ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

'Femeia pe care o chemi' (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Intrand in Balcic privirea imi aluneca in zare spre minaretul alb de la malul marii si, ca intr-un vis, spre mine vine o femeie invaluita-n valuri diafane. Aud cuvinte nerostite : Sunteti iubitii mei romani, usa casei mele va e deschisa, intrati! Trece mai departe, mareata si ireala iar noi, cu respect, calcam pamantul pasilor Mariei. Si-n umilinta noastra uitam sa-i spunem ca avem veste de acasa: inima ei va parasi subsolul Muzeului de Istorie si va fi depusa in Camera de Aur a Pelisorului!

Dupa atata timp de pribegie, Ministerul Culturii a acceptat cererea Regelui Mihai, nepotul ei si inima, deja degradata, va fi depusa in aceasta toamna in locul ales de nepot, poate singurul loc de odihna demn de ea pe acest pamant romanesc. Vestea am primit-o, cu bucurie, chiar in ajunul plecarii la Balcic.

Cine a fost Maria a Romaniei? O femeie puternica, desteapta, inzestrata de natura cu toate darurile lumii, frumoasa, hotarata in tot ce a facut, cu o cutezanta dusa la extrem, o vointa de fier, un suflet cu dureri omenesti si greseli pe masura dar a carei maretie i-a adus iertarea, chiar si de la cel ce ar fi putut ridica piatra, sotul ei Ferdinand, pentru ca impreuna, regii Ferdinand Intregitorul si Maria Romaniei Mari, si-au ascuns patimile omenesti generate de viata impusa de altii si din puternica datorie si dragoste, "au pus tara noastra pe harta" (regina Maria) cladind Romania Mare.

Ne indreptam spre ultima casa migalita de ea, nu inainte de a intelege cine a fost, de unde si de ce a venit la noi si, cel mai important, de ce o iubim.

Regina Maria a fost a doua regina a Romaniei, prima fiind Elisabeta, sotia domnitorului si apoi regele Carol I. Carol I nu a avut mostenitori, asa ca, urmas la tron ajunge nepotul lui, Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, un tanar cultivat dar timid, timorat de unchiul lui, regele Carol I. Ferdinand, venit in tara in 1889, se impaca bine cu regina Elisabeta in preajma careia isi petrece putinul timp liber lasat de rege si asa o cunoaste si se indragosteste de frumoasa si cultivata poeta Elena Vacarescu, ce provine dintr-o veche familie boiereasca, pastratoare a traditiilor locale. Idila este bine vazuta de rege la inceput, mai ales din motive politice dar Constitutia din 1866 era clara, ea prevedea ca pe tronul tarii sa se afle o familie din exterior, cu scopul de a pune capat luptelor pt putere, acest fapt impiedicand casatoria celor doi.

La ordinul lui Carol, Elena Vacarescu pleaca la Paris iar pt Ferdinand se cauta rapid o sotie. Si este gasita Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha, nascuta la 29 octombrie 1875 (cu 10 ani mai tanara decat Ferdinand) in Eastwell Park, Kent, Anglia, fiica celui de al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii si a Mariei Alexandrovna, unica fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Primele intalniri au fost neplacute, Marie era indragostita de viitorul rege George al V-lea al Marii Britanii si ceruta in casatorie de acesta. Dar mama ei s-a opus acestei aliante din motive religioase si o obliga sa intre in familia regala din Romania, presiune ce se face si asupra lui Ferdinand din partea imparatului Wilhelm al II-lea al Germaniei, de fapt imparatul fiind si primul martor ce semneaza documentele casatoriei civile.

Se casatoreste cu Ferdinand la 29 decembrie 1892 la Sigmaringen, dupa ambele rituri, cel catolic si cel anglican iar la 4 februarie 1893 paseste prima data pe pamant romanesc.

Printii mostenitori Ferdinand si Maria locuiesc la Cotroceni, apoi Carol le face cadou Pelisorul, construit special pt ei si decorat de Maria dar, obisnuita cu un alt mod de viata aici se integreaza foarte greu restrictiilor dure impuse de rege. Casatoria lor, impusa cu forta din interese dinastice, a fost complicata in prima parte si trebuie sa recunoastem ca cei doi n-au avut nici o vina. Asa se explica si iubirile lor, Ferdinand n-a uitat-o pe Elena Vacarescu (pe care o revede inainte de moarte, adusa fiind de regina Maria), are o relatie pe viata cu celebra Martha Bibescu si alte cateva putin importante iar regina Maria pastreaza legatura cu regele George dar, printre altii, marea sa dragoste a fost Barbu Stirbey, de care este despartita prin exilarea acestuia de catre fiul ei Carol al II-lea.

Viata privata a regelui Ferdinand si a reginei Maria n-a periclitat interesele statului, caracterele lor deosebite, unite mai ales in momentele de cumpana ale tarii, au facut Romania cunoscuta lumii.

Moartea regelui Carol I o aduce pe Maria pe tronul Romaniei ca regina, la 11 octombrie 1914, un an greu. De aici incepe drumul ei, daruirea, forta pt ridicarea tarii. Cea care avea legaturi de rudenie cu aproape toate casele regale ale Europei, i-l convinge pe Ferdinand sa negocieze intrarea in razboi de partea Antantei, astfel ca la 14 septembrie 1916 Romania declara razboi Imperiului Austro-Ungar.

Desi in refugiu, familia regala a fost tot timpul in mijlocul soldatilor, regina chiar periclitandu-si viata cand ingrijea bolnavii de tifos. Desi tot timpul in spitalele de campanie de linia I, regina supravegheaza atent actiunile regelui si guvernului, evitand o pace nefavorabila Romaniei. S-a spus despre acea perioada : "cu adevarat in acel moment al istoriei, Maria a fost singurul barbat al Romaniei".

Salveaza onoarea Romaniei la Conferinta de pace de la Paris din 1919 si obtine respectarea intelegerii din 1916 cand conditia intrarii Romaniei in razboi era primirea Transilvaniei, Bucovinei si Banatului, prestatia ei la conferinta a fost impresionanta, de aceea i se cofera Legiunea de Onoare.

La 15 octombrie 1922 Ferdinand este incoronat la Alba Iulia ca Rege al Romaniei Mari, Intregitorul fiind numele ramas in istorie, dar adevaratul ctitor a fost Regina Maria a Romaniei Mari. Ii este alaturi regelui, de acum intr-o stransa intelegere pentru binele tarii si incearca sa faca Romania cunoscuta, "sa o puna pe harta" cum spunea. Reuseste, mai ales in turneul prin America si Canada unde se aduna mase imense de oameni sa o vada si asculte, este prezenta chiar si in triburile indienilor Sioux unde este onorata, numind-o "Winyan Kipanpi Win", adica "Femeia pe care o chemi", in alte triburi "Luceafarul de dimineata", " Femeia capetenie razboinic".

Se intalneste cu veterani ai primului razboi mondial, carora le lasa o impresie coplesitor de frumoasa; este onorata de presedintele de atunci al S. U. A. printr-un dineu fastuos. Dar destinul nu este darnic cu ea, se intoarce in tara pt ca regele Ferdinand este diagnosticat cu cancer, acesta moare in 1927 si astfel perioada de glorie a Romaniei si reginei Maria incep sa palesca. Urmeaza regente si capricii ale fiului ei Carol al II-le, acesta o indeparteaza definitiv din viata politica si regina se retrage la Balcic si Bran, casele ei de suflet, Branul primit cadou din partea municipalitatii pt intregirea tarii iar Balcicul ridicat de ea pe un loc aproape steril.

Se imbolnaveste de cancer - de fapt o boala frecventa in familia lor si pe care regina o pune pe seama cosangvinitatii familiilor regale din Europa, ea opunandu-se vehement casatoriei lui Carol cu Olga, fiica tarului Rusiei, tocmai cunoscand problema "bolii sangelui".

Moare, oficial, la 18 iulie 1938 la ora 17.38 la Pelisor.

Sunt insa voci care sustin ca regina Maria a murit in trenul ce o aducea de la sanatoriu, cei ce raspundeau de siguranta garniturii de tren au afirmat ca au fost instructiuni sa mearga incet sa nu o zdruncine pe regina, apoi, de la Bacau au trebuit sa mareasca viteza pt ca regina murise. Cert este ca regele Carol al II-lea a anuntat decesul doar dupa ce regina a fost depusa la Pelisor.

S-a respectat ultimul ei testament, culoarea doliului a fost violet, a fost imbracata in rochie alba si acoperita cu trandafiri rosii. A primit onoruri militare, a urmat-o calul ei favorit care avea prinse cizmele de calarie, a plans-o poporul, cum scria un ziar al vremii "numerosi romani au avut sentimentul ca disparuse parte din forta spirituala a tarii".

Corpul a fost depus la Curtea de Arges, alaturi de familia regala dar inima celei ce trecuse la ortodoxism inca din 1926, a fost, la dorinta ei, prelevata (de dr. Nicolae Minovici, fratele dr Mina Minovici) si depusa la cea mai draga casa a ei, Cuibul Linistit.

Imi indrept pasii in tacere spre gradinile ei fabuloase, voi astepta ceva timp langa Ghereta Santinelei caci inima Reginei Maria a Romaniei Mari, Regina Balcanilor, Regina Diplomat, Regina Soldat, Regina Mama, trebuie sa soseasca dupa ce este pregatita, pt un scurt popas aici sa retraiasca istoria locului...

Si undeva, aievea, zaresc Luceafarul diminetii Romaniei Mari, Femeia pe care o chem, la Balcic.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 22.07.15 02:44:06
Validat / Publicat: 22.07.15 08:53:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2881 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 La castel, ziduri albe, un tablou al reginei si improvizatii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.07.15 08:52:49]
»

@elviramvio - Mutat în rubrica "Castelul Reginei Maria de România, BALCIC" (nou-creată pe sait)

elviramvioAUTOR REVIEW
[22.07.15 11:54:46]
»

@webmasterX -

Multumesc.

krisstinna
[22.07.15 17:09:52]
»

@elviramvio - Draga mea, aș vrea să te întreb, dacă nu te superi, în partea a doua a impresiilor tale vei scrie despre castel?

Pentru că vreau să merg și eu în vizită la Balcic, m-ar interesa mai multe amănunte despre localitate, dar și despre castelul frumoasei regine.

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

elviramvioAUTOR REVIEW
[22.07.15 18:48:01]
»

@cristinaoranici:

Da, sper in noaptea asta despre Castel, cel tarziu maine noapte.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05312180519104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1