ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Frumosul si tacutul Nykolaev

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Voi incerca sa va povestesc cateva lucruri despre un oras pe cat de interesant pe atat de necunoscut majoritatii romanilor datorita in primul rand lipsei de informatie. Incerc sa compensez eu acest neajuns, povestindu-va despre Nykolaev, unul dintre cele mai frumoase si in plina dezvoltare orase din Ucraina.

Chiar daca prin excelenta nu se poate lauda ca este un oras turistic, Nykolaev este totusi vizitat anual de peste 200.000 de oameni datorita in principal productiei de nave comerciala dar si a navelor de lupta. Exista trei santiere navale, doua civile care au contracte cu tari occidentale, dar si un santier naval militar care asigura productia navala de lupta dar si reparatia acestora.

Nikolaev este un oras aflat la aproape130 km de Odessa pe autostrada M14 care face legatura cu un alt mare oras ucrainian Cherson.

Desi am fost de doua ori in ani diferiti, 2006 si 2007, n-am remarcat foarte multe schimbari, aceleasi bulevarde triste care aminteau de Rusia sovietica, aceeasi oameni tristi apasati de grija zilei de maine plimbandu-se pe aleile din parcurile orasului. Sau cel putin asa mi s-au parut mie, dar banuielile ne-au fost confirmate de agentul navei care ne povestea, (ma refer aici la perioada anului 2007) ca era o perioada grea pentru tara si oras, foarte multi fusesera trecuti in somaj, multe fabrici se inchideau iar viata devenea din ce in ce mai scumpa.

Noi am avut posibilitatea sa iesim doar seara, marfa ce trebuia sa o descarcam era foarte pretentioasa si se impunea prezenta majoritatii echipajului la bord, ucranienii sunt foarte incapatanati si cam fac ceea ce vor ei, intentii care ar fi dus negresit la canarisirea navei si de aici poate chiar la rasturnarea navei.

Seara posibilitatile iti sunt limitate mai ales dupa lasarea intunericului, insa am avut sansa de a admira luminile principalelor cladiri istorice din oras dar si frumoasele fete (deh, marinarii!) unde nicaieri parca n-am vazut asa de multe si de frumoase.

Agentul ne-a dus la un restaurant foarte interesant unde am servit un fel de tochitura la ceaun, compusa din carne de vita amestecata cu porc, ficatei si un fel de carnacior, dar foarte mare, asemanator caltabosului, mult usturoi si condimente destul de picante, intr-un sos alb presarat cu vin. Ne-a spus denumirea, oricum nu o mai tin minte, este o mancare traditionala si foarte gustoasa. Nu era foarte scumpa, de fapt nici o mancare nu mi s-a parut scumpa desi multe dintre ele erau foarte sofisticat preparate.

Bauturile sunt ieftine, mai ales votca, noi fiind in anotimpul rece am preferat-o in ciuda berii care ne facea cu ochiul, insa niciodata nu mi-a placut berea ucrainiana.

Fapt remarcat de catre toti, foarte multe mese pline cu femei singure cu cate o sticla de votca pe masa, unele dintre ele si cu vin spumos, nu cred ca era sampanie. Ne mai trageau ocheade, mai le trageam si noi lor, insa timpul nostru era destul de pretios pentru a ne intretine prieteneste cu ele.

Ne-am plimbat prin centrul istoric, am admirat cladirea Primariei care era luminata de zeci de spoturi frumos aranjate, in fata ei trona Lenin (nu-mi dau seama ce mai cauta acolo).

Se mai pot vizita cele 3 muzee (de arta de istorie si cel naval) unul dintre ele care ne-a interesat in mod deosebit (dar care la acea ora era inchis), este vorba despre muzeul naval de razboi care o importanta baza de date de pe vremea cand baza navala care acum este stationata la Sevastopol se afla in Nikolaev. In fata muzeului se afla macheta unei corabii, la scara mult mai mica, cu tunuri ampasate pe hublourile din punte.

Din ceea ce imi amintesc, una dintre cladirile care mi-au placut in mod deosebit prin arhitectura sa aparte a fost Catedrala orasului, parca Sf. Nicolae, dar nu mai retin sigur, care are cupola aurita si in luminile care ii puneau in evidenta stralucirea era magnifica...

Partea veche a orasului este si cea mai frumoasa, amplasata aproae de faleza orasului, foarte multe parculete cu alei pline cu bancute, cladiri construite pe la inceputul secolului trecut, multe statui cu busturi ale celebritatilor ucrainiene, catedrala catolica si multe biserici ortodoxe. Mi-a placut linistea, parcul parea antifonat, nu se auzea nimic din galagia autobuzelor care goneau pe principalele bulevarde din apropiere.

Orasul nou este si cel mai trist, multe blocuri inalte de 10 etaje, aceeasi arhitectura ca a noastra, aceleasi balcoane si interfoane de la intrare, aceeasi caini vagabonzi printre blocuri, aceleasi alimentare care existau la noi, acum imbracate cu multe reclame dar cu putini cumparatori. Foarte putina vegetatie, blocuri facute la norma, inghesuite, bulevarde largi cu cate 3,4 benzi pe sens, tramvaie cu refugii pe mijlocul bulevardului, multi taximetristi cu masini de toate culorile in astepatarea clientilor care nu mai apar.

Pentru tineri exista si cartiere cu foarte multe discoteci si restaurante, in general acestea sunt la extremitatea orasului sau pe malul raului Bug, pe faleza, tineri care stiu sa se distreze si care parca n-au nici o legatura cu orasul trist si vremurile comuniste din care a renascut. Muzica buna, se canta chiar O-zone si Morandi, fete dragute care te masoara de jos pana in crestet te simt ca esti strain si probabil ai bani. Se distreaza cu tine neconditionat daca simt ca esti „dotat” si ca doresti sa te distrezi. Si sunt asa de frumoaseeee…gata m-am trezit!

Fetele frumoase din Ucraina sunt binecunoscute in lume, nu trebuie sa ascund faptul ca exista un turism destul de atractic pe aceasta latura, vin foarte multi occidentali in cautare de placeri ascunse sau chiar pentru a-si cauta o sotie tanara, zvelta si fermecatoare.

Unul dintre cele doua hoteluri mari din oras in permanenta este plin cu astfel de turisti, iar acest lucru nu deranjeaza pe nimeni, ba chiar face placere, este un fel de sport national intre orase, cica ar exista un clasament referitor la numarul de fete dintr-o localitate sau alta care ajunge in occident la cei bogati.

In fine, pentru mine Nikolaev reprezinta unul dintre principalele porturi si al treilea oras in ceea ce priveste constructia de nave, cu o populatie de jumatate de milion de oameni, cu un centru istoric amplasat intr-un cadru natural excelent, cu cladiri vechi, dar renovate/restaurate recent, un oras foarte si cu foarte multe produse rusesti de calitate, si aici nominalizez blanurile de cea mai buna calitate, un oras curat care imbina traditionalismul cu perioada comunista si acum mai nou cu viata occidentala.

Mie mi-a placut asa putin cat am stat, sunt sigur as fi aflat mai multe, insa cum nu eram in vacanta nu eram nici pe deplin stapan pe timpul meu, de aceea daca aveti drum in zona nu ocoliti acest frumos oras.

Vacante frumoase oriunde va veti duce!

Pentru webm: Doresc atasarea urmatorului clip pentru review daca este posibil:

http://www.youtube.com/watch? v=C6jwxuuzLHs&feature=related


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 30.07.10 10:46:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

biancuta
[30.07.10 11:03:40]
»

Pepsi70ro, in viitorul apropiat nu cred ca voi ajunge prin aceste locuri, dar e bine ca le cunosc prin impresiile tale! Foarte frumoasa descrierea! Felicitari!

webmasterXY*
[30.07.10 11:06:54]
»

Adaugat videoclipul propus. Vizionare placuta!

creivean
[30.07.10 11:13:41]
»

Explorator, cum ne-ai obişnuit, maestre @pepsi70ro. Felicitări şi pentru acest review, despre o altă parte a Europei, atât de aproape şi totodată atât de departe de noi.

mariana
[30.07.10 17:10:39]
»

Ovidiu, chiar nu ai avut aparatul la tine? Asta ma face sa zambesc, la ziua nepoatei anul acesta am facut fotografii fara card (am uitat ca l-am scos cu o zi inainte)

pepsi70roAUTOR REVIEW
[31.07.10 10:05:51]
»

Am avut aparatul dar fiind seara nu l-am mai luat cu mine in oras, am cateva fotografii dintr-o piata pescareaca, dar nu cred ca intereseazarea mult

presario
[03.08.10 16:54:42]
»

Data viitoare cand mai mergi sa pozezi te rog si ucrainiencele alea la care trageati ocheade.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[04.08.10 07:01:56]
»

@presario, le-am pozat dar nu le pot pune pe acest site )

presario
[04.08.10 09:28:06]
»

Am inteles acum. Sunt "frumoase si tacute" ?

romanitzaa
[05.08.10 20:59:42]
»

Mereu surprinzator.

Frumoasa descrierea!

bessondm
[09.08.10 14:56:55]
»

Foarte interesanta descrierea ta, inteleg ca per ansamblu orasul ti-a lasat o impresie buna. Iar curatenia pare a fi o caracteristica larg raspandita in spatiul ex-sovietic (din auzite, inclusiv de la tine). As vrea insa, sa incep vizitarea acestei tari cu zonele locuite candva de-ai nostri, Cernauti-ul e tinta mea, dar vad ca ucrainenii nu ne iubesc asa tare... Ma rog, nici noi pe ei, simpatia pare a fi reciproca.

E-adevarat ca marinarii au cate o sotie in fiecare port in care arunca ancora?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.08.10 17:16:04]
»

Ce raspuns preferi?

Depinde de multe lucruri, dar mai ales de caracter.

bessondm
[09.08.10 19:44:01]
»

Corect; te tachinam doar... Nu te superi, sper.

popescu.borsa*
[05.10.10 20:29:14]
»

Am trecut in aceasta vara pe acola. Mergeam la Yalta. Nu am stat decat f. putin, atat cat sa fac niste poze. Nu te superi daca le atasez aici. Multumesc.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[05.10.10 20:33:16]
»

Chiar te rog, imi este dor de Nycolaev, abia astept sa vad pozele, abia in ianuarie voi ajunge din nou acolo. Pana atunci pozele tale sunt binevenite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, biancuta, creivean, mariana, popescu.borsa*, romanitzaa

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043107032775879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1