Bucuresti - litoralul Bulgaresc / varianta civilizata /
in weekendul ce tocmai se termina, incepand de joi am facut un drum in Bulgaria pentru a ne odihni putin si pentru a revizita cateva din locurile frumoase si placute din Bulgaria.
Pentru ca tot vad ca multi se incurca pe acest drum extrem de simplu si liber, voi incerca sa redau cat mai simplu si exact drumurile noastre spre si pe litoralul bulgaresc.
In primul rand niciodata nu o mai iau prin alta parte decat prin Giurgiu - Ruse - Varna. Nici un alt drum nu se justifica in acest moment. Vama veche e prea veche, se merge mult si foarte incet si se sta foarte mult la coada la vigneta.
Negru Voda ar fi o buna incercare, daca dupa ce se termina A2 se ia spre Cochirleni si dupa aceea prin cateva comune destul de mici spre Ion Corvin, Cobadin, Mereni, Topraisar, Negru Voda. Insa nu am nici un chef de a verifica starea drumurilor prin Gradina Karpathiana.
Mai exista varianta Calarasi - bac - Silistra - niciodata nu ma urc pe bac decat cu masina altuia sau daca trebe' sa ajung pe o insula.
Deci pe scurt sa va descriu drumul parcurs de noi de fiecare data in ultimii 2 ani: Bucuresti Giurgiu pe E70 foarte simplu de parcurs drum bun si de viteza dar cu multe comune si sate care contin foarte multe giratorii inutile si reduceri la 40 la ora pe unde stau ascunsi nenumarati politisti cu carnetelul de procese verbale in mana.
La Giurgiu va recomand sa mergeti prin oras catre vama si nu prin Oinacu, din cauza gropilor si a tirurilor care nu au voie prin Giurgiu. Prin Giurgiu mai e si avantajul de a trece pe langa 4-5 benzinarii moderne cu toalete, cele din apropierea vamii fiind foarte aglomerate. Ajunsi in vama romaneasca trebuie sa stiti ca aici se platesc 26.11 roni taxa de pod, da domnilor 26.11, cum oare si cu ce s-o fi gandit cresterea asta de pret oare?
Dupa ce ati platit treceti podul cat mai repede dar nu cu viteza mare si ajungeti in vama bg unde se face controlul comun al actelor (pasaport sau CI), atentie la copii, acestia trebuie sa aibe pasaport individual, si acordul parintilor in cazul in care nu sunt amandoi de fata iar cel care are acordul scris si legalizat trebuie sa aibe si un cazier valabil.
Mai departe problema numita vigneta bulgareasca, imediat dupa vama e un chiosc unde e o coada de masini daca nu aveti chef sa stati la coada treceti pe langa ei si puteti cumpara vigneta din orice benzinarie de pe centura orasului Ruse. Vigneta este numai pentru drumurile nationale, prin Ruse si pe centura sa nu trebuie vigneta. Deci recomand Shell sau OMV, la benzinarii se plateste cu cardul sau cu leva care se pot lua din Bucuresti sau de la bancile care ofera asa, ceva din timp. Vigneta e formata din abtipild si bon, una fara alta atrage amenda, abtipildul se desface si se lipeste in geam in dreapta jos, nelipirea lui atrage amenda la primul echipaj. La ei regulile sunt simple cum ar trebui sa fie si la noi, ai gresit, te-am prins, plateste! Cui, cum, mai vedem mai negociem...
Vigneta costa 5 euro sau 10 leva pentru 7 zile, 14 euro sau 27 de leva pentru 30 de zile si 34 de euro sau 67 de leva pentru anul in curs. orice alt pret este o specula josnica, aplicata mai ales in benzinaria "petrol" de dupa vama, vreti sa fiti jefuiti? mergeti acolo, e sigura treaba.
Din Ruse de la vama se iese intr-un sens giratoriu se face sensul si se merge aproximtiv inainte dupa indicatorul spre Varna-Sofia pe centura orasului aproximativ 5 km. Dupa 5 km putem observa desupra un semn mare pe care scrie (domnule Adigogu - vezi poza) Varna dreapta. Se face imediat dreapta si iar dreapta pe dedesuptul soselei pe care mergeam. Se ajunge de fapt spre stanga pe E70 in continuare, drum ce duce la Varna si la Marea Neagra.
Drumul este bun poate un pic peticit si crapat, ici colo, dar destul de rapid si destul de gol, mult mai gol decat drumul nostru de toate zilele spre litoral. Din Ruse pana in Varna sunt 195 km din care 70 pe autostrada, o autostrada cam peticita si care a fost redata in inregime pentru circulatie dar pe care am mers cu o medie de 130 la ora. In drum se trece prin 2-3 sate cel mai important fiind: Tsar kaloyan.
Ajungem in Varna, aruncam Gpsul si mergem drept inainte pe soseaua pe care am venit prin Varna, cativa km pana cand bulevardul se infunda si nu se mai poate merge inainte.
1. Obzor- Sunny Beach, Nessebar.
Aici se face dreapta pe langa catedrala uriasa si aurita din centrul orasului, se merge apoi drept pe acest drum se trece un superpod cu 40 ca sunt radare si apoi se iese intr-un ciot de 9 km de autostrada A5, apoi inainte cu succes pana in OBZOR. In drum se trece prin cateva mici localitati cum ar fi: Goritsa, Byala, Rudnik, etc.
De la Obzor unde am avut cazare in 3 randuri drumul national 9 duce mai departe spre Sunny Beach, Nessebar, Burgas, Sozopol, Duni si ajunge in Turcia in final. Intre Obzor si Sunny beach sunt cam 35 de km de serpentine prin padure, se urca si se coboara, drumul e ingust si nu prea se poate depasi in caz de aglomeratie.
La intoarcere am aruncat Gpsul in portbagaj pentru ca e inutil si am mers spre Varna am intrat in oras am travesat inapoi superpodul cu 40 ca sunt radare si dupa 2 stopuri am ajuns din nou la catedrala aurita unde am facut... stanga spre Sofia-Ruse. Pe acest drum la un moment dat nu se mai indica spre Ruse, dar trebuie tinut E70, adica chiar daca scrie Sofia si E 70 e bine. Drumul de Sofia se lasa in stanga la un moment dat dupa Shumen parca. Nu faceti nicaieri stanga sau dreapta decat inainte pana in Ruse. Dupa ce intrati in Ruse se merge cu 80 cat e limitarea si apoi dupa 3-4 semafoare se urca pe primul pod inspre dreapta, pe unde sunt indicatoarele spre "Bukurest". Odata ajunsi sus suntem pe centura pe care mergem iar 5km pana in vama unde platim 6 euro la o coada de masini -taxa pentru pod, apoi trecem podul iar in vama romaneasca aratam pasapoartele, daca nu cumva le-am uitat la hotel. Daca le-am uitat, ca noi, aratam buletinele si trecem mai departe. Evitati Oinacu din aceleasi motive si apoi mergeti perfect legal prin toate localitatile ce sunt pe drumul spre Bucuresti pentru ca sunt radare peste tot si echipaje unul langa altul.
2. SF Ctin si Elena, Nisipurile de aur, Albena, Balchik, Cap Kaliakra.
Din Varna la intersectia unde se afla catedrala cea mare se face stanga si se urmeaza indicatoarele cu Zlatni Piasaci (Nisipurile de aur). Exact dupa iesirea din Varna este statiunea pentru adormire si relaxare totala Sf. Ctin si Elena. La inca 15 km se afla Nisipurile si dupa inca 13 Albena si apoi imediat Balchicul.
Distantele pe acest drum sunt urmatoarele:
Buc- Varna= 269km
Varna -Obzor = 61 km
Varna - Balchik = 46Km
Varna - Sunny beach = 95 km
Varna - Nisipuri= 18km
Varna -Albena=31 km
Concluzie: am facut 5 ore pana in Obzor (exact ca si pana la mamaia weekendul trecut) in total fara nici o grija absolut, si fara durere de cap, pe un drum bun si destul de rapid, media a fost de peste 80 la ora, iar in Romania am facut 90 de minute din fata blocului si pana in vama la Giurgiu la coada pentru plata podului.
Alegere usoara a drumului, vacante placute cel putin ca ale mele si lasati Gpsul acasa, o harta e mult mai de ajutor.
Studiati si pozele sunt orientative.
Trimis de ionescunic in 01.08.10 21:41:34
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
te-am votat vecine, dar am doua comentarii:
1) copii pot iesi din tara daca sunt trecuti in pasaportul unuia dintre parinti, dar valabilitatea trebuie sa fie de cel putin inca 6 luni;
2) in P05 de aici click aici gasesti o alta varianta de a trece de Ruse, descoperita de mine intamplator, cautand vinieta.
cum a fost drumul de la Razgrad spre Obzor, in special pana la Nessebar?
@cosminp, nu se mai poate trece nici un copil in pasaport in acest moment, acele vremuri au apus, daca copilul nu a mai trecut granita, nu mai exista alta posibilitate decat pasaport nou si scump eventual. Am un prieten care are 3 baieti el ce face saracu isi da toti banii de concediu pe pasapoarte?
N-am mers din Razgrad spre Burgas , ci spre Varna si dupa aceea spre Obzor si Nessebar , am avut cazare in Obzor si oricum am auzit numai de bine de drumurile secundare spre Burgas. Prin Razgrad Turgovishte am fost spre Thasos si a fost relativ bine fara politie deloc dar cu ceva tiruri.
ai mei sunt trecuti de 2 ani si in vara aceasta am putut iesi fara probleme.
eu am spus "daca sunt trecuti", pentru ca acum nu mai poti trece copiii pe pasaportul parintilor.
confirm şi io varianta lui cosminp! da' e cam printre blocuri şi fără GPS poţi avea senzaţia că nu mergi în direcţia cea bună... deşi aşa, văzută de sus... e 'altfel'.
felicitări pentru sintetizare, ionescunic!
daca as mai merge acum, fara GPS, as recunoaste zona, dar sa merg pentru prima data fara GPS, raspunsul e NU.
cu toate ca din poza si de pe google earth afli si denumirea strazii. apoi mergi tot inainte.
@ionescunic, am inteles drumul pe care ai mers, de aceea te-am si intrebat cum este.
prin Razgrad-Targovishte am mers acum o luna in concediu, spre Hamzabeyli-Turcia si stiu cum este drumul, l-am si descris in impresii.
dar s-a tot spus pe site ca drumul este foarte rau si eram curios de o informatie proaspata din sursa de incredere.
Am crezut ca ma intrebi de o scurtatura intre Razgrad si Burgas. Nu am fost pe acolo , dar am inteles ca ar fi un drum bunicel si doua mai proaste, insa nu mi se pare totusi o scurtatura de luat in seama , mai ales ca destinatia noastra era Obzor si nu Sunny Beach.
Deci Ruse -Varna a fost bun , cam peticit cam valurit si uneori crapat ,dar bun si am putut merge cu peste 100 inafara localitatilor, acolo unde relieful a permis. A2 a fost peticita si reperata asa ca nu mai are gropi dar are petice din trei feluri de material asfaltic diferit si ramasite ale asfaltului original din vremuri de demult.
Despre Gps : el e bun in Ruse dar in rest in Varna te baga automat pe centura care e bombardata si lunga si prin cartiere sarace si dezolante ale orasului. In primul an(2007) nu am avut gps asa ca a trebuit sa studiez hartile pe google earth si asa am ajuns sa imi fac singur traseul inainte acasa cu strazi si directii de deplasare. La al doilea drum deja stiam pe unde trebuie sa o iau, traseul fiind destul de usor. Cel mai complicat mi se pare intoarcerea dinspre Nisipuri spre A2 , niciodata nu-mi iese sau aproape niciodata.
Multumesc ! si daca s-ar putea as dori si eu atasarea unei melodii care nu-mi lipseste niciodata din masina si niciodata efectiv , pentru ca asa imi suna telefonul de 2 ani : http://www.trilulilu.ro/cute_poison/3dd8a7aae719de
Un review superutil !
Intotdeauna spre bulgari am mers pe Vama Veche pentru ca am vrut sa mergem cat mai putin pe la ei. Si am facut 9 ore din Targoviste !
Pentru anul viitor o sa incercam si alt traseu pentru a castiga timp...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Drumul cel mai scurt București - centru litoral Bulgaria: Beala - Obzor -Sunny Beach - Nessebar — scris în 14.07.21 de Kavarnap din BUCUREşTI
- Sep.2020 Cu masina din Bucuresti in Obzor — scris în 12.09.20 de black_mamba din BUCURESTI -
- Jul.2019 Drumul cel mai scurt cu mașina București - Duni (Burgas, litoral sud Bulgaria) — scris în 31.07.19 de Kavarnap din BUCUREşTI -
- Jan.2019 Incepand cu anul 2019, Bulgaria introduce vigneta electronica — scris în 06.02.19 de black_mamba din BUCURESTI -
- Aug.2018 'Transport Nessebar-Bucuresti 12 ore' — scris în 04.09.18 de sorin_2018 din BUCUREşTI -
- May.2018 Drumul cu mașina de la București la Duni – 1 mai 2018 — scris în 20.06.18 de nicole33 din BUCUREșTI -
- Aug.2015 Traseu Craiova – Calafat – Sofia – Burgas — scris în 27.08.15 de costyy † din TâRGU JIU -