GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am descoperit Velingradul anul trecut la intoarcerea din Grecia cand am stat o noapte la Hotelul Velina Spa pentru a pleca mai tarziu din Grecia.
Titlul acestor impresii de calatorie este sloganul statiuni.
Velingrad se afla la o distanta de 460-480 km de Bucuresti. Traseul este Bucuresti, Ruse, Veliko Tarnovo, Stara Zagora, Autostrada A1 (cred), iesire spre Pazardik (sper ca am scris bine), Velingrad. Drum relativ lung dar bun care se parcurge in 6 ore fara efort.
Velingrad este un oras balnear destul de mare, cred ca nu are asemanare ca dimensiune cu nici-o statiune de la noi. Dispune de cel putin 2 linii de trasport urban cu autobuze. Pe harta pare asezat in zona montana dar dupa parerea mea este mai mult o zona sub montana. Este strabatut de 2 rauri.
Statiunea are foarte multe hoteluri si vile de toate categoriile. Numai pe booking.com sunt 32 de hoteluri, dar numarul lor este mult mai mare pentru ca am intalnit multe hoteluri care nu sunt pe booking. Ne-a frapat numar mare de hoteluri de 4 si 5*.
Atractia principala o constituie apa termala cu indicatii principale pentru boli reumatice, neorologice, ginecologice, urinare si digestive. Majoritatea hotelurilor au centre Spa cu acces gratuit pentru oaspeti hotelului respectiv. Din ce scriu bulgari apa termala nu este radioactiva cum se cam intampla pe la noi.
In centru exista un mare strand cu multe bazine si topogane, unde intrarea costa 4leva dar pentru cei care stau la hoteluri de 4 si 5* nu prea este necesar.
In statiune se afla multe taverne si terase care seara au muzica live cu preturi pentru toate buzunarele.
Orasul dispune de multe parcuri amenajate si ingrijite.
In oras au sediu multe banci care sunt prezente si la noi iar in mod ciudat nu am vazut nici-o casa de schimb valutar. Noi am schimbat la Unicredit cu 1,94 si la Post Bank cu 1,95 lv/E, cursuri destul de bune comparativ cu litoralul bulgaresc.
In centru exista doua strazi pietonale pentru promenada iar pe una dintre ele se afla o scena pentru spectacole.
Deasemenea o alta atractie o constituie lacurile Kleptuza, declarate monumente ale naturi. Pe noi nu ne-au impresionat inafara de modul de alimentare cu apa care iese printre niste roci calcaroase formand un fel de cascada. In jurul lacului sunt o multime de terase, cam comercial. Lacurile sunt amplasate intr-un parc amenajat si curat.
Statiunea este plina de viata iar majoritatea turistilor sunt bulgari de toate categoriile sociale si de toate varstele.
Criza continua in Bulgaria pentru ca am vazut multe hoteluri in constructie neterminate in diferite faze, multe amplasate foarte bine, la care nu se lucra chiar daca erau in faza finala.
Cred ca Velingrad este o alternativa pentru cei din sudul tari noastre care doresc o cura cu apa termala atat ca preturi cat si ca distanta, doar Caciulata este mai aproape. Pe langa centru Spa marile hoteluri de 4 si 5* dispun de baza de tratament cu tot felul de proceduri ca la noi, dar se platesc suplimentar si inafara de masaj se fac la recomandarea medicului hotelului.
Noi am stat in doua hoteluri de 4*: anul trecut la Velina iar anul acesta la Lucky Light. Ne-a placut mai mult Velina, unde am simtit luxul dar preturile sunt mai mari cu peste 40%. Bineinteles si clientela este alta, La Lucky Fordul nostru New Mondeo era cea mai buna masina din parcare iar la Velina era o masina comuna.
Parcarea este gratuita la majoritatea hotelurilor, politia are o prezenta discreta, nu se ridica masini iar dupa spusele receptionerului nu se fura masini.
Singura problema este limba, peste tot scrierea este chirilica.
Pentru cei care merg in Grecia cred ca merita sa faca o halta in Velingrad.
Daca aveti intrebari suplimentare va raspund cu placere, inclusiv pozitia altor hoteluri daca le-am retinut.
Trimis de olteanul2010 in 02.09.13 15:17:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Nisipurile de Aur, Albena, Banya, Bansko
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (olteanul2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Va multumesc foarte mult. Daca vor fi intrebari voi raspunde cu placere pentru ca am scris in graba. Cer scuze pentru mici greseli ortografice care poate s-au strecurat
@olteanul2010: Multumesc. Chiar ca este o alternativa pentru ape termale. In Bulgaria circulatia auto este mai lejera decat la noi chiar daca soselele lor sunt peticite.
@olteanul2010: P06 e biblioteca publică „Părintele Paisie 1893”; cel puțin, așa scrie pe placa de la intrare.
Kleptuza este cel mai mare izvor de carst din Bulgaria.
Cam toată zona Rodopilor de Nord este bogată în ape minerale (eu tocmai m-am întors de la Devin, dar mai sunt și alte stațiuni în sudul Bulgariei: Sandanski, Narecenski bani (Нареченски бани) și altele mai minuscule.
Și eu consider că e o zonă care merită explorată mai intensiv.
@Dragos: Devin are ape termale? Am vazut pe booking.com cateva hoteluri interesante. Am trecut anul trecut prin Banya, un sat aproape de Bansko unde apa termala este chiar fierbinte iar pe strada sunt multe izvoare termale. Am cititit totusi ca apele termale din Banya sunt radioactive, nu sunt hoteluri de 4* in Banya si in plus acesta este un sat cu putine posibilitati de destindere.
Multumesc mult pentru traducere, asa cum am scris noi nu cunoastem scrierea chirilica asa ca nu am inteles firmele. Am sa va dau in continuare un exemplu putin comic. Citisem in prospectul de prezentare a statiuni in engleza ca exista si un muzeu. Intr-o seara am vazut o cladire renovata, curte curata care avea chiar 2 firme scrise pe sticla si am crezut ca acolo este muzeu. Cand mergeam dimineata sa schimbam niste euro la o banca am vazut in jurul cladiri foarte multi silvicultori in uniforma. Deci era un ocol silvic.
@olteanul2010: Da, are. Poți citi despre Devin și despre hotelul unde am fost noi acum vreo două săptămâni. Am pus și o poză cu caracteristicile celor două izvoare folosite la SPA de către hotelul nostru - nu figurează pe listă nimic despre radioactivitate.
Mie mi-a plăcut acolo. Nu știu dacă o să mai revin (la Devin), că e cam departe. Dar... nu se știe niciodată...
”Ne-a placut mai mult Velina, unde am simtit luxul dar preturile sunt mai mari cu peste 40%
Am observat din review-uri ca pretul pe noapte e cam acelasi, in jur de 50 euro. Va referiti la preturile din restaurant?
Ceva recomandari de restaurante aveti?
Multumesc anticipat!
Preturile de la Velina de aprox. 50 E sunt pentre camerele Base care sunt la parter si nu au balcon. Cele de la etaj cu balcon sunt aprox. 70E. La Velina in pretul camerelor este inclus doar mic dejun iar la Lucky preturile includ demipensiune (bufet suedez). Deasemenea preturile din restaurant si bar sunt mai mari cu aprox 40-50%. De exemplu o masa cu 2 fripturi la gratar, cartofi, salata, o bere, un suc si 2 desert la Lucky costa 20 leva iar la Velina 30 leva. Atentie cereti paine la masa caci astfel nu va aduc si comandati o singura salata pentru 2 persoane pentru ca este foarte mare. Pe mine m-a impresionat corectitudinea la ambele hoteluri. Am platit la plecare toate cazarea si toate consumatiile (cu cardul) si nu a aparut o leva in plus. Noi dam ospatarului la fiecare masa a la carte cate 2 leva cash si parea multumit pentru ca la urmatoarea vizita se inghesuiau care sa ne ia comanda. Pentru o bere, o inghetata, o cafea nu le dam nimic semnam bonul si gata. Cafea era foarte buna la ambele hoteluri (expresso) aprox 2 leva cafea mare la Lucky. Berea Kamenitza mi-a placut mai mult decat Stara Zagora si parca mai mult ca Stella si Becks. Cele bulgaresti erau la lucky sub 2 leva iar la Velina cred 2,5 leva iar cele sub licenta erau mai scumpe dar sub restaurantele noastre.
Eventeal cititi impresiile mele de la cele 2 hoteluri si verificati preturile pe booking.com unde am facut si eu rezervarile. Fotografiile si descrierea camerelor corespunde cu realitatea. Am observat ca clienti de pe booking sunt bine tratati probabil la gandul notelor pe care le vor da.
@olteanul2010: Multumesc pentru informatii; am citit si celelalte doua rw, de-asta am si intrebat.
Sotiei nu prea-i convine ca la Velina n-am avea balcon la parter. Dar dupa ce am "masurat" piscinele, camerele si preturile din toata statiunea, cred ca la varianta asta raminem. Eventual mincam in alta parte
Bineinteles Velina are piscine foarte mari atat interioara cat si exterioara. nici nu stiu daca am vazut piscina interioara asa de mare atat in tara cat si in Europa.
Velina are un parc propiu iar intreaga propietate este imprejmuita cu gard, deci securitate maxima. Dar are si un dezavanraj este mai departe de centrul orasului si cred ca seara ar trebui sa folositi masina, inclusiv transportul in comun va lasa relativ departe de hotel. Anul trecut si noi ne gandeam la varianta sa stam la Velina si sa mai mancam in oras. Noi am mai fost in iunie in Thassos deci se mai consumasa ceva din fondul de concediu. Imi aduc aminte ca la Lucky am platit in total cam 1700 Ron. pentru 6 nopti si cum am spus nu am renuntat la mici placeri dar fara exagerari. Doream sa mergem la Caciulata si dupa o discutie cu Hotelul Orizont am constatat ca costurile ar fi aproape duble pentru ca la ei totul se platea suplimentar (saune, piscina, sezlonguri si parca jacuzii nici nu au). Lacul Kleptuza este aproape de Velina si puteti merge pe jos iar acolo sunt multe terase dar nu cunosc preturile.
Va doresc concediu placut.
@olteanul2010: Asa, pe harta, par sa fie doar 3-4 km pina in centru, abia ne mai plimbam si noi. In principiu cam asta ar fi alegerea.
”Va doresc concediu placut.
Multumim!
@olteanul2010:
”Din ce scriu bulgari apa termala nu este radioactiva cum se cam intampla pe la noi.
Acum, după ce amfostacolo, pot spune cu siguranță că există ceva radioactivitate în apele alea. Că nu se menționează despre asta, cred că este de înțeles; ar speria clienții. Cred totuși că doza e foarte mică, altfel ar afișa cel puțin avertizări asupra duratei de „îmbăiere” .
Faptul că în oraș există chiar o clădire cu titlul „Băile cu radon” mă face să cred că practic în cam toată zona se degajă acest gaz, din fericire mult mai greu decât aerul. Deci e bine să se evite subsolurile și să nu se exagereze nici cu statul prea mult în apă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Descopera Velingrad? E mult spus... — scris în 05.01.19 de black_mamba din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2014 Lost in Velingrad — scris în 06.07.14 de F2A1C din BUCUREșTI - RECOMANDĂ