumoasă parte a podului, care îi atrage necontenit pe vizitatori, sunt balustradele decorate în perioada 1683-1714 cu statui şi grupuri statuare reprezentând sfinţi sau scene biblice. Sunt 30 de astfel de lucrări, opere de artă aparţinând unor sculptori renumiţi ai epocii. Cu o documentaţie specială în mână, ghida ne-a purtat în lungul podului descifrând inscripţiile de pe soclu şi povestindu-ne câte ceva despre fiecare statuie sau grup statuar. Scenele atât de cunoscute precum Calvarul şi Pieta impresionează pe toată lumea. Toţi le admiră, le fotografiază şi se fotografiază lângă ele ca mărturie a trecerii lor pe acolo. Aproape că este imposibil să prinzi un moment în care statuile să fie "libere" ca să nu-ţi apară şi figuri străine în imagine.

Din toată această galerie de sfinţi, Sfântul Vit - patronul oraşului, precum şi Sfântul Jan Nepomuk, îi fac pe mulţi să zăbovească. O cunoscută legendă legată de Podul Carol este cea a Sfântului Jan Nepomuk. Se spune că în 1393 vicarul Jan Nepomuk a fost aruncat peste pod găsindu-şi sfărşitul în Vltava pentru că a refuzat să dezvăluie Regelui Vladislav al IV-lea secretele Reginei Sofia mărturisite la confesiune. Se mai spune că cine atinge soclul statuii sau crucea care marchează locul de unde Jan Nepomuk a fost aruncat, o dorinţă secretă i se va îndeplini. Această legendă, credinţa în ea, face ca în preajma statuii Sfântului Jan Nepomuk să fie mereu aglomerat.

Mai mult decât orice legendă, am reţinut că statuile şi grupurile statuare care mărginesc Podul Carol nu sunt cele originale. În anul 1965 statuile au fost înlocuite cu copii, originalele păstrându-se la Muzeul Naţional.

În cele şase secole şi jumătate de existenţă, Podul Carol a suferit nu doar din cauza trecerii timpului, ci şi din cauza inundaţiilor, fiind reparat de mai multe ori. În 2007, la celebrarea a 650 de ani de la punerea pietrei de temelie, a fost demarat un amplu proces de reabilitare, lucrările desfăşurându-se în mai multe etape astfel încât podul să rămână permanent accesibil publicului. În cursul vizitei noastre, chiar înainte de a afla că podul este în restaurare, am remarcat patina diferită a unor statui sau blocuri de piatră, semn că lucrările de restaurare sunt în derulare.

Demn de reţinut este că, de-a lungul timpului, podul a avut mai multe denumiri. La început "Kamenny most" - Podul de piatră, apoi "Prazsky most" - Podul Praga, din 1870 este denumit "Karluv most" - Podul Carol. Am descoperit la capătul podului două plăcuţe metalice care aveau inscripţionate numele "Karluv most" şi MCCCLVII, anul construcţiei sale.

Ce mai fac turiştii pe pod în afară de fotografii? Se plimbă, privesc Vltava şi celelalte poduri pe sub care trec ambarcaţiuni de agrement, admiră de la înălţime construcţiile de pe malul râului şi canalul Certovka ce aminteşte de Veneţia, ascultă muzica artiştilor ambulanţi, privesc desenatorii de ocazie şi cumpără suveniruri.

Turnul gotic de la capătul podului este deosebit şi impresionează nu doar prin vechime, ci şi prin dimensiuni, arhitectură şi decoraţiuni. Portalul este mărginit de 28 de rozete mici, aşezate una lângă alta, iar deasupra, aliniate, se pot vedea blazoanele regilor luxemburghezi. Statuile regilor Carol al IV-lea şi Wenceslas al IV-lea flancând statuia Sfântului Vit protectorul oraşului şi al podului, se află la nivelul următor, iar deasupra, în nişe, sunt statuile celorlalti doi protectori ai podului, Sfântul Procopius şi Sfântul Sigismund.

Pe sub turn - poate cel mai frumos turn medieval care străjuieşte un pod - am pătruns şi noi în oraşul vechi. Pe lângă statuia lui Carol descoperită pe una dintre străduţele vecine podului, am continuat spre Piaţa Primăriei.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.09.14 12:35:13
Validat / Publicat: 24.09.14 15:21:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 2956 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Praga - Pe Podul Carol.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

msnd
[24.09.14 21:25:50]
»

Am plăcerea unu SB pentru un articol foarte detaliat despre probabil cel mai vizitat obiectiv din Praga.

Ultima dată am trecut și eu pe acest pod în 2012, la întoarcerea din excursia din țările nordice. L-am găsit exact conform descrierii, dar parcă mult mai aglomerat față de vizitele mele anterioare (1974,1997). Aglomerația a fost atât de mare că aveam senzația de sufocare. Ca urmare nu am zăbovit prea mult pe el.

Ca un detaliu, mă înșel eu, sau, pentru orice eventualitate, Sfântul Jan Nepomuk a fost aruncat de pe pod băgat într-un sac și cu un pietroi legat de picioare?

iulianicAUTOR REVIEW
[24.09.14 22:01:34]
»

@msnd: Mulţumesc pentru ecou şi pentru aprecieri!

Şi eu cred că Podul Carol este cel mai vizitat şi totodată cel mai agreat obiectiv din Praga. Agreat pentru că este în acelaşi timp şi loc de promenadă şi muzeu de artă. Şi Piaţa Primăriei cu faimosul turn cu ceasuri îi atrage la fel de mult pe turişti. Când am fost eu ultima oară, aici, în Piaţa Primăriei era cea mai mare aglomeraţie. E drept că lumea aştepta ora exactă şi jocul figurinelor din turn.

Cât despre Sfântul Jan Nepomuk… nu-mi amintesc să ne fi spus ghida sau să fi citit undeva că vicarul Jan Nepomuk a fost aruncat de pe pod băgat într-un sac şi cu un pietroi legat de picioare, dar, cum în evul mediu aceste practici erau destul de frecvente, nu trebuie să ne mire nimic. Sfânt sau nesfânt, mi se pare barbar ca un om să fie ucis în acest mod şi încă pentru ce? Pentru că şi-a respectat jurământul de credinţă?

traian.leuca †
[24.09.14 22:10:12]
»

Un frumos articol despre un obiectiv pe care l-am vizitat în 2011 şi mi-a stârnit atâtea amintiri frumoase. Nu ştiam că podul "Karluv"ascunde atâta istorie.

Felicitări!

iulianicAUTOR REVIEW
[24.09.14 22:41:22]
»

@traian. leuca: Mulţumesc!

Da, "Karluv most" duce în spate mulţi ani de istorie, a fost martor la încoronări şi la alte evenimente notabile. Multă vreme a fost singurul pod care făcea legătura între oraşul vechi şi cel nou unde se afla castelul.

Cât despre statuile şi grupurile statuare care-i decorează balustradele făcând din el o operă de artă, regret, sunt prea multe, majoritatea purtând numele unor sfinţi necunoscuţi mie, de aceea n-am reuşit să-i reţin pe toţi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[25.09.14 11:10:42]
»

@iulianic - mai ai foarte puțin (mai puţin de 300 PMA) și atingi pragul de CONSUL AmFostAcolo

Voi lipsi în orele următoare de pe sait / de la birou, așa că scriu anticipat pentru că vreau să fiu primul

Felicitări. CONSUL AmFostAcolo nu înseamnă doar un titlu de onoare (deși este!) ci și o contribuție extraordinară, cu totul impresionantă la informarea comunității. Și un volum incredibil de muncă și timp dăruite celor asemeni ție și mie - dependenţilor de călătorii adică . Un volum pe care puţini, extrem de puţini şi-l pot, CU ADEVĂRAT, imagina.

Motiv pentru care, simplu, îţi mulţumesc, doamnă. În numele meu, Cornel, în primul rând, şi al comunităţii AmFostAcolo

Michi
[25.09.14 11:14:03]
»

@Admin - Şi eu o felicit din tot sufletul pe Iulia pentru reviewurile foarte documentate, precizia detaliului şi stil.

F2A1C
[25.09.14 11:38:41]
»

@Admin - Gata si alea 300 PMA

@iulianic - Felicitari si multumiri pentru articole.

traian.leuca †
[25.09.14 12:16:04]
»

@iulianic - FELICITĂĂĂĂĂRI!

ariciu
[25.09.14 12:46:48]
»

@iulianic - 1000 de Felicitări pentru nambăroana en titre!!!

Doamnă, mulțumesc frumos pentru contribuția dumneavoastră, vă meritați cu prisosință locul și titlul! Și să știți că nu am uitat, și nu voi uita vreodată, că ați fost prima care mi-ați urat "bun venit" pe acest site. Ce imbold mi-ați dat atunci...

În ceea ce priveste estetica, pfoai, păi roșul ăla de la titulatură e atât de frumos încât, recunosc, îmi cam face cu ochiul...

Totuși, nefiind roz, hmmmm... din punctul meu de vedere poate să mai aștepte... )

O să vă citesc în continuare și nu pot să închei înainte de a vă mai felicita o dată din tot sufletul!!!

iulianicAUTOR REVIEW
[25.09.14 19:29:06]
»

@All: Fără doar şi poate, ziua de astăzi este una cu totul specială pentru mine. Pe lângă toate lucrurile (bune) care mi s-au întâmplat astăzi, vin acasă, deschid calculatorul şi mai primesc o bucurie. O mare bucurie.

Vă mulţumesc tuturor celor ce-mi sunteţi alături şi mă susţineţi! Faceţi parte din bucuria mea şi pentru asta vă mulţumesc!

@Admin:

… scriu anticipat pentru că vreau să fiu primul.

Pentru noi toţi, oricum eşti primul. Ce ne-am fi făcut noi, cei peste 40000 de membri (nu mai ştiu cifra exactă) dacă nu erai tu, dacă nu era AmFostAcolo?

Îţi mulţumesc pentru felicitări, îţi mulţumesc pentru cuvintele alese!

@Michi: Doamna Michi, cuvintele dumneavoastră au fost întotdeauna pentru mine un imbold şi o încurajare. Vă mulţumesc!

@F2A1C: Aşadar, tu eşti cel care mi-ai schimbat gradele pe epoleţi! Nu ştiu cum le voi duce pentru că deja le simt mai grele, dar, îţi mulţumesc din suflet!

@traian. leuca: Domnule Traian, vă mulţumesc foarte mult!

@ariciu: Dacă eu am fost prima care te-a primit cu braţele deschise pe site, înseamnă că am intuit bine. Toţi ne bucurăm de prezenţa ta printre noi. Cât despre roşul acela care face cu ochiul…, el e răbdător, aşteaptă oricât şi primeşte pe toată lumea. De fiecare depinde când va ajunge la el.

Mulţumesc nespus pentru mia de felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[25.09.14 20:21:52]
»

@iulianic

7 milioane de felicitari dna CONSUL!

Este un volum de informatie imens numai comparand ca este inzecit cu punctajul meu care mi se pare ca scriu intr-una de vreo luna astfel realizand o data in plus investitia de timp pe care o faceti pentru a ne impartasi din vizitele dvs pe diferite taramuri.

si daca adaug un fapt de necontestat si anume calitatea de top a articolelor postate de dvs completez tabloul de felicitari depkin meritate.

cu respect si admiratie

dan&ema

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
le_maitre
[25.09.14 20:28:53]
»

@iulianic: Scumpă Doamnă, sunt gelos pe @riciu' meu! De ce? Simplu: mi-a furat întâietatea felicitărilor ca și câteva din cuvintele pe care urma să vi le adresez (mai puțin faza cu rozul ).

Revin, totuși și vă adresez toate cuvintele laudative sintetizate într-unul singur: Respect! O combinație superbă între atingerea unui prag etalon până acum pe AFA și prezentarea unui crâmpei dintr-o citadelă mirifică!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradea
[25.09.14 23:37:33]
»

@iulianic -

Ce mai pot sa spun dupa atatea cuvinte frumoase de lauda scrise de cei dinaintea mea? Felicitari, la mai multe review-uri interesante si de acum inainte si sa ne traiti cu sanatate!

E un fel de aniversare, nu? Deci as putea sa va urez si La multi ani! pe AFA! Si inca o data multumiri pentru placerea pe care o simt citindu-va!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.09.14 10:37:23]
»

@Dan&Ema – Mulţumesc pentru felicitări! Călătorind, scriind (investind ceva timp în asta), oricine poate atinge acest prag.

@le_maitre – Nu trebuie să fii supărat pe aricel pentru că ţi-a furat întâietatea! Mă bucură cuvintele voastre oricum şi oricât de târziu ar veni. Mulţumesc pentru gândurile bune!

Cât despre "O combinație superbă între atingerea unui prag etalon până acum pe AFA și prezentarea unui crâmpei dintr-o citadelă mirifică!", mărturisesc, estimam că acest lucru se va întâmpla la review-ul următor. Este scris pe jumătate şi este despre… mâncare.

@luciaoradea – Mulţumesc pentru felicitări! Nu este vorba despre o aniversare în adevăratul sens al cuvântului. Pe 24 mai, anul viitor, împlinesc 4 ani pe AmFostAcolo. Acum, cu ajutorul vostru, am mai trecut un prag. Vă mulţumesc tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaro
[26.09.14 11:15:55]
»

@iulianic: Acum vad si eu despre ce e vorba in propozitie!! Si tot acum va felicit si eu pentru schimbarea... culorii. Si va trimit, drept cadou, o imbratisare virtuala. La cat mai multe... culori, doamna Iulia!

TraianS
[26.09.14 11:22:09]
»

Hop si eu.

Am citit cam pe fuga (bussy schedule, deh) si mi-a scapat numele crasmei unde vor avea loc "felicitarile, masa si dansul" .

Consulul face cinste, nu?

Felicitari si la cat mai multe!

iulianicAUTOR REVIEW
[26.09.14 13:45:10]
»

@alinaro - Mă simt bine în îmbrăţişarea ta, chiar şi numai virtuală. Îţi mulţumesc foarte mult!

@TraianS - Mulţumesc pentru felicitări! "felicitarile, masa si dansul"? Consulul ar face cinste, dar cum? Vii în Romania sau să venim noi în Cipru?

Mihai18
[17.12.15 20:57:12]
»

Sărut mâna. Subscriu în totalitate la ecoul lui Admin cât și a celorlalți. Praga provoacă dependență și eu sunt unul dintre cei afectați, deoarece în perioada 2009-2011 am fost de câteva ori.

Ca să vedeți cât de puternic a fost virusul ”Praga” pentru mine, dau un exemplu scurt. În perioada 27-30 iulie 2009 am fost prima dată la Praga. Întorși acasă (eu cu soția), după cca. o săptămână am plecat la Viena și cum Viena este oarecum aproape de Praga, am mers din nou la Praga. Au mai urmat alte două vizite mai scurte, Praga fiind oraș de tranzit spre Vest.

Astăzi am întâlnit review-ul dv. despre Praga care m-a purtat iarăși pe Karluv Most. Cu foarte multă plăcere l-am citit și astfel „am fost iarăși la Praga”

Mii de mulțumiri stimată Doamnă a Sit-ului AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.15 11:37:16]
»

@Mihai18 - Mulțumesc și eu! Praga este într-adevăr un oraș din care pleci cu amintiri frumoase și bineînțeles cu fotografii minunate. Praga te îndeamnă să revii.

webmaster26
[08.04.17 20:39:41]
»

Mutat în rubrica "Podul Carol, PRAGA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianicAUTOR REVIEW
[08.04.17 20:49:16]
»

@webmaster26: Da, este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Dan&Ema, iulianic, luciaoradea, Michi, Mihai18, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂPodul Carol (Charles Bridge):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050510168075562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1