Revoluţia turistică cicladică şi paradisul ascuns
Ii mulţumesc celui care mi-a dat inspiraţia pentru conceperea acestui produs scris, ştie el bine cine este, ce şi cum.
"Personajele politice" prezente in text sunt fictive si imaginare, orice asemanare cu persoane reale este pur intamplatoare.
Capitolul 1: Sedinţa
Suntem in anul 2025, la Năvodari, locul cu cel mai frumos apus de soare din lume (mulţumesc pentru această informaţie preţioasă celui sau celor care au avut amabilitatea să mi-o divulge, e drept indirect, nu personal).
Are loc reuniunea şefilor statelor lumii pe tema “Turismul în Grecia”.
Reuniunea este condusă de Barack C. Escu, presedintele S.U.A. (nu vă miraţi, între timp modelul românesc a luat amploare în toată lumea). Acesta prezidează reuniunea şi se adresează mai întâi şefilor de state din Estul Europei.
“Paraliakaterinovici, Aszprováltaházi, Kefalonov, Corficzki, Halkidikovski, Thassosczak, ce v-am spus de nenumărate ori şi nu m-aţi ascultat?
V-am dat toată partea nordică a Greciei să vă lăfăiţi în ea. Voi nu şi nu, aţi invadat într-un final şi Cicladele. Asta nu făcea parte din plan. Omul vă dă un deget, voi îi luaţi toată mâna. ”
Preşedintele american cu origini românesti se întrerupe din discurs şi priveşte scrutător trei preşedinţi de stat care stăteau şi-l ascultau ţinându-se de mână.
“Johannescu, Pontescu, Kelemenescu, voi de ce aţi venit toţi trei? Care dintre voi e şeful? ”
“Stiţi, la noi în ţară, după modelul strămoşilor noştri romani, am introdus triumviratul. A apărut pacea şi armonia politică, după modelul electric din fizică, partidele şi blocurile politice nu mai conduc în serie, ci în paralel. ”
“Mda, voi studia şi eu acest model. In ultima vreme, rar dar bine, noi toţi ceilalţi, am avut câte ceva de învăţat şi de la voi, românii.
“Mulţumim şefu, facem şi noi ce putem. ”
“Dar observ că v-aţi modificat numele. De ce? ”
“Stiţi, la noi este tradiţia ca numele preşedintelui să se termine în «escu»”.
“Deci, să concluzionăm, ultima mea ofertă e Dodecanezul: Rhodos şî Kos sunt de ajuns pentru voi. M-aţi înţeles? ”
“Mda, şefu’”, mormăie preşedinţii ceilalţi, cam anemic.
“In regulă atunci. Puteţi pleca”.
Preşedintele American rămâne doar cu câţiva aliaţi mai apropiaţi.
“Eu n-am deloc încredere în esticii ăştia. Una promit şi alta fac. Apropo, de unde erau ăia trei triumviri, de la Budapest, Bukarest? ”
Consilierul pe probleme de Europa de Est îşi consultă cu atenţie notiţele timp de vreo trei minute şi răspunde:
“De la Bukarest, capitala României. Este poporul acela care acum 36 de ani ne-a demonstrat că poate fi şi viteaz şi neînfricat şi iubitor de libertate şi democraţie, iar ulterior ne-a demonstrat că poate fi şi modern, tolerant şi “open mind”
“Aha, acum îmi amintesc.
Hai să revenim la problema noastră concretă şi secretă.
Mitzishima! ”
“Prezent, sefu! ”
“Pregăteşte bombardierele, dinamita şi portavioanele. Vezi să nu bombardezi iar Pearl Harbour, din greşeală. Remodelăm insula aceea secretă pe care am stabilit-o. Aruncăm în aer un mal, să fie abrupt ca şi Caldera. In rest, seamănă cu Santorini. După cum văd eu că evoluează lucrurile, în curând Santorini va fi invadată de estici. Va trebui să o părăsim şi pe asta, şi să le-o cedăm. Ne vom muta în noua insulă, şi o decretăm «cea mai frumoasă din lume» Vedeţi, aranjaţi la toate publicaţiile de specialitate din lume, schimbaţi toate topurile! ”
“Sefu”, intervine Papilon, preşedintele Franţei (nu e o greseală, e cu un singur “l” ca să fie original, cu asta a câştigat ultimele alegeri din Hexagon), “nu-i punem un”os” în coadă la numele insulei? Aşa ca la Thassos, Naxos sau Paros, să sune mai greceşte. ”
“Vezi-ţi de treabă. Ce, Santorini a fost cu “os”? Cea mai frumoasă insulă grecească trebuie să aibă un nume original. Nu ştiţi că pregătisem cu 20 de ani în urmă în secret Lefkada, tot fără “os”, pentru operaţiunea aceasta, şi ne-au invadat-o esticii? A fost greşeala ta, consilierule pe probleme de geografie, mi-ai pus harta Greciei cu susu-n jos şi nu am observat cât de aproape este Lefkada de europenii din Est.
Ching Ming Ling şi Kim Bang Bong! ”
“Da, şefu! ”
“Luaţi-vă toţi oamenii de pe buza Calderei Santorini, şi vă mutaţi cu toţii pe noua insulă. Atenţie la bagaje, să nu şifonaţi rochiile mireselor, vreau poze cu cupluri în «honey moon» impecabile. Si găsiţi şi nişte băieţi mai înalţi decât fetele. Si să dispară toti trepiezii cu DSLR-urile alea gigantice cât un studiou de televiziune, de la cetăţuia din Oia, că ultima dată când am fost să admir apusul de soare m-am împiedicat într-un trepied de era să pic în Caldera. Noroc că n-am apucat un loc în primul rând nici cu ajutorul Serviciilor Secrete, şi mi-au amortizat căderea valul de turişti de-ai voştri din primele rânduri.
Weissundblaumann, Maður Hvítur Ogblár şi cu Mannhvitt Ogblått! ”
“Spuneţi, şefu’”
“Hai că voi sunteţi mai harnici, luaţi măturile, făraşele, bidinelele şi vopseaua asta albă şi cea albastră, şi faceţi un pic de curat acolo la Chora pe când vin turiştii. Si vopsiţi în albastru toate uşile şi pervazele ferestrelor care au altă culoare! Atenţie, nu uitaţi cupolele bisericilor! Si revăruiţi în alb toate casele, că grecii ăia de când cu criza n-au mai apucat să le revopsească. Vreau totul lună-bec şi in alb-albastru, ca în ghidurile şi pliantele turistice!
Juan Blancoazul, Witen Blauwman şi cu Giovanni Biancoblu-Amalfi! ”
“Ziceti, şefu! ”
“Reparaţi paleţii morilor de vânt, că s-ar putea să nu mai existe decât corpul morilor!
Si săditi ceva plante pe-acolo, pomi, flori, vreau multă vegetaţie, că am primit reclamaţii de la unii turişti că în Ciclade nu este suficientă verdeaţă! ”
“Dar nu se poate, şefu, aşa e clima, solul, e cald, soare mult, nu prea plouă, mai bate şi vântul uneori! ”
“Nu mă interesează! Mi-a povestit bunicu-miu Escu cel bătrân că pe vremuri, în tinereţile lui, înainte de a veni aici în U. S. A., în ţara lui se lipeau fructe în copaci, şi se alimentau cu energie electrică instalaţiile eoliene pentru vizitele prezidenţiale! Si apropos de chestia asta, aţi putea şi voi să repuneţi în funcţiune vechile mori de vânt, spre deliciul turiştilor, la nevoie construiţi o centrală nucleară si una hidroelectrică subterană să le acţioneze, nu ştiu, vă descurcaţi!
Hipermegaparapapastatopoulos! ”
“Prezent, să trăiţi! ”
“Sună în port la Pireu dar şi la Salonic. Suplimentezi urgent numărul de feriboturi spre noua insulă, ai aici bani să fondezi o nouă companie maritimă dacă ai nevoie, iar în trei luni am nevoie de un aeroport internaţional pe insulă”.
“Dar relieful nu permite... ”
“Nu mă interesează. Uite bani, specialişti, proiectul, la treabă!
Aşa, n-am adăugat finalmente informatiile Serviciilor Secrete.
Itzac Eilatovici si cu Johnny McBlue! In cooperare, Mossadul şi cu MI6, trebuie să anihileze nişte agenţi din Estul Europei foarte periculoşi. Cu 15 ani în urmă, doar răzleţ, câţiva diversionişti şi manipulatori făceau în Est propaganda Cicladelor. Nu i-am băgat în seamă, iar acum primesc semnale de la C. I. A. că s-au înmunţit cu repeziciune cei ce îi îndeamnă pe turiştii lor să ne invadeze spatiile turistice privilegiate. Ridicaţi-i pe sus şi faceţi-i dispăruti, uitaţi aici lista completă cu numele lor de cod.
Cei doi şefi de stat iau lista şi citesc: “Aha, Iulia, Alina, Maria, Eugenia, Mireille, Carmen, Nicolle... Măi ce de femei agenţi secreţi! Au românii ăştia nişte urmaşe ale lui Mata Hari de toată cinstea!... A, uite si câte un barbat: Claudiu, Marian, Dan, Traian, incă un Traian... Sefu’, ăsta nu-i fostul preşedinte de la ei, de acum 10-20 de ani? ”
“Nu, mă, nu mai faceţi confuzii între persoane, v-am rugat de atâtea ori, că ni se ridică în cap presa când descoperă câte o gafă, m-am săturat de probleme de acest gen!
O atenţie specială vă rog să-i acordaţi unui oarecare zuftim. Asta, mic şi slab dar al dracului... ”
“Nu e mic, şefu, e mare şi gras şi nu e chiar aşa al dracului! ”
“Mă, v-am spus de o mie de ori să nu mă întrerupeţi şi să nu mă contraziceţi! Deci ăsta este unul dintre cei mai periculoşi agenţi, bântuie prin Ciclade şi îndeamnă turiştii să-i urmeze exemplul! Anihilaţi-l în mod special! ”
“Nu mai bântuie prin Ciclade, şefu’”, zice Papilon. “L-au reperat agentii noştri in Himalaya, transformat în călugăr Tibetan. ”
“Nu, nu”, zice Juan Blancoazul, “a fost zărit în Anzi călărind o lamă. ”
“Ba o cămilă în deşert, în Egipt, sau fugărind crocodilii”, se interpune Weissundblaumann.
Soseşte într-o fugă consilierul pentru securitate gâfâind, cu informaţii noi.
“Sefu, ne-a păcălit, zuftim s-a întors în Ciclade, acum îl urmărim prin satelit. ”
“Ce face? Cântă «O Tannenbaum? ”
“Nu şefu. Stă pe o insulă, aproape de vârful unui deal, pe prispa unei biserici alb-albastre. Are alături un palmier, şi o bocceluţă cu pâine, brănză de capră, măsline, ouzo, kitron de Naxos şi vin de Paros. Sau Vinsanto de Santorini, tehnologia laser nu a putut depista cu exactitate. Deasupra lui până-n vârf mai sunt trei capele albe mai mici. La poalele lui este un oraş alb, împrăştiat pe o colină. In faţa lui e marea albastră. Stă aşa nemişcat şi tace şi priveşte apusul. Soarele se ascunde în spatele mării şi învăluie totul în nişte culori feerice nepământene. Casele, morile de vânt şi bisericile albe primesc nişte nuanţe şi siluete parcă desprinse dintr-o altă lume. ”
“Nu mă interesează. Il luaţi de acolo, şi-l trimiteţi în Hawaii, să stea cu Dabator acolo, la soare pe Waikiki. ”
“Dar şefu, nu-i destul un român în Hawaii, vreţi să avem şi acolo probleme ca în Ciclade? Aoleu, scuze, n-am vrut să zic aşa, am uitat că şi dumneavoastră... ”
“Sau mai bine, lăsaţi-l aşa in pace. Poate că a înnebunit. Dacă stă liniştit şi nu mai scrie nimic provocator, poate să rămână. Dar monitorizaţi-l atent în continuare.
Hai, gata, la treabă! Sedinţa s-a terminat! Fiecare ştie ce are de făcut! ”
Capitolul 2: Santorini: pregătiri la suprafaţă şi pregătiri subterane
In acest timp, pe încă celebra insulă Thira – Santorini, viaţa parcă îşi urmează cursul firesc. Pe marginea Calderei, vânzoleala de turişti pare aceeaşi. Sute şi mii de excursionişti se plimbă sau se opresc din loc în loc să privească peisajul de poveste din faţa lor. Abruptul colorat cu nuanţe de maro pigmentat cu roşu cărămiziu se prăvăleşte spectaculos în marea albastră cum numai în Ciclade poate fi. Sus, pe buza prăpastiei, pâlcuri de case şi biserici albe strălucind în soare încearcă să-şi ţină echilibrul, suspendate între mare şi cerul ireal de senin.
Pe acest fundal, o privire mai atentă ar observa totuşi că în faţa Consulatului AFA din Santorini, ridicat în locul restaurantului aceluia scump cu vedere la apusul de soare din Oia, este mare agitaţie. Câţiva oameni, îmbrăcaţi în tricouri galbene pe care scrie AFA, se plimbă, cară tot felul de obiecte, vorbesc, gesticulează.
“Webmaster”, se adresează cineva Consulului, “unde mutăm statuia lui motaneata, să facem loc să putem ridica monumentul “Cinci ani de supremaţie AFA în Santorini? ”
“Aici în Santorini nu mai e loc, le_maitre, mutaţi-l în Paros, acolo e ceva mai multă linişte şi loc liber”.
“Dar nu se supără motaneata? ”
“Nu cred, ii este aproape la fel de dragă Paros ca şi Santorini”.
“Webmaster, am primit un mesaj cu o hologramă a lui Cristian_h”, vine in goană johnnyredlabel cu informaţii noi.
“Ce vrea? ”
“Solicită să-i mutăm bustul înapoi în Naxos. ”
“Iar şi-a schimbat febleţea, din Naxos a vrut în Amorgos, de acolo în Folegandros, de acolo în Milos, iar acum înapoi iarăşi în Naxos? Nu se poate, costurile, sunt prea mari cu transportul, refuzaţi-l, dar politicos”.
“Am făcut-o deja, dar insistă, zice că un pionier al colonizării cu turişti români a Cicladelor, merită şi el atâta lucru. ”
“Bine, fie, mutaţi-i iarăşi bustul, dar nu în Naxos, că acolo e ocupat deja de doricuta, ci duceţi-l în Mykonos, în Piaţa Manto Mavrogenou. ”
“Nu se poate în Mykonos, Webmaster, că acolo e vlado2 deja. Pe doricuta n-o deranjează, iar Cristian_h insistă că iarăşi îi place cel mai mult Naxos, la revederea cu această insulă s-a reîndrăgostit la superlativ de ea. ”
“Bine, fie, dar avertizaţi-l că este pentru ultima dată când accept aşa ceva.
Fiţi atenţi băieţi, hai să trecem la lucruri mai serioase. Voi aţi observat ceva? ”
“Ce să observăm? ”
“Că s-au împuţinat turiştii occidentali, iar cei asiatici aproape că au dispărut. Sunati-i pe ai noştri din Perissa şi Kamari să vină încoace, este loc berechet pe Caldera, la apusul de la Oia. ”
Trec câteva momente.
“Nu vor să vină, zic că e bine şi acolo la plajă, e mai ieftin”.
“Rodel, Căpcă1 a ajuns în Perissa ca observator-şef al staţiunii? ”
“N-a vrut să meargă, Webmaster, zicea că mai are de vizitat şi descris zece mănăstiri, trei mausolee şi şapte podgorii la el în Vrancea, şi poate după aceea. ”
“Aţi trecut la planul B? ”
“Da, după ce i-am dat un somnifer şi a adormit seara în patul lui din Mărăşeşti, l-am luat pe sus, iar dimineaţa s-a trezit în Perissa pe plajă, la poalele Muntelui Messa Vounou, cu un frappe pentru revigorare şi o bere rece Mithos pentru ostoirea arşiţei. De altfel, tii minte, Webmaster, cum m-aţi luat si pe mine cu forţa aproape din cetatea Rhodos şi m-aţi dus în Cetatea din Naxos, şi de atunci nu am mai plecat de aici din Ciclade? ”
“Deci Căpcă1 e la datorie, veghează în Perissa? ”
“Da, Webmaster. ”
“Bine, îl sun atunci. Alo, Căpcă1? Salut, aici Webmaster. Aici se petrec lucruri ciudate. Uită-te pe plajă şi spune-mi. S-au mutat cumva turiştii asiatici şi cu cei occidentali la Perissa? ”
“Nu-i picior de turist din Asia aici pe plajă. Nu ştii, Webmaster, că ei nu vin aici pentru plajă? Trebuie să fie la voi, la Caldera, ei sunt cei mai avansaţi cu tehnica şi tehnologia, ştiu pentru ce se vine în Santorini. Deci repet, numai la voi la Caldera trebuie să fie majoritatea vesticilor şi asiaticilor. ”
“Nu, nu prea mai sunt. Ceva ciudat se petrece aici”.
In acest moment vine în fugă motaneata, strigând:
“Webmaster, e jale! Ii spionez de câteva zile. Americanii, vesticii, japonezii şi ceilalţi asiatici părăsesc insula Santorini! ”
“Si unde se duc? ”
“Nu ştiu, dar pelicanul Petros din Mykonos, care ştie toate bârfele, a auzit ceva când îl hrănea cu peşte fetiţa lui Papilon si mi-a soptit si mie secretul. Se pare că sub coordonarea americanilor se construieşte în secret o insulă fantastică, noul Santorini. ”
“Unde? ”
“Nu stiu, dar voi afla eu, nu degeaba umblu de atâta timp prin Ciclade”.
“Bine motaneata, afla, şi ne spui şi nouă. Ii lăsăm s-o amenajeze, s-o pună la punct, să se bucure de ea câteva luni, iar apoi o “invadăm” şi pe aia. Nu mai aşteptăm câteva zeci de ani până să descoperim şi noi frumuseţile adevărate ale Greciei ca până deunăzi, tot timpul cu un pas sau mai mulţi în urma vesticilor. ”
“Webmaster, asta e ca-n bancul acela cu construirea în colaborare a celui mai performant automobil din lume, de italieni, germani şi români. Italienii au conceput caroseria, germanii motorul, şi am venit noi cu abţibildul:Made in România. ”
“Lăsând la o parte că e un simplu banc pe care-l au şi alte popoare, adevărul este că suntem inventivi. Mai urmează să fim şi eficienţi. ”
“O, Webmaster, este abia anul 2025, mai avem timp! ”
Capitolul 3: Incheiere.
Aceste rânduri s-au învârtit în jurul unei insule magice, reale sau fictive, din insulele Ciclade, sau de oriunde din lumea asta. Fiecare avem în minte câte o insulă minunată, reală sau imaginară, un paradis ascuns, în care am fost, sau urmeaza să mergem, sau eventual suntem conştienti că nu vom ajunge niciodată. Inspre ea ne îndreptăm visele, speranţele sau năzuinţele turistice. Sau, tot aşa, putem înlocui noţiunea “turistice” cu viata în întregul ei.
Vă doresc fiecăruia în parte să descopere şi să se bucure de insula aceasta, de propriul său paradis. Dacă totuşi nu o veţi găsi, căutaţi-o totuşi cu perseverenţă în continuare. Altfel, dacă abandonaţi, nimic nu mai are sens pe lumea asta.
P.S.
Am atasat un set de poze, care sa evoce momente din cele 2 capitole ale povestii: atat cautarea lui zuftim de catre serviciile secrete pana l-au reperat, cat si momente din Santorini, inclusiv cu locul viitorului sediu al Consulatului AFA
Trimis de zuftim in 01.12.14 16:55:33
32 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
32 ecouri scrise, până acum, la acest articol
As vrea sa ti scriu ceva pe masura textului de mai sus - macar ca "altitudine"/amplitudine, ca din punct de vedere humor nici macar nu incerc... - ... orice, dar cuvintele mi au fugit, razand asurzitor la comenzi, dupa lectura textului de mai sus.
Cu greu pot sa spun atat: Multumesc. Mi e din ce in ce mai clar ca daca n ai fi existat, ar fi trebuit sa te inventam...
@zuftim: Maxim! Propun o punere in scena la urmatoarea intalnire AFA cu personajele "adevarate"!!!
Nene zuftime felicitari cordiale pentru originalitate si haz, din partea comitetului central CC al Fluture! Pentru onor la drapel inainte! Tot inainte!
Frumoasa încheierea, in special! Oricum, atractia Cicladelor este una speciala si, de ce nu, sa ne gandim si la faptul ca multi istorici iau foarte serios in considerare ca aici a fost localizata disparuta Atlantida... poate si de aceea atractia este atat de puternica
Cu siguranta ca cei care nu au gasit inca INSULA lor, aici o pot afla si ce frumos ar fi ca peste ani si ani... in 2035 parca ai spus, nu, sa vina si alti prieteni si sa spuna - am gasit ceea ce lipsea din viata mea aici - undeva in Imerovigli, in linistea aceea primordiala, acolo unde poate a inceput si se va si sfârși totul...
Felicitari inca o data, bravo!
Felicitari pentru articol. Cu votul meu, primeste un Superbonus mai mult decat meritat. Va urez sa ajungeti la Zuperbonus...
@Admin -
Multumesc pentru aprecieri. A fost asa, o idee de moment, legata de o insula magica, fermecata, ascunsa, si nu e vorba de nici una din cele 2 care apar in poze... De aici, restul a venit asa, din senin, spontan, navalnic, am mai si scurtat-o, ar mai fi fost un capitol, cu ''rebelii'' ascunsi prin anumite grote... Dar m-am oprit, sper ca la timp. Ma simt onorat si foarte bucuros pentru aprecieri.
@buterfly
Multumesc! Mai schimb si eu stilul uneori, dar nu era ceva gandit dinainte reviewul asta, a fost ceva spontan. Parol! Tot inainte! La multi ani, buterfly! La multi ani Romania!
@rentea
Multumesc pentru aprecieri. interesante consideratii
Deşi are legătură directă — şi chiar "sorginte" [în] — cu ecourile de aici, am decis să mutăm, totuşi, articolul în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice) " (deja existentă pe sait)
Cerere de recurs
Subsemnatul..., solicit prin prezenta, readucerea review-lui de mai sus la rubrica GRECIA/INSULELE CICLADE unde ii este locul.
In apararea cererii noastre aratam ca review-ul se refera clar la o insula cicladica si nu are nici o legatura cu "filozofeala".
In probatiune, rog onoratul juriu sa reanalizeze textul, dar, mai ales, sa priveasca pozele atasate review-lui, care, e adevarat, par din alta lume, dar, in mod evident, valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte.
Semneaza: Avocatul Diavolului
@motaneata - cererea se respinge!
De ce? Simplu, pentru că Înaltea Curte AFA poate să facă asta!
În schimb,
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@motaneata: si cum motivarea vine de obicei ulterior deciziei, iat-o mai jos:
Textul e fain, am fost primul care l-a salutat, pozele sunt superbe, turistice, dar... un cititor care intra la "ciclade", pentru documentare, evident, nu va intelege acest articol si... nu va intelege ce cauta acesta acolo...
Ramane aici.
Sunt oricum legaturi (linkuri) relevante, "puternice", dinspre-acolo inspre aici si reciproc.
@zuftim -
N-am abandonat si nu abandonam Suntem aici pe baricade. Lumea noastra are sens. Multumim de urari.
Iar pentru cei care vi se adreseaza cu " nene zuftime" am cateva precizari.
Eu si cu "nenea zuftim" suntem in aceeasi categorie de varsta, nu-mi place sa mi se spuna " tanti" si v-am repetat de nenumarate ori in povestirile noastre ca suntem tineri, frumosi si sanatosi.
Iar daca nu credeti... cititi ce scriem cu atentie la cum scriem
@motaneata - de acord cu motăneaţa. Ce e aia un punct? Trecem de la Recurs la Apel şi dacă nu, la Strasbourg.Ce e aia 0 PMA şi anulat? Viciu de procedură, lex!
@Michi
Nu va faceti probleme. Decat sa generez discutii intre colegi, e mai bine asa.
Printre altele am vrut sa vad cam cum este primit un astfel de text de catre colegi. Mai aveam pregatit unul in acelasi stil, inainte de a pleca in vacanta, am ezitat sa il "lansez" si poate ca bine am facut! Sincer, pe mine ma amuza acest text, desi nu este doar pentru amuzament, si totodata a placut destulor colegi...
Este clar: seriozitate maxima si sobrietate inainte de toate!
Mergem inainte si nu abandonam, vorba colegei @TEOANCA.
Multumesc pentru faptul ca ati apreciat aceasta scriere care este mai altfel. Daca scriam "este mai deosebita", s-ar fi putut interpreta ca il consider unul din reviewurile mele cele mai bune si nu vreau sa se creada asta...
@TEOANCA
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Nu este deocamdata nici o problema din punctul meu de vedere, referitor la modul in care mi s-au adresat toti colegii.
”v-am repetat de nenumarate ori in povestirile noastre ca suntem tineri, frumosi si sanatosi.
Iar daca nu credeti... cititi ce scriem cu atentie la cum scriem
Sunt perfect de acord. Eu de cand scriu reviewuri aici pe AFA nici nu ma mai uit in oglinda, si asta ma face sa ma simt in al noualea cer!
@Admin
”pozele sunt superbe, turistice
Asta asteptam, in sfarsit sa-mi fie laudate si pozele, nu numai reviewurile! Pentru asta chiar ca multam fain!
”As vrea sa ti scriu ceva pe masura textului de mai sus
chiar daca e urmat de cava mai sobru si ponderat:
”Textul e fain
Pentru mine acestea sunt suficiente, referitor la acest review, multumesc frumos!
(Am pastrat nota sugubeata a reviewului in acest ecou!)
@webmaster13
Este parca-parca pentru prima data cand melodia nu se potriveste cu textul, cu aceasta..." filozofare de suflet {mai putin turistica)". Dar nu-mi vine in minte altceva mai potrivit.
Asa ca poate sa ramana asa, in fond melodia n-are nici o vina, parca as zice ca textul e de vina!
Multumesc pentru muzica, oricum!
@ admin&all: il sustin pe autorul postului si solicit respingerea ca nemotivata a cererii de...recurs...
In plus, subscriu la observatia autorului zuftim, privitoare la calitatea fotografiilor.
Propun modificarea regulamentului AFA, astfel incat pentru posturile cu mai mult de 10 fotografii de min 2 Mb sa fie activata o optiune de vot (ex: 300 pct, 600 pct si, respectiv, 900 pct. AFA) in privinta acestora, suplimentar fata de cea aferenta review-ului. Votul se va referi la toate fotografiile atasate de catre autor postului respectiv, in ansamblul lor.
Este usor sa realizez o naratiune simpla, de genul: venit, cazat, mancat, schimbat copiii si plecat. Trebuie sa recunoastem insa ca o fotografie bine realizata chiar valoreaza cat 1000 de cuvinte...
Apare ca justificata si morala rasplatirea membrilor AFA care contribuie la materialele acestui site, prin cedarea drepturilor de autor asupra fotografiilor realizate.
Intre atatia juristi porniti pe... exercitarea unor cai de atac (si recalificarea acestora), ma ofer sa il asist pe colegul zuftim...
PMA aferent setului de poze, retrase din "exces de zel", neobservat de noi până acum!!! , al programului, au fost realocate manual.
Evident că pozele le merita cu vârf și îndesat, evident ca era nedrept. Pur și simplu nu am fost atent la acest aspect, îmi asum integral aceasta scăpare.
În rest: s-a mai discutat despre posibilitatea votării ȘI în cazul pozelor, unele cu totul excepționale, într adevăr. Ultima dată la un review despre Scoția, dacă nu greșesc (rog colegii să insereze link, eu scriind de pe telefon), iar propunerea a fost deja "îmbrățișată" de mine, o extensie a programului fiind deja în lucru. Mai durează, însă - nu pot da un termen, dar pot garanta că extensia VA FI implementată, iar pozele vor putea fi votate și retroactiv.
@nosferatoo
”il sustin pe autorul postului si, mai cu seama, subscriu la observatia dumnealui, privitoare la calitatea fotografiilor.
Cred ca se pare ca am fost gresit inteles. Luat si eu de val de tonul comic al reviewului meu si de glumele incorporate, atunci cand m-am referit la pozele mele, m-am referit strict la frumusetea locurilor pozate de mine in pozele atasate acestui review, si nu la calitatea pozelor mele, care habar nu am daca e OK sau nu, eu nu sunt un fotograf profesionist, pozele postate le fac cu 2 aparate foto compacte, ce-i drept de rezolutie mare unul dintre ele, celalalt de rezolutie mai mica pe care-l folosesc de obicei pe plaja sa nu-l deteriorez pe celalalt, si uneori cu telefonul mobil. Admir peisajul ce-l vad, pac! fac o poza, fara sa stau prea mult pe ganduri, de cele mai multe ori cu setari automate ale aparatului, si merg mai departe...
De obicei, aceasta este o observatie personala, ajuns acasa constat ca pozele facute de mine nu reflecta in totalitate frumusetea locurilor vazute.
Un fotograf profesionist sau cineva care exceleaza la acest capitol, reuseste deseori sa transforme in pozele sale, un loc anost intr-un paradis.
Nu este cazul la mine, repet, am deseori senzatia ca pozele mele nu sunt suficient de OK, e o parere personala, "reusesc" deseori sa transforme "paradisul" vazut la fata locului in ceva aproape banal.
”Asta asteptam, in sfarsit sa-mi fie laudate si pozele, nu numai reviewurile!
Aici glumesc, crede-ma, @nosferatoo.
Daca e ceva ce nu am dus lipsa de cand scriu reviewuri pe AFA, apai acestea sunt tocmai felicitarile colegilor, si multumesc tuturor pentru cuvintele calde de incurajare si de pretuire de care am avut mereu parte!
Precizam in acest sens mai jos in ecou, poate nu suficient de clar:
” (Am pastrat nota sugubeata a reviewului in acest ecou!)
Si sa stii, @nosferatoo, cand eu voi primi prea multe laude legate de pozele mele, voi simti ca e cazul sa ma las de reviewuri, si sa ma apuc serios de arta fotografica profesionista!
Ha-ha-ha!
Legat de acest review, el are ascunse inca, incifrate in interiorul sau, niste indicii interesante despre insule magice si ascunse, pe care le voi dezvalui la momentul potrivit, peste vreo 2-3 reviewuri! De pilda, undeva in textul reviewului, este ascuns numele unei insule cicladice magice, "noul Santorini"! Astea sunt problemele care ma preocupa pe mine legat de acest review, sa-l fac intr-un final inteles, inca nu poate fi inteles in totalitate ce am vrut sa spun de fapt, si nici nu vreau inca sa fie inteles!
Mersi ca ma sustii, dar eu nu duc nici o lupta si nu revendic nimic! "Life is a game", iar acest review e la fel!
@Admin
N-am bagat de seama chestiunea aceasta! Stiam doar ca se puncteaza in general si pozele, primele 20, in anumite conditii. Daca initial mi-ati retras punctele pe poze (nici macar nu observasem, nici ca mi-ati dat puncte pe ele, nici ca mi-ati luat puncte), iar acum le-ati realocat. Mersi.
Acum insa, daca tot veni vorba de acest subiect, imi expun si eu parerea personala, de data asta foarte serios: parerea mea este ca regulamentul actual, referitor la poze, este OK asa cum este. Daca-l schimbati, anuntati-ma, sa-mi iau un DSLR gigant cu mine in viitoarele vacante, cu trepied si n-spe obiective, asa ca cel de care s-a impiedicat "presedintele american" in review!
@nonsferatoo,
Te-ai trezit cam târziu: recursul a fost demult respins. Ba... s-a şi publicat motivarea.
În ceea ce priveşte
” "modificarea regulamentului AFA, "
ce părere ai despre următoarea propunere?
- numele userului care votează negativ un ecou, fără să îşi justifice votul, să fie vizibil (cum este şi la review-ri).
În felul acesta vom avea mai puţini useri laşi care se ascund în spatele votului anonim. Nu de alta, dar aş vrea să ştiu şi eu cine îmi scuipă în cană atunci când eu sunt cu spatele...
@motaneata -
Raspunsul acesta este formulat pentru colegii forumisti:
Primo: este evidenta intentia subsemnatului, de a sustine un post original, cat si punctarea unor fotografii deosebite.
Secundo, da, am votat cu minus postarea user-ului "motaneata", intrucat mi-a placut prea mult materialul de mai sus (apreciere subiectiva, deh) si nu mi s-a parut justificata interpelarea (motivarea "recursului" omisso medio).
Tertio, un vot negativ nu echivaleaza automat cu vreo dusmanie de moarte si, sincer, nu m-a interesat daca votul este public sau nu, aceasta fiind la latitudinea forului coordonator;
Cat despre insulte ("lasi", etc) si scuipaturi, nu cunosc, nefiindu-mi caracteristice.
Nu cred ca merit "galeti" de... apostrofari, doar pentru exprimarea unei opinii.
Poate isi da cu parerea si Admin.
@zuftim Şi iată c-ai recidivat. Şi iar n-am fost pe fază. Brava naţiune! Stai că mă aşez în primul rând. Faceţi-mi loc şi mie, mafrenzi. Cuuum, nu mai este loc??? Nu se poate! Da' io sunt prietenă cu cineva, care este rudă cu cineva, care cunoaşte pe cineva. Nici aşa nu se poate? Bine atunci, stau în picioare, na!
Imaginaţie cât cuprinde dragă zuftim. Îmi place. Fotografiile cu apusul (şi nu numai) sunt superbe. Recunosc însă, că am o slăbiciune pentru apusuri.
Un articol savuros, ca nu am alt cuvant sa-l cataloghez! Citesc toate articolele lui Zuftim si calatoresc si eu pe aripile lor. SAVUROS! Toata stima!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 16 decembrie 1989 — scris în 16.12.23 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Ce simțim și cum privim 1 Decembrie — scris în 01.12.23 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV]
- Oct.2023 IUBESC — și respect! — româna! În câte alte limbi te-ai mai putea „juca” astfel cu cuvintele? (urmează câteva exemple) — scris în 29.10.23 de Admin din TIMISOARA
- Sep.2023 Traficul rutier din România, încotro? — scris în 22.09.23 de AZE din SIBIU
- Aug.2023 Drum lin spre Cer, Costyy! — scris în 27.08.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS]
- Jul.2023 La „vânătoare” de flori prin România — scris în 23.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI
- May.2023 Bujorul – floare națională a României — scris în 28.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI