ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Iasi
    ÎNSCRIS: 22.06.12
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUN-2008
    DURATA: 3 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.33%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Cele 7 Cetati ale Revelatiei // Pe urmele lui Pavel?

    TIPĂREȘTE

    Scopul vacantei din 2008 era sa vizitez Turcia (desigur), dar avind citeva obiective in minte. Pe linga vizitarea Istanbulului, a citorva orase si zone (inclusiv Cappadocia) si un sejur pe litoralul Mediteranei, doream sa adun informatii privind locurile prin care, se presupune, ar fi trecut Apostolul Pavel in calatoriile sale: cele descrise in Fapte, cuprinse in Scrisori - dar si cele 7 Cetati din Revelatie, legate, dupa opinia mea, de activitatea Apostolului.

    In acest rw descriu rezultatele acestui tronson al vacantei: cele 7 Cetati. Acest drum poate fi parcurs in diferite feluri. Pe jos - cum probabil o faceau crestinii din acele vremuri (sec. I-II AD), cu mijloace de transport in comun (dolmusuri) sau cu masina proprie. Pe jos, drumul ar lua citeva zile - mai putin de o saptamina. Cetatile erau situate la distante convenabile, usor de acoperit intr-o zi, cel mult doua (intre 40 si 80 km fiecare etapa de drum). Cu dolmusul e mai complicat - tocmai pentru ca nu exista legaturi la tanc si, deci, astepti mult prin statii. Altfel, localitatile sunt legate de curse regulate de dolmus. Eu am calatorit cu trenul (pina in Smyrna/Izmir), apoi am inchiriat o masina. Mi-a luat trei zile - cu drumul de intoarcere in Efes. Poate dura si mai putin, desigur.

    Traseul a fost urmatorul: Selcuk (Ephes) - Izmir (Smyrna) - Bergama (Pergamus) - Akhisar (Thyateira) - Sart (Sardis) - Alasehir (Philadelphia) - Korucuk (Laodykeia). Am facut popasuri in Akhisar si Pammukale, iar drumul de intoarcere spre Selcuk a fost pe valea Meandrului Mare, prin Afyon (Tralles). A costat, apreciez eu, maximum 500 TL, inclunzind cazarea, mesele, benzina, taxele de autostrada, intrarile la muzee/situri si costul inchirierii.

    Cele 7 Cetati apar in Apokalypsa (Revelatia), ultima carte a Noului Testament. Autorul Revelatiei este cunoscut drept "Ioan din Pathmos" - pe care traditia il considera a fi acelasi Ioan ca si Prezbiterul coloniei Ephes, ucenicul lui Iisus, autorul Evagheliei (a IVa). Acest lucru e fals: stilul din cele doua scrieri este complet diferit! Cel mai probabil, Revelatia a fost scrisa ulterior Evangheliei, poate si cu citeva decenii, datind de pe la 130-150 AD (la multi ani dupa disparitia lui Ioan Zevedeul)

    Parerea mea, formata din lecturi care au cuprins peste 80 de carti si tratate, si poate sute de articole, este ca autorul era un evreu convertit la crestinismul primar de tip "Iacob cel Drept" din Ierusalim - care urma linia invataturilor lui Iisus si respingea "revolutia" paulina. In epoca erau cunoscuti drept "ucenici", "nazoreni" (dedicati), "ebioniti" (saraci). Dupa uciderea lui Iacob si fuga din Ierusalim (inainte de ocuparea Ierusalimului si distrugerea Templului, pe timpul lui Vespasian), s-au stabilit in regatul part. S-a crezut ca au disparut in sec V-VI - dar recent au fost descoperite comunitati ale lor in delta Eufratului.

    In afirmarea acestei opinii am pornit tocmai de la citirea Revelatiei. Criticile cuprinse in "scrisorile" pe care "Iisus" le trimite "ingerilor " celor sapte cetati (deci, comunitatilor de crestini) par a critica tocmai invatatura lui Pavel! In ele se sustine un cod "ebraic" de mincare Kosher (refuzind carnea "inchinata idolilor" - deci, cea de la abatoare, care erau resturile jertfelor aduse zeilor in templele romane (care nu practicau "arderea de tot") - promovata de Pavel. Critica anumiti crestini "care se dau evrei, fara a fi", nikolaitii (sustinatorii unui anume Nicolae, care sustinea o organizare a bisericii in episcopi si diaconi), o anumita forma de "curvie" (ori religioasa, pagina, ori o casatorie a vaduvilor si rudelor apropiate) si chiar critica la o forma de agnosticism incipient. Daca in cartea scrisa ca urmare a calatoriei in Anatolia tratez pe larg aceasta tema religioasa, nu o sa o fac aici.

    Este greu de dovedit trecerea Apostolului prin cele 7 cetati. In mod sigur, daca Calatoria (a III-a) consemnata in Fapte e reala, el a trecut prin Colosse-Laodykeia si, prin Tralles, a mers direct la Ephes (deci, pe drumul pe care am revenit eu in Selcuk). Totusi, el a locuit in Ephes 3 ani si e greu de crezut ca nu a incercat, macar o data, sa bata acest drum (de maxim 10 zile) pt a duce Evanghelia in comunitatile de evrei si covertiti care le locuiau. Inca mai de crezut este ca si-a trimis ucenicii, fie pe timpul prezentei lui in Ephes, fie mai tirziu. Traditia spune ca, intr-o scrisoare trimisa din Roma, ar fi spus ca intentioneaza sa faca o "calatorie in Asia" - ori, toate aceste cetati erau in Provincia romana Asia, capitala la Ephes. Iarasi, ce e sigur, e ca a trecut prin Smyrna in drumul lui spre Troas...

    In schimb, o sa tratez calatoria din punct de vedere strict turistic. Voi prezenta fiecare localitate, cu un mic istoric si prezentind obiective turistice demne de vizitat. Probabil, pe linga acest prim rw, de introdicere, vor mai urma citeva - pina epuizez toate cele 7 cetati.

    va urma

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de sanis* in 09.10.12 11:00:40
    Validat / Publicat: 09.10.12 12:27:48
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sanis*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [09.10.12 13:16:31]
    »

    Articolul (in fapt intregul mini-serial ce se intrevede) e bineinteles selectat ca MiniExcelentGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

    sanis*AUTOR REVIEW
    [09.10.12 19:03:05]
    »

    Miine o sa completez cu imagini, toate articolele. Nu multe, doar sa va faceti o idee.

    webmasterX
    [25.12.15 11:38:59]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite, excursii tematice Turcia, Circuit Turcia" (deja existentă pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    sanis*
    Alte impresii din această RUBRICĂCircuite, excursii tematice Turcia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045026063919067 sec
    ecranul dvs: 1 x 1