ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hobby-uri... turistice

TIPĂREȘTE

Cei mai mulți oameni au diverse pasiuni în ceea ce privește colecționarea de obiecte: cărți, timbre, magneți de frigider, ilustrate, tablouri, bancnote și monede, cartele de telefon etc. Chiar și cele mai neașteptate lucruri pot constitui obiectul unei colecții: cutii de chibrituri, șervețele, pliculețe de zahăr, semne de carte, pietre colorate.

Din categoria turistică fac parte vederile, magneții de frigider, broșurile informative (pliante, chiar monografii), mici obiecte reprezentative pentru zona/obiectivul vizitat. Ilustrate colecționez și eu... îmi place ca de la fiecare obiectiv (istoric, religios, natural) să achiziționez 1-2-3 vederi care să prezinte obiectivul într-un mod mai aparte, ce nu l-am putut eu surprinde în fotografii în momentul vizitei (de ex. peisaj de iarnă, vedere de ansamblu, vedere aeriană, etc.). De asemenea, cumpăr și broșuri despre locul respectiv ca peste ani să îmi aduc aminte că am fost acolo. Bineînțeles dacă prețul este justificat prin calitatea informației și fotografiilor, numărul de pagini, chiar format; de multe ori se cer bani mulți pe câteva pagini încropite. Cele mai interesante broșuri de prezentare, din punct de vedere al calității și prezentării, le-am achiziționat de la siturile arheologice turcești (Efes, Didim).

Dar nu despre astfel de colecții vreau să scriu astăzi ci despre un fel de „colecții” virtuale, sufletești. Mă refer la dorința de a vedea/vizita/ajunge în diverse locuri care au o caracteristică comună: un tip de arhitectură, un singur gen de monumente, o anumită categorie de șosele, situri arheologice etc. Pe fiecare dintre noi ne pasionează, de obicei, o anumită categorie de obiective pe care încercăm să le „bifăm” în timpul unui concediu ori weekend: monumente istorice, locuri cu caracter religios, rezervații naturale, obiective industriale vechi, habitate ale păsărilor și animalelor, etc. Astfel, unora le place să viziteze „pietre” - situri arheologice antice, cetăți, elemente de fortificație , altora le priește reculegerea într-o mănăstire - ziare.com/social/biserica ... are-com-1203762 (care poate fi însă privită și din punct de vedere arhitectural și istoric); unii călători preferă palatele și castelele românești ori străine - debarbati.ro/top10/10-cas ... usetea-lor.html (uneori muzeele amenajate în interior sunt fabuloase), alții adoră să conducă pe șoselele alpine - antenasatelor.ro/stiri/58 ... ele-alpine.html ; un număr mare de vizitatori preferă muzeele, de diferite categorii - mediafax.ro/cultura-media ... a-foto-10549176 .

Așa cum am mai scris într-un articol unul din hobby-urile mele turistice este vizitarea tuturor muzeelor satului în aer liber din România. Până acum am reușit să vizitez: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești – Argeș, Muzeul Satului Vâlcean – Bujoreni, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj – Curtișoara, Muzeul Satului Vrâncean – Petrești, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” – Sibiu, Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” – Cluj Napoca, Muzeul Țărăncii Române - Dragomirești și, bineînțeles, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Am ratat în concediile anterioare Muzeul Satului Maramureșean – Sighetu Marmației și Muzeul Satului Bucovinean – Suceava datorită însoțitorilor care nu au mai dorit să intrăm în aceste muzee. Ar mai fi de atins: Muzeul Câmpia Boianului – Drăgănești-Olt, Muzeul Satului din Baia Mare, Muzeul Satului Bănățean – Timișoara, Muzeul Satului Brănean – Bran, Muzeul Țării Oașului – Negrești-Oaș, Muzeul Satului – Pădurea Gârboavele, Galați și Muzeul Satului Dobrogean Enisala (de fapt o singură gospodărie). Mai am destule obiective de vizitat până la completarea listei, dar perseverez, iar primul ce va urma este Muzeul Satului Brănean (amalr.ro). Întotdeauna am fost atras de arhitectura vernaculară, ocupațiile tradiționale, obiceiurile și tradițiile populare, de viața oamenilor de la țară – muzeele satului românesc reușesc să adune într-un singur loc toate elementele comune unei zone și să le păstreze pentru generațiile următoare.

Altă „păsărică” ce o am în această privință este vizitarea unor monumente de arhitectură pe cale de dispariție: culele românești. Am fost fascinat de înfățișarea lor arhitectonică, de soluțiile de construcție, de amenajările interioare (acolo unde există), de rolul și istoria lor (kule.ro). Am început cu binecunoscutele cule de la Măldărăști, amenajate ca muzeu (cine știe pentru cât timp): Cula Greceanu și Cula Duca – superbe exemplare. Am continuat cu: Cula Bujoreanu (Temelie) din Bujoreni (în incinta muzeului satului), Cula lui Costea din Frăsinet-Teleorman, Cula Cuțui din Broșteni-Mehedinți, Cula Nistor și Cula Tudor Vladimirescu din Cerneți, Cula Cornoiu și Cula Gheorghe Tătărescu din Curtișoara (în incinta muzeului satului), Casa Cartianu din Cartiu-Gorj, Cula Racoviță din Mioveni. Acestea ar fi și cele aflate în cea mai bună stare de conservare, unele fiind chiar gazde ale unor muzee. Restul culelor, ce le puteți vedea în saitul menționat mai sus, sunt într-o stare avansată de degradare, din păcate. Pentru unele se încearcă soluții de salvare: proiecte prin fonduri europene, alocare de bani de către consiliile județene pentru restaurare, etc. (ziarulactualitatea.com/2362 sau gorj-domino.com/cula-de-l ... acu-reabilitata)

Aș mai putea adăuga un al treilea așa-zis hobby turistic, și anume: mănăstirile României, dar acesta e un „hobby” privit prin prisma numărului mare de astfel de obiective vizitate, precum și prin valoarea istorică și arhitecturală a unor astfel de lăcașe de cult. Vizitele la mănăstiri au avut chiar sensul de „vizite”, nu pe acela de „pelerinaje”. Nu am urmărit decât uneori latura spirituală/religioasă a acestor lăcașe; în cele mai multe cazuri mi-am purtat pașii pe acele locuri datorită frumuseții peisajelor, ineditului arhitectural ori legendelor și faptelor istorice. Am vizitat mănăstiri în diverse zone ale țării, de călugări sau maici, cu viață la comun ori în căsuțe individuale, închise între ziduri de cetate ori deschise spre zări... fiecare are farmecul propriu. Menționez câteva ce m-au impresionat din mai multe puncte de vedere, personale: Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Probota, Mănăstirea Poiana Mărului, Mănăstirea Jgheaburi, Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mănăstirea Horăicioara, Mănăstirea Crasna-Gorj, Mănăstirea Govora, Mănăstirea Călui, Mănăstirea Topolnița, Mănăstirea Horăicioara, Mănăstirea Casian, Mănăstirea Bunea și multe altele. Nu exclud frumusețea mănăstirilor-cetăți, a celor pictate din Moldova, a celor de lemn din Maramureș, etc. Cred că am ajuns până acum la un număr de aproximativ 110 mănăstiri și schituri vizitate pe teritoriul românesc (stirile.rol.ro/lista-celo ... at--933817.html).

Am observat în rândurile turiștilor diverse preferințe pentru un anumit tip de obiective. Citind blogurile de turism și alte diverse relatări am putut identifica tot felul de „pasiuni” urmărite de călători în concedii. Aș putea menționa aici: cetățile fortificate din Transilvania, cele 7 burg-uri transilvănene, monumentele UNESCO din România, atingerea celor patru puncte cardinale extreme ale României și altele. Ori dacă vorbim de străinătate: castelele din Franța sau Germania, cele 7 minuni ale lumii antice (ori locurile unde au existat), locurile sfinte ale creștinătății, cele mai înalte șosele din Europa, insulele grecești, etc.

Zilele trecute mă gândeam la un nou proiect: fotografierea indicatoarelor de intrare/ieșire între județele României – ar fi ceva drăguț, am văzut de-a lungul timpului câteva interesante. Idei există din belșug dar ele necesită un dram de suflet și pasiune, trebuie să producă o plăcere și o mulțumire, fie ea și interioară, celui ce le pune în aplicare.

Voi ce „hobby-uri turistice” aveți? Care sunt obiectivele urmărite concediu de concediu? Există asemenea preocupări în rândurile utilizatorilor AFA?


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.06.15 10:30:47
Validat / Publicat: 19.06.15 21:39:21

VIZUALIZĂRI: 1298 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mănăstirea Poiana Mărului - Buzău.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2034 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[19.06.15 22:55:41]
»

Bănuiesc că în poza 13 este vorba de Cula Cartianu din Turcineşti, am aflat despre aceasta cănd am vizitat cula Cornoiu (atunci cănd se putea vizita) ghidul de acolo ne spunea despre această culă invecinată, puteţi să-mi spuneţi dacă mai este în circuitul turistic? Mă refer la cula Cartianu. Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.06.15 23:24:58]
»

@Cristian_h - Da, aveți dreptate... am modificat în textul fotografiei. Cula Cartianu se poate vizita - este încă inclusă în circuitul turistic, aparținând de Muzeul Județean Gorj. Doamna muzeograf este chiar urmașa proprietarilor de altădată și cunoaște amănunte interesante. Cula-casă adăpostește o expoziție cu caracter etnografic. Accesul e destul de facil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Floryn81
[20.06.15 01:29:13]
»

Am citit cu deosebit interes ideile expuse și pot spune că multe dintre cele prezentate aici se potrivesc și familiei mele. Și noi vizităm cu deosebit interes diferite muzee, case memoriale sau mănăstiri... Dacă eu prefer casele memoriale sau diversele muzee, soția mea preferă mănăstirile pentru posibilitatea de a se reculege; eu sunt mai mult interesat de latura arhitecturală sau istorică a obiectivului. Iar dacă lăcașul de cult este ceva mai greu accesibil, cu atât mai bine... dorința de puțin off-road apare pe neașteptate (bine, imediat sunt temperat de posibilitățile mașinuței noastre, însă cu grijă am ajuns cam peste tot pe unde ne-am propus până acum).

În ceea ce privește obiectivele pe care le-ai enumerat mai sus, deja ne-ai oferit destule teme de negociere pentru viitoare sejururi. Deasemenea, salut faptul că ai postat o fotografie de la Mănăstirea Poiana Mărului din județul Buzău. Este și unul dintre obiectivele noastre preferate, pe care sperăm să-l revizităm cât mai curând!!!

Să nu uit, și noi am început de ceva timp să împodobim frigiderul cu magneți! Însă mai avem destule locuri libere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.15 21:41:04]
»

@Crazy_Mouse - Sunt de acord cu tot ce ai scris. Vroiam să scriu și eu despre Mănăstirea Poiana Mărului, dar ai facut-o tu... și încă foarte bine. Mi-a plăcut și mie mult acolo; am fost acolo acum câțiva ani într-o toamnă idilică. Aș vrea să mai ajung... poate și la Mănăstirea Găvanu, tot în zonă.

Magneți nu colecționez, am câțiva din țări străine, mai mult de la prieteni. Îmi plac ilustratele, mai ales cele ce dezvăluie o imagine de ansamblu a obiectivelor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Cesere
[21.06.15 11:31:13]
»

Buna ziua, interesant articol e mult de discutat pe tema asta... In concedii caut sa interactionez cu tot ce reprezinta zona sau regiunea unde ma aflu, . pentru mine chiar orice sat sau loc oareare devine interesant daca ma simt bine atunci... vacante placute

calatorul
[06.09.15 20:56:57]
»

Bun, foarte bun, si o intrebare grea la final, mai bine zis care cere un raspuns mai greu de formulat, o sa incerc sa raspund odata, cand oi avea mai mult timp.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.09.15 23:19:44]
»

@Cesere - Mă bucur că ați lecturat „filozofeala”. Aveți dreptate: mulți dintre noi încearcă să simtă aerul locului vizitat, să se integreze în viața reală de zi cu zi a localnicilor, să guste preparate specifice zonei, etc., etc. - chiar dacă acest loc înseamnă un mic sătuc cocoțat pe munte, de exemplu. Și să aducă ca amintire o părticică din acel loc: ilustrată, magnet, obiect ceramic, carte, piatră și altele.

@calatorul50 - Mulțumesc pentru vizită și lectură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Cesere, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060924053192139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1