ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Fascinatia nisipului

TIPĂREȘTE

Prin peregrinarile mele, in tari exotice, mi-am pus intrebarea ce as putea aduce din aceste locuri, sa-mi aminteasca de frumusetea lor, de aerul curat, de armonia culorilor si sa nu am numai o peceptie vizuala, asa cum e spre exemplu un magnet, o fotografie, pe care o realizam ori unde ma aflam pe aceste minunate locuri de pe Pamant, iar uitandu-ma in jur, raspunsul a fost ,,Nisipul “.

Acesta il voi putea simti, il voi putea mangaia, ori de cate ori mi se va face dor, de acel loc, iar pe deasupra e total diferit de la fiecare loc, are particularitatea lui, culori diferite, de la albul pur, la rosu intens (cel mai frumos din lume de aceasta culoare e in Australia, la Uluru si de care o sa-mi aminesc cu durere pt. ca nu-l voi avea niciodata in colectia mea, dar pe care am avut fericirea sa-l cunosc.Cu brutalitate mi-a fost aruncat in cosul de la vama cand am intrat in Noua –Zeelanda), maro-roscat, gri, bej; sau finetea lui, de la pulbere fina la zgrunjos.

Nisipul intregeste peisajul tarilor aflate la malul marilor si oceanelor, care modeleaza permanent tarmul, asediat de valurile violente, care macina rocile de pe coasta, cautand cel mai slab punct al falezelor, erodandu-le, treptat, formand grote, sau strapungandu-le, realizand poduri si arce, care apoi se subtiaza, ramanand un stei solitar inzolat de apa, aproape de mal, asa a luat nastere ,,Cei 12 Apostoli “, aproape de tarmul de sud al Australiei (vezi rw despre Australia), dar si plajele de nisip, care marginesc coastele Australiei, Africii de Sud, Floridei.

Curentii marini, daltuiesc si ei tarmurile, deplasand pietre si nisip de pe fundul oceanelor, formand bancuri, de-a lungul coastelor, care pot creste pana cand inchid gura de varsare a unui rau care se varsa in mare sau ocean, formand o mlastina, in vecinatatea plajei, un adevarat paradis a pasarilor, acoperita cu o luxurianta vegetatie, ca o dovada vie de adaptare a naturii.

Unii arbori depoziteaza substante hranitoare in trunchi, altii au radacini aeriene, cu care absorb nitrogenul din insecte si toti acestia impreuna cu ferigi, palmieri formeaza adevarate paduri tropicale, limitate de nisipul plajelor, stralucitor de alb sub razele soarelui si scaldat de apele albastre ale oceanelor (vezi rw Insula Fraser-Australia, Africa de Sud - Padurea Tzitzikama langa Cape-Town, Brazilia - Fortaleza).

Dar avem nisip si in deserturi, oceane de dune care iti duc privirea spre alte dune pana la orizont, adevarate platouri acoperite cu nisip, pietris, formatiuni stancoase, batute de vanturile desertului si rar de ploi, care dupa ce cad pe pamant sunt atrase de forta gravitationala, pana la cel mai jos loc de obicei un lac sau o mare. In drumul ei apa erodeaza rocile, macina muntii, stancile de calcar si granit, le transporta si le depune in zona joasa.

Aceasta e zona nisipoasa formata la varsarea Nilului in Mediterana, sau Fluviul Galben, care transporta anual 1600 mil. tone de aluviuni din Podisul Chinei pana la Marea Chinei, formand in acele zone, terenuri agricole.

Deserturile sunt adevarate peisaje, alcatuite din nesfarsite dune de nisip, intinse pe uriase suprafete fierbinti, ca Sahara, Marele Pustiu al Arabiei, din Asia Centrala si din America.

Acestea au fost creeate, de vantul incarcat cu nisip, care in drumul sau slefuieste stancile, lustruindu-le, sau le erodeaza diferit dand forme, ex. Stanca denumita Gatul Camilei din Tunisia, aproape de Mattmata ,,Temperatura, contribuie esential si ea la modelarea acestui tinut, temp. variaza in interval de 24h, ziua soarele arde pe cerul lipsit de nori, atingand peste 55, grade C, iar noapte poate atinge si 0 grade C, astfel ca rocile, coapte ziua se racesc rapid si crapa, roua patrunde in fisuri, ingheata si se dilata.

Procesul se continua, apar fragmente, purtate de vant si care se ciocnesc in miscarea lor, macinandu-se pana ajung de dimensiunea firului de nisip. Dar si apa sub forma de torente rare care cade in aceste locuri, are un rol mare in formarea acestor dune de nisip, de o frumoasa culoare bej., ele navalesc pe solul parjolit si sapa albii ,,in care raul format coboara, incheindu-si drumul intr-un lac putin adanc, din care apa se evapora usor.

Raurile contin urme de sare din solul strabatut, care ramane pe fundul lacului secat din desert si care se cumuleaza in decursul multor ani, lasand in urma intinderi aride de sare, precum Chott Djerid din Tunisia sau Great Salt Lake din USA In urma acestor peregrinari ale mele, am facut si o mica colectie de nisip, care o sa-mi aminteasca si o sa-mi aline dorul, locurilor pe care le-am vazut pt. prima si ultima oara si complectat bolul si cu alte mici amintiri, care fac sa pot diferentia un loc de altul, ca fructul arborelui de cauciuc, pe care le-am cules din Cape-Town, frunze de eucalipt din Tunisia si Australia, scoici, magneti, stegulete, toate ma vor ajuta sa diferentiez un nisip de altul.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 04.11.12 17:22:44
Validat / Publicat: 04.11.12 19:33:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4081 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 plaja de la Palm Cove, spre aducere aminte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adri-nico
[04.11.12 21:29:57]
»

Reviewul asta a fost scris pentru mine, asa-i? Multumesc pentru ideea pe care mi-ai dat-o, de a aduce si eu cite o particica din "ceva"-ul pe care imi vor calca picioarele.

Poza cu pinguinii e absolut superba. Eu as fi prins vre citiva si as fi facut poza cu ei in brate, daca nu m-ar fi arestat careva inainte...

Succes si distractie placuta la Machu Pichi!!!

AMR o luna si un pic...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[04.11.12 22:04:41]
»

@grecudoina: Foarte frumoasa colectie! Felicitari pentru migala de a o alcatui si bunavointa de a ne-o arata!

Colectia mea de "amintiri naturale" nu este atat de bine amenajata pentru ca nu am avut nici timp si nici spatiu suficient. In boluri si diverse recipiente sau pungute de plastic am pietricele de pe tarmul Ciprului din Larnaca si de la Petra tou Romiou sau Stancile Afroditei, de pe Muntele Sinai, de la Casa Sf. Petru din Capernaum, de la Petra orasul roz al Iordaniei, mostre din rocile de la Capadokia si de la piramidele din Cairo…

Am nisip din Iordania (in diverse nuante, inchis in sticlute de catre localnici priceputi care au intruchipat din el camile in caravana si dunele desertului), scoici de la Mamaia si fragmente de roca deosebita din muntii nostri…

Dar, oricat as adauga colectiei mele, tot nu va fi completa. Lumea este atat de mare, iar timpul si puterile noastre atat de mici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[05.11.12 09:21:56]
»

Interesanta idee. Frumoasa colectie.

Aveti cate o bucatica din toate locurile in care ati fost, mereu aproape.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[05.11.12 11:38:50]
»

@adri-nico: da, pt. tine am facut rw, dar revazand magnetii de pe stativ, am vazut ca am omis descrierea a catorva, ecusonul de intrare la studioul Sonny-Pictures din Los Angeles, cel din Rotorua-NZ, in dreapta jos, unde sunt lacurile sulfuroase, gheizarele, vezi rw - Acolo unde pamantul fierbe, e un peisaj incredibil de frumos, ai impresia ca esti in alte timpuri pe Pamant.

Referitor la poza cu pinguini, ai mult mai multe la rw Acolo unde oceanele se intalnesc - Africa de Sud, iar sa ii iei in brate, imposibil, pt ca 1-nici pe plaja cu habitantul lor nu puteai intra, unii erau la clocit, altii se balaceau, altii isi procurau mancare din ocean; 2-nu te poti apropia de ei te ciupesc cu ciocul, si e atat de puternic incat, daca te prinde de deget il pot rupe, asa ca riscul e fff mare, pa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pami* CONS. ONORIFIC AFA / AFRICA [alte locuri]
[05.11.12 13:07:53]
»

felicitari pentru colectia ta!

se pare ca avem o pasiune comuna deoarece si eu am adunat pe parcursul calatoriilor mele nisip de pe plajile lumii si am acum mai mult de 50 de sticlute de la negru, roza, portocaliu, galben, gri pina la alb ca faina. Am sa incerc sa fac si eu poze si am sa le adaug - poate reusim sa facem cindva o colectie completa; -)

Fructul de la care ai tu semintele din Bali se numeste mangostan (din pacate imi aduc aminte ca avea un gust foarte neplacut)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[05.11.12 13:25:19]
»

@Pami: poate nu era copt, pt. ca mie mi-a placut, am uitat sa pun si sticlutele mici cu nisip, dar acelea sunt cumparate, de la tarabele lor si sunt de marimea sticlutei de penicilina, iar nisipul colorat cu cerneala este asezat, astfel ca reda un pesaj, o coliba pescareasca cu palmier, un apus de soare pe ocean si cu o barca pescareasca, o padure de palmieri sau o camila in desert, o sa le pozez si pe ele sa le atasez ulterior,

de asemenea mai am si pietre de stanca, din ocean, in spatele stativului cu magneti, in cos am si o pana de la un papagal, pe o parte e albastra si cealalta e galbena, am sa o foto separat, pt. ca nu se vede bine, iar pe perete supravegheaza totul o masca unei africance din lemn de abanos (colectia arta africana). O sa trimit un ecou cu ele.

Multumesc pt numele fructului, e cumva inrudit cu mango?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, grecudoina, iulianic, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056699991226196 sec
    ecranul dvs: 1 x 1