ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    FEB-2012
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    91.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Cambogia - o tara care te impresioneaza pina la lacrimi

    TIPĂREȘTE

    Cine ar merge intr-un concediu unde garantat iti vor da lacrimile? Nimeni! Noi toti vrem ca in concediul cel mult asteptat si cu bani grei platiti sa ne amuzam, sa radem si sa ne bucuram de frumusetiile acestei lumi. Cum a-si putea atunci sa va recomand sa vizitati Cambogia? Adaugand cu siguranta ca ve-ti varsa niste lacrimi dulci dar si amare….

    Ajungand aici am trecut prin vama cu putina teama. Viza am cumparat-o in avans (25 dolari) deoarece auzisem ca se primeste si viza la fata locului dar ca dureaza aproape o ora pana sa faci formalitatile. Stiam putin despre aceasta tara si cei care o vizitasera pana acum imi dadeau impresia ca incercau sa ascunda adevarul, iar ceilalti ma priveau cu uimire si chiar cu respect (ma gandesc aici la seful meu de la birou, care chiar facuse o mutra foarte uimita si ma intrebase fara zambet pe buze: aha si data viitoare unde vrei sa mergi, in Afganistan?? ).

    Din aeroport poti lua un taxi sau un tuc-tuc cu motor pana in oras. Costa 7 dolari pe masina si 3 dolari pe tuc-tuc. Prima impresie – totul este foarte ieftin! Cumparasem in Kuala Lumpur de la duty free o sticla de rom – care aici in magazine era la jumate de pret. Mancarea, ce sa mai spun, un bufet cu all you can eat la un restaurant de lux costa 4 dolari, un cocktail 2 dolari si chiar si o sticla de vin francez importat era mai iefin decat in Franta! Ciudat?! Singura problema era ca totul se vindea in dolari. Cine a schimbat banii la banca in moneda nationala putea sa se stearga cu ei la fund…scuzati expresia! Nici macar valetul care ne-a dus bagajele pana in camera nu voia sa ia bacsis in banii lor!

    In fata hotelului l-am intalnit pe Han, sotul mau il botezase imediat Ion, care avea unul dintre tuc-tuc-urile cu o motocicleta in fata si care avea sa ne acompanieze urmatoarele zile de dimineata pana seara pentru doar 13 dolari pe zi. Si cu toate ca am ajuns destul de tarziu la hotel, nerabdarea sa vedem acele minunatii de temple despre care am vazut nenumarate reportaje ne-a facut sa uitam de oboseala drumului. Prima vizita se face insa la centrul de cumparat bilete – aici exista 3 posibilitati – bilet pentru 1 zi, 3 zile sau 1 saptamana. Primesti o poza facuta instantaneu si biletul tau privat. Cel pentru 3 zile pe care l-am cumparat noi – avea un pret foarte ridicat: 40 de dolari! Cel putin asa ni s-a parut noua la inceput. Dupa cele trei zile stiam ca s-au meritat pe deplin.

    Drumurile in Cambodia sint acum asfaltate, ne povesteste Han cu mandrie, (cel putin cele pe care circula turistii) - acum cativa ani erau doar drumuri de pamant batucit cu multe hartoape care in perioada ploilor erau nepasabile. Dar acum este si asa sezonul uscat in Cambogia. Si sa va spun ce inseamna sezonul unscat – 35 de grade la umbra! Ok, in sezonul ploios sint 35 de grade in ploaie ca umbra nu este (ha, ha, din lipsa soarelui) deci mai bine acum. Ne acomodam greu cu praful care, cu toate ca exista strazi asfaltate, ne sufoca. Asiatici sint mai smecheri ca noi- aproape toti poarta o masca pe fata si umbrele cu ei. Umbrele? le e teama ca totusi va ploua? Nu, nu! Asiatici, precum va spuneam deja, sint smecheri si se ascund sub aceste umbrele de soarele arzator.

    Cand ajungem in Angkor Wat este deja aproape seara. Si noi credem ca dam o raita, repede, repede ca pe urma sa urcam la Templul Phnom Bakheng situat sus pe o colina pentru a admira apusul de soare. Dar Angkor Wat este imens! Pe un areal de 2 km ² (1,5 km x 1,3 km) se intind cladiri dupa cladiri, curti interioare, terase, culoare si chiar si un mic lac. Nu am sa intru in detalii despre istoria acestui templu si nici nu am sa incerc sa il decriu, cred ca pozele o pot face mult mai bine decat mine. Am intrerupt vizita prin mijlocul arealului si ne-am indreptat spre Templul Phnom Bakheng sa mai prindem apusul de soare. Cred insa ca toti turisti aflati in aceasta seara in Siem Reap au avut aceeasi idee deoarece ajungand sus intreaga colina era plina cu turisti tinand in mana aparate de fotografiat…foarte amuzant, si noi care credeam ca vom avea o seara romantica.

    Dupa apusul soarelui coboram in graba cu stomacele goale si cu sufletul pin de impresii de neuitat. Optam pentru un restaurant vis-à-vis de hotelul nostru care ofera un bufet japonez – la cuvantul bufet – ne gandim ca cu siguranta vom gasii si ceva pe gustul nostru. Ne asezam la masa si bufetul se plimba im jurul nostru pe o banda rulanta…ce placut! nici nu mai trebuie sa ne ridicam pentru a ne servii. Chelnerita ne duce un castron impartit in doua si il umple cu doua supe diferite. O supa clara de legume si una de peste. Pe banda rulanta trec pe langa masa noastra farfurioare de diferite culori cu diferite lucruri pe ele. Recunosc niste ciuperci, niste bucati taiate foarte subtire de carne – probabil vita si peste, niste srimp si cozi de raci. Toate crude! Privim in jurul nostru sa vedem cum mananca ceilalti si facem ca ei. Luam farfurioara de pe banda rulanta si o golim in supa care incepe sa fiarba in mijlocul mesei (Oala cu supa fiind amplasata pe un fel de resou fierbinte). Sotul meu curios si pofticios de firea lui goleste o farfurioara dupa alta. Sa vedem ce-o fi si asta, oare ce gust o fi avand…cand mi-e imi sare privirea la o tablita amplasata la marginea mesei: Please avoid food waste! si in traducere scria mai departe ceva de genul – cine nu mananca tot din castron va fi pedepsit cu amenda! Si noi umplusem intre timp doua castroane! Asa ca acuma punete si manancale – chair daca nu-ti place.

    Eu nu ma dau in vant dupa peste si supa de peste parca era facuta din esenta de peste uscat cu un gust si un miros foarte intens. Si tot ce am pus in aceasta supa a luat bineinteles gustul de peste. Cine sa manance acum tot? Pescuim cu betisoarele mai intai bucatile de carne si legume acum fierte cand vad ca ceilalti mananca si supa cu lingura, dand la sfarsit castronul gol inapoi. Mi-e imi trec frisoane pe la spate – cum sa mananc acum toata aceata supa de peste plina cu diverse ingrediente care o fac sa fie si mai gretoasa? Platim amenda? il intreb pe sotul meu, caruia intretimp ii trecuse si lui pofta. Da! platim. Ne ridicam de la masa, rusinati privind spre castroanele noaste inca pe jumatate pline si ne indreptam spre iesire. Nu ne-a cerut nimeni nici o amenda – dar cred ca sentimentul de rusine si vinovatie pe care l-am simtit in urmatoarele zile privind in ochi flamanzi de copii a fost pedeapsa pe deplin.

    A doua zi, dis de dimineata- si asta chiar ca era pentru noi dimineata de tot, adica simtita ora 3 noaptea (7 ore diferenta de fus orar) ne imbulzeam impreuna cu alte tu-tuc-uri, motociclete, biciclete si elefanti printr-o poarta ingusta ce ducea spre orasul misterios Angkor Thom. Daca Angkor Wat pe care il vizitasem ieri in apusul de soare ni se paruse imens, ei bine Angkor Thom era un oras in sine. Nenumarate temple, probabil multe dintre ele inca neescavate sau mai bine zis infulecate de lianele junglei necesitau mai mult de o zi intreaga pentru a le putea vizita. Eram multumiti ca ne-am decis sa ramanem 5 zile aici, pentru a descoperi macar o parte din ele. Dupa ce treci de poarta de intrare incepe adevarata jungla. Nu stiu cum sa decriu senzatia pe care am avut-o ajungand in fata templului, in timp ce prin fata mea trecea o caravana de elefanti iar in spate sa zareau fetele zambitoare ale Templului Bayon. Am avut un sentiment de fericire deplina.

    Te doare ceva? ma intreaba sotul meu. Nu, de ce?

    Si atunci de ce iti curg lacrimi pe obraz, ma intreaba el inca odata?

    De fericire! raspund eu- de fericire ca am posibilitatea sa vad aceasta minunatie a lumii. Deoarece va spun sincer: am ramas cu gura cascata si cand am vazut pentru prima oara templele din Egipt si m-am minunatit de frumusetea Templelor mayase din Mexico, am admirat maretia Templelor din Java – dar niciunde pana acum nu mi-au dat lacrimile doar la vederea unei constructii facute de mana omului – pana acum! Templul Bayon– acum pot sa spun pentru mine cel mai frumos templu din lume – este templul fetelor zambitoare. Zeci de capuri de circa 2 pana la 5 metrii inaltime se ridica maestuos spre cer si-ti zambesc tot timpul. La vederea lor nu se poate sa nu incepi sa zambesti si tu- si dupa ce te-ai plimbat primtre ele sa ai impresia ca aceste pietre poarta suflet, si ai chair impresia ca te privesc si poate ca noaptea in lumina feerica a lunii se trezesc la viata. As fi ramas ore intregi acolo sa admir perfectiunea zambetului – care imi aducea aminte de zambetul misterios al Mona Lisei dar trebuia sa mergem mai departe – mai aveam atatea de vazut...

    Va urma...(vezi impresii)

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 01.03.12 10:01:24
    Validat / Publicat: 01.03.12 11:48:31
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: Thailanda, Malaezia, Java, Bali
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 22672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 fetele zambitoare ale templului Bayon
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42949 PMA (din 48 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    14 ecouri scrise, până acum

    webmaster [01.03.12 12:51:32] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    anadragusin [01.03.12 12:57:34] »

    Va urma...

    : de abia astept.

    Sanziana [01.03.12 13:06:49] »

    vrem si continuarea...

    sunflower [01.03.12 13:59:45] »

    Un review fascinant, poate si pentru ca nu sper ca vreodata voi ajunge sa vad si sa calc pamantul acelor locuri... Tot ce nu poti atinge, te fascineaza! Fotografiile descopera o lume, gen National Geografic! Felicitari pentru tot!

    danilee [01.03.12 15:13:24] »

    As vrea sa te rog sa imi dai mai multe informatii, daca se poate. Ma intereseaza sa merg impreuna cu sotul si cativa prieteni. Ai fost printr-o agentie, sau ai rezervat bilet de avion si ai cautat separat cazare, etc? de pretul total nu intreb, pt ca stiu ca pretul cel mai mare il are biletul de avion, traiul acolo fiind foarte ieftin.

    Au fost probleme la cazare, mancare, sau sa te intelegi cu ei?

    Ca diferente culturale, imi poti da cateva exemple de ce anume se face si ce nu se face? (Ma refer la obiceiuri, sau lucruri de genul ca la noi dai mana cand faci cunostinta, iar la japonezi parca inclini putin capul...)

    Oricum, imi plac descrierile tale. Am inteles ca mai urmeaza... ?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Pami* [01.03.12 17:54:26] »

    @danilee: calatoria mea am organizat-o individual. Deoarece inca nu se gasesc bilete de avion direct pana in Cambogia trebuie sa faci o escala undeva in Asia. Exista mai multe combinatii - cu Thailanda, Vietnam sau Malaezia. Cea din urma prin Kuala Lumpur este cea mai placuta si ieftina! deoarece de aici poti lua bilete de avion la agentia low budget Airasia.com si zborul de doar 2 ore te duce pana in Siem Reap. Viza o poti cumpara in avans si online (este chiar si pe romaneste) si o primesti in decurs de 3 zile. Daca vrei insa o poti primii si la intrere in tara direct in aeroport - ai nevoie de 20 dolari si doua poze tip pasaport. In aeroport te asteapta la iesire o agentie de taxiuri cu preturi fixe - nu este necesar sa te targuiesti. Hotele gasesti la toate categoriile, al nostru la 40 dolari pe noapte a fost si curat si comfortabil. La fiecare colt de strada gasesti tuc-tuc-uri motorizate care pentru circa 10-15 dolari pe zi te transfera unde vrei tu. Conversatia se face in engleza - majoritatea vorbesc o engleza acceptabila. Oamenii sint foarte prietenosi. Foarte importat: luati cu voi dolari sau carte bancara - la atm-uri primesti banii in dolari. daca ai nevoie de mai multe detalii scrie-mi pe privat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alex_iasi [01.03.12 18:33:07] »

    f frumos, nu pot decat sa te apreciez maxim, la mai multe!

    Alb* [22.04.12 00:26:03] »

    remarcabil. foarte interesant. multumim.

    danadineata [18.03.13 15:17:44] »

    Buna,

    Tu ai stat in capitala sau in Siam Reap? Cam care este distanta intre ele? Noi am vrea sa facem o mica escala de 3-4 zile in Phnom Phen si vreau sa stiu daca pot vizita ceva de acolo, chiar daca sunt pe langa oras. Ar fi suficient 3-4 nopti sa stam ca sa apucam sa vedem cat de cat ce e mai important?

    Multumesc frumos,

    Pami* [18.03.13 15:58:51] »

    @danadineata: noi am stat doar in Siam Reap dar am auzit ca capitala nu are asa de multe de vizitat - doar daca te intereseaza istoria mai actuala (perioada armatei rosii) ceea ce noi nici nu am vrut sa vedem. Eu imi doresc neaparat sa ma reintorc deoarce nu am vazut decat o mica parte din faimoasele temple. Sa planuiesti pentru Siam Reap cel putin o saptamana.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    danadineata [20.03.13 16:08:11] »

    @Pami:

    Ma gandeam ca nu prea sunt chestii de vazut in capitala, dar speram sa putem ajunge relativ ok in Siam Reap.

    Noi am vrea sa legam Cambogia cu Thailanda, dar in Thailanda sa stam mai mult si din pacate avion direct de la noi catre Siam Reap nu este (decat f scumpe) si de asta voiam sa alegem Phnom Phen...

    Nu stiu cum o sa facem, inca suntem in faza de plan (de vreo 2 luni: D).

    Multumesc frumos de raspuns,

    Dana

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    danadineata [01.04.13 15:47:02] »

    Revin cu intrebari, caci inca nu am ajuns la un rezultat :

    - Cu ce companie aeriana ati zburat pana acolo, ca eu am gasit doar cu 2 escale si mi se pare cam mult...

    - Daca vreau plaja, gasesc ceva frumos si accesibil ca locatie (nu vreau sa ma tarasc cu trolerele ore in sir...)

    - Care sunt locurile neaparat de vazut si cam cat ar fi necesar sa stam acolo sa avem timp sa le vedem?

    - La un concediu de 2 saptamani ne-ar ajunge si de vizitat si de relaxare?

    Multumesc frumos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Pami* [01.04.13 17:24:35] »

    @danadineata: dana te rog contacteaza-ma prin mesaj privat sa-ti pot raspunde mai usor la toate intrebarile tale .

    webmaster26 [01.04.13 17:47:00] »

    @Pami: Pe AmFosAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

    Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

    Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alb*, alex_iasi, anadragusin, danadineata, danilee, Pami*, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂCambodgia - pur și simplu uimitoare:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06220006942749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1