ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Descopera Debrecen-ul

TIPĂREȘTE

Debrecen este al doilea oras ca populatie si importanta din Ungaria. Are aprox 210. 00 locuitori, se afla la aprox 220 km de Budapesta (pe autostrada M 35) si la aprox 75 km de Oradea (prin vama Bors – Artand si apoi prin Berettyoujfalu).

Este un oras cu o istorie de peste 750 ani, a facut parte din Regatul Ungariei, apoi (Sec XVI –XVII) din Pricipatul Transilvaniei, apoi a facut parte din Imperiul Habsburgic, iar din 1867 a revenit - din nou – Ungariei.

A fost chiar capitala a Ungariei, de 2 ori, in 1848-49 si in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Orice vizita la Debrecen incepe cu centrul orasului – Zona Piac Ut si Kalvin ter (Piata Kalvin) – adica zona pietonala.

Ajunsi aici, la intersectia Piac Ut si Szechenyi Ut, se gaseste Biserica Reformata Mica, numita si “Biserica ciunta”. Cladirea dateaza din 1600, dar in 1727 un incendiu a provocat distrugeri majore. Dupa refacere, turnul a fost acoperit cu o cupola in forma de ceapa, dar in 1907, un vant foarte puternic a deteriorat aceasta cupola. A fost din nou refacuta, dar – din nou – a fost doborata de vant. Atunci a fost refacuta fara cupola si turnul a ramas sub forma de bastion – forma "ciunta", fara cupola, care se vede si astazi.

Tot in aceasta zona, sunt diverse cladiri istorice, care au apartinut de-a lungul istoriei, negustorilor importanti din Debrecen.

Pe partea dreapta in aceasta zona pietonala, se vede cladirea Primariei. Inca din 1531 in aceasta cladire (in varianta „veche” se gasea conducerea Debrecen-ului. Cladirea – in varianta actuala – dateaza din 1843. In aceasta cladire a locuit Kossut Lajos cu familia, pana in 1849.

Mergand mai departe, pe stanga este cladirea Hotelului Arany Bika. Aici a functionat un han, inca din Sec XVII. Cladirea actuala (aripa veche) dateaza din 1915.

La capatul acestei artere pietonale, in Piata Kalvin, se gaseste Biserica Reformata Mare – simbolul orasului Debrecen. Pe acest loc, prima biserica a fost construita la sfarsitul Sec XIII – inceputul Sec XIV, dar aceasta a fost distrusa de un incendiu. Forma de astazi a bisericii dateaza din perioada 1819-1823, iar in 1849, in aceasta biserica, Kossut Lajos a citit Declaratia de Independenta – lucru de o mare importanta pentru maghiari.

Din pacate nu am putut intra inauntru pentru ca era slujba.

In fata bisericii se gaseste grupul statuar Kossut si o frumoasa fantana arteziana - supranumita Milenium (realizata din ceramica), precum si o pasare Phoenix – ce reprezinta renasterea orasului. In fata grupului statuar, in pavajul pietei, este stema orasului Debrecen, realizata din mozaic colorat.

In spatele bisericii mari este cladirea Colegiului Reformat Calvinist, o alta cladire cu puternice „radacini” istorice a Debrecenului.

Intorcandu-ne si mergand lateral spre stanga, pe Kossut Lajos Ut, gasim cladirea Teatrului Csokonai, cu fatada impodobita cu diverse statui. Cladirea dateaza din 1865 si este „polul”cultural al orasului.

Mai in fata, in Meliusz Ter (Piata Meliusz) este Biserica Rosie, numita asa datorita faptului ca este construita din caramida rosie netencuita. Biserica dateaza de la sfarsitul Sec XVIX, si este in stil neogotic.

Pe o strada apropiata – Szt. Anna Ut – este si biserica Sfanta Anna, construita in Sec XVIII, avand la intrare statuile Sfantului Stefan si a Sfantului Imre.

Nici o vizita la Debrecen nu poate fi completa fara o vizita la Muzeul Deri, aflat in spatele Bisericii Reformate mari din centru, in Deri Ter (Piata Deri). Taxa de intrare este modica – 2500 HUF pt 2 adulti + 1 copil (Family Ticket) adica aprox 38 RON. Din pacate aici nu se pot face poze, dar acest muzeu este deosebit, practic este un fel de „muzeu al istoriei, culturii si civilizatiei”, dar si o imensa „galerie de arta” universala.

In prima sala sunt 3 picturi celebre, asa zisa „Trilogie” a lui Mihaly Munkacsy.

In urmatoarele sali se face o trecere prin intreaga istorie a omenirii – zona „egipteana”, zona „greaca”, zona „romana”, zona „asiatica”, etc.

Sala armelor este impresionanta.

Detalii complete despre acest muzeu gasiti aici

Alte „obiective” ce se pot vedea in Debrecen sunt Sinagoga, sinagoga ortodoxa, Casa Comitatului Hajdu (fostul Han Calul Alb), centrul de conferinte Kolcsey si Hotelul Lycium, Universitatea Debrecen si parcul botanic.

O perioada foarte buna pt a vizita Debrecenul, este sfarsitul lunii august, cand are loc (in fiecare an) Festivalul „Carnavalul Florilor”.

O alta „atractie” a Debrecenului este Centrul Acvatic Aquaticum, aflat in zona Nagyerdei Park, despre care am scris aici

Tot in aceasta zona se afla si gradina zoologica din Debrecen, un mic lac cu zona de agrement, etc.

Ca si variante de shopping in Debrecen

In centru sunt cele 2 mall-uri – Debrecen Plaza – un mall mai vechi, cu mix de magazine mai slab si cam perimat. Forum Debrecen este un mall nou, deschis in 2008, cu mix bun de magazine – Zara, Berska, C&A, H&M, New Yorker, Tommy Hilfinger, Hervis, Douglas, DM, Humanic, etc si supermarket Spar.

In centru orasului este un hipermarket Tesco, la iesirea spre Budapesta (M3-M35) este si Cora si Metro. In fata la Cora mai sunt inca doua centre comerciale de tip „big boxes” - cu Intersport, Takko, Deichamann, Plus, Vogele etc. Un astfel de centru comercial – My Boxes – ii zice este si la intrarea in Debrecen dinspre Berettyoujfalu.

De asemenea – este si Malompark – cu Praktiker, InterSpar si Media Markt.

Alte multe detalii complete despre Debrecen gasiti aici

si aici


[fb]
---
Trimis de presario in 13.04.10 10:10:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8645 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Debrecen - una din fantanile din centrul orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

biancuta
[13.04.10 12:45:34]
»

Foarte multe informatii despre Debrecen si despre istoria lui. Imi va folosi cand voi merge in zona. Un vot!

sursy2003
[13.04.10 13:18:46]
»

Bravo! Super detaliat si scris cu simt de raspundere! Este exact in spiritul site-ului. Ai un vot si de la mine!

presarioAUTOR REVIEW
[14.04.10 09:14:29]
»

biancuta & sursy2003 - Multumesc mult pt voturi

creivean
[04.06.10 22:16:49]
»

presario

În vreo 3 săptămâni trebuie să ajung la Debrecen cu mai mulţi prieteni şi în afara de Zoo, shopping, etc. aş vrea să-i invit să servim masa întrun restaurant cu specific unguresc în Debrecen.

Ai vreo recomandare, undeva unde ai mâncat tu şi îi ok.

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, creivean, domidoc, presario, sursy2003
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Debrecen și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05467677116394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1