GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aşa cum am promis în reviewul anterior( vezi impresii), am să prezint în câteva cuvinte şi al doilea obiectiv turistic descoperit întâmplător în vestul Ungariei. Este vorba despre Complexul de băi termale Buk ( Bukfurdo) din orăşelul Buk, aflat la aproximativ 50 de km de oraşul Sopron şi 15 până la graniţa cu Austria.
Băile Buk este, din punct de vedere al mărimii şi al numărului de bazine cu apă, a doua staţiune de băi termale din Ungaria, după cea din Hajdúszoboszló, oferind mijloace de odihnă, distracţie şi recreere pentru toate categoriile de vârstă şi la preţuri acceptabile.
Complexul se întinde pe o suprafaţă de 14 ha (Hajdúszoboszló are 20) şi dispune de bazine de diferite tipuri, exterioare, acoperite, semiacoperite, tobogane, locuri amenajate pentru plajă, saune, jacuzzi etc. Toate bazinele şi locurile amenajate pentru plajă au şezlonguri gratuite. Deasemenea în perimetrul complexului sunt numeroase alei de promenadă, spaţii cu iarbă, ronduri cu flori şi copaci umbroşi, unde turiştii se pot plimba şi relaxa ca într-un parc.
Apa termală de la Buk se aduce de la peste 1000 de metri adâncime şi are la suprafaţă o temperatură de aproximativ 55 de grade Celsius. În bazinele pe care le-am încercat noi apa avea aproximativ 38 de grade Celsius şi trebuia să treacă câteva secunde până te obişnuiai cu ea la intrare.
Apa termală de la Buk are un conţinut ridicat de calciu, magneziu, fluor şi acid carbonic şi este recomandată pentru afecţiuni digestive şi de circulaţie. Pe nişte panouri erau afişate valori ale conţinutului de minerale şi comparate cu cele de la staţiunea de băi termale din Eger erau aproape duble.
Turiştii pot profita şi de alte servicii ale complexului, aici fiind amenajat cel mai mai mare şi mai frumos centru de golf al ţării. Deasemenea, în apropierea bazinelor sunt numeroase baruri şi restaurante unde turiştii pot face o vizită între două reprize de bălăceală. Pe spaţiile cu iarbă turiştii pot face plajă sau se pot odihni la umbra copacilor citind o carte (da, am văzut aici şi asemenea turişti).
Coplexul de băi termale Buk este împărţit în cinci zone de odihnă şi agreement astfel:
-Zona I, cea mai mare din complex, reprezintă cam 75% in totalul celor 14 ha şi cuprinde bazine cu apă termală (medicinal pool), bazine exterioare (swimming pool), tobogane, baruri, restaurante, alei pentru promenadă, spaţii cu iarbă verde şi mulţi copaci de esenţă rară. Este zona cea mai uzitată şi mai convenabilă (ca preţ) din întreg complexul.
-Zona II, băile de distracţie (Adventure Bath).
-Zona III,saune, jacuzzi (Sauna World).
-Zona IV, terapie, masaj, tratamente.
-Zona V, Wellness Centre
Preţuri intrare:
-Zona I 2520 forinţi (aproximativ 8 euro), studenţi, copii 1600 forinţi (5 euro).
-Zona II 2800 forinţi (9 euro), studenţi, copii 1500 forinţi (tot pe la 5 euro).
-Zona III 3500 forinţi (cam pe la 11 euro).
-Zona IV... aici avem masaj cu asiatica Nara Thai la 5500 forinţi (18 euro).
Combinat I+II 4400 forinţi, I+III 3950 forinţi, II+III 4300 forinţi, I+II+III 5000 forinţi. Noi am ales să ne petrecem o jumătate de zi în zona I şi abia am putut să încercăm trei bazine termale, plus o mică plimbare pe aleile din jur.
După ce am plătit cei 5040 de forinţi, pentru 2 persoane, am intrat pe teritoriul complexului şi am întrebat (prin mimică) un turist maghiar unde se află vestiarul pentru schimbat ţinuta. Ni l-a indicat imediat... acesta se află în partea dreaptă, la 100 de metri de intrare în complex.
Spre deosebire de Miskolctapolca, Eger, Hajdúszoboszló etc. aici nu ni s-au ataşat brăţări de control la mână. O doamnă ne-a dat un fel de rucsac şi o pastilă de identificare, apoi ne-am schimbat în una din numeroasele cabine din incintă.
După ce am trecut printr-un culoar cu duşuri pe laterale, am intrat în clădirea care adăposteşte cel mai mare bazin cu ape termale din complex. O clădire cu o cupolă imensă, cu pereţi tapetaţi în culori albastre şi multe şezlonguri pe marginea bazinului. Înainte de intrarea în bazinul mare se trece prin altul mai mic (pentru dezinfecţie picioare), apoi se trece pe la unul din duşurile cu apă termală de la margine.
Aşa cum spuneam mai sus apa în bazin este foarte caldă şi chiar dacă la intrare mirosea un pic a sulf ne-am obişnuit şi am petrecut mult timp aici. Pe un colţ de bazin se pompează cu presiune acid carbonic gazos şi se poate face hidromasaj, dar nu este indicat pentru persoane cu probleme cardiace sau respiratorii.
Copiii sub 15 ani nu au voie aici, dar în partea dreaptă se află două bazine mai mici, unul din ele are apă mai „rece” (30 de grade Celsius), unde ei au acces (alături şi de alţi moşnegi :)) ).
Imediat după ieşirea prin partea vestică a acestui bazin se află un altul foarte frumos, semiacoperit, cu o cupolă în formă de farfurie zburătoare, în care am stat puţin fiind foarte aglomerat. În apropiere un altul tot la fel de aglomerat, cu o cupolă futuristă, apoi un bazin mic pentru copii, un bazin de înot mai mare pentru adulţi şi multă lume făcând plajă pe iarbă sau în şezlonguri.
Dar ce mă mai chnui eu să vă descriu tot ce am întâlnit în acest frumos complex, vă invit, dacă aveţi drum prin vestul Ungariei, să faceţi neapărat un popas la Buk. Vă asigur că nu aveţi ce pierde.
Vacanţe plăcute!
Trimis de traian.leuca † in 02.12.16 16:03:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.37829088 N, 16.78693698 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Bukfurdo, SOPRON" (nou-creată pe sait)
@traian. leuca: Când am văzut zbenguiala... Șopron (eu am citit Șotron prima dată)... Am zis i-a să vedem pe unde s-a zbenguit Traian.
Și da, la cum arată complexul poți spune că te-ai zbenguit.
Frumos arată Complexul.
Toate cele bune.
@ANILU:
” Frumos arată Complexul.
Aşa este, păcat că este atât de departe de Ploieşti! Mulţam pentru vizită!
Multumesc pentru review, chiar cautam asa ceva.
In vara anului trecut am trecut pe linga Buk dar din pacate, desi planificata vizita acolo, nu am reusit sa ajungem. Am fost doar la parcul acvatic din Sarvar, in apropiere, iar a doua zi, fara voia mea, a trebuit sa revin in tara.
Mi-am propus, in schimb sa ajung in aceasta vara asa ca vreau sa te intreb daca consideri ca 6 nopti ar fi plicitisitor acolo.
Bine, mai iau in calcul o zi la Sarvar (e frumos acolo) si o zi la Family Park din St. Margarethen, imediat cum treci ganita in Austria (trecerea de la Sopron).
@decebal12345: Şi eu mulţumesc pentru vizită!
E greu de spus dacă e plictisitor 6 zile în zona Buk, dar pe lângă cele două zile pe care intenţionaţi să le petreceţi în Şarvar şi Family Park din St. Margarethen vă mai recomand una la acest CASTEL din oraşul Fertod şi o altă zi în oraşul Sopron şi împrejurimi (lacul Neusledler).
Multumesc.
De castel nu stiam, in schimb in Sopron am stat vara trecuta.
@decebal12345:
” in schimb in Sopron am stat vara trecuta.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).
NB: linkul SCRIE IMPRESII poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)