ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cetatea Alba - perla pierduta a Voievodului Stefan

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In copilarie am auzit vorbindu-se adesea in familie despre Cetatea Alba. Nu atat ca loc de importanta istorica pentru poporul nostru, cat ca destinatie de serviciu pentru tatal meu care fusese repartizat aici in urma absolvirii Scolii de Jandarmi din Oradea. Asta se intampla inainte de 1940. Mai tarziu, cu ochii umeziti de amintiri, tata ne-a povestit despre Cetatea Alba scena crancenelor infruntari armate in care si Stefan cel Mare a jucat un rol.

Pastram si acum in vechiul album de familie imagini cu Limanul Nistrului, cu Marea Neagra, cu zidurile cetatii, cu barci de pescari si stufarisuri, toate alcatuind un nostalgic fundal pentru chipurile parintilor mei, tineri pe atunci. Abia acum, dupa multi ani de cand ei nu mai sunt, am avut ocazia sa le calc pe urme. Intr-un scurt circuit Chisinau - Odesa, la intoarcerea spre tara, am alocat cateva ore vizitarii cetatii, amintirii inaintasilor strabuni si parintilor mei.

Cetatea Alba, Akkerman sau Belgorod - Dnestrovski se afla la aprox. 80 de km de Odesa (vezi impresii). Dupa traversarea Nistrului la varsarea sa in mare, pe podul rutier Zatoka - Priberejne, prin locuri frumoase, inconjurate de ape cu stuf, papura si pasari de balta, a urmat Limanul Nistrului si Belgorod - Dnestrovski.

Pe masura ce ne apropiam, ghida depana firul incalcit al istoriei acestor locuri amintindu-ne ca si stramosii nostri au fost candva pe aici.

Despre Belgorod - Dnestrovski, puternica fortificatie de la Nistru, se spune ca are o vechime de 2500 de ani. Fondata de grecii din Milet in sec. V i. Hr., a trecut prin mai multe stapaniri (fenicieni, greci, daci, romani, huni, bizantini, genovezi, moldoveni si rusi).

Dupa 1392, apartinand Moldovei (in vremea lui Petru I Musat), Cetatea Alba a fost intarita si marita. Cucerita de turci si denumita Akkerman, trece din nou in stapanirea Moldovei sub domniile lui Alexandru-Voda si Stefan cel Mare. Considerata in acea vreme poarta a crestinatatii, cu rol important in stoparea expansiunii turcesti, este de inteles de ce Stefan i-a acordat o atentie speciala, fortificand-o si pregatind-o sa faca fata asalturilor otomane. Dar puternica oaste a sultanului Baiazid a cucerit cetatea in 1484, Stefan neconsolandu-se niciodata in urma acestei pierderi. Turcii au stapanit Cetatea Alba pana in 1812 cand a trecut in componenta Imperiul Rus. In perioada 1918 - 1940, o data cu Basarabia din care facea parte, Cetatea Alba a intrat in componenta Romaniei. In 1941 a apartinut din nou Romaniei, in 1944 a intrat in componenta Uniunii Sovietice, iar in 1991 - prin destramarea URSS - a revenit Ucrainei.

Am incercat sa prezint cat mai succint istoria Cetatii Albe asa cum ne-a povestit-o ghida si cum am invatat-o si noi la scoala. In incheiere ghida ne-a spus ceva cel putin surprinzator pentru mine: "Cand intrati in cetate, veti gasi acolo un ghid local. Sa spuneti ca sunteti romani pentru ca intr-un fel prezinta romanilor si moldovenilor si in alt fel rusilor, ucrainenilor sau turistilor de alte nationalitati!". Oare istoria nu este una si aceeasi indiferent de urechile care o asculta?

Traversand oraselul Belgorod - Dnestrovski si ajutati de localnici sa gasim drumul, am ajuns in cele din urma la malul Nistrului, aproape de zidurile care rasar parca din adancuri. Asezarea antica Tyras ale carei urme se pastreaza si astazi si care pot fi vazute chiar inainte de intrarea in incinta, era amplasata pe o insula formata de cele doua brate ale Nistrului. In zilele noastre Nistrul nu mai are delta si se varsa in Marea Neagra printr-un liman.

Pe langa tarabele cu suveniruri existente si aici ca peste tot in punctele de interes turistic, privind si fotografiind vestigiile antice, am ajuns la poarta principala - Poarta Kiliysky, sub un turn cu doua etaje, construit din piatra, cu pod de trecere peste santul de aparare, cu doua porti masive si cu tot atatea gratare cu bare ascutite. Intrarea arcuita nu mai pastraza stema cu bourul Moldovei ci o asa-zisa stema a Cetatii Albe, cu vita de vie si struguri. Multimea de vestigii antice, dar mai ales cele trei randuri de ziduri solide ale fortificatiei impresioneaza pe oricine.

Pliantele si cartile de prezentare care pot fi achizitionate la intrare sunt in rusa si ucraineana. Am avut norocul sa gasesc un singur pliant in engleza si am avut totodata si norocul ca tarabagiul a acceptat sa mi-l vanda cu 8,60 grivni (ultimii mei bani ucraineni) in conditiile in care pretul era de 10 grivni.

Despre cea mai infloritoare perioada a cetatii, cea in care a apartinut Moldovei, fara a fi mentionat numele vreunui voievod sau data calendaristica, in pliant scrie doar atat: "In sec. XIII-XIV, sub Principatul Moldovei, fortareata a fost intarita si s-a numit Cetatea Alba". Pliantul are insa meritul ca prezenta bine, schematic, arhitectura actuala. Panoul din incinta, pe care de altfel l-am si fotografiat in ideea ca voi deslusi cate ceva acasa, este doar in ucraineana.

Zidurile puternice si santurile de aparare inconjoara o ampla suprafata poligonala (peste 9 ha) impartita in doua. Cea mai mare, in care am patruns imediat dupa ce am trecut de Poarta Kiliysky, era destinata oamenilor de rand refugiati in caz de asediu. In afara unui minaret construit in timpul dominatiei turcesti si a unei fundatii de biserica, urmele constructiilor de aici s-au pierdut. Prin iarba parjolita de caldura verii, o alee duce spre toalete si spre un loc umbros in care un manufacturier incearca sa impresioneze realizand monede «de epoca».

Garnizoana sau zona destinata armatei, ceva mai mica, se afla dincolo de Turnul Paznicului si adapostea in vremuri tulburi ostenii, caii si armele. Citadela, cea mai veche parte a Cetatii Albe, aflata chiar pe malul Nistrului, era sediul conducatorului ostirii. De altfel unuia dintre turnurile citadelei i-a ramas numele de Turnul Comandantului.

Zidurile crenelate ale cetatii aveau initial 34 de turnuri, fiecare cu forma diferita si o destinatie anume, dar multe dintre ele n-au dainuit. Primul turn zarit, cel langa care am debarcat din autocar, se numeste Turnul Ovidiu, iar cel din coltul opus Turnul Puskin. Se pare ca Puskin a vizitat cetatea pe vremea cand era exilat la Odesa si, impresionat de maretia ei, i-a dedicat un poem.

Putin dezamagita ca in pliant nu exista nici un cuvant despre Stefan cel Mare, despre poarta si turnul care ar fi trebuit sa-i poarte numele, despre biserica ridicata de el aici, ale carei fundatii inca se mai zaresc sau despre stema cu bourul Moldovei disparuta cine stie cand si unde, am urcat si am mers de-a lungul zidurilor de aparare pentru a admira de la inaltime turnurile si incinta cetatii, precum si intinderea de ape de la Nistru inchipuindu-ma pentru o clipa un strajer al Voievodului Stefan.

Pe una dintre laturi, in exteriorul zonelor destinate adapostirii populatiei civile si armatei, protejata de un zid de aparare si un turn de paza, mai exista o curte gospodareasca, ingusta, dar destul de lunga.

Voi incheia cu un citat din prezentarea ghidei. Cuvintele ei mi-au rasunat obsesiv in urechi mult timp dupa ce si-a incheiat expunerea si am rugat-o sa mi le scrie:

"Zidurile ei neinvinse de trecerea vremii mai amintesc si azi de niste stramosi vrednici si un trecut glorios indemnandu-ne sa nu uitam cine am fost, ce-am ajuns sa fim si incotro tinem calea prin cenusa cotropitoare de suflete a unei istorii inca necunoscute pana in miezul adevarului curat. Istorie invesnicita in inimile noastre si in piatra acum vorbitoare".

Informatii la final:

- Accesul in cetate este 30 grivni/pers.

- Programul de vizitare in perioada de vara este intre orele 9.00 si 18.00.

- Accesul pe zidurile cetatii este permis, dar deplasarea necesita mare atentie deoarece poteca aflata la inaltime este ingusta si pe alocuri denivelata.

- Vara soarele bate cu putere, iar locul nu este umbrit. Asadar, nu uitati apa si sepcuta!

- Toalete se gasesc doar in interiorul cetatii, in curtea "civila" si veti fi surprinsi ca, aliniate una langa alta, cabinele sunt de tip turcesc si nu au usi. Sunt insa curate si pardosite cu gresie cu un model frumos. Exista apa pentru WC, dar nu si pentru spalat pe maini. Intrarea este gratuita.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.08.12 12:11:15
Validat / Publicat: 30.08.12 14:09:16

VIZUALIZĂRI: 5869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Alba - Akkerman sau Belgorod-Dnestrovski, prima imagine la coborarea din autocar, Turnul Ovidiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[30.08.12 12:29:36]
»

@webmaster: Am marea rugaminte de a atasa http://www.youtube.com/watch?v=ZG-uvBKcdIY&feature=relmfu

Este o prezentare mult mai ampla decat am facut-o eu. Multumesc!

webmaster
[30.08.12 14:08:48]
»

Atasat videoclipul indicat ca ilustratie video-documentara suplimentara a review-ului.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

sunflower
[30.08.12 14:40:30]
»

Emotionant si superb! Felicitari!

Am vazut o parte a Cetatii Albe in fotografii asezate in incinta unei alte cetati - Cetatea Neamtului. Acum, m-am delectat cu graitoare fotografii, dar m-am intristat putin citind randurile si printre randuri. Pacat ca nu se poate si nu se vrea a se ajunge in " miezul adevarului curat. " Inca o data, felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[31.08.12 10:00:49]
»

@sunflower: Multumesc pentru aprecieri!

"Miezul adevarului curat" a fost cel care m-a facut sa cer ghidei citatul. Din pacate nici ea nu mai stia cui apartine. Dar, dincolo de toate acestea, si eu sunt convinsa ca nu se vrea a se cunoaste sau a se recunoaste adevarul adevarat. La intoarcerea acasa, gasind pe internet filmul pe care l-am atasat, realizat de moldoveni, am remarcat o data in plus ca ucrainenii numesc Cetatea Alba "cetatea noastra" si recunosc moldovenilor un aport destul de neinsemnat in istoria asezarii. Si cel mai mult m-a mirat faptul ca prezentarile - atat ale ghidului local cat si cele din pliante sau brosuri - sunt diferite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[31.08.12 10:19:42]
»

@iulianic: și care o fi, până la urmă, acel adevăr adevărat? Pentru că fiecare parte are câte ceva de ascuns...

Am vorbit odată cu niște ruși (ruși-ruși, adică; din Moscova și Leningrad) care mi-au spus că ei ne văd pe noi, românii, ca pe niște agresori (și nu putem nega asta! în al 2-lea război armatele române au ajuns până la cotul Donului!). Iar despre Moldova și Transnistria, nu cred că are rost să începem aici o polemică asupra modului total diferit cum e privită istoria acelor meleaguri în funcție de direcția de unde privești spre ele...

Până la urmă, mi se pare o rezolvare elegantă - îi spui fiecăruia ce-i place/convine să audă și toată lumea e mulțumită.

Dacă s-ar face și la Ierusalim sau alte astfel de 'puncte fierbinți' la fel, ar fi mai multă liniște-n lume...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[31.08.12 11:14:09]
»

@Dragos: Da, este o problema prea delicata pentru a o adanci mai mult. Nu cunosc chiar atat de bine istoria (cea adevarata) si nici nu sta in firea mea sa intru in astfel de polemici. Vreau doar sa spun ca in copilarie, vizitandu-mi rudele de peste Prut (impreuna cu parintii, pe pasaportul lor), am vazut cartea de istorie a unui var, scrisa in moldoveneste (romaneste cu litere chirilice), de aceea mi-a fost usor sa inteleg. Ceea ce am citit sustine ideea exprimata de tine, aceea ca rusii ne vad ca pe niste agresori. Ce scria? Scria ca pentru romani "Basarabia a fost intotdeauna un cap de pod pentru interventiile militare in Rusia". Mai mult nu comentez.

In legatura cu Cetatea Alba, ceea ce m-a indurerat cel mai mult este faptul ca perioada atat de frumoasa a lui Stefan cel Mare este trecuta complet cu vederea. Daca pentru Moldova de dincoace si de dincolo de Prut Stefan cel Mare este un erou, pentru Cetatea Alba este un nimeni, un invins. Poate ca de aceea Stefan nu s-a consolat niciodata de pierderea fortificatiei de la Nistru, poarta a crestinatatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Albă [Bilhorod-Dnistrovskyi]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064285039901733 sec
    ecranul dvs: 1 x 1