ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe urmele tracilor: Spartacus

TIPĂREȘTE

Sunt o persoană careia-i plac legendele şi istoria antică! Imi place să aud despre eroi, despre mituri, despre luptele eroii antici, iar daca am ocazia, îmi place să păşesc în acele locuri care au legătură cu ele. Aşa am ajuns să ne cazăm în Sandanski.

Ideea era să mergem cât mai mult în prima zi, să ne fie mai uşor în cea de a doua şi să nu ajungem foarte obosiţi la hotel. Iniţial am ales un hotel în Bansko, ne-a plăcut foarte mult, dar a doua zi aveam mai mult de mers, prin urmare, studiind harta, am ales Sandanski.

Cand am ales această localitate credeam că e un mic oraş aproape de graniţă, însă mare ne-a fost uimirea când am studiat apoi informaţiile despre oraş şi mai ales când am ajuns. Am descoperit un oraş mare, chiar renumit pentru apele sale minerale, Sandanscki fiind o staţiune balneoclimaterică din Bulgaria.

Localnicii spun că în Sandanscki e aerul cel mai curat din lume! (Noi însă credem că şi în România gasim cel putin acelasi aer în statiunile noastre montane…). Cu siguranţă însă este oraşul cel mai călduros din Bulgaria, cu ierni blânde şi veri foarte călduroase. Situat lângă granita cu Grecia, influenţa climatica este foarte mare.

In afara apelor minerale, Sandanski se bucura de un trecut istoric impresionant, fiind si o destinatie cu destule obiective culturale şi arhitecturale. Citeam că are peste 5000 de monumente culturale, orasul fiind unul din cele mai vechi din Bulgaria. Însă ceea ce m-a atras pe mine în mod special este... Spartacus!

Un erou despre care au scris peste 30 de scriitori, iar acest lucru înseamnă foarte mult. Dupa istoricii romani, a fost cel mai mare duşman al Romei, dar şi cel mai mare gladiator roman, după scrierile lui Hannibal!

Orasul se crede că este locul unde s-a născut celebrul războinic trac Spartacus, motiv pentru care Spartacus este emblema oraşului. Pentru mine, un erou legendar atât de cunoscut a fost suficient pentru a dori să văd acest oraş.

Cine a fost Spartacus? Despre originea lui Spartacus sunt mai multe discuţii şi referiri în istorie, însă cu toţii îl menţionează ca fiind un trac de undeva din sudul Dunării. Dupa unii a fost de neam regal, după alţii fiu de păstor...

Este cunoscut faptul că romanii preferau stiul tracic in luptele dintre gladiatori. Tracii luptau cu o spada specifică, de mici dimensiuni, asemanătoare cuţitului dacic, numit daca şi cu un scut rotund.

Spartacus a fost luat prizonier si vândut ca sclav la o şcoală de gladiatori. Datorită calităţilor sale de luptător, de mânuitor al spadei, dar şi datorită faptului că avea o fire mereu potrivnică, nedorind să se supună şi să lupte în rândurile gladiatorilor, acesta se face rapid remarcat de către patronul celei mai mari şcoli de gladiatori, care-l răscumpără pentru a-l duce la scoala lui.

Dacă romanii ar fi ştiut ce-i aşteapta, s-ar fi “luat” ei de Spartacus? Eu cred că nu! Poate nici Spartacus nu s-a gândit când a început această acţiune că va avea asemenea urmări!

Eroul trac se hotărăşte să se elibereze, luând cu el alţi 200 de gladiatori.

El le spunea camarazilor săi:

“Nu trebuie să-ţi iroseşti viaţa în spectacole de luptă, ci pentru libertate! ”

În fuga lui, elibera mereu alţi sclavi, care se alăturau grupului condus de eroul trac. Au urmat lupte sângeroase, dar Spartacus a câştigat. Ecoul victoriei lui s-a auzit peste tot, astfel ca romanii au marit trupele care-l urmăreau, dar şi alţi scalvi s-au alăturat. « Armata » lui Spartacus creştea pe masură ce se mărea şi armata romană pornită în prinderea lui. Spartacus a ajuns astfel sa elibereze în jur de 120 000 de sclavi după anumite surse sau 200 000 după alte surse istorice.

In cele din urmă Spartacus a fost ucis, cu toate că trupul nu i-a fost niciodata gasit. Este important de spus că el nu a murit in arenă, aşa cum îl prezintă filmele. Trupele sale au fost prinse şi peste 6 000 de scalvi au fost rastigniti pe cruce şi amplasaţi de o parte şi de alta a drumului care duce de la Capua la Roma. Un drum străjuit de cruci însângerate, pildă pentru cei care mai caută nesupunere în rândul scalvilor!

Se spune că încă şase ani au luptat romanii pentru a elibera toate localitaţile cucerite atunci de Spartacus!

Cei pasionaţi pot citi alte amănunte despre Spartacus aici: descopera.ro/cultura/2519 ... chiat-roma.html

Seara, când am ajuns în Sandanski, nu am putut vedea mai nimic din oraş deoarece era intuneric. A doua zi, însă, am remarcat un oras dragut, « marcat » de Spartacus si de ruine romane.

Un parc impresionant domină orasul, unul din cele mai mari din Bulgaria, având în jur de 200 de specii mediteraneene. Aici ar fi şi doi platani foarte vechi, având o vechime de 500 de ani, dar noi nu i-am văzut.

Noi nu am fost dispuşi să pierdem timpul prin parc, doar am trecut pe acolo (slabiciunea noastră a fost Spartacus) dar la înoarcere am oprit la Monumentul arhitecural Spartacus, o statuie din bronz care-l infăţişează pe anticul luptator.

În acelaşi parc, dar la o mică distanţă se pot vedea două coloane unite, având având ca şi decoraţiuni motive din perioada antica. Privind printre cele două coloane, Spartacus apare la mijloc şi încadrează statuia, amintind astfel de arena gladiatorilor şi de epoca romană, chiar am văzut o asemenea imagine la reclama unui film cu Spartacus.

Mai jos, in fata statuii, mai multe fântâni arteziene aduc un pic de răcoare turistilor, iar la baza unui perete de susţinere o placuţă comemorativă aduce un ultim omagiu celui care a fost conducatorul celei mai mari revolte din acele timpuri.

Alte puncte de interes in oras pe care le-am notat, dar probabil le vom vizita pe rând la următoarele noastre drumuri spre Grecia sunt: un Muzeu de Arheologie, o basilica creştină din sec. II si ruinele oraşului vechi, orasul antic Melnik (la 20 km de Sandanski), unde pot fi văzute ruine antice şi piramidele Melnik, Bansko este destul de aproape, iar o porţiune din oraş face parte din Parcul National Pirin, şi altele.

Daca sunteţi în Sandanski sau în drum spre Grecia, eu zic că merită să vă faceti puţin timp pentru a face o mică incursiune în istorie, măcar cu gândul, dar şi pentru o poză cu acest erou de legenda!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 21.07.12 09:19:27
Validat / Publicat: 21.07.12 14:50:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.07.12 14:50:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Sandanski şi împrejurimi" (nou creată pe site).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Sandanski și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049174070358276 sec
    ecranul dvs: 1 x 1