ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 9 MIN

Manifest pentru sănătatea pământului

TIPĂREȘTE

La început nu a fost decât natura. Apoi a apărut și omul, care încet, încet, odată cu dezvoltarea sa a început să acapareze tot mai mult din natură. Apelul meu de astăzi este destinat tuturor oamenilor de pe această planetă, dar în special compatrioților mei. Dacă admin-ul ar iniția un sondaj pe AFA, în care ar fi doar o singură întrebare, respectiv răspundeți cu da sau nu, la întrebarea dacă respectați natura sunt convins că peste 90% ar răspunde afirmativ.

Și totuși realitatea înconjurătoare ne arată cu totul altceva. Peste tot, la mare sau la munte este plin de gunoaie. Peste tot sunt urme ale trecerii omului prin natură.

Și totuși ce ar trebui făcut? Unii ar zice niste legi mai drastice, în care să fie prevăzute amenzi mai mari. Legi avem, dar după părerea mea nu sunt respectate. Mai mult, de multe ori acestea sunt total absurde. Și atunci unde este soluția? Din punctul meu de vedere ar trebui să ne guverneze pe toți regula bunului simț. O să încerc să aduc în atenția voastră câteva spețe și vă rog să încercăm împreună să găsim cea mai buna soluție pentru protejarea naturii. Asta atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare.

Reguli absurde versus bun simț

Ideea scrierii acestui articol mi-a venit citind un articol referitor la garduri. Dacă ai ceva al tău e musai să-i pui un gard. Acest gard îl punem chiar dacă nu are nicio legătură cu esteticul zonei și chiar dacă nu e nimic de păzit. Îl punem doar să stie toată lumea că e spațiul tău și este inaccesibil tuturor. Peste tot sunt garduri. Peticele de pământ din jurul blocurilor au garduri. E adevărat sunt de mici dimensiuni, dar tot garduri se numesc. Nu au absolut nicio utilitate practică. Se pot sări cu ușurință atât de oameni, cât si de câini. Păi și atunci? Estetice nu sunt în niciun caz. Se spune ca sunt pentru protejarea naturii!!!

Parcurile nostre sunt îngrădite. Mai mult au doar câteva intrări. De ce nu se poate intra prin orice loc, într-un parc? De ce e plin de garduri și gărdulețe? Că doar e un spațiu public destinat relaxării! Probabil este nevoie de ordine si disciplină. Ți se aduce aminte într-un mod mai mult sau mai puțin subtil, că nu este al tău. Doar ai drept de folosință, doar ți se permite accesul dacă respecți niște reguli total absurde. Una dintre ele este celebra „ nu călcați pe iarbă”. Pe bune? Și pe ce avem voie să călcăm, doar pe betoane? Păi și atunci de ce să mai mergem în parc? În țările civilizate din vest nu există această regulă. Din contră oamenii ies chiar la picnic pe iarbă în parc! Mai mult în Spania ieșeau la picnic pe plajă! Păi și atunci noi ce facem? Respectăm regulile absurde sau pe cele ale bunului simț? E greu de dat un răspuns. Unii ar spune ca regulile trebuie respectate, altfel s-ar crea haos. Alții din contră vor spune că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Părerea mea este că trebuie să respectăm regulile, dar principala regulă pe care trebuie să o respectăm este cea a bunului simț. Iar dacă o regulă mi se pare absurdă, dați-mi voie să o încalc!

Referitor la parcuri mai este o regulă absurdă: nu aveți voie cu animale! Pe bune? Pai dacă în parc nu ai voie cu animale atunci unde? Nu o să dau exemplu Vienei, unde se permite accesul câinilor oriunde și chiar la masă la restaurant, pentru ca asta mi se pare exagerat. Dar să locuiești într-o metropolă si să nu ai voie într-un parc să intri cu un câine, mi se pare de o absurditate crasă.

Alta regulă total absurdă este că nu ai voie cu bicicleta în parc. Păi nu este un spațiu destinat mișcării și exercițiilor fizice, în natură? Păi atunci de ce sunt terenuri de tenis, fotbal, baschet, voley? Dacă nu ai voie să faci mișcare! Probabil trebuie mers cu bicicleta doar pe spațiile amenajate, total aiurea! Absurd!

Tot referitor la garduri am uitat să le menționez, pe cele puse în jurul părculețelor de copii, din jurul blocurilor. De cine se apără nu știu. Mai mult, multe din aceste părculețe au și firmă de pază. Hai pe bune? Cred că mai mult costă serviciile de paza, decât eventuala distrugere a unor obiecte din părculeț.

Toate terasele din Bucuresti, construite chiar pe trotuar, pe spațiul public sunt delimitate de garduri vii. Să se știe ca aici e locul meu, pe unde nu ai voie să treci. Poți doar să iei loc si să consumi ceva.

Toate noile ansambluri de locuințe sunt îngrădite cu garduri. Pentru hoți cică! Păi si atunci de ce agenții de pază stau la barieră, pe unde intră oamenii cinstiți și nu păzesc gardurile. În paranteză fie spus, ele sunt un mizilic pentru hoți. Gardurile și lacătele sunt pentru oamenii cinstiți nu pentru hoți. Hoții se descurcă!

Se pare ca așa se respectă natura în marile orașe. Hai să vedem cum e în provincie. Într-un mic orășel de provincie, respectiv în Câmpulung Muscel am întâlnit un parc pentru copii, împrejmuit cu gard și închis cu lacăt. Asta este maximul, din punct de vedere al absurdității. De câte ori am trecut pe-acolo nu am văzut niciun copil la joacă. E frumos așa. Facem parcuri pentru copii, doar așa ca să le bifăm ca realizări. Copii trec pe lângă și se uită cu jind. Eu dacă eram localnic tăiam lacătul, cu orice consecințe!

Dar să mergem mai departe. În tinerețe băteam toți munții patriei cu piciorul. Pe munte te simțeai liber, iar când ajungeai în vârf era ca și cum ai fi cucerit lumea! Anii au trecut, a venit revoluția și-au luat toți pământurile înapoi! Foarte normal și corect din punctul meu de vedere. Dar, pentru că din nefericire există și un dar, au început oamenii să-si delimiteze proprietățile. Prin locuri pe care zburdam în tinerețe s-a umplut de garduri si de acces interzis. Pe bune? Ce cred că venim de le furăm pământul. Sau otava? Sau nu avem voie să călcăm pe iarbă!!! Poate sunt eu prea nostalgic, dar parcă e prea mult.

În rândurile ce urmează o să ating un subiect foarte sensibil la români, respectiv grătarul. Acesta a devenit un adevărat cult pentru conaționali. Cea mai mare distracție, în momentul în care iese primul fir de iarbă este să ieși cu prietenii și cu familia la un grătar. Oriunde te-ai duce prin pădurile și poienile patriei, găsești urme de grătar. Vatra focului încă nu-i nimic, dar găsești gunoaie ce nu se reciclează în natura, decât în mii de ani sau poate deloc. Ca exemplu nenorocita de sticlă de plastic sau diverse cutii de conserve. Ai venit ai băut si mâncat, dar gunoiul cine să-l strângă? Mai mult ce plăcere mai ai să stai la grătar lângă o mulțime de gunoaie?

Pe vremuri grătarul nu era subiectul principal. În primul rând ieșeai la iarbă verde să te bucuri de natură, să respiri aer curat, să faci un pic de mișcare și abia apoi făceai un mic grătărel. Acum ieșirea în mijlocul naturii s-a transformat în ieșirea la un grătar, asezonată cu multă băutură si cu ceva manele.

Eram acum câteva zile pe Păduchiosul, drumul ce leagă Târgoviște de Sinaia. Era dimineața și zic să ne oprim într-o poieniță, la un picnic. Apropo unde-i picnicul de pe vremuri, unde se consuma doar mâncarea rece din traistă, fără băutură și grătare? Dar să revenim. Cu greu găsim o poieniță liberă. Ne așezăm pe iarbă și nu trec cinci minute, că apare o doamnă foarte drăguța de altfel, care ne întreabă dacă este ocupat copacul situat la 5 metri de noi. Pe bune? Nu mi-a venit să cred! Totul în jur era liber și mă întreabă de copacul de lângă mine dacă-i ocupat. De parcă ar fi fost al meu personal! E liber doamnă, e liber! În fine! Se așează lângă noi vreo 5 persoane și se apucă direct să facă focul! Era 10 dimineața, nici nu au venit bine că deja se pregătesc oamenii de grătar. Foamea încă e mare la români! Am mai stat puțin și am plecat. Eu mă duc în mijlocul naturii pentru liniște si nu pentru grătare. De aceea caut locuri cât mai puțin accesibile!

În altă ordine de idei există poluarea fonică. Păi vii în mijlocul naturii să asculți manele? Nu știu alții cum sunt, dar singura muzică acceptată de mine în mijlocul naturii sunt melodiile de munte cântate la chitară, seara în jurul focului.

Nu știu, mai sunt multe de spus, de exemplu intrarea cu mașina pe spațiile verzi, pe plajă sau pe poienițe. Sau intrarea cu mașina în râu, ca să și-o spele cu diverși detergenți! Sau la țară unde principalul loc unde se aruncă resturile menajere este la râu. Probabil ca așa consideră ei că pleacă mizeria de la ei din sat și se duce în aval la vecini. Știu că oamenii sunt săraci la sat și nu-și permit să dea 10 lei să le ridice gunoiul (pentru băutura au bani), dar s-ar putea amenaja de către primărie la marginea satului niște containere mari pentru gunoi.

Cert este că la noi în țară nu se respectă natura. Acest lucru se vede cu ochiul liber fie că ești la mare, fie că ești la munte. Și totdeauna se aruncă pe autorități. Au și ele cu siguranță partea lor de vină, dar schimbarea comportamentală ar trebui să vina de la noi.

Principala regulă care trebuie să ne guverneze este regula bunului simț. Ai venit te-ai relaxat, dar nu lăsa nimic în urma ta. Chiar acest lucru îl spuneau aseară la televizor doi turiști veniți tocmai din State, pe plaja de la Corbu. Ca o paranteză să spun că în Thailanda pe plajă, cel care vindea băuturi se ocupa și cu strângerea chiștoacelor de țigări și a altor mici resturi. Probabil doar așa era acceptat pe plajă!

Natura este totul. Nu este nimic mai important pe lumea asta. Trebuie să o respectăm, pentru că este căminul nostru și pentru că este cea care ne hrănește. Trebuie să încercăm, fiecare dintre noi, pe cât este posibil, să încercăm trăim în armonie cu natura și să o respectăm mult mai mult, decât o facem în momentul de față.


[fb]
---
Trimis de robert in 18.08.15 10:18:37
Validat / Publicat: 18.08.15 11:06:20

VIZUALIZĂRI: 1809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22050 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[18.08.15 11:11:34]
»

Prima și singura regulă ar trebui să fie „ai venit cu bagajele la tine? OK, deci poți șă iei la întoarcere și resturile, ai loc destul!

Restul e... poveste.

Dar atât timp cât pe toate posturile TV sunt prezentați burtoși la grătar cu manelele zbierând, copiii noștri ce să creadă?!? evident - că aia e normalitatea. Cu toate consecințele de rigoare.

Oameni buni, mergeți și vedeți de o sută de ori filmul „Idiocracy” și gândiți-vă că lucrurile alea deja se întâmplă în jurul nostru...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
tata123 🔱
[18.08.15 11:21:47]
»

@Dragos - O temă de actualitate maximă. Chiar dimineață mă uitam pe geamul autobuzului, fiind în drum spre servici, la câteva „personaje” ce dădeau drumul la chiștoce pe geamul deschis al autoturismului. Care o fi rolul scrumierei auto?

O zonă unde am fost recent și am văzut foarte puține gunoaie (doar câteva sticle de plastic și niște ambalaje) este cea a Canionului 7 Scări.

Pentru unii e greu să strângă mizeria ce o lasă în urmă... și ne mai mirăm de ce ne fugărește ursul prin pădure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sunflower
[18.08.15 11:27:30]
»

Foarte bun articolul, însă de la vorbe la fapte e drum lung, pentru mulți dintre compatrioții noștri. Chiar am citit un articol interesant și trist potrivit căruia din 20 august trăim ”pe credit” cu Pământul... adică, am consumat toate resursele naturale pe care Terra e capabilă să le reînnoiască în decurs de un an...

Schimbarea e totuși la îndemâna noastră!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Chloe
[18.08.15 12:13:52]
»

Mda, din pacate nu suntem constienti ca, asa cum avem noi grija de natura, asa va avea si ea grija de noi.

Consider ca nu se poate schimba ceva decat prin mijloace de constrangere. Mai precis, amenzi usturatoare. Insa pentru asta ai nevoie de armate de oameni care sa supravegheze, sa faca politie si sa aplice amenzile.

Oricum, pasi timizi par sa se faca: vezi masurile luate in Giurgiu si Bucuresti impotriva scuipatorilor de seminte din parcuri.

O categorie aparte sunt si persoanele care urca pe munte; cu cat traseele montane sunt mai greu accesibile, cu atat cresc sansele ca acolo sa gasesti natura pura, fara gunoaie. La multe cabane de munte nu gasesti tomberoane de gunoi, iar toata lumea care consuma ceva acolo, isi cara gunoiul inapoi in rucsac. Asta este regula si cei mai multi se supun.

Din pacate, insa, nu toti. Cand am fost la cabana Sambata, cabanierul era pur si simplu istovit de cat gunoi strangea dupa turisti. Nu avea acolo tomberoane sau groapa de gunoi si se plangea ca toti care trec pe acolo in drum spre grota lui Arsenie Boca, isi lasa gunoaiele langa cabana. Ba mai mult, o cucoana, foarte mandra de ea dealtfel, facuse curat la grota parintelui si adusese tot gunoiul langa cabana. Neavand nici o intentie, evident, sa-l care in spate pana in statiune.

O alta situatie, tot la cabana Sambata: cabanierul a facut observatie unui "bizon" care isi lasase doza goala de bere in iarba, acolo unde si-o bause. Stiti care a fost replica necioplitului?! : "Pai, dupa ce ca imi iei 5 lei pe o cutie de bere, vrei sa o duc tot eu la gunoi pana in statiune? "

Asa ca, astia suntem ca natie, din pacate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Carmen Ion
[18.08.15 12:30:24]
»

@robert. c - Absolut de acord cu observaţiile tale - bunul simţ ar trebui într-adevăr să ne guverneze comportamentul.

Oamenii de la ţară care îşi îngrădesc proprietăţile recent redobândite - păşuni, izlazuri, livezi - o fac de teama hoţilor (am avut ocazia să văd cu ochii mei cum se fură fructe şi lemne) şi a prădăciunilor - e uşor, de pildă, să işti un ditamai incendiul de la un grătar. Oricât ne-ar plăcea nouă să zburdăm prin poieniţe, dacă e proprietate privată oamenii încearcă să-şi protejeze avutul. Cu totul altfel stă însă treaba în parcuri, care sunt spaţii publice.

Vreau să dau şi eu un exemplu: finii mei, recent sosiţi din Spania, mi-au povestit că au stat la viitoarea lor cuscră, într-o periferie a Madridului locuită în proporţie covârşitoare de români. Dimineaţa plecau să viziteze Madridul şi totul în jur strălucea de curăţenie iar seara, când se întorceau, erau nevoiţi să se strecoare printre mormane de cutii de bere, peturi de sucuri, ambalaje de mâncare şi tot felul de mizerii aruncate direct în stradă de români. Şi asta în fiecare zi: noaptea veneau cei de la salubritate şi curăţau locul şi seara era din nou mizerie.

Românii care trăiesc în cartiere locuite de "indigeni" se adaptează şi preiau obişnuinţa de a ţine curăţenie; dacă însă trăiesc într-o comunitate românească, îşi dau în petic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dan&Ema
[18.08.15 15:12:42]
»

Ma bucur ca votul meu a adus superbonus manifestului!

puiutea
[18.08.15 15:31:55]
»

Sunt prin Germania, umblu aiurea prin niste sate, se cara balegar pe camp la greu, plus cate altele! Nu e o urma de mizerie, un pai, o balega, acolo, de model, nimic! Asta nu numai datorita amenzilor de-ti sare capul, ci - mai ales - bunului simt, rusinii ca te vede vecinul, si, in special, unui grad ridicat de educatie, de buna crestere. Am sa scriu cate ceva de pe aici, voi pune si poze, dar... Nu stiu daca va ajuta la ceva! Suntem in urma rau!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
irinad
[18.08.15 16:21:23]
»

@Dragos - Am văzut acest film acum câțiva ani buni, și tot de atunci, e drept mult mai des în ultima vreme, mă gândesc cu tristețe, determinată fiind de anumite fapte și întâmplări, că ne îndreptăm cu pași repezi spre acea lume relevată de film și mă cutremur tot de atâtea ori!

Mitica49
[18.08.15 16:36:21]
»

@robert. c - Se pare că bunul simț nenăscut se poate implanta cu amenzi, aplicate, f. mari. Însă cu niște momâi, pe post de polițiști comunali, care amendează pe oricine are sub 1,5 m înălțime și sub 40 kg., nu se face treabă. Democrația, înțeleasă în cel mai idiot mod cu putință, ne interzice să ne atingem de "drepturile" căpătate cu atâta ușurință de ceva ani încoace: mitocănia, aroganța, irascibilitatea la orice observație primită, lipsa de respect atât față de semenul nostru cât și față de sine însuși și în fruntea tuturor nesimțirea crasă (cu precizarea că nu chiar toți suntem așa). Metodele punitive puternice aplicate în țări, cărora ne place să le spunem civilizate (vezi Japonia, Germania), pe un fond genetic altfel decât al nostru, au făcut ca cetățenii lor să respecte legile, poate nu neapărat din teamă ci pentru că așa este normal.

Scuzați-mi tonul, uneori cam dur, însă se pare că la noi, în această privință, realitatea bate virtualul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sunflower
[18.08.15 18:03:32]
»

Pe de altă parte, dezinteresul autorităților este uluitor. Am să mă refer la un fapt real, observat de mine, în weekendul ce s-a scurs, și care m-a întristat profund. Fiind plecată cu familia în zona Clisurii Dunării, am observat că pe toată Clisura nu este amenajată nici măcar o toaletă publică, coșurile de gunoi lipsesc, pe șanțuri se lăfăie gunoaiele, miZeria este la ea acasa, fiind gata să sufoce o zonă cu un potențial turistic major, o zonă de o frumuseșțe ireală. Am făcut o croazieră cu șalupa și am avut parte - cât timp așteptam să ne îmbarcăm - de o descindedere ANAF, la pescuit de evazioniști... Bine, bine mi-am zis... e excelent, statul vrea să colecteze taxele pe care, în mod normal le folosește pentru dezvoltarea zonei... dar implicarea statului nu se vede... toalete ioc, coșuri de gunoi ioc... și atunci, cei care totuși au coloană vertebrală și iubesc planeta și pământul acesta... nu au nicio soluție pentru a proteja ceea ce iubesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[18.08.15 18:30:57]
»

@sunflower: ai totală dreptate! Autoritățile nu fac mare lucru, în această direcție!

Eu am vrut să trag acest semnal de alarmă din altă perspectivă, din cea a omului de rând! Și dacă o singură persoană, în urma citirii acestui articol își schimbă comportamentul vis a vis de natură, firește într-un sens pozitiv, consider ca demersul meu și-a atins scopul!

În altă ordine de idei o să încerc să vizionez și eu filmul recomandat de Dragos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michaell
[18.08.15 19:20:13]
»

@puiutea - Iar eu sunt prin Romania... -

Dar permite-mi sa te contrazic in privinta... bunului simti si a rusinii in Germania... dar si in CH sau A.

Adevarul e ca nu-i rusinea, etc. ci amenziile - nimic mai mult.

elviramvio
[18.08.15 22:17:42]
»

@robert. c -

Ai tras bine semnalul de alarma. Si pentru ca ai fost in zona Campulung Muscel, pot sa spun ca acum ceva ani, mergand pe valea Badencii, in perioada de mare seceta, cand apa era mica, am fost socati sa vedem in malurile apei, stratul de peturi si alte mizerii acoperit cu alt strat de pamant, parca erau blaturile unui tort sinistru. Regret acum ca nu am o fotografie, era cea mai buna dovada a viitorului spre care ne indreptam. Si eu sunt pentru amendarea celor ce lasa mizerie in urma, caci oameni care sa supravegheze avem, doar ca sunt prea "plictisiti" de munca. Nu se face nimic nici pentru a incuraja reciclarea, daca de exemplu cumpar o bautura la sticla nereturnabila si locuiesc la mare distanta de acele containere pt gunoi selectiv, atunci nu am alta varianta decat sa o duc la gunoiul comun, adica sticle, hartii, metal, resturi menajere, plastic. Prin sate sau cartiere mici ale oraselor nu trece nimeni pentru colectarea electronicelor stricate, asa ca tot gunoiul e solutia.

Referitor la ingraditul locurilor, colega are dreptate. Tot in Muscel, acum multi ani, livezile de la sosea erau libere dar crescand turismul, scadea recolta localnicilor caci, cum imi povestea cineva, oamenii nu erau suparati de cateva mere sau prune luate dar nici sa umpli sacose intregi. Iar locurile de joaca pentru copii se inchid pt ca se fura dotarile sau stau acolo noaptea persoane cu diverse obiceiuri, cat am stat la bloc aveam alaturi un parculet pt copii si dimineata gaseai de toate acolo, chiar si seringi.

Problema e uriasa nu numai la noi. Poate e bine sa vedeti si cealalta fata a Germaniei, nu-i chiar asa roz si nici amenzile nu reusesc sa stopeze anumite apucaturi de "oameni liberi".

Oricate semnale de alarma sunt, daca autoritatile nu fac nimic, garda de mediu este inexistenta faptic, politia comunitara nu vede desi legi exista, ne agitam degeaba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Chloe
[19.08.15 15:27:50]
»
RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Dragoș_MD
[19.08.15 22:05:50]
»

Apropo de Idiocracy - este chiar acum la HBO Comedy!

robertAUTOR REVIEW
[19.08.15 22:08:07]
»

@Dragos: L-am văzut azi! E foarte trist!

Dragoș_MD
[19.08.15 23:08:04]
»

@robert. c - trist, dar adevărat. Și deja a început.

luciaoradea
[19.08.15 23:43:26]
»

Apropo de colectarea selectiva a deșeurilor -și asta e o glumă proastă la noi, ca multe alte lucruri de altfel, din păcate. Degeaba colectam gunoiul pe categorii, cel menajer și fractia uscată, dacă atunci când vine mașina de gunoi ridica totul în același loc și le amestecă. Să nu îmi spună cineva ca le mai sortează cineva apoi, totul merge la groapa de gunoi.

Din alt punct de vedere, acum suntem în Zakynthos. Aici pe plaje e liniște, fără muzica, de nici un fel, barurile de pe plaje prefera sa te lase sa te bucuri de valurile marii, nu de orice gen muzical. Lumea e civilizată, sunt mulți nemți, greci, putini români, câțiva italieni.

Eu cred că civilizația se învață. Dacă nu ai avut șansa să o înveți acasă, de la părinți sau școală, poate te uiți în jurul tău și mai vezi cum fac alții. Bunul simt, la fel ca și proasta creștere de altfel, este molipsitor.

Pe de altă parte e ușor sa fii civilizat când ai condițiile necesare, în cazul de față cosuri de gunoi. Când însă trebuie să faci kilometri întregi prin oraș, cu gunoaiele în mână, își mai dă omul în petec. Plus că, văzând munți de mizerii împrejur ai senzația de inutilitatea oricărui efort personal. Autoritățile sunt indiferente, depinde de fiecare dintre noi să facem o diferență. Articole de genul acesta sunt mai mult decât binevenite, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Michaell
[20.08.15 11:00:39]
»

@luciaoradea - Pe de altă parte e ușor sa fii civilizat când ai condițiile necesare, în cazul de față cosuri de gunoi... spui tu.

Eu sunt de alta parere - vezi post-ul meu de mai sus.

Tu / voi aveti aceasta impresie pentru si daca la ora actuala esti undeva in afara Romaniei, e doar pentru scurt timp iar ce-a mai mare parte a timpului ti-o petreci acolo unde traiesti si nu in strainatate. Dar sunt colegi aici pe site, printre care ma numar si eu, care-si au domiciliu permanent in occident. Crede-ma ce-ti spun, si in afara Romaniei sunt o groaza de oameni fara educatie - vezi turistii din Anglia cu betiile lor dar si altii.

Singurul lucru care ajuta este controlul plus sanctiunea. Restul sunt povesti...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mitica49
[20.08.15 14:42:45]
»

@Chloe - Interesant articol. Deoarece comunitatea facebook este mult mai mare decât AFA, l-am postat acolo. În acest mod sper ca audiența să fie mai mare și autoritățile să iasă din letargie lor normală (nu cea dată de caniculă) și să fie mai active în tot ceea ce ține de curățenia orașelor (și nu numai).

Mihai18
[04.09.15 23:40:01]
»

Mi-a plăcut foarte, foarte mult acest review. In același timp, am în suflet un sentiment de revoltă de ce văd că se întâmplă în prezent. La începutul reviewului, numai îl citeam. Văzând câtă substanță are reviewul, simțeam nevoia să răspund și ca să nu uit câte răspunsuri aveam, am început să le notez. Când am terminat de citit, mi-am numărat răspunsurile. Erau 11 și erau prea multe pentru un ecou. Dar nu pot să tac, sunt la vârsta când nu mai am ce pierde. Instantaneu, mi-am adus aminte și de unele fotografii făcute prin Europa și care au legătură cu reviewul. Înclin să scriu și eu unul, dar cum să-l intitulez. Cu perimisiunea dv. oarecum vă copiez titlul și probabil îl noi numi „Din nou, un manifest pentru sănătatea pământului” Pentru felul cum gândiți, am un sentiment de stimă față de dv. Incă o dată, felicitări din partea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[05.09.15 04:27:01]
»

@Mihai18: Mulțumesc frumos!

Mihai18
[05.09.15 09:30:06]
»

@Michaell - Ai dreptate. Într-o zi mergeam cu șeful meu. Eram pe banca din spate a mașinii și ce să facem pe drum, discutam. Subiectul discuției era mijloace de prevenire a săvârșirii de fapte antisociale. Mi-a spus o vorbă pe care nici acum, după ani și ani, nu am uitat-o. Domnule, FRICA este cel mai eficient mijloc de prevenire (se referea la abateri). Într-o altă împrerjurare, cineva a afirmat. „Românul este obișnuit cu biciul”. Intr-o mică parte avea drepate, dar acea mică patre existăși acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
liviu49
[25.09.15 16:57:11]
»

Am citit articolul si mi-am pus o intrebare: cand am scris si publicat eu acest articol? L-am mai citit o data, m-am uitat la numele si varsta celui care il semneaza, am constatat ca nu sunt eu si am zis ca cel care il publica a citit in sufletul si in mintea mea si pentru acest lucru am votat articolul fara nici-o retinere.

In articolele mele am subliniat mai mereu ca suntem datori sa respectam natura, sa lasam urmasilor nostri, cel putin cat am primit de la inaintasii nostri, sa nu repetam greselile facute de altii inaintea noastra. Nu suport nici eu gratarele la munte (si nu numai acolo), urcatul pe munte cu masina si nu pe jos (deranjand pe alti autori de articole pe acest site). Nu inteleg decat partial rostul gardurilor pe poienile de pe muntii nostri si cred ca daca am avea grija sa nu luam ce nu este al nostru gardurile vor dispare. Tin minte ca in 2008, intr-un concediu la Voineasa, urcand pe muntii din jurul statiunii am intalnit multe garduri, nu le-am respectat, dar mergand doar cu rucsacul in spinare nu am fost certat de localnicii care coseau iarba (evident am cerut voie sa trec si nimeni nu mi-a interzis sa traversez pasunea). Aceasi situatie am intalnit-o si in 2009 la Vatra Dornei, unde localnicii nu ne-au interzis trecerea pe pasunile lor. Deci se poate si normal. Important este sa fim civilizati, sa ne respectam si vom avea numai de castigat. Este mult de spus pe tema civilizatiei.

Am fost anul trecut in concediu in Austria (vezi impresii) intr-o zana muntoasa in apropiere de Salzburg. Am ramas impresionat de frumusetea locurilor in prima zi. Dupa doua zile am constatat ca frumusetea muntilor era data mai mult de oamenii locului, de respectul fata de natura. Nu am intalnit gratare in pauri sau pe marginea drumurilor, nu am intalnit peturi sau alte gunoaie aruncate in ape sau lacuri. Oamenii in parcuri, pe poiene isi permit sa calce pe iarba, organizeaza picnicuri pe iarba. Din acest motiv natura lor pare mai frumoasa. Repet ce am mai afirmat: muntii lor nu sunt mai frumosi ca ai nostri, dar sunt mai respectati si de aceea ne par mai frumosi.

Ma opresc aici, ca incep sa ma enervez si cine stie ce mai scriu si pe cine mai deranjez.

Numai bine!

P. S. Va sugerez tuturor sa cititi poemul lui Adrian Paunescu cu acelasi nume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
diana2015
[13.11.16 13:09:41]
»

Foarte bine scris acest articol, subiectul poate fi dezvoltat oricând și date exemple nnnn'șpe mii:/ Spre exemplu referitor la îngrăditul parcurilor. Noi avem un mini părculeț, Luigi Cazzavillan (cu toate că Cișmigiu este la doi pași) se numește, micuț și cochet exact ce trebuie, cu un loc de joacă pt. copilași, o fântânică arteziană, alei micuțe și să zicem liniștit până vin, scuzați, țiganii și încep să spargă semințe și să cânte manele. Degeaba le atrage lumea atenție să arunce cojile de la semințe într-o punguță și apoi la coș... nu fac altceva decât să te înjure. Menționez că este mereu câte un agent de pază dar nu le atrage atenția fiind "prieteni" sau chiar rude. Noaptea dacă nu închid porțile parcului vine valul cu nr. doi adică drogații care după ce-și introduc doza încep să devasteze. Acest lucru s-a întâmplat de câteva ori atunci când erau prietenii de tură. Acest lucru l-am văzut cu cei patru ochi ai mei deci nu din auzite.

Cu interzisul călcatului pe iarbă iar nu sunt de acord. Consider că un picnic la iarbă verde asta înseamnă, să stai pe o pătură pe iarbă.

Referitor la țigările aruncate pe stradă... ohoooo... sunt multe de spus... chiar vineri am văzut o cocoană îmbrăcată supeeer elegant, cu țigara în mână... a ajuns la limuzină și... ce credeți... a mai tras un fum după care a aruncat țigara lângă mașină... pfffff, mare om, mare caracter nu?

De grătare ce să zic... noi, când mergem la pescuit, teoretic tot cu relaxare și liniște ar trebui să fie dar... nooooo... ți-ai găsit... vorba cuiva... la ora 10 încep să sfârâie grătarele, boxele cu manele la maxim... ce să zic... o plăcere.

Nu știm să fim civilizați, trist dar adevărat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[14.11.16 08:43:23]
»

@diana2015: Bine punctat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, Dan&Ema, diana2015, elviramvio, hlli, irinad, liviu49, luciaoradea, Michaell, Mihai18, Mitica49, robert, sunflower, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047776937484741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1