Excursiile şcolare şi impozitul forfetar în turism

 

A mai trecut o săptămână, sau cel puţin aşa credeam dimineaţă, până am fost informat că mâine se lucrează, recuperând ziua de 24 decembrie. Totuşi asta nu m-a împiedicat să consider că suntem la început de week-end, prilej de a consulta presa de specialitate, care la început de an  practic a explodat cu ştiri şi reportaje din domeniul turistic.

M-am gândit că multe dintre aceste ştiri sunt deosebit de interesante şi merită postate pe blogul AmFostAcolo, un portal de ştiri din ce în ce mai interesant şi  util, pentru o gamă cât mai variată de turişti.

Astfel, răsfoind cotidianul Ring, aflăm că profesorii nu mai au voie să organizeze excursii, fără implicarea agenţiilor de turism. Acest protocol a fost semnat între reprezentanţii Ministerului Educaţiei prin secretarul de stat  Stelian Fedorca şi ANAT, prin preşedintele Corina Martin. Protocolul nu poate avea un caracter obligatoriu, fără anumite restricţii impuse de Min. Educaţiei.

nou-regulament-pentru-excursiile-si-taberele-scolare-profesorii-insotitori-vor-semna-o-declaratie-ca-raspund-de-copii-174580

Normele de aplicare se vor concretiza în viitorul apropiat, iar acestea prevăd un contract bine determinat cu agenţia de turism care trebuie să posede licenţă de turism, poliţă de asigurare şi ghid autorizat. Acest lucru va conduce către o siguranţă a condiţiilor de cazare şi masă, excursii opţionale desfăşurate cu personal specializat şi mai ales către practicarea unor preţuri mai mici garantate prin contract.

Sunt convins că nu doar mie mi-ar place să-mi ştiu copii în siguranţă, beneficiind de condiţii optime în excursie, de aceea personal, susţin această iniţiativă în premieră pentru sectorul educaţional turistic.

* * *

Se pare că astăzi a avut loc o întâlnire între noul ministru al Turismului, doamna Grapini şi reprezenţanţii mediului de afaceri din domeniul turistic şi agenţii de turism. S-au ridicat foarte multe probleme, de la impozitul forfetar şi descentralizarea unităţilor turistice până la noua lege a turismului şi principiile după care ea trebuie să se ghideze. Despre impozitul forfetar sunt sigur că se va scrie foarte mult perioada următoare, totuşi trebuie avut în vedere că el nu se va aplica unitar pentru toate categoriile de afaceri ci doar pentru

 acele categorii de servicii la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat .

 

spunea doamna Grapini. Cu alte cuvinte, pentru hoteluri, pensiuni, baruri şi restaurante se va plăti un impozit fix, indiferent de profit, însă diferenţiat în funcţie de capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, şi  tarifele medii adecvate locaţiei respective.

guvernul-discuta-posibilitatea-introducerii-unui-impozit-forfetar-pentru-servicii_size9

Acest lucru a fost sesizat şi de preşedintele patronatului hotelierilor din Mamaia, dl.  Nicolae Bucovală, care a afirmat că este de acord cu introducerea impozitului forfetar, doar dacă este diferenţiat în funcţie de tipurile de turism existente (balnear, montan, de litoral, etc)

Nu toţi factorii din turism consideră oportun introducerea impozitului forfetar în acest moment, prioritatea maximă fiind intrarea în legalitate a unităţilor turistice care nu sunt acreditate şi practică evaziune fiscală. Pentru ele impozitul forfetar nu există, adâncind practic prăpastia care există între unităţile acreditate şi cele care practică turismul la negru. Totuşi, se pare că nu este vorba de o nouă taxă introdusă în turism, ci de înlocuirea taxei pe profit cu impozitul forfetar, mulţi n-au înţeles corect şi au tras concluzii pripite.

Se poartă discuţii ca unităţile turistice să fie trecute sub controlul autorităţilor locale, care sunt direct interesate pentru eliminarea unităţilor care practică turismul la negru şi care practic ar elimina concurenţa neloială.

Deocamdată discuţiile continuă cu toate părţile implicate, sperăm ca doamna Grapini să găsească cea mai bună variantă, iar noi turiştii să avem doar de câştigat.

Zilele următoare vom avea cu siguranţă mult mai multe amănunte, atunci voi reveni cu noi informaţii şi probabil mai multe concluzii.

Să aveţi parte de un week-end minunat!

[shareB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.