ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Rila - la porţile cerului

TIPĂREȘTE

Am fost la Mănăstirea Rila de mai multe ori, dar numai o dată având-o înscrisă pe lista obiectivelor programate a fi vizitate. Asta se întâmpla în iunie 2012 când am făcut un scurt circuit al Bulgariei, iar cel mai mare aşezământ monahal al ţării nu putea fi trecut cu vederea cu atât mai mult cu cât şi noi - majoritatea românilor - împărtăşim aceleaşi precepte religioase (vezi impresii).

Am trăit însă emoţia primei vizite la Mănăstirea Rila la sfârşitul lunii mai 2007 când, în drum spre însorita Grecie, tot într-un circuit, ghida ne-a propus o mică abatere de la traseu (bineînţeles, contra unei cotizaţii de 5 euro/persoană). Deşi vara îşi intrase pe deplin în drepturi, crestele munţilor din jur aveau încă multă zăpadă, iar în curtea sfântului lăcaş era neaşteptat de frig.

În iunie 2013, pe drumul lung al întoarcerii de pe însoritele ţărmuri ale Lefkadei, un popas în munţii răcoroşi ai Bulgariei, la Mănăstirea Rila, a fost binevenit şi a completat prin diversitate ceea ce văzuserăm până atunci.

Aşadar, spre sud, pe şoseaua care leagă Sofia de Kulata, mai jos de Sofia, dar înainte de a ajunge la Blagoevgrad, un drum lăturalnic stânga - foarte bun, dar mai îngust, de numai 31 km - sfârşeşte sub zidurile sfântului lăcaş, într-o parcare măricică, umbroasă. Şerpuind de-a lungul văii râului Rilska, printre păduri de brad, drumul este plăcut. Se pot face popasuri pentru o gustare sau o băutură răcoritoare la restaurantele amplasate strategic, la marginea şoselei, dar nu pot furniza mai multe detalii deoarece noi nu am făcut niciodată o oprire pentru masă pe acest traseu.

Dincolo de zidul înalt, printr-o intrare boltită lângă care se poate observa interdicţia de a filma sau fotografia în interior, am pătruns în incintă. Menţionez că nu se plăteşte nimic la intrare. Curtea interioară este largă, pavată cu piatră şi este mărginită pe toate laturile de clădiri înalte. Câţiva brazi falnici, parcă abia coborâţi din munte, tronează lângă o cişmea. Impresionează înălţimea clădirilor auxiliare care adăpostesc stăreţia, biblioteca, cele patru capele, bucătăria, aprox. 300 de chilii şi mai multe camere pentru oaspeţi. Scările de lemn, balcoanele cu balustrade sculptate ale celor patru niveluri, dar mai ales înşiruirea de stâlpi şi arcade vopsite în alb şi cărămiziu realizează prin repetiţie un efect deosebit.

Arcadele şi stâlpii de la intrarea în biserică sunt în acelaşi stil, dar coloritul este alb şi negru. Biserica este foarte mare, cu cinci turle şi un pridvor larg, decorat cu picturi religioase, deosebit de expresive.

În interior am găsit întotdeauna linişte deplină, curăţenie şi miros de mir. Niciodată nu am ajuns la Mănăstirea Rila în timpul slujbei. Eram doar noi în biserică. La prima vizită, cea din 2007, văzând un grup atât de mare, un călugăr a deschis racla cu moaştele Sf. Ioan de Rila îngăduindu-ne o scurtă rugăciune şi dăruindu-ne ulei sfinţit. În 2012, ajungând acolo spre seară, am fost foarte zoriţi în interior, iar la 19.45 călugărul de serviciu a încuiat uşile bisericii astfel încât cei care au fost mai întâi la magazinul cu suveniruri nu au mai putut intra. Spun asta pentru a sublinia faptul că la mănăstire există un program pe care vieţuitorii de acolo se străduie să-l respecte, program de care este bine să ţinem seama şi noi, vizitatorii.

Biserica actuală a mănăstirii, cea pe care am vizitat-o, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", a fost construită în perioada 1835-1837 pe locul unei biserici mai vechi. Zidurile interioare sunt pictate cu sfinţi şi imagini din viaţa lui Iisus, iar iconostasul grandios - unicat - este încununarea muncii şi talentului mai multor artişti.

Lângă biserică se află un vechi turn de apărare, înalt, de formă pătratică, cunoscut sub numele de Turnul lui Hreliov, după numele celui care l-a înălţat o dată cu o bisericuţă care nu s-a mai păstrat. Ni s-a spus că frescele existente pe zidurile turnului datează din 1334 şi sunt considerate unele dintre cele mai remarcabile valori ale Mănăstirii Rila. Accesul în turn nu este permis, dar se pot vedea câteva scene din viaţa Sf. Ioan de Rila, scene din Vechiul Testament, precum şi alte scene biblice.

Dacă ajungeţi într-un interval orar potrivit şi dacă dispuneţi de mai mult timp, merită vizitat şi muzeul mănăstirii. Acesta este amenajat modern şi etalează atât exponate originale cât şi fotocopii. Veţi vedea aici podoabe şi veşminte bisericeşti, broderii cu fir de aur, pietre preţioase şi perle montate pe catifea sau mătase, vechi cărţi bisericeşti, primul glob pământesc realizat în Bulgaria, obiecte sculptate în lemn cu sidef, o cruce lucrată de un călugăr vieţuitor în mănăstire decorată cu sumedenie de chipuri şi scene, toate în miniatură.

Micul magazin de suveniruri religioase oferă amatorilor cărticele de rugăciuni, calendare - în bulgară, iconiţe, cruciuliţe, mir, tămâie, ilustrate. În biserică, pe lângă lumânări, se poate cumpăra apă sfinţită (în peturi de 500 ml, cu eticheta sfântului lăcaş şi chipul Sf. Ioan de Rila). Fiind un loc de tranzit turistic, suvenirurile pot fi achiziţionate şi cu euro.

Cei care vor să afle câte ceva din istoricul Mănăstirii Rila pot accesa crestinortodox.ro/biseric ... rila-67770.html

Eu voi aminti doar că sfântul lăcaş a fost înălţat la sfârşitul anilor 900, după moartea unui eremit considerat sfânt, Ioan de la Rila, care a trăit într-o peşteră - adăpost în timpul vieţii, apoi mormânt. N-am reuşit să ajungem niciodată la sihăstria Sf. Ioan de Rila aflată la nord-est de mănăstire, dar timpul nu-i trecut. În afară de biserica principală, la Rila mai sunt patru biserici pe care nu le-am văzut, toate vechi, ridicate înainte de începutul sec. XIX.

Mai amintesc faptul că Mănăstirea Rila, monument istoric şi de arhitectură naţională, a fost inclusă în 1983 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la trei ani după ce a primit din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism diploma şi "Mărul de Aur", cea mai însemnată recunoaştere a unui loc de turism şi cultură naţională.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.07.13 09:58:06
Validat / Publicat: 04.07.13 11:28:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4330 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Rila - Biserica principală şi parţial Turnul lui Hreliov.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.07.13 11:27:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

roth
[04.07.13 16:08:55]
»

Multumesc @iulianic de idee, am fost acolo si mai merg nu peste mult timp... de revelion... nu la biserica ci doar in statiune insa nu m-am gandit niciodata la obiective... doar la distractie. Acum lucrurile stau putin altfel asa ca va fi pe lista mea pentru perioada cat voi fi acolo, mai ales ca e o perioada cu frumoase traditii.

RW frumos si detaliat, bun de convins un turist ca merita sa faca un mic popas si sa vada acest lacas.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[07.07.13 14:23:30]
»

Superbonus de excelenţă.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.07.13 18:01:18]
»

@Michi: Mulţumesc, doamna Michi! Mă bucur că v-a plăcut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Rila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053019046783447 sec
    ecranul dvs: 1 x 1