ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
TIMP CITIRE: 10 MIN

Sejur sau circuit? În grup organizat sau pe cont propriu?

TIPĂREȘTE

De multă vreme, cam din perioada mea de început pe AmFostAcolo, am remarcat - şi remarc în continuare - o confruntare mocnită, un fel de luptă (care pare că nu se vrea dată pe faţă) a unor idei referitoare la subiectul sus amintit. Recunosc, din dorinţa de a nu stârni discuţii neprincipiale, animozităţi sau cine ştie ce amintiri de loc plăcute, şi eu am evitat cât am putut aducerea în discuţie a temei enunţate în titlu.

Ceea ce vreau să spun de la început, să subliniez şi să susţin cu toată tăria, este că intenţia mea nu este aceea de a impune cuiva un crez al meu. Sunt de principiul că fiecare om ar trebui să fie cât mai informat, să analizeze propria condiţie (fizică, financiară, socială şi de orice alt gen) şi să aprecieze - în deplină cunoştinţă de cauză - ceea ce i se potriveşte cel mai bine. Şi mai ales să fie conştient şi să accepte ideea că - din punct de vedere turistic - ceea ce pentru el pare (sau chiar este) perfect, pentru altcineva poate fi imposibil.

La prima întrebare eu aş răspunde simplu: "Depinde de ceea ce-ţi doreşti!", iar la cea de-a doua, tot simplu: "După posibilităţi!". Cam ambiguu, nu-i aşa? Aşadar, despre acest subiect se poate vorbi la infinit, fără pretenţia de a fi găsit răspunsul aşteptat, universal valabil.

Cu toate acestea, nu pot accepta că pe AmFostAcolo, locul în care se întâlnesc virtual marii împătimiţi ai călătoriilor turistice, mai există oameni care nu fac diferenţa între un sejur şi un circuit. DEX ne spune că sejurul este o vacanţă, un concediu pe care cineva îl petrece într-o staţiune, iar un circuit este un traseu mai mult sau mai puţin circular, stabilit pentru a fi străbătut într-o călătorie turistică, cu puncte obligatoriu de atins şi cu întoarcere în punctul de plecare. În consecinţă, cei care merg (cu autocarul sau cu autoturismul personal) la Paralia Katerini pentru câteva zile la plajă şi baie în mare, chiar dacă fac şi excursii opţionale în împrejurimi, au fost în sejur. Nu pot spune acelaşi lucru cei care îmbarcaţi în autocar merg la Istanbul, la bazar, apoi cu paporniţele pline, se întorc acasă în noaptea următoare.

În opinia mea, circuitul este un concept turistic mai aparte. Cine merge în circuit sperând să se întoarcă acasă odihnit, bronzat şi cu câteva kilograme în plus datorate regimului de masă All Inclusive, va fi dezamăgit. Şi nervos! Nervos pentru că şi-a cheltuit banii şi nu a găsit ceea ce a sperat, pentru că se întoarce din concediu obosit, pentru că a cam răbdat de foame şi pentru că a fost alergat de colo colo printre obiective. V-a spus cineva că turistul de circuit este un vânător de fotografii şi doar atât?

Doritor de a păşi pe meleaguri încă neumblate, singur, cu familia, cu prietenii sau chiar în grup, alegi să faci un circuit. Dacă eşti un bun organizator şi planificator al timpului propriu, dacă în ceea ce priveşte respectarea programului te poţi bizui pe acceptul celor cu care pleci, dacă ai mijloace de transport şi suficienţi bani în buzunare sau în conturi bancare, dacă ai făcut rezervările pentru cazare şi te-ai înarmat cu hărţi, GPS şi cu toate informaţiile privind traseul de parcurs, atunci… drum bun şi o vacanţă cât mai reuşită!

Dar dacă nu ai pe nimeni (eşti singur pe lume sau dintr-un motiv sau altul nu poţi fi însoţit de cineva din familie), dacă nu prea eşti şofer (adică nu poţi conduce câteva sute de kilometri pe zi şi asta zi după zi), dacă nu eşti un experimentat planificator de călătorii (adică nu rişti să rezervi cazare la 20 de hoteluri pentru cele vreo 22 de nopţi pe care le vei petrece pe drum), ce-ţi rămâne de făcut? Stai acasă visând sau… alegi un circuit de grup organizat de o agenţie. Din experienţa personală afirm că circuitul de grup este una dintre formele cele mai dificile de turism, de aceea nu este recomandat copiilor, persoanelor vârstnice sau care suferă de diverse afecţiuni care le fac incompatibile cu drumurile lungi. De orice natură ar fi, o suferinţă strică plăcerea călătoriei nu doar a ta, ci şi a celor din jur.

În cele 10 circuite pe care le-am făcut în ultimii 7 ani, doar în 2 dintre ele am fost însoţită de cineva din familie (sora mea). Toate circuitele la care fac referire, cu durate cuprinse între 4 şi 26 de zile, au fost organizate de agenţii din ţară, majoritatea având ca mijloc de transport autocarul.

Drumurile lungi, cu autocarul, nu m-au speriat niciodată. Chiar dacă am avut de străbătut peste 14.000 km, traseul a fost feliat în porţiuni de câteva sute de kilometri de parcurs pe zi, s-au făcut pauze pentru masă, pentru toaletă sau pentru ţigară şi s-au făcut opriri pentru fotografie în punctele de belvedere. Obiectivele vizitate pe traseu, expunerile ghidului în autocar, precum şi filmele documentare de care am avut adesea parte atunci când am fost ghidaţi de oameni cu dragoste de meserie, au făcut să nu simt nici o clipă plictiseala unui drum lung. Desigur, aici sunt multe de spus şi despre harul cu care este (sau nu este) înzestrat ghidul hărăzit de agenţie, de fermitatea cu care acesta ştie să menţină coliziunea grupului şi de felul în care ştie să imprime ceea ce eu numesc "disciplina de grup".

Disciplina unui grup turistic nu seamănă de loc şi n-ar trebui să fie percepută de nimeni ca o disciplină cazonă sau ca o disciplină impusă de pedagog unui grup de copii neastâmpăraţi. Disciplina de grup turistic este liber şi pe deplin acceptată de oricine contractează un astfel de program turistic. Trebuie să fim conştienţi că nu suntem singuri, iar dacă fiecare ar face ceea ce vrea, nu se mai poate respecta programul ştiut, comunicat o dată cu achiziţionarea pachetului de vacanţă. "Un ochi la ghid şi unul la obiectiv", dictonul pe care l-am avut întotdeauna în minte, a făcut să nu fiu niciodată un turist problemă. Ei, da, la acest capitol încă se mai poate discuta. Am avut parte şi de grupuri în care câte unii mai uitau de bunele maniere…

Atunci când pleci într-un circuit organizat, aşa cum nu-ţi poţi alege ghidul, tot astfel nu-ţi poţi alege grupul. Poţi avea şansa unui grup bun, în care să te simţi confortabil, dar, mie viaţa mi-a arătat că se poate şi altfel. Când am fost la Chişinău - Odesa, grupul era format preponderent din oameni în vârstă, intelectuali pensionari, care, probabil plictisiţi de tăcerea de acasă, vorbeau toţi deodată, tare, nimeni nu asculta pe nimeni, peste frazele începute se suprapuneau altele care rămâneau la rândul lor neterminate şi tot aşa… Am suportat totul cu stoicism, în fond circuitul nu era decât de 4 zile. Am scăpat ieftin! În "Scandinavia - Cap Nord", grupul mic, de numai 24 de persoane, a fost cel mai agreabil. Şi celui din "Elveţia - Castelele Bavariei", tot relativ mic, 35 de persoane, îi păstrez o amintire plăcută. Ca să fim respectaţi, cred că cel mai important lucru în astfel de împrejurări este să respectăm la rându-ne.

Circuitul de grup, organizat de o agenţie, te scuteşte de foarte mult timp pentru căutări şi rezervări la hoteluri cât mai convenabile (preţ, amplasare, facilităţi), precum şi pentru informări privind obiectivele de vizitat. Asta nu înseamnă că nu te mai şi documentezi (atât înainte cât şi după), dar expunerile unui ghid meseriaş - afirm cu tărie - nu au egal! Să vă mai spun că după tururile pietonale prin marile capitale nordice, la urcarea în autocar, ameninţându-ne în glumă că la final ne va da extemporal, ghida ne spunea: "Acum, să recapitulăm!" şi ne oferea la video filmul documentar cu traseul tocmai străbătut?

În circuitele organizate, în afară de partea legată de propria persoană, nu m-a preocupat de loc aspectul economic: costuri carburant, taxe de parcare, de drum sau de tunel, traversări cu ferryboat-ul, distanţe şi în general tot ceea ce-l preocupă pe turistul care face deplasarea pe cont propriu.

Poate cea mai importantă problemă pentru turist, mai ales dacă circuitul este lung, este problema mesei. La hotelurile care ne-au cazat (cu unele excepţii când am avut şi cină), am avut asigurat doar micul dejun, în regim bufet, foarte bine asortat şi mai mult decât îndestulător. În timpul zilei mesele se luau în goană, erau amânate sau chiar amăgite cu un biscuit sau cu un fruct, dar ştiind că seara uneori se putea ajunge la cazare foarte târziu, aveam grijă să ne aprovizionăm cu câte ceva de la marketurile din oraşe. Desigur, nu toată lumea poate suporta un astfel de regim, de aceea este bine de cunoscut din timp acest aspect. În Egipt şi în Maroc, în privinţa meselor, mi-a fost cel mai teamă pentru că auzisem de îmbolnăviri şi nu eram dispusă să mănânc de oriunde. Am considerat că sunt o norocoasă constatând că hotelurile care ne găzduiau asigurau şi cina.

În calculul bugetului de călătorie, într-un circuit trebuie avut în vedere că majoritatea intrărilor la obiectivele turistice, precum şi excursiile opţionale - destul de multe de altfel - nu sunt incluse în preţ, de asemenea, că nu toate restaurantele sau terasele au preţuri accesibile românului de rând.

La cazare se ajunge deseori foarte târziu, aşa încât de multe ori confortul nu mai contează. Tot ceea ce este important atunci este o baie caldă şi un pat odihnitor, cu o pernă bună. Trebuie ştiut însă că, pentru a trage costurile circuitului cât mai în jos, unele agenţii negociază cu hoteluri mai modeste, în timp ce altele ţin foarte mult să ofere turistului condiţii cât mai bune. Există situaţii în care o cazare în apropierea unui obiectiv deosebit, de cele mai multe ori aflat în locuri izolate, să nu se poată face decât în condiţii mai modeste. Acolo turiştii vin şi pleacă a doua zi. Niciodată nu rămân mai mult, de aceea nimeni n-a fost interesat să construiască la standarde mai înalte. Când spun asta mă refer la Hotel Morgenland de 2* de lângă Mănăstirea Sf. Ecaterina, cel mai apropiat loc de cazare şi care te pregăteşte pentru o Ascensiune pe Muntele Sinai. De asemenea, mă refer la Olderfjord Hotel - Russenes, pentru noi cea mai apropiată cazare de cel mai nordic punct al continentului european, Capul Nord.

Despre un circuit organizat se spune că este o alergătură în care doar bifezi obiective fără să vezi prea multe. Este adevărat, pentru a face faţă întregului program - mă refer la partea pietonală - ai nevoie de picioare bune şi de disponibilitate la mers. Aşadar, încălţămintea este foarte importantă! Cât despre "bifat", aş traduce asta prin a nota ceea ce mi-a plăcut mai mult urmând a reveni pe îndelete, în împrejurări mai favorabile, când voi şti unde să mă întorc dacă o voi mai face vreodată. Dacă nu, rămân cu mulţumirea că am fost acolo.

Oare dacă n-aş fi ales varianta circuitului în grup aş fi văzut atâtea locuri minunate, unele atât de îndepărtate încât n-aş fi cutezat a visa că le voi atinge vreodată? Oare dacă n-aş fi ales varianta circuitului în grup, mi s-ar mai fi cântat în autocar, de ziua mea, petrecută departe de cei dragi, "Mulţi ani, trăiască"?

Review-ul meu şi "filozofările" mele turistice s-au dorit nu numai prilejul de a-mi expune câteva din punctele de vedere, ci şi un îndemn la o discuţie pe această temă. Aşadar, ce preferaţi? Sejur sau circuit? În grup organizat sau pe cont propriu?


[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.03.14 20:04:54
Validat / Publicat: 22.03.14 21:48:41

VIZUALIZĂRI: 9113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Circuit Maroc-Spania-Portugalia 2009 - Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2030 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

msnd [23.03.14 00:17:25] »

Îmi este foarte greu să cred că, nu neapărat în zona AFA, ci în lumea tuturor celor care și-au pregătit cândva un concediu, există cineva care nu știe să facă diferența între un sejur și un circuit.

Poate însă nu toată lumea știe că sunt agenții care organizează o combinație între cele două, circuit + sejur.

Etapa de circuit poate fi drumul dus, eventual și cel întors, către și de la un punct de câteva zile de sejur.

Un exemplu din experiența proprie ar fi cele 5 zile de sejur la Marmaris pentru care au fost necesare 3 zile de dus cu trecere prin Edirne, Calliopoli, Troia, Efes, Kusadasi, Bodrun, și 3 zile la întors, vizitând Pamukkale și Istambul.

Partea de sejur poate fi mai mare, sau mai mică. Cred că tot în zona sejur se pot încadra și cele 3 zile la Hurgada + 2 (+1) zile la Sharm el Sheikh (+1 înseamnă o noapte plus 1/2 zile la Sfânta Catherina și Muntele Sinai) din circuitul de 17 zile care acoperă cam 75% din ce se poate vizita în Egipt.

Personal, sunt adeptul circuitelor, dar când în acestea se strecoară și câteva zile de sejur, nu le refuz.

Ca o părere personală, cred că circuitele, în special când sunt organizate pe trase lungi, la distanță mare, sunt mai avantajoase în grupuri organizate, printr-o agenție de specialitate. Înțeleg că sunt colegi care au făcut pe cont propriu excursii făcute de alții în grup. Este posibil să fi avut mai mult timp la dispoziție pentru anume obiective, să nu fi fost împinși de la spate de programul comun, dar nu cred că totalul costurilor, sau gradul final de oboseală, sau ratarea unor obiective pentru încadrarea în timpul prestabilit, să compenseze diferența.

Sejururile, poate, dar nu obligatoriu, în special cele din zonele din apropiere, iarăși poate, dar nu obligatoriu, par a fi mai interesante a fi organizate pe cont propriu. Lipsa unor obligații de program și organizarea timpului după preferințele proprii sunt avantajele excursiilor organizate pe cont propriu. Dar și acestea pot presupune participarea unui mini grup. Indiferent că sunt rude sau prieteni, într-o asemenea situație toți trebuie să fie de acord cu ceea ce își propun.

Acesta a fost cazul meu odată în Grecia și de două ori în Spania. În această ordine de idei, eu le consider sejururi, întrucât am avut un loc permanent, stabil de cazare, chiar dacă în unele zile am făcut excursii în zone mai mult sau mai puțin apropiate.

Ca o concluzie, nu pot să spun care dintre tipurile de excursii mi-au oferit satisfacții mai mari. Și sejururile și circuitele, și excursiile în grup și cele pe cont propriu trebuie să-ți ofere maximum în raport cu ceea ce ți-ai propus să obții de la ele. Până acum nu am avut rateuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Gabise [23.03.14 04:05:07] »

Sejur cand vrem sa ne odihnim, circuit cand suntem dispusi sa vedem. Noi le facem pe cont propriu si in ultimii ani de cand sunt copiii mai mari la facem cuplate. De exemplu un sejur de 10 zile Grecia cu inca 10-12 zile circuit. Copii mai mari insemnand de cand avea cel mic 5 ani si cel mare 8. Preferam sa ne organizam singuri, sa ne documentam si sa hotaram ce este important pentru noi sa vizitam. Avem zile in care mergem cu masina si 10 ore dar nu am avut probleme. In urma cu cativa ani am avut atat un sejur cat si un circuit nereusit (mizerie in autocar, grup de persoane galagioase care parca venisera sa se revolte pe orice, ghida intr- o relatie mai mult decat profesionala cu soferul uita sa ne dea explicatii doar radea intr- una, etc). Poate am avut de doua ori ghinion dar nu am mai incercat.

Se pare ca noua ni se potriveste varianta pe cont propriu. De asemeni in sejur mai mergem cu prietenii dar in circuit nu. E drept ca nici unul nu si- a manifestat dorinta considerand ca e prea obositor pentru copii lor dar sincer preferam asa. Ne scuteste de discutii inutile si frustrarea ca a trebuit sa- ti modifici programul sau traseul pentru alcineva.

Cred ca este foarte bine ca ati deschis acest subiect pentru ca sunt oameni care nu stiu la ce se angajeaza atunci cand opteaza pentru una din variante, nu se gandesc ca autocarul nu se opreste de cate ori vor ei si unde vor sau se trezesc ca pleaca intr- un circuit individual fara temele facute si acolo dau de tot felul de probleme. Fiecare trebuie sa- si aleaga varianta care i se potriveste pentru a obtine satisfactia unui concediu reusit.

Dar in primul rand trebuie sa stii la ce te inhami indiferent care varianta o alegi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
maria55 † [23.03.14 07:58:33] »

@iulianic, aseara citindu-ti review-ul, am avut intentia sa "sparg gheata" eu! Considerand cele scrise de tine ca pe o lectie pt. multi si o tema pe care un numar mare de utilizatori o vor dezbate!

Intrebandu-ne ce preferam, eu una cu mana pe inima spun ca prefer ambele variante, nu ma dau in laturi nici de la vacantele cu autocar, fie ele pt un sejur, fie pt un circuit si nici de la vacantele statice, de relaxare, pe cont propriu sau nu, in grup de prieteni sau nu...

Mie-mi place orice, oricum, oriunde pot descoperi ceva nou, cu orice mijloc de transport, cu grup galagios sau linistit, cu copii sau fara, doar... vacanta sa fie! Iar daca e vacanta, atunci... eu sunt incantata chiar daca eu sunt cea care trebuie sa fac mici concesii...

Crede-ma iubesc vacantele de orice tip...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
ariciu [23.03.14 16:03:23] »

De acord cu @Gabise. Şi noi preferăm pe cont propriu. De obicei, noi doi mergem doar în city break sau mini-circuit. Cu copiii, deşi nu-s foarte mari (7 şi 3 ani), mergem întotdeauna combinat, deoarece nu suportăm să stăm prea mult într-un loc. Cred că aş înnebuni în vacanţă de 10 zile să fac acelaşi lucru în fiecare zi: trezit, mâncat, stat, mâncat, stat, culcat, etc... La noi "combinat" înseamnă că ne stabilim "cartierul general" într-un loc şi de acolo pornim radial (nu radical ))

Am avut tupeul anul trecut să facem cu ei circuit în adevăratul sens al cuvântului, adică, o noapte acolo, două dincolo, una dincolo şi tot aşa, atunci când am fost: Cazanele Dunării - Belgrad - Nis - Sofia - home. I-am rupt efectiv şi ne-am jurat că nu mai facem asta până peste cel puţin 4-5 ani.

Combinatul se pare că le prieşte cel mai bine, pentru că nici ei nu suportă să facă în fiecare zi acelaşi lucru. Şi pentru noi pare cea mai avantajoasă soluţie deoarece dintr-o astfel de vacanţă de obicei ne întoarcem foarte odihniţi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
Michi [23.03.14 16:13:33] »

Review-ul scris de Iulianic este al unui om cu multă experienţă, care a făcut călătorii lungi neînsoţită, s-a documentat şi apoi ne-a împărtăşit şi nouă, fapt atestat prin vot ca părerea unanimă. În familia noastră astăzi situaţia se prezintă altfel din cauza vârstei şi a insatisfacţiei avute după mai multe sejururi sau circuite făcute în ultimul timp în grup cu sau fără seniori. Am început să circulăm în apropierea vârstei de 60 de ani şi prima opţiune a fost circuit cu grup organizat. Dacă înainte de 2005, deci înainte de a prinde ˝chiag˝ pe piaţă, toate agenţiile organizau excursii foarte serioase cu circuite puse la punct şi ghizi competenţi, - aşa am putut vedea Japonia, Mexicul, Grecia, Tailanda, Egiptul,Tările Nordice, New York -pe măsură ce ne apropiem de timpul actual, aceste excursii au devenit o fuşăreală, un mod de a câştiga bani uşor la standarde minime. Am încercat multe agenţii, din cele cu renume dar fie cazarea era proastă în sens de amplasament, fie ghidul era nepregătit, fie se săreau obiective, aşa că de multe ori am rămas cu un gust amar iar alteori ne-am completat singuri programul. Din aceste nereuşite pot aminti Coasta de Azur, Coasta Amalfitană, Croaţia, Cipru, Turcia. Cum pe deoparte obiectiv vorbind,cel puţin eu nu mai pot face faţă traseului unui grup cu un ghid vitezoman (în Elveţia, din 30-40 de persoane, numai 10-15 se puteau ţine de el), în timpul care ne-a mai rămas pentru excursii vom opta pentru sejururi, oraşe mari făcute la pas. Cele pe care le-am făcut singuri au fost foarte reuşite chiar dacă uneori biletul de avion şi cazarea le-am rezolvat printr-o agenţie. În ultimul timp am reţinut din timp bilete de avion ieftine urmate de cazare pe booking.com sau trip-advisor, cu condiţia unei pregătiri anterioare căci nu mai aveam ghid care să ne ducă orbeşte de colo pănă colo. Avantajul reţinerii unei camere este că te poţi orienta să fie aproape de obiective, de un mijloc de transport, zonă cu locante ieftine, imobil cu lift. Sigur că dacă n-ai timp sau aplecare să te documentezi, înghiţi ce-ţi oferă ghidul şi bifezi ţara sau oraşul văzut. Am scris completarea pentru a demonstra că sunt multe faţete ale problemei şi fiecare trebuie să se orienteze spre ce i se potriveşte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
abancor [23.03.14 22:50:38] »

Despre diferențierea sejur - circuit nu am mare lucru de spus. Cred că aproape toată lumea știe să le deosebească, chiar dacă nu le știe numele, și mai cred că sejurul este preferat în general de către adulții care au de ales ceva pentru concediu. În general, lumea își rezervă 7 - 10 zile la un hotel, la mare sau la munte, și ăla e concediul. Pentru circuite în străinătate cred că se apelează destul de mult la grupuri organizate, întrucît puțini sînt confortabili cu ideea de a conduce 2 săptămîni 4000 km prin 7 țări. Pentru sejururi în schimb, se apelează într-o proporție mult mai mare și la alte surse - rezervări pe net, la fața locului, telefonice etc.

Mai e și o combinație între cele 2, de pildă poți merge 5 zile la Paris și 5 la Londra, adică 2 sejururi legate. Un asemenea concediu se poate face cu avionul, nu e nevoie de mașină sau autocar, și e departe totuși de ideea de circuit.

Și un sejur cu excursii rămîne tot sejur, nu e circuit. Mai ales că, în afară de cazul în care nu te miști de pe plajă, sau cînd mergi la schi, în orice sejur faci și plimbări, drumeții sau excursii, pe distanțe mai mari sau mai mici.

Totuși, circuitele au avut momentul lor de glorie. Bunicul, șofer la ONT (pensionat prin anii 80), îmi povestea despre circuite de 26 de zile prin Europa, și unul record, făcut cu tovarăși de la vîrf, de 45 de zile! Aproape un fel de Golden Age of Travel, Romanian version. Pe atunci cred că și sejururile, și circuitele, erau mai relaxante decît astăzi.

Cînd discuția ajunge la grupuri organizate vs. pe cont propriu remarc și eu că există tendința unora de a avea impresia că au descoperit primii ceea ce alții cunosc deja de ani de zile. E tipic pentru cei „nou veniți” în orice domeniu. Treaba se manifestă, de regulă pe forumuri, astfel: un turist la cel mult a doua plecare organizată „pe cont propriu”, sau după mai multe plecări, dar către o singură și aceeași destinație, deschide un subiect de discuție în care explică cum „nu înțelege” de ce mai sînt turiști care apelează la agenții, cînd ia uite ce simplu îl contactezi pe email pe Vasilis care are niște bungalowuri și îți rezervă cazare etc.

Într-adevăr, acești sfătuitori nu realizează că sînt multe situații neluate în calcul, de la persoane care nu au acces la internet (indiferent de motiv - dezinteres, vîrstă, nepricepere etc.) la persoane comode, de la persoane care nu pot citi o hartă la persoane singure, care doresc companie etc.

Nu în ultimul rînd, și destinația poate fi un factor care să determine alegerea între aranjamente făcute exclusiv pe net și apelarea la agenții care să organizeze totul. Cred că o bună parte dintre cei care se descurcă să viziteze Germania sau Italia la volanul propriei mașini, cu cazarea rezolvată pe parcurs, ar apela, pentru o vizită în Zimbabwe, Svalbard sau Tibet, la ghizi specializați. Deci, contează și exotismul destinației, infrastructura turistică, accesibilitatea ș. a., fiind nevoie de un grad din ce în ce mai mare de spirit de aventură, pe măsură ce destinația e mai puțin turistică sau foarte îndepărtată și puțin familiară.

Am găsit excursiile în grup organizat foarte potrivite cînd eram în liceu sau facultate. Chiar dacă a fost sejur cu avionul, dar acolo am avut autocar și am făcut excursii, rămînînd mereu același grup, chiar dacă a fost circuit. Îmi pare rău că nu am fost în mai multe, preferam să petrec cît mai multe zile la Costinești, dar, în cele în care am fost, am avut parte și de multă distracție, pentru că eram cel puțin 7 - 8 tineri, pe majoritatea cunoscîndu-i abia la plecare, și de satisfacții turistice, vizitînd mari obiective culturale ale Europei. Dar parcă, din acele vacanțe, tot distracția mi-a rămas în suflet mai accentuat, serile pe plajele de lîngă Veneția, orele petrecute la miezul nopții pe Trevi, la beri și glume, terasele din Leicester Square, veselia din Prater etc.

Astăzi nu aș mai merge în grup organizat dacă am opțiunea organizării personale, adică dacă pot rezolva singur toate aspectele călătoriei și nu am „nevoie” de agenție/grup. Pe viitor, cine știe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
TraianS [25.03.14 10:38:18] »

"Aşadar, ce preferaţi? Sejur sau circuit? În grup organizat sau pe cont propriu? "

1. Circuit. 2. Cont propriu.

Motivele? De stat la soare, stau si acasa, iar cu grupurile nu am rabdare, nici macar atunci cand sunt obligat sa fac vreun obiectiv cu ghid. Tin prea mult la libertate.

Ar mai fi o varianta, care nu a fost adusa in discutie: croazierele. Aceasta este varianta care face cel mai bine simbioza dintre sejur si circuit. Intr-un fel, sejurul face circuitul, nu? Preturile nu mai sunt atat de exclusiviste cum erau candva si dintr-o astfel de vacanta, poti veni si bronzat si cu burta plina de la All Inclusive si cu o droaie de obiective bifate.

Asta e singura zona, in care as face concesii "mass tourism-ului", de dragul sotioarei.

Foarte interesanta discutia. Sunt de aceeasi parere, fiecare face ce i se potriveste cel mai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
iulianic [25.03.14 12:23:59] »

@All: Vă mulţumesc pentru interesul arătat subiectului adus în discuţie!

În review-ul meu am vorbit mai mult despre circuite încercând să relev atât părţile lui bune cât şi pe cele mai puţin bune. Mă bucur dacă aţi înţeles că intenţia mea nu a fost aceea de a face o pledoarie pentru această formă de turism chiar dacă eu – pentru că nu am avut altă soluţie – am practicat-o cel mai mult.

@msnd:

Personal, sunt adeptul circuitelor, dar când în acestea se strecoară și câteva zile de sejur, nu le refuz.

Astfel am gândit şi eu alegând un circuit în Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Croaţia şi Slovenia, cu 5 zile petrecute în Opatija. În fiecare dintre cele cinci zile am făcut câte o excursie opţională.

Sunt de accord că atât sejururile cât şi circuitele, excursiile în grup sau cele pe cont propriu trebuie alese funcţie de ceea ce îţi propui.

@Gabise: Într-adevăr, cel mai important lucru este "să ştii la ce te înhami" indiferent de varianta aleasă. Un circuit pe cont propriu, dar împreună cu prietenii, mi se pare tot greu de înfăptuit. Să fie toţi disponibili în aceeaşi perioadă, să aibă aceleaşi preferinţe şi să fie dispuşi să cheltuie aceeaşi (sau cam aceeaşi) sumă de bani…

@maria55:

Mie-mi place orice, oricum, oriunde pot descoperi ceva nou, cu orice mijloc de transport, cu grup galagios sau linistit, cu copii sau fara, doar... vacanta sa fie!

Crezi că eu m-am mai gândit la ceva când nepotul meu care pleca cu familia în Lefkada mi-a spus că mai are un loc în maşină? Ştiam că voi merge pe timp de noapte (fetiţa de 3 ani şi jumătate are rău de maşină, iar dacă doarme… totul e mai simplu), că aveau bagaje multe, iar eu trebuia să mă limitez la strictul necesar, ştiam că nepotul meu conduce ore în şir fără pauze… Am fost încântată să fac aceste concesii, iar anul acesta abia aştept să plec din nou cu ei. Într-adevăr, când eşti printre ai tăi, cu toate micile neajunsuri, tot e cu mult mai bine decât printre străini.

@ariciu: Formula "combinat", adică stabilirea unui "cartier general" într-un loc şi de acolo pornind pe trasee alese şi acceptate de toată lumea, pare ideală pentru o familie cu copii. Vă doresc cât mai multe frumoase vacanţe în familie!

@Michi: Mulţumesc pentru ecou! Completarea dumneavoastră demonstrează o dată în plus că "sunt multe faţete ale problemei şi fiecare trebuie să se orienteze spre ce i se potriveşte". Cred că acesta este aspectul cel mai important. Când alegi ceva potrivit, când faci ceea ce doreşti, după posibilităţi, totul este perfect.

@abancor: În privinţa destinaţiei care poate fi un factor determinant în alegerea unor aranjamente făcute exclusiv pe net și apelarea la agenții organizatoare, ai perfectă dreptate. Nu este acelaşi lucru a vizita pe cont propriu (chiar şi pentru prima oară) un loc bătut de mulţi români, cu informaţii din abundenţă pe forumurile turistice şi a vizita tărâmuri foarte îndepărtate, mai puţin cunoscute şi comentate.

@TraianS: Îndrăznesc să spun că te cunosc destul de bine şi - chiar dacă nu interveneai cu acest ecou - ştiam care sunt punctele tale de vedere.

Varianta croazierelor nu a fost adusă în discuţie pentru că eu nu am făcut niciuna. Adică nici una în adevăratul sens al cuvântului. Mă bucur că ai adus în discuţie şi totodată îţi mulţumesc pentru că ai definit atât de bine acest concept.

Vacanţe frumoase tuturor, oriunde, oricând şi oricum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
gvaly [19.04.14 17:49:54] »

am incercat ambele moduri de calatorie, dar concluzia a fost ca vom merge numai pe cont propriu. cu grupul cred ca ai urmatoare dezavantaje: program fix, petrecerea timpului cu niste concetateni pe care ii poti agrea sau nu, cazari in locuri pe care nu le stii exact.

Pana la urma plec in exterior pentru a cunoste modele culturale noi, stiluri de viata si filozofii, iar interactiunea cu strainii este ceea ce cautam. iar daca nici in concediu nu ai libertate totala de miscare si program...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Carmen Ion [07.07.14 18:43:01] »

Foarte interesantă tema şi discuţia. Într-adevăr, alegerea dintre variantele sejur sau circuit, pe cont propriu sau în excurise organizată depinde de mulţi factori (majoritatea enumeraţi aici) şi, ca orice alegere, ea comportă cunoaşterea tuturor aspectelor implicate sau măcar a celor mai mute dintre ele.

Deşi sunt o adeptă a circuitelor pe cont propriu, remarc că unele destinaţii aproape că nu pot fi accesate altfel decât prin excursii organizate. De ce? Din cauza problemelor organizatorice şi legate de securitatea personală. Dau exemplul Egiptului, ţară pe care am vizitat-o în 1993, într-o croazieră pe Nil cu oprire la diverse obiective (Abu Simbel, Valea Regilor, Deir el Bahri, Luxor, ), combinată cu un sejur de 4 zile la Cairo, cu vizitarea piramidelor etc. Pe drum de la Luxor la Cairo, pe autostradă, de o parte şi de alta şoseaua era mărginită de sârmă ghimpată şi din loc în loc erau puncte militare de observaţie care aminteau de faptul că Orientul Mijlociu era (şi din păcate a rămas) o zonă de război. În plus, n-am remarcat nicio staţie de benzină pe tot parcursul. Cam greu să te descurci de unul singur. Autorităţile locale din astfel de ţări ştiu ce zone pot sau nu pot fi vizitate. La fel şi în Israel, unde intenţionez să ajung (poate la anul). În Ierusalim unele obiective sunt deschise numai musulmanilor, altele numai creştinilor sau evreilor. Aceste detalii sunt cunoscute de ghizii locali cu licenţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MD [07.07.14 20:38:36] »

@Carmen Ion: vezi, că dacă ai viză pe pașaport din orice țară arabă NU intri în Israel nici cu Obama de mână!

E valabilă și reciproca... Cu viză de Israel pe pașaport, nu intri în nicio țară arabă.

Tembeli...

nicole33 [07.07.14 21:22:35] »

@Dragos:

Precizările tale sunt corecte, dar cum vizita în Egipt a fost în 1993 și, de atunci, a schimbat cel puțin două pașapoarte, poate scapă, deși riscul încă există.

iulianic [08.07.14 10:21:56] »

@All: Nu ştiu care mai este situaţia în momentul de faţă, dar vreau să vă spun că eu - cu viză de Israel din 2007 (pe un paşaport nou) - am intrat fără probleme în Egipt, în anul următor, cu acelaşi paşaport. Este adevărat că în ambele rânduri am fost cu grup turistic.

De asemenea este adevărat că în Egipt am fost tot timpul supervizaţi şi escortaţi în deplasările lungi, prin deşert (pentru a fi protejaţi sau poate pentru a preîntâmpina cine ştie ce am fi fost noi în stare să facem).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tm67bru [08.07.14 10:29:28] »

@iulianic: confirm - am vrut şi eu să corectez info lui Dragoş de mai sus, dar m-am luat cu altele

Informaţia NU MAI ESTE de actualitate - neoficial, deocamdată, din câte ştiu; nu am cunoştinţă de precizări "oficiale" în această privinţă (dar asta nu înseamnă că acestea nu pot exista)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Dragoș_MD [08.07.14 10:33:10] »

@tm67bru: poate o fi pe Egipt (țară mai „democratică” oarecum) dar pe alte destinații din zonă (Arabia Saudită, Emirate) știu sigur că e cum zisei eu. Reprezentantul firmei engleze de aparatură care ne-a vizitat acum câțiva ani avea pașapoarte diferite pentru a putea merge și colo, și dincolo fără griji. Și chiar circula frecvent pe ambele destinații. De altfel, de la el știu de tâmpenia asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
iulianic [08.07.14 10:53:24] »

@tm67bru: Nu ştiu dacă şi reciproca ar fi fost valabilă, adică dacă mergeam mai întâi în Egipt şi apoi în Israel. Îmi amintesc de faptul că israelienii erau foarte fermi la controalele în aeroport (acte, bagaje, persoane). A trebuit să facem faţă şi unui inteviu cu întrebări dintre cele mai neaşteptate.

Cât despre egipteni - în perioada actuală, când turismul a scăzut din cauza problemelor politice interne - cred că acum nu-i mai intersează decât să le vină turişti, indiferent ce vize ar mai avea pe paşaport.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Carmen Ion [08.07.14 11:36:07] »

@iulianic: Dacă ai viză de Egipt sau Iordania în paşaport, nu ai probleme la intrarea în Israel - există circuite operate de agenţii de turism din România care cuprind Israelul, Egiptul (Peninsula Sinai) şi Iordania (Petra).

În schimb, nu poţi intra în Israel dacă ai aplicată pe paşaport viza de Emiratele Unite, Yemen, Arabia Saudită, Siria, Liban, Libia sau Sudan, ţări considerate teroriste de autorităţile israeliene.

Evident, reciproca este la fel de valabilă.

În "Rough Guide Ierusalim" se precizează că, la cerere, israelienii nu aplică viza de intrare pe paşaport, şi că dacă intri din Iordania în Israel pe podul Allenby nu ţi se ştampilează paşaportul.

Toate acestea sunt chestiuni complicate şi care se modifică în funcţie de evoluţia situaţiei politice, motiv pentru care este mai bine să vizitezi astfel de ţări în grup organizat, prin agenţii, care cunosc situaţia la zi.

Cât despre Egipt, ai dreptate, turismul are enorm de suferit acum din cauza tulburărilor sociale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mali [10.07.14 00:46:06] »

@iulianic: Deoarece imi doresc si eu sa "merg" intr-un circuit Tarile Scandinave, puteti sa imi comunicati ce agentie a organizat circuitul in care ati fost dvs. Si daca aceasta agentie este OK.

Eu am gasit pe [...] (9 zile avion) si pe [...] (12 zile avion), mi se pare cam "rapid".

Va multumesc.

webmasterX [10.07.14 00:56:10] »

@mali: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

iulianic [10.07.14 09:00:53] »

@mali: Nu aveţi setată opţiunea de a primi mesaje private.

Până atunci vă pot spune că şi excursiile cu avionul, deşi par cam rapide, sunt OK. În primul rând pentru faptul că deplasarea până în Scandinavia (şi înapoi), necesită mult timp, distanţa fiind mare. Cu avionul se reduce considerabil timpul şi efortul drumului. Noi, cu autocarul, numai până am ajuns în Finlanda, am petrecut 5 zile. Întoarcerea (prin Germania) a solicitat şi ea 3 zile, dar - pentru cei obişnuiţi cu drumurile lungi - aceste zile sunt frumoase şi petrecute cu folos pentru că se vizitează şi alte obiective de pe traseu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mali [10.07.14 09:24:27] »

@iulianic: Multumesc mult!

calatorul [03.04.15 20:36:31] »

Eu am renuntat sa mai cumpar biletele de excursii de la agentii, dupa doi ani de contractare a unor vacante in strainatate. Dupa ce am invatat ce avem de facut am inceput sa ne rezervam singuri locurile de cazare, si pentru principalul sejur de obicei la mare, si pentru circuitul ulterior, depinde de destinatie. Ce/i drept alegerea destinatiei de sejur, care devine din 6/7 zece zile si uneori peste, cere multa atentie, timp si verificari repetate, pentru a nu avea surprize. Si drumul il studiem cu grija pe google.map, routeplanner si gps, cu harti, variante si sfaturi ale altora.

Asa am ajuns sa planificam vacante de la 7 zile la 3 saptamani, interval in care cel putin o saptamana este un sejur la mare si apoi un circuit care insira cat mai multe din locurile interesante de vazut pe traseu.

Din pacate nu intotdeauna bugetul permite asta, dar macar echivalentul unui city break tot merita facut. Vreau sa spun ca e bine sa profiti de destinatia in care te afli si unde ai ajuns in vacanta, pentru a vedea cat mai multe locuri interesante accesibile pe drum. In plus, mi se pare ca astfel banii consumati pentru drum devin si mai eficient cheltuiti, devreme ce odata ajuns la destinatie, cauti sa vezi cat mai multe locuri.

Doar ca eu prefer sa fac asta cu o programare minima spre medie, ca sa am acoperita de regula cazarea principala si apoi umblu in cat mai multe locuri. De regula rezervam cazarile pe drumul dus si la destinatie, iar pentru intoarcere incepem sa rezervam la plecarea spre casa, asta pentru ca mergem intotdeauna cu masina proprie. Iar pe drum din nou ma opresc sa vizitez, caci si drumul este o calatorie in sine, o excursie de descoperiri si cunoastere de noi locuri si lucruri.

Bref, pana acum nu am avut nicio surpriza neplacuta organizandu/mi singur vacantele si am reusit aproape intoteauna sa ne incadram in timp si buget si sa vedem obiectivele propuse la plecare, ba chiar si mai mult decat atat.

Un element suplimentar este ca de cate ori pot sa prelungesc un sejur la mare sau la munte, daca ne plac locurile si vremea, nu ezit sa mai extind vacanta cu alte cateva zile. Este un mod de excursie combinat din experiente acumulate si opinii ascultate, care ne/a adus pana acum numai satisfactii si vacante frumoase. Ceea ce va doresc tuturor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, ariciu, calatorul, Carmen Ion, Gabise, gvaly, iulianic, mali, maria55, Michi, msnd, nicole33
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058361053466797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1