GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ales anul acesta vacanta in Turcia dupa o experienta nu tocmai placuta anul trecut in Grecia, in Pefkohori la hotel Atrium - vezi impresii.
Nu voi povesti despre drumul pana in Marmaris, ci strict despre hotel si mai ales ce ofera acesta.
Voi incerca la final sa fac o comparatie intre Bulgaria, Grecia si Turcia.
Deci, hotelul exact de patru stele, cu camera mare, curata, cu mobilier nou, televizor LCD, frigider, mocheta pe jos, balcon cu doua scaune, o masuta si un suport pentru prosoape. Cam atat despre camera.
Capitolul la care turcii reusesc sa convinga ramane fara indoiala mancarea.
Am avut surpriza placuta sa constat ca bucatarii isi dau interesul sa prepare cat mai multe feluri si fiecare sa fie diferit de celalalt.
Micul dejun a fost cel obisnuit la AI, cu oua in toate felurile posibile, gemuri, salamuri, branza, foarte bune si foarte cautate erau gofrele preparate pe loc, pe care copii si deopotriva parintii le savurau cu dulceata sau crema de ciocolata. Nu le ratati daca mergeti acolo!
La pranz am vazut niste ciorbe, dar nu le-am gustat, iar in rest, in fiecare zi pui, peste, curcan, gratar de vita, uneori miel. Multe salate si garniture fel de fel.
Tot la masa de pranz aveau cele mai bune prajituri pe care le-am mancat la AI de cand am ales acest gen de masa. Colorate, dulci, gustoase, fata de bulgari unde toate prajiturile indiferent de culoare si forma au acelasi gust, aici fiecare prajitura arata altfel si avea alt gust.
Insa "dezmatul" la capitolul dulciuri venea la cina, cand sefii hotelului parca puneau doamnele la incercare. O nebunie, torturi, tavi cu baclavale, prajituri in toate culorile si formele posibile, cupe cu tot felul de crème, prajituri turcesti cu fructe uscate, crema de zahar ars, ce mai, burta sa fi avut!
In resort sunt mai multe, nici nu stiu cum sa le spun, baruri sau terase, mai bine terase cu baruri, unde toata ziua se servea cafea, bere, sucuri, bauturi alcoolice si ceaiuri.
Mi-a placut in mod deosebit ca apa plata era in sticle de jumatate de litru imbuteliata si pusa in frigidere de unde turistii isi luau oricand si oricata.
Un plus al acestui hotel era si faptul ca nimeni nu te oprea daca plecai cu o farfurie in camera pentru copilul somnoros.
Foarte buna Berea Efes la dozator, sucurile si ele la dozator dar gustoase, precum cele din sticla.
Foarte bune si gozlemele, pe care turistii le savurau undeva dupa ora 16 cu un pahar de iaurt Ayran. Eu nu sunt un fan al iaurtului, insa acest tip de iaurt usor sarat era foarte racoritor, mai ales ca si acesta era disponibil in pahare de 200 ml cred, sigilate si mereu puse in frigidere la rece.
Pe plaja era un bar cu terasa unde se serveau aceleasi bauturi ca la terasa de la piscina.
Seara de la 21.15 incepea spectacolul in amfiteatru, dura jumatate de ora si a fost in fiecare seara cu trupe venite din afara resortului. A fost o seara cu circ chinezesc, una cu spectacol de revista, una seara turceasca, una African dream. Bune spectacolele, dar cam scurte.
Ei... si acum vine partea mai neplacuta si singura de altfel, plaja. Obisnuiti cu nisipul nostru si cu al vecinilor nostrii, mare ne-a fost dezamagirea cand pe plaja am gasit prundis amestecat cu nisip, iar in apa pietre.
Plaja e de altfel si foarte ingusta si de aceea au construit doua pontoane pe care au adus sezlonguri, buna ideea, dar in apa tot greu ajungeai. De pe pontoane se putea cobora in apa si pe scari, dar nu era pentru copii.
In larg erau doua platforme pana la care se putea inota, insa cum apa se adancea relativ repede acolo ajungeau tinerii si barbatii. Se practicau sporturi nautice.
Hotelul are pe faleza ce desparte piscina de plaja si un punct de informare pentru excursii zilnice, de fapt au o singura excursie cu vaporasul care pleaca dimineata pe la 10 si revine la 17. Avantajul, plecarea e chiar de pe pontonul hotelului, costa 10 euro adulti si 5 euro copii mai maricei.
Se viziteaza (se vad din apropierea tarmului) mai multe insule si se fac dese opriri pentru sarituri de pe vaporas. Dezavantajul, - apaeste foarte sarata iar intre doua opriri, fiind si foarte cald te cam strange pielea. Dar placut oricum
. Atentie, vara in Turcia e extrem de cald, nu se pleaca ABSOLUT NICIODATA fara palarie si crema de protectie, mai ales in croaziere unde si vantul pune osul la treaba sa-ti faca viata grea. Atentie in special la copii, din cauza vantului puternic nu-ti dai cat de tare arde soarele, iar cand ti-ai dat seama e prea tarziu. Nu e de joaca, cateva ore petrecute in soare pot face diferenta intre o vacanta reusita si un dezastru. Pentru copii chiar sunt recomandate tricourile largi cu maneca pana la cot sau chiar lunga si pantaloni trei sferturi.
Revenind la lucruri mai placute, resortul este ascuns intr-o padure de pini ceea ce face ca si la orele amiezii sa gasesti locuri cu umbra. Atentie insa, stiu ca va plictisesc, dar tineti cont ca aerul depaseste de cele mai multe ori 40 de grade la orele pranzului, astfel incat devine foarte greu de respirat. Am vazut la piscina si pe plaja parinti cu copilasi de 1 luna maxim 2 care la ora amiezii nu intelegeau de ce plang copii si sunt agitati.
Spre seara lucrurile se linistesc, aerul se racoreste si in resort incepe distractia, dupa spectacolul de la amfiteatru petrecerea se muta pe plaja, la discoteca. Acolo se aduc perne si masute joase unde seara se bea bere, sucuri si sa mananca floricele. Foarte placut.
Pe la orele 11 - 12 se termina si linistea se lasa peste hotel. Nu am avut probleme cu galagia in hotel, liniste toata noaptea.
In concluzie, un resort bun, cu conditii bune pentru a petrece o vacanta cu familia. Nu e lux, asa cum am vazut in Antalya, dar si pretul e unul decent.
Si sa nu uit, foarte politicosi si saritori cei din personal, toata lumea isi face treaba in tacere, nimeni nu vorbeste cu colegul, nu se hlizesc, nu-si dau ordine peste capul turistilor, fiecare stie ce are de facut, tot personalul foarte curat imbracat.
Am spus ca voi face o scurta comparatie intre cele trei tari:
-Bulgaria: la indemana, ieftina si cu putin noroci prinzi si un hotel cu conditii bune,
- Grecia: partea continentala - marea - superba, de un albastru ireal cu plaje cu nisip auriu, ca prin reclame, insa la AI dezastru - grecii pretind ca au AI insa de fapt ei au pensiune completa adica cele 3 mese si atat. Nu sunt atat de serviabili si draguti cum le merge vorba, ba as putea spune ca dimpotriva, cauta mereu sa jumuleasca pe fata turistii. Nu au resorturi mari, ci mai degraba mici pensiuni si hoteluri cu cateva camere. Mancarea la restaurant, la taverne, la greci e scumpa, daca te intreci cu gluma la capitolul bauturi, trei persoane lasa si 100 de euro la o cina.
-Turcia: un pic mai scumpa decat Bulgaria dar net castigatoare la toate capitolele, mai putin la plaja si mare, in zona Marmaris apa marii nu este diferita de cea de la Mamaia, doar mai curata, fara alge si mai sarata, in schimb are aceeasi culoare in zona plajei, doar in larg capata nuante albastrui spre bleu. In Grecia se poate face snorkeling, in Turcia oferta subacvatica e modesta.
Deci, ca o concluzie, daca maine as fi pusa in situatia sa aleg intre cele trei tari as spune fara retineri: Turcia, (dar minim 4 stele), apoi Grecia - dar cu sejur de la 2000 de euro in sus, abia acolo se arata si calitatea de 4 stele de la turci si ultima varianta - Bulgaria, tot de la 4 stele in sus, perfect 5 stele.
Vacante placute tuturor si nu uitati - o vacanta reusita este o vacanta documentata!
Trimis de Lisa in 30.07.14 22:37:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: istanbul
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lisa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 36.82809000 N, 28.24083900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@Lisa: Frumos review, dar ceea ce nu inteleg, este faptul ca in Top-ul tau nu am vazut si Romania. De ce??? De fapt cred ca nu am adresat intrebarea la cine trebuie. Pacat, ca avem o Tara asa de frumoasa, dar toti sunt pe ciuguleala. Asta este, ne orientam.
@Lisa: Mi-a plăcut review-ul.
Cu finalul nu sunt însă de acord (fără a respinge însă părerea ta - fiecare are dreptul la propria-i părere:
- Ori ai nimerit într-o zonă foarte proastă, ori s- întâmplat ceva cu marea însă să spui că apa mării la Marmaris nu este diferită de cea de la Mamaia: hmmm! . Și să nu uităm și peisajele din Marmaris...
- Mie chiar mi s-au părut foarte serviabili și drăguți grecii. Că mai sunt și escroci - asta nimeni nu poate nega dar nu trebuie să extrapolăm și din excepții să construim o regulă din asta. Trebui să ții ceva la băutură să ajungi la 100 EUR masa la tavernă. Unde poți într-adevăr să iei țeapă este la peștele la kilogram. Într-advevăr Grecia nu este patria AI - fac și ei pași timizi să nu rămână total în afara acestei piețe. Dar patria țarcurilor este Turcia (și să nu uităm Egiptul). Depinde fiecare ce-și dorește.
- subscriu la cele spuse de @vio_andy_gaby.
@vio_andu_gaby: Da, din pacate Romania nu este in acest top, si sat pentru ca de ani buni litoralul nostru nu ofera mai nimic. Hai sa scoatem din ecuatie Mamaia si sa vedem ce ramane, statiuni vechi, demodate, cu hoteluri scumpe si cu servicii de o calitate indoielnica. Eu nu vred ca este cineva nebun sa plece in alte zari daca litoralul nostru ar oferi macar ce au bulgarii.
Nu mai suntem tineri si tot ce ne dorim acum sunt confort, politete, servicii de calitate. Cerem prea mult?
@Dabator: Cand comparam marea din Marmaris ma gandeam evident la cea din Grecia care are acea culoare unica de verde turcoise. Ori marea la Marmaris nu avea acea culoare, era albastra si foarte limpede si bine, poate e exagerata comparatia cu Mamaia (dar hai sa fim putin patrioti), dar din punctul meu de vedere aduce mai mult cu Marea Neagra decat cu Marea Egee.
Cu Marea Neagra daca scoatem algele, pungile, chistoacele si ce-o mai fi pe acolo, dar oricat nu mi-a placut mie Grecia, trebuie sa recunosc, apa ca a lor nu am gasit in alta parte, nici macar in Marmaris.
Legat de Grecia, mie mi s-a parut scumpa. La o taverna din Pefkohori am vazut preturile afisate la intrare, aveau nu stiu ce fel de peste cu 25 euro Portia. Da, ai citit bine- 25 de euro portia, mai... da buna treaba cu grecii astia, pe malul marii ei vand portia de peste cu 25 de euro. Cred ca-s mai hoti ca noi in materie de comert. Adauga aici si cate o bere, hai doua si un desert eventual si la ce suma ajungi? Nici macar nu ajungi sa te ametesti cand vine nota de plata, te ia dupa.
@Lisa: Despre taverne: am fost la taverne în Lefkada, Thassos, Chalkidiki, Corfu, Peloponez. Niciodată nu am depășit suma de 75 EUR (maxim) inclusiv bacșiș pentru 4-5 persoane. E adevărat nu m-am ridicat amețit de la masă și nici nu am ales cele mai scumpe "bucate".
Daaa, am fost odată invitat cu familia la o tavernă lângă Atena. Eram la masă vreo 25 persoane și cred că nota de plată a ajuns la aproape 1000 EUR dar a fost jaf. Cu vin vechi și mastică de la mama ei, recital de pește și fructe de mare. Plus multe altele. O adevărată simfonie culinară.
Însă nu mă refer la asta ci la o masă însoțită de vin la carafă sau bere. În sfârșit...
Cât despre Marmaris vs Mamaia comparat cu apa din Grecia sincer m-ai pierdut...
Contează mai puțin, fiecare cu părerile lui...
@Lisa: Bună. După ce coborât de pe ponton în apă era nisip? Sau tot pietre? Cam ce adâncime are acolo apa ptr cei care nu știu sa înoate?
@marival -
curios cum descrie userul plaja acestui hotel... eu am stat acolo 4 ani la rand...
plaja este ingusta dar foarte lunga, cu 2 baruri pe plaja, la fiecare capat, cu ponton pe mijloc si o zona amenajata de hotel exclusiv cu nisip fin ptr copii, intrarea in apa in acea zona se face pe nisip, fara pietricele...
in restul plajei, este adevarat ca sunt pietricele de diferite marimi, dar in niciun caz bolovani incat sa impiedice accesul; ptr cei care nu stiu sa inoate nu este niciun risc;
iar pentru cei care prefera sa ramana pe sezlonguri si in orele de pranz o pot face linistiti ptr ca sunt zone cu umbra de la pinii de pe marginea aleei.
@rodicabotez - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Deși e de 4**** cotat — e de 6 clar — scris în 20.08.22 de cosmin_78 din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Un hotel ce ne-a intrat la suflet! — scris în 15.08.21 de michaela_1961 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un concediu cum toate ar trebui sa fie: Grand Yazici Club Turban***** — scris în 23.07.19 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Grand Yazici Club [cu] Turban... ca de sultan — scris în 15.12.16 de Klaudyia din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Foarte frumos, dar cu mici inconveniente — scris în 05.07.13 de redmari108 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Nici ca se putea mai bine — scris în 28.06.13 de daidai din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Un loc superb — scris în 21.09.12 de simov din CARANSEBES - RECOMANDĂ