ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2013
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Machu Picchu - Orasul Pierdut al Incasilor

Ilustrație video-muzicală
El condor pasa - Simon&Garfunkel


TIPĂREȘTE

Machu Picchu, o bijuterie reala a arhitecturii si ingineriei, amplasata intr-un peisaj incredibil de frumos, deasupra unei paduri tropicale, prin care se revarsa in torente raul Urubamba. Muntii, raul, animalele si aerul curat, formeaza impreuna cu ruinele orasului un tot unitar, fabulos.

Numele in limba quechua, inseamna ,,Varful vechi “, iar pentru. populatia incasa, acest loc este considerat sacru, locul unde se nascuse lumea. A fost construit intre anii 1460-1470, fiind un centru de ceremonii. Aici locuiau cca. 1200 oameni, din care majoritatea erau femei, dupa cum atesta cele 175 de mumii, din care 80 % erau de sex feminin, iar celelalte 20%, erau copii si preoti. Femeile, aduse aici, au fost alese ca vestale ale zeului Soarelui.

La Machu Picchu se poate ajunge:

1. pe jos, mergand pe Poteca Inca, dealungul raului Urubamba, apoi urmezi un drum marcat si abrupt pana ajungi la cota de inaltime de 2400 m, unde e intrarea in sit. Drumul e de cca 10 km si destul de anevoios.

2. drumul folosit cel mai des, e cu trenul din gara Cusco. Dimineata, la ora 6, am fost transferata de la hotelul din Cusco, la gara care e la cca 80 km, de oras. Un drum, frumos, pe valea raului, cu terase agricole, sate ingropate intr-o vegetatie luxurianta, iar pe marginea soselei gramezi de cactusi infloriti, in diverse culori.

La ora 7,30 am fost lasata in gara, sa astept trenul, care urma sa ne duca in Aguas Caliente. Trenul era, un vagon lung, cu tavanul din sticla, pt a putea admira vegetatia, care se unea, formand un adevarat tunel... Mergand pe langa raul, care curgea cu repeziciune, nu stiai ce sa admiri mai intai, pe acest traseu.

Pomi, inalti cu liane lungi, vascul, parazit, agatat in varful lor, palmieri inalti pana la cer, pomi infloriti intr-o multitudine de culori si o vegetatie deasa pe care cu greu ai fi putut-o strabate. Toata aceasta vegetatie semi-tropicala, se intinde pe o arie de 120kmp.

Dupa ce am trecut printr-un mic tunel, am intrat in orasul Aguas Calientes. Un orasel minunat pe care eu l-am asemuit cu o mica statiune de munte, cu hoteluri si restaurante elegante, cu raul care trece prin oras, sarind din treapta in treapta in mici cascade si totul inconjurat de munti inalti, a caror varfuri nu le puteai zarii, de norii care-i acopereau.

La o distanta de 2km, sunt izvoare calde, de la care se trage si numele localitatii. De la gara, am trecut prin incinta unui bazar, plin cu lucruri traditionale, am coborat niste trepte de lemn, pt a ajunge intr-o piata, in care cateva autobuze, ne astepta pt. a ne urca pana la Machu Picchu. Drumul a continuat pe serpentinele unui drum batatorit, dar inconjurat de aceeasi vegetatie, deasa, luxurianta., pana la intrarea in sit.

Conform cercetarilor arheologice, situl este format din 3 zone:

1. Zona sacra-zona principala, in care se afla templele:

a. Templu Soarelui, dedicat zeului Inti, principalul zeu al incasilor, este construit intr-o forma circulara, ca un turn. Nu se poate intra in interior, din cauza asezarii intr-un loc inaccesibil, dar se vede bine cand ajungi pe partea cea mai inalta., fiind singura cladire cu peretii rotunzi. Trecand pe langa zidul rotund, ajungi intr-o pestera, numita Mormantul Regal, fiind considerata, mormant destinat familiilor regale.

b. Templul celor Trei Vaduve, numit si templul celor Trei Ferestre, la care ajungi dupa ce urci treptele de pe langa peretele rotun al templului Soarelui. O terasa, marginita de un zid in care sunt 3 ferestre, trapezoidale, prin care se vede, intrega suprafata a pietii centrle si Huayna Picchu, acel munte ca o caciula, care parca vegheaza situl.

c. Templul Principal, asezat langa templulu celor 3 Vaduve, are un perete stricat, in urma cutremurelor puternice, fiind singurul perete care a suferit deteriorari. Pe partea vestica a templului, e sapat intr-o piatra Constelatia Sudului, si tot de aici se vad terasele agricole, pana jos la raul Urubamba. In spatele templului se gaseste Sacristia, unde preotii pregateau ritualuri.

d. Intihuatana, este asezat in spatele Sacristiei. Aici preotii astronomi, ajutati de pietre aliniate dupa modelul stelelor, preziceau cand va fi cea mai scurta zi a anului. Pe peretele unde sunt scarile, sunt niste gauri, care se presupune, ca erau folosite de preotii astronomi, batrani, care se tineau de ele pt a putea ajunge sus.

De la acest templu, cobori scarile pana ajungi in Piata centrala, inconjurata de un zid, care probabil era folosit ca portavoce, deoarece, indiferent in ce punct al pietii, te afli si strigi, sau bati din palme, iti raspunde un ecou, cu un sunet clar. In piata se tineau diverse festivitati.

Pe partile laterale ale scarilor care coboara de la templu, sunt terase agricole, sau pe care pasteau lame. Si in zilele noastre, sunt multe lame, care au fost aduse si crescute in acest loc, pt ca ele asigura durabilitatea sitului, smulgand iarba dintre pietrele zidurilor.

e. Templul Condorului-numit dupa piatra care e in mijlocul lui, care are forma unui Condor. La el ajungi dupa ce traversezi piata si ajungi la intrarea in piata, aflata deasupra unei bai ceremoniale. In spatele condorului se afla o gaura, intre peretii a 2 stanci, care duce la o celula subterana. Deasupra acestei celule, sunt niste nise, de marimea unui om, in care se presupune ca erau celule pt detinuti. Acest loc e numit Inchisoarea.

Pe cararea care este situata pe partea estica a templului, poti ajunge in Pestera Soarelui-Intimachay-care are o fereastra lunga si ingusta, pe linia razelor soarelui, cand rasare, in timpul sostitiului de iarna (de vara la ei). Prin aceasta fereastra razele soarelui asigura lumina in interiorul pesterii.

2. Zona regala-in care locuiau persoanele intelepte, asa numitii Amautas. Aici sunt insirate case cu ziduri rosiatice In interior, sunt: dormitoare, legate printr-un mic hol de camera de baie, sala de masa si o sala de consiliu, unde se organizau intruniri. Alaturi, sunt camerele printeselor asa zise Naustas, a caror incaperi au forme trapezoidale.

3. Zona populara, unde sunt casele clasei de jos si depozitele de grane. Casele cu 2 nivele, au fost constrite in grupuri de cate 10, in jurul unei curti patrate si legate de strazi inguste. Intrarile au forma trapezoidala, zidul e din granit, in asa fel incat sa imbratiseze stancile, pt a exploata bine terenul, iar acoperisurile erau acoperite cu paie. La marginea orasului, erau asezate terasele agricole, pe care se cultiva, porumb, cartofi, sau erau lasate lamele sa pasca.

Tot complexul cuprinde peste 140 de constructii, precum si terasele. agricole De la pestera Soarelui, pe partea vestica, e o poarta, care se inchide dupa ora 13. Pe aici, pana la aceasta ora esti lasat sa mergi pe poteca, care duce sus, pe Huayna Picchu, acel splendit munte, in forma de con. Aici daca reusesti sa te cateri pe munte, ajungi pe platforma superioara, de unde prin spatele ei, cobori spre pestera care adaposteste Templul Lunii. Drumul dureazacca 90 min., dar trebuie sa iesi pe poarta care duce spre Huayna Picchu, pana la ora 13, deoarece, numai asa ai timpul necesar, sa te intorci, pana la ora inchiderii sitului.

Cei care au ajuns aici, au zis ca e cel mai frumos templu. Este asezat intr-o pestera naturala, in care au fost sapate 5 nise, iar in mijloc e un tron de piatra. Peretii sunt acoperiti de bazoreliefuri. In acest loc, chiar si azi, locuitorii, din aceste locuri, aduc frunze de coca, tutun, porumb, drept ofrande zeului muntelui.

Cand spaniolii au cucerit orasul Cusco, ei nu au stiut de existenta acestui oras. Secretul s-a pastrat atat de bine, deoarece numai cativa locuitori, mai stiau de existenta lui. In anul 1527, o epidemie bubonica, a rapus jumatate din populatia incasa, ceea ce a dus la parasirea muntelui sacru, asa ca acei cativa locuitori, care mai stiau de existenta orasului, au pastrat tacerea. In anul 1911, arheologul american Hiram Bingham, a descoperit locul, cu mare greutate, deoarece, in aceasta lunga perioada. fusese complect inghitit de padure. De cand a vazut pt. prima data acest sit, si-a dat seama, ca este de o mare valoare, asa ca a revenit, pana l-a scos complect la suprafata.

In zilele noastre, aceasta cetate e vizitata zilnic de2500 de turisti si e considerata una din cele 7 minuni ale lumii moderne In anul1988, un incendiu produs in padurea din jurul lui Machu Picchu, a distrus peste 4000 hectare de vegetatie, ajungand pana la marginea ruinelor. Chiar si unele specii de animale, au fost arse, punand sub semnul intrebarii supravietuirea lor. Acest incendiu a agravat situatia ecosistemului, in aceasta minunata Vale Urubamba, care deja avea probleme cu fondurile necesare pt. dezvoltarea, protectiei si controlului zonei, care e calcata de tot mai multi turisti.

A fost considerat un dezastru ecologic din istoria Perului. Dupa 4 h, m-am indreptat cu ghidul spre locul de unde trebuia sa luam masina. Aici o coada interminabila, a carei capat, nu-l puteam distinge, m-a surprins. Pana la plecarea trenului, mai erau cca 2 h, deci, m-am gandit ca masa mea de pranz, programata la un restaurant in oras, s-a dus. Ghidul, mi-a zis sa-l astept acolo la rand, apoi a disparut, iar cand a revenit, mi-a cerut sa merg in spatele lui. Si impreuna cu el, am suit intr-o masina, care era aproape plina, mai avea 2 locuri libere, pe care le aranjase cu soferul. Asa ca am ajuns destul de bine, ca sa pot sa-mi iau pranzul, dar si sa ma plimb prin micutul oras, pe care l-am indragit, de cum l-am vazut.

La intoarcere in tren, a fost veselie mare. Insotitorii trenului, au pus muzica, si unul din ei imbracat, intr-un costum de incas razboinic, intai ne-a speriat, venind usor prin spate (cel putin cu mine a reusit), apoi ne-a dansat, invitandu-ne pe rand. Spectacolul s-a terminat cu o prezentare de moda.

Cand am coborat din tren soarele apunea, ghidul care m-a dus la tren, era prezent si ma astepta sa ma transfere la Cusco. Cand am venit, imi propusesem sa facem cateva opriri pe traseu, dar era prea tarziu. Inainte de a innopta de tot, am mai apucat sa facem o oprire intr-un mic sat, unde mai dainuia, cea mai veche casa din zona si cu aceasta oprire, am facut impreuna cu ghidul si o poza, in apropierea unor cactusi.

Am intrat in Cusco, pe intuneric, dar de pe deal se vedea minunat luminat orasul. Aceasta a fost ultima zi petrecuta aici, a doua zi la ora 10, eram transferata la aeroport, de unde mi-am luat zborul spre Lima. Unde mai ramaneam o noapte, ca ziua urmatoare, sa parasesc pt. todeauna aceste meleaguri, pline de o istorie a unui popor, despre care nu am stiut nimic. Un popor sarac, dar cu o inima mare si care mi-a aratat cu multa dragoste pesajul tarii lor, istoria si modul lor de viata. Si mai mult de atat, ii respect pentru ceea ce multe natii, mult mai dezvoltate, nu stiu sa-l faca ,,Turism “.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 10.02.13 00:04:08
Validat / Publicat: 10.02.13 08:06:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in asteptarea trenului, pt statia Agua Caliente
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[10.02.13 08:01:57]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Admin
[10.02.13 08:04:24]
»

Selectat, bineințeles, ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

adri-nico
[10.02.13 11:34:49]
»

desi stau bine cu vederea, n-am resit sa deslusesc ochisorii cincilei aleia... poiate pui tu un semn pe acolo ca eu, in afara de bolovani, nu am gasit nimic.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.02.13 11:42:52]
»

@adri-nico: poza e asezata gresit, nu trebuia sa o roteasca, ea sta de parca o ia la vale, peretele din fata, pozeitrebuie rotit cu 30, grade spre stanga. Pe bolovanul din dreapta, care trebuia sa fie deasupra unei intrari, sta pe panta, iar in spatele ei, e o fanta intunecata, mareste poza, dand clic pe ea

grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.02.13 12:07:10]
»

@adri-nico: important! daca vrei sa-ti fie bine si sa poti tine ritmul la urcare, fara sa ai senzatia de sufocare, sa tii cont de acest sfat, pe care l-am primit si eu inainte de plecare, si a functionat. Nu manca mult, 2 mese usoare ajung, dimineata si pe la ora 17, dar bea multa apa, pana la 3 l/zi, asta te salveaza de raul de altitudine.

In Puno. dimineata, m-am speriat putin, cand am vazut ca imi curge sange din nas, dar a trecut repede.

Daca ai sa tot mananci, covrigei, in timpul zile, nu numai ca vei avea probleme cu mersul, dureri de cap, ameteli, dar ai sa stai in hotel, numai cu masca de oxigen, ca sa-ti dispara senzatia de sufocare. Daca nu ma crezi, vorbeste cu Arinuca si vezi ce a patit ea.

Acest sfat e pt. zona Canionului, Puno, Cusco, in aceste locuri sa ajungeti, dupa ce ati stat, la cote joase, cel puti 4-5 zile, pt ca organismul sa se adapteze. In acele locuri, ajungi la cote de 4000-5000 m

amero
[10.02.13 18:45:10]
»

un SB meritat pentru o destinatie de exceptie si o prezentare pe masura.

felicitari

Michi
[12.02.13 21:17:55]
»

FELICITĂRI LA SUPERLATIV

Alb
[20.02.13 20:25:31]
»

Frumoasa descriere si intr-adevar este o locatie de punctat.

Aratati multumita si zambitoare in poze, asta inseamna ca a fost o excursie memorabila.

Dvs mergeti in destinatii cu adevarat speciale.

espavo
[14.05.13 01:42:06]
»

@grecudoina: am descoperit articolele Dvs. intr-un moment in care incerc sa organizez o excursie in Peru+Bolivia (si mi-as dori si Chile, daca tot ajung pana acolo). Absolut minunate si pline de informatie aceste articole, voi face print si le voi lua cu mine. V-as ruga din suflet daca aveti cateva minute disponibile, sa ma lamuriti cu cateva lucruri, cateva idei si sfaturi... adresa mea de email este [privata, mesajele se primesc prin PM - editare webmaster], v-as fi recunoscatoare daca mi-ati acorda cateva minute, am putea vorbi la telefon daca va avantajeaza; pentru emailuri este nevoie de extra timp, cum doriti Dvs. Multumiri anticipate, Cristina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[14.05.13 06:37:36]
»

@espavo

Pe AmFosAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Alb, amero, espavo, grecudoina, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Machu Picchu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060894966125488 sec
    ecranul dvs: 1 x 1