ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 06.06.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un weekend la Budapesta - partea I

TIPĂREȘTE

Deși de multe ori ni s-a întâmplat să trecem prin Ungaria în călătoriile spre vestul Europei, niciodată nu am avut ocazia să vizităm Budapesta. Ivindu-se până la urmă această oportunitate printr-o deplasare în interes de serviciu, ne-am zis că ar fi momentul să profitam. Astfel, „evadând” pentru un weekend de lângă copii (spun asta deoarece i-am avut alături de noi în aproape toate vacanțele petrecute în țară și străinătate), ne-am bucurat să vizităm această adevărată capitală europeană.

Să fii turist în Budapesta este greu, deoarece ai de vizitat foarte multe obiective atât de frumoase și încărcate de istorie și cultură, încât dacă nu dispui de suficient timp, la un moment dat devine frustrant. Noi cel puțin așa am pățit. Timpul nu ne-a permis (având și alte activități și responsabilități de îndeplinit) să ne bucurăm de tot ceea ce dispune orașul în materie de istorie și cultură. Ne-am propus să revenim când cei 3 copii ai noștri vor fi îndeajuns de mari pentru a putea înțelege și recepta cum se cuvine totul.

Supranumită "Parisul de Est", "Mireasa Dunării" sau "Perla Dunării", Budapesta este un oraș frumos, în care găsești atât aglomerația caracteristică unei metropole, cât și liniștea conferită de parcuri. Te impresionează plăcut prin multe aspecte și îți este imposibil să nu o îndrăgești. Pe noi ne-au impresionat construcțiile cu atâta încărcătură istorică și cultural-artistică de pe ambele maluri ale Dunării (Clădirile Parlamentului, Palatul Regal, Bastionul Pescarilor, Citadella, Piața Eroilor, Biserica Matyas, Biserica Sfântul Ștefan, Galeria Națională Ungară, Opera de Stat, Monumentul Eliberării, Muzeul de Arte frumoase, Muzeul de Arte Decorative etc), podurile care-ți spun fiecare povestea lor și la care remarci trăsături distincte de construcție și arhitectură (Podul cu Lanțuri, Podul Margaret, Podul Elisabeta – Erszebet, Podul Libertății) și parcurile care ascund mici bijuterii arhitecturale (Parcul de pe insula Margaret, Parcul Poporului, Parcul Municipal, Parcul Jubileu, Parcul de Distracții).

De asemenea în imaginea de ansamblu te impresionează împletirea dintre nou și vechi, dintre modern și tradițional, fără a ți se părea vreun element ostentativ, așa cum din păcate întâlnim la tot pasul în Bucureștiul nostru. În Budapesta istoria se împletește armonios cu modernismul secolului în care trăim de parcă „ar conviețui împreună” de multă, multă vreme.

Ne-a impresionat grija oamenilor pentru conservarea și restaurarea tuturor acelor edificii și segmente din istoria și cultura maghiară fiind considerate valori naționale dar și internaționale prin introducerea lor în circuit turistic. În timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție am reușit să vizităm sau măcar să remarcăm din trafic câteva din cele mai importante obiective turistice ale orașului.

Palatul Parlamentului, aflat pe malul drept al Dunării, adică în Pesta, construit în stil neo-gotic reprezintă cea mai impozantă și decorativă construcție din Budapesta. Considerată una dintre cele mai mari clădiri din lume (se pare că ar fi a treia după Pentagon și Casa Poporului – sper să nu greșesc) se întinde pe 250 metri de-a lungul digului. Intrarea în cladire este flancată de doi lei, iar în Camera Cupolei se țin cele mai elegante baluri din Budapesta și cele mai sofisticate recepții diplomatice. Cladirea ce poate fi vizitată atunci când Parlamentul nu se află în sesiune, găzduiește pe lângă nenumărate statui și coloane magnifice, coroana veche de 1.000 de ani a primului rege ungar. Este una dintre clădirile aflate într-o continuă restaurare exterioară, căutându-se cele mai bune materiale pentru ca fațadele să reziste în timp.

De cealaltă parte a Dunării, pe Dealul Castelului Buda, am găsit o altă capodoperă arhitecturală a Budapestei, și anume Palatul Regal. Construit de regale Bella si transformat în fortăreață de apărare, palatul a găzduit timp de 700 de ani multe familii regale. El reprezintă una dintre principalele atracții turistice, și asemeni Bastionului Pescarilor, oferă o priveliște deosebită asupra orașului. Ne-a plăcut foarte mult curtea palatului presărată cu insulițe de verdeață, flori și statui care te indeamnă la imortalizare. Tot aici am vizitat Ruinele Romane – Aquincum, unul dintre cele mai mari parcuri arheologice din Ungaria (zona a cuprins capitala provinciei Panonia Inferioară în secolul II, capitală cu o mare importanță pentru imperiul roman). În centrul Districtului Castelului se află Piața Trinității care are ca element central coloana ce comemorează epidemia de ciumă, datând din 1714. Fiind deschis circuitului turistic zona Castelului este un orășel vechi (așa cum și noi avem la Sighișoara), unde vizitatorul este atras de tarabele de suveniruri, de terase, de cofetării și patiserii cu produse foarte delicioase, toate la prețuri cam piperate însă.

Din păcate nu am reușit să ajungem la alte două simboluri istorice ale Budapestei, ci doar le-am admirat de departe. Este vorba despre Dealul Gellert și Citadela, două obiective despre care am aflat mai multe ulterior, din dorința de-a ne documenta măcar. Dealul Gellert și-a primit numele dupa cel al episcopului Gellert care a venit in Ungaria din Italia la cererea Regelui Ștefan, spre a-i creștina pe unguri. Câțiva păgâni l-au băgat într-un butoi pe episcop și l-au aruncat de pe deal în Dunăre. Dealul este de fapt o rocă mare, înaltă de 140 de metri care se înalță deasupra Dunării în Buda, ce are de asemenea un rol important din punct de vedere hidrologic (o parte importantă a rezervei de apă potabilă a Budapestei este stocată într-un rezervor din interiorul dealului). În semn de recunoștință pentru sacrificiul făcut, maghiarii i-au înălțat statuie episcopului Gellert, statuie ce-l înfățișează pe acesta cu o cruce mare în mână. Importanța acestui deal au întărit-o habsburgii prin construirea unei fortărețe în vârf, numită Citadela. Mult timp aceasta a fost un loc disprețuit de maghiari deoarece le amintea de evenimente nefericite din viața lor (suprimarea prin forță a revoluției de la 1848 și a războiului de independență). Ungurii au numit-o mult timp Bastilia Budapestei. De ziua natională a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal.

Ne-ar fi plăcut foarte mult să ajungem în vârful dealului și să admirăm mai de-aproape statuia și Citadela, însă fiind împreună cu un grup organizat, a trebuit să ne îndreptăm spre alte obiective pe care vi le vom dezvălui în a doua parte a review-lui deoarece acesta ar putea deveni foarte obositor la citit.

-

continuarea o puteti citi facand click aici


[fb]
---
Trimis de lucsim in 23.07.11 10:52:27
Validat / Publicat: 23.07.11 11:30:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lucsim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 O frumoasa statuie la intrarea in Muzeul de Istorie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.07.11 11:55:44]
»

Articolul - impreuna cu probabil sa continuare - a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

lucsimAUTOR REVIEW
[23.07.11 14:28:00]
»

@webmaster

Multumim. O zi buna si spor la lucru!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lucsim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049273014068604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1