ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 31.03.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Achensee! Ochiul albastru al Tirolului (III)

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a 7-a: Wolfsklamm (Cheile Lupilor) din Stans şi Mănăstirea St. Georgenberg.

În ziua a 7-a, în loc să ne odihnim, precum Creatorul, am calcat şi noi pe urmele pelerinilor din Evul Mediu, prin Cheile Lupilor – Wolfsklamm, din Stans, după care am urcat în continuare până la Manastirea St. Georgenberg.

Pe drum (pana la Stans cam 10 km cu masina din Maurach) am trecut pe lângă indicatorul rutier “spre Castelul Tratzberg”, despre care ştiam câte ceva, dar nu am oprit să-l vedem. Anul asta am fost setaţi pe natură – fără castele, turism citadin etc. Astea le ţineam în rezervă, pentru eventualele zile ploioase.

Wolfsklamm (Cheile Lupilor) sunt nişte chei cum se văd multe în Austria. În 2009 şi 2012 am luat la pas: Cheile Sigmund-Thun - lângă Kaprun, Liechtensteinklamm – lângă St. Johann i. Pongau, Kitzlochklamm – lângă Taxenbach. Aveam deci cateva termene de comparaţie. Cel mai mult îmi plăcuseră Kitzlochklamm, prin lungimea, spectaculozitatea si bineînţeles, cascada de la intrarea în chei.

Wolfsklamm sunt nişte chei OK, poate un pic mai prost întreţinute decât celelalte văzute (balustrade şi podeţe mai vechi, cu unele scanduri rupte şi umede, pe care trebuia sa fii atent să nu păşeşti), nimic deosebit. Poate mă aşteptasem eu la prea multe din partea lor, chestia e ca nu m-au impresionat în mod deosebit.

La ieşirea din chei, pe marginea potecii am gasit o „expoziţie” de momâi.

Pentru cine nu ştie ce sunt momâile: sunt marcaje pe munte, făcute din pietre, la origine făcute de ciobani pentru a se orienta prin ceaţă. De la ei s-au inspirat montaniarzii, astfel că întâlneşti momâi pe trasee montane marcate, în zonele unde marcajele sunt rare, sau uneori pe vârfuri. Momâile se întalnesc şi în munţii din alte ţări: nemţii le spun “Steinmann” (oameni din piatra), englezii “cairn”, slovacii “mujiki”, italienii “ometto”. Unele sunt făcute în joacă, acolo unde oamenii au prea mult timp şi prea multe pietre la dispoziţie :). Acesta părea să fie cazul şi aici – vezi foto.

(Constat că am scris mai mult despre momâi decât despre chei, ce m-o fi apucat? Rog treceţi cu vederea...)

După momâi, se intră pe un drum forestier care urcă la Manastirea St. Georgenberg. Când o vezi prima data apărând sus pe stâncă, ţi se pare imposibil că drumul poate ajunge până acolo. Dar iată ca ajunge, trecand în ultima porţiune peste un pod de piatră, cu acoperiş din lemn, care datează din secolul XVI! A fost renovat, normal, de mai multe ori, aşa ca bătrânul pod nu-şi arata vârsta. El trece peste o vale salbatică şi este singura cale de acces spre manastire, care e construita pe un vârf de stâncă, precum o cetate. Nu are ziduri de apărare, precum bisericile fortificate din Ardeal, nici nu e nevoie, cadrul natural făcând funcţia zidurilor de apărare.

Ajunşi sus, deja pe terioriul mănăstirii, pe ultima porţiune de urcuş, un izvor captat, cu apă rece binecuvântată, apoi pe un versant de piatră menit a stăvili alunecările de teren, într-o firidă, o placă inscripţionată în germană, cu caractere gotice. Cine poate sa o traducă, este invitatul meu sa posteze traducerea.

Biserica, în interior, este bogat ornamentată (poate chiar prea bogat, după gustul meu) cu statui poleite cu foiţă de aur, basoreliefuri etc. Parcă totuşi prefer austeritatea mănăstirilor bucovinene din sec. XVI... Mântuirea prea poleită cu aur se potriveşte ca nuca-n perete.

În incintă, care e un adevărat complex, se mai află o casă de oaspeţi cu un restaurant care are şi o terasă mare. Totul e profesionist aici, chelneriţele sunt în blugi (dacă vă aşteptati la maicuţe în straie monahale care să servească la mese aveţi o dezamăgire), cu aparate din alea digitale atârnând de o curea pe şold, în care notează comenzile şi care apoi îţi dau bonul fiscal la sfârşit, totul cu zâmbete profesionale care par sincere. Se serveşte bere rece şi bună, sucuri, mâncare, ca la orice restaurant de munte. Noi nu am încercat bunătăţile din meniu, era şi cam devreme pentru prânz, am savurat în schimb berea locală.

La coborâre, pe acelaşi drum prin Wolfsklamm, căldură mare odată ce am ieşit din strânsoarea răcoroasă a cheilor. Sora mea zice: Să vezi ce ploaie de vară vine, prea e zăpuşeală! Cobe! – zic eu. Ajungem la maşină, urcăm în ea şi ne îndreptăm spre Maurach. Nu facem 2 km şi începe o ploaie de vară, cu rafale de apă de nu mai vedeai la 100 de m!

Clar: sora mea e para-normală! Ştiam ca ghiceşte bine în cafea, dar nici chiar aşa! :) :)

Cu chiu, cu vai, cam cu 30 km/h, mergem pe Achenseestrasse (L181), noroc că deja recunoşteam drumul. Ştergătoarele de parbriz erau pe poziţia “schnell”. La intrarea în Maurach de pe L181, este un “pont” pe care acum îl ştiam, dar la venirea din prima zi îl ratasem, neavând deplină încredere în Ioana – GPS :). Pe ploaia aceea, am căscat bine ochii să nu ratez: în dreptul staţiei de telecabina Rofan, se face dreapta, apoi imediat stânga, pe sub L181!

Am ajuns pe aceeaşi ploaie torenţială la Achensee Appartements, am lăsat fetele în faţa intrării şi am parcat tot în faţă – din fericire, mai era un loc liber, în capătul parcării. Vă spun sincer că nu îmi venea să ies din maşină, aşa de tare ploua, chit că intrarea în hotel era la mai puţin de 25 de metri! Am stat cam 5-6 minute în maşină, aşteptând să se mai domolească ploaia. Nimic! Mi-am făcut curaj, am băgat la adăpost aparatul foto, telefonul şi ţuşti! în hotel. Până să intru am fost făcut ciuciulete! Iar după, fetele mi-au şi reproşat: Ne-ai lăsat prea departe de intrare, trebuia să mai mergi 2 metri, ne-am udat până la piele!!!

Şi uite aşa, o zi călduroasă de vară, în care am trecut prin furcile (Cheile) Lupilor ca să ajungem în raiul intermediar de la mănăstirea St. Georgenberg, a devenit memorabilă printr-o ploaie de vara! Mii de scuze că m-am lungit cu ploaia, promit sa fac mătănii la colţ, pe coji de nucă, asta când s-or coace nucile.

Bineînţeles ca potopul nu a durat mult, dupa amiază a ieşit iar soarele, aşa că direcţia lacul Achen pentru plimbarea de seară!

(va urma)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de saxonul in 25.08.14 15:04:50
Validat / Publicat: 25.08.14 16:56:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 2339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (saxonul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 St. Georgenberg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michaell
[25.08.14 17:24:10]
»

@saxonul: Traducere P 13

Pe placa scrie dupa cum urmeaza:

Stema celor nobili de (von) Schlitters

Zona Achental a fost donata catre locuitorii sai cu dorinta (in schimbul) unei inmormintari pe dealul St. Georgenburg.

Locurile lor de veci au fost insa distruse in urma mai multor incendii.

Im cer scuze daca am facut vre-o greseala, mai ales in ceea ce priveste inceputul inscriptiei pentru ca aici n-am reusit sa descifrez corect cuvintele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
saxonulAUTOR REVIEW
[25.08.14 18:03:42]
»

@Michaell: Chiar asta scrie? Ma asteptam sa fie ceva mai... filozofic, care sa te indemne la meditatie Multumesc.

Michaell
[25.08.14 18:09:53]
»

@saxonul: Imi pare rau... -

iulianic
[26.08.14 11:27:16]
»

@saxonul: "Momâi" - marcaje făcute din pietre, de fapt nişte moviliţe de pietre plate, din ce în ce mai mici către partea superioară, am întâlnit şi eu – sumedenie – în pustietăţile din ţările nordice. Bineînţeles că prima oară când le-am văzut cu aveam habar ce semnifică. Nu erau propriu-zis marcaje pentru orientare, ci mai curând o aglomerare de moviliţe diforme, caraghioase şi aparent fără rost, făcute de turişti, în locuri deschise şi cu multe pietre. Ni s-a explicat că în felul acesta turiştii marchează trecerea lor prin acel loc.

În joacă şi pentru că aveam chiar multe pietre la dispoziţie (plate şi gata mărunţite) şi eu mi-am marcat trecerea pe la Cercul Polar. Nu cred că îmi voi regăsi momâia atunci când mă voi întoarce.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
saxonulAUTOR REVIEW
[26.08.14 11:48:47]
»

@iulianic: Aşa se joacă oamenii mari când au cubuleţe (citeşte pietre) la dispoziţie Când am trecut noi pe acolo, nu mai erau pietre disponibile, ar fi trebuit sa le aducem din albia râului, aşa ca am făcut doar poze

saxonulAUTOR REVIEW
[26.08.14 12:22:58]
»

@webmaster: Am rugamintea ca la sfarşitul articolului, continuarea să fie link-uită spre ziua a 8-a: Kitzbuhel (vezi impresii) şi nu spre review-ul de cazare din Maurach. Multumesc.

- -

Rezolvat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michaell, saxonul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă mini-regiunea Achensee:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39913415908813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1