ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 5 MIN

Întoarcerea Inimii Reginei Maria

TIPĂREȘTE

Cine nu a auzit de Regina Maria a României (1875-1938), cunoscută drept „Regina-soldat”, „Mama răniților”, „Mama Regină” (datorită implicării cu devotament și curaj în acțiunile de ajutorare a răniților din Primul Război Mondial) ori „Regina inimilor”.

Pentru a fi martor la un moment emoționant și, totodată istoric, am participat astăzi la mutarea casetei ce conține inimia Reginei Maria de la Muzeul Național de Istorie al României la Castelul Pelișor din Sinaia. Nu am cum să fiu regalist, nu m-am născut în acea epocă și nu am fost educat în acest sens, dar în ultimii ani am participat la câteva momente ce țin de viața Familiei Regale. Le-am considerat „clipe de istorie” cu care nu te mai întâlnești în viață (vezi impresii). Prin călătoriile mele am tot întâlnit locuri și monumente ce au legătură cu regalitatea, în general. Și chiar cu „inima Reginei Maria”, ce se întoarce azi în locul unde Regina și-a petrecut ultimele clipe din viață – la Sinaia.

Personalitate marcantă a vieții politice, culturale și sociale românești de la începutul secolului al XX-lea Regina Maria s-a implicat activ în toate problemele ce frământau Regatul în acea epocă. Sunt binecunoscute acțiunile de alinare a suferințelor răniților primei conflagrații mondiale, susținerea cauzei românești în vizitele internaționale ce le-a efectuat în Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, pasiunea pentru cultura și civilizația românească, talentul de scriitoare, simțirile înalte pentru tot ceea ce era frumos, etc. Alături de regele Ferdinand I este încoronată la Alba Iulia în 1922 Regină a tuturor românilor, suverană a României Mari.

Cunoșteam de multă vreme povestea „inimii regale a Reginei Maria”. În 2014 am vizitat Castelul Reginei Maria de la Balcic (vezi impresii) și am avut prilejul să văd locul unde Regina și-a dorit a-i fi depusă inima – un loc mirific, drag sufletului ei – „Cuibul liniștit”. Capela Stella Maris de la Balcic este locul unde caseta cu inima Reginei, transportată cu un vas de război, și-a găsit liniștea pentru o vreme. Capela din piatră, cu mica sa turlă rotundă, a găzduit timp de doi ani inima celei ce a ctitorit bisericuța și, de fapt, întreg domeniul de la Balcic. În testament Regina a scris atât de sensibil: ... am cerut fiului meu Regele Carol II ca inima mea să fie adusă și așezată la Stella Maris, biserica ce am clădit-o la marginea mării. Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș lângă iubitul meu soț Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieți atâția au venit la inima mea încât moartă chiar, ași dori să mai poată veni la ea dealungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria și bucuria. Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseților făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Și cum acolo se găsește inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale ci dinpotrivă de pace și de farmec cum a fost când eram în viață.

Retrocedarea Cadrilaterului, în 1940, a avut drept consecință și mutarea casetei cu inima Reginei Maria la Castelul Bran, de fapt în preajma sa. Aveam să citesc că Regina ar fi spus la un moment dat că: Balcicul și Branul sunt casele mele de vis, inima mea. În vara lui 2015 am vizitat Capela „Inima Reginei Maria” și cripta din muntele Măgura Branului unde a stat caseta, situate vis-a-vis de Muzeul Vămii Medievale Bran. Aici, într-un perete de stâncă, este săpat un spațiu special amenajat, unde în anul 1941 a fost depusă urna cu inima Reginei Maria – o cutie de argint octogonală, așezată la rândul său într-o cutie de bijuterii frumos decorată cu pietre prețioase. Pentru a ajunge pe platforma nișei săpată la poalele muntelui Măgura se urcă un șir de trepte de piatră. O plăcuță de marmură albă marchează faptele, un grilaj de fier forjat închide cripta, iar o cruce de piatră cu înscrisuri chirilice străjuiește spațiul săpat în stâncă. Principesa Ileana, fiica reginei, și-a exprimat dorința de a construi Capelei „Inima Reginei Maria” pe terenul aparținând Castelului Bran, în apropierea criptei din stâncă. Capela nou construită a respectat dimensiunile și modelul Capelei Stella Maris de la Balcic; în 1947 părintele Arsenie Boca sfințește piatra de temelie a micuțul lăcaș de cult care a fost pictat de pictorul Arthur Verona. După 1948 va începe o epocă de distrugeri și de peregrinări a casetei cu inima Reginei Maria care nu a mai apucat să fie amplasată în capela special construită. Capelă de piatră pare părăsită, ușa era încuiată, nu există acolo nici un panou de informare.

În 1968 regimul comunist mută caseta într-un seif al Castelului Bran, ca în 1971 inima Reginei Maria să ajungă la Muzeul Național de Istorie al României unde a fost păstrată până astăzi. Acum, la 140 de ani de la nașterea Reginei Maria, s-a luat hotărârea ca inima sa să se întoarcă – dacă nu în locul dorit chiar de Regină – într-un loc pe care suverana l-a iubit și prețuit. Inima Reginei Maria își va găsi odihna în Salonul de Aur de la Castelul Pelișor.

Ceremonia militară din fața Muzeului Național de Istorie al României (fost Palat al Poștelor ridicat în vremea lui Carol I) a fost emoționantă. Câteva sute de persoane au asistat în liniște la scoaterea din muzeu a casetei învelită în steagul tricolor. Ostași din Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul” au purtat cutia de argint octogonală și caseta cea mare până în mijlocul Căii Victoriei. Opt jandarmi călare, echipați în costume de epocă au escortat „Inima Reginei Maria”. O fanfară militară a acompaniat ceremonialul. Steagul regal, crinii albi, costumele populare au fost câteva elemente ce au putut fi observate în mijlocul mulțimii ce asista la ceremonie. Multă persoane în vârstă au participat cu emoție la eveniment, dar și destui tineri. Coloana s-a pus în mișcare spre Splaiul Independenței, unde urmau a se îmbarca în autoturisme. Principesa moștenitoare Margareta și alți membri ai Familiei Regale au însoțit coloana.

Mai multe amănunte despre acest eveniment puteți citi aici: mediafax.ro/social/inima- ... pitala-14871237. Pentru mine a fost un moment cu o încărcătură emoționantă, dar și o clipă importantă din punct de vedere istoric.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.11.15 16:27:36
Validat / Publicat: 03.11.15 17:20:10

VIZUALIZĂRI: 1259 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Spre cripta de la poalele Măgurei Branului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2035 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster70
[03.11.15 17:19:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice), DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

elviramvio
[03.11.15 18:40:33]
»

@tata123 -

Se vede ca ai trait cu adevarat clipa, felicitari!

mprofeanu
[03.11.15 20:11:05]
»

@tata123 - O ceremonie foarte interesantă și mă bucur că prin reviewul tău și prin poze am putut să particip și eu!

Radu Tudoran
[04.11.15 17:43:56]
»

Sincer, te invidiez pentru sansa de a participa la asemenea eveniment. Iti multumesc, deasemenea pentru informare. Nu stiam despre locul acela de la Bran, si chiar ma interesa. Review-ul este emotionant.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mprofeanu, Radu Tudoran
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055099010467529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1