ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-1997
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 1 MIN

    Palatul Scufundat (Yerebatan Serai)

    TIPĂREȘTE

    In a treia zi a vacantei prilejuite de nunta varului meu, am vizitat Palatul Scufundat. (Basilica Cisterna sau Yerebatan Serai). Se afla in apropierea Bisericii Sf. Sofia si este mult mai putin cunoscut si vizitat de turisti, desi mie personal mi-s-a parut cu totul deosebit. Doar poarta numele de palat, nume datorat celor 336 de coloane ce sustin un imens rezervor subteran de apa. Este o mare cisterna (sau rezervor) pentru apa, alimentata de apeductele ce aduceau pretiosul lichid, din munti. Dateaza de pe vremea romanilor (romanii astia…cum au facut ei lucruri atat de trainice, si cum au dus civilizatia si ingineria in cele mai indepartate colturi ale imperiului …)

    Peretii imensului bazin sunt grosi de 5 m, tencuiti cu un ciment ce rezista de atatia ani la apa, iar tavanul bazinului este sustinut de coloane din marmura plasate la cca. 5 m. una de alta. Totul este frumos luminat si coloanle isi dubleaza numarul atunci cand se oglindesc in apa. Imensul rezervor de apa, se intinde pe 10.000mp. si are o capacitate de 100.000 mc. de apa. Nu credeam ca un rezervor de apa poate fi un muzeu.

    M-a impresionat …. sa ma plimb intr-un rezervor cu apa, a fost intr-adevar o experienta unica. Exista alei special construite, a caror rol este in primul rand de acces si pentru a da posibilitatea curatarii permanente a rezervorului…... apa din rezervor fiind pe vremuri rezerva de apa a orasului. Se intra pe o parte si se iese prin celalalt capat.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.01.10 17:34:01
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Istanbul - Palatul Scufundat - intrarea in maerele rezervor de apa .
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 6 voturi)

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    Maria Smeu
    [03.02.10 16:00:50]
    »

    Astept cu nerabdare sa vad si eu cu ochii mei minunatia asta, dat fiind faptul ca obiectivul face parte din programul excursiei.

    biancuta
    [23.02.10 10:04:44]
    »

    Interesant acest Palat Scufundat, o idee interesanta pentru alcatuirea unui program in Istanbul, pentru care ai de la mine un vot.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [23.02.10 10:10:50]
    »

    Multumesc biancuta. Daca nu ai un program stabilit pentru Paste te invit sa il petreci alaturi de mine la Istanbul.

    biancuta
    [23.02.10 10:20:33]
    »

    Diaura, iti multumesc foarte mult pentru invitatie si crede-ma, vreau foarte mult sa merg in multe locuri, dar stau si visez cu ochii deschisi. Pentru Paste inca nu ne-am facut un program si nu cred ca sotul meu va avea zile libere, doar cea de luni. In plus, am o nazbatie care a implinit zilele trecute un anisor si ne e foarte greu sa ne deplasam cu ea, iar foarte multe excursii nu putem face, trebuie sa ne tinem de programul ei. Dar, daca invitatia ramane deschisa si daca sotul meu are liber, cine stie, mai discutam noi... Eu ma tot uit la sejururi, dar inca nu avem curaj sa mergem prea departe cu cea mica.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Maria Smeu
    [16.04.10 16:34:00]
    »

    Am fost, am vazut, mi-a placut. Toata atmosfera este de vis. Este superb luminat de acele becuri rosii de la baza coloanelor iar muzica ambientala care se aude peste tot te face sa te simti pe un alt taram. Magnific!

    Admin
    [04.05.10 09:20:15]
    »

    mutat la rubrica 'Excursie la portile Orientului - Istanbul', sectiune in care ne propunem sa grupam toate recomandarile de calatorie din acest oras si din imprejurimile sale

    ancamariagadea*
    [16.06.10 19:34:12]
    »

    Vad si eu acest review... cu intarziere. Multumesc, Diaura, ca l-ai adus in atentia celor care nu-l cunosc. Este, intr-adevar, un loc impresionant, pentru mine cel mai impresionant obiectiv turistic al Istanbulului.

    Aduc si eu cateva completari, din ceea ce am citit si retinut.

    Numele edificiului vine de la o basilica situata candva alaturi si masoara 143 (unii spun 138) pe 65 metri. Basilica Cisterna a fost construita in subteranele orasului inca din 532, de catre Imparatul Justinian si este cel mai mare rezervor de apa bizantin. Plafonul boltit este sustinut de 336 de coloane, din marmura, dispuse pe 12 randuri, avand 9 metri inaltime fiecare. Apa era adusa prin apeducte, asa cum ne povesteste Diaura, dintr-o zona impadurita (Padurea Belgrad) situata la 20 km in nordul orasului, fiind vorba de apa colectata in urma ploilor.

    In capatul din spate, stanga, se pot remarca doua coloane sustinute de blocuri de piatra pe care este sculptat capul Medusei, in pozitie rasturnata. Se presupune ca acestea au fost aduse din Efes iar pozitia lor semnifica dezaprobarea figurilor (zeilor) din mitologie de catre cei care au construit cisterna, si anume de catre crestini.

    Medusa a fost una din cele trei surori gorgone. Potrivit mitologiei grecesti, privirea acesteia putea transforma pe orice muritor in stana de piatra. Conform unui mit, Medusa a fost la început o fecioara foarte frumoasa care insa a desacralizat templul Atenei facand amor acolo cu Poseidon. Atena s-a infuriat si a preschimbat parul Medusei in serpi vii. Medusa a fost omorata de eroul Perseus cu ajutorul Atenei si al lui Hermes.

    Dupa cucerirea Constantinopolului de catre otomani acest rezevor a fost uitat si redescoperit abia in 1545 cand a fost din nou pus in functiune pentru Palatul Topkapi si gradinile sale.

    Dupa lucrari masive de restaurare, dupa scoaterea noroiului, Yerebatan Sarayi - Palatul Scufundat a fost deschis publicului ca muzeu abia in 1987.

    Acest "palat" are o acustica incredibila, motiv pentru care pasii celor care o vor vizita vor fi insotiti de muzica clasica si jocuri de lumini.

    Intrarea este undeva in jur de 10 lire si experienta traita este unica.

    webmaster70
    [28.07.15 10:20:22]
    »

    Mutat în rubrica "Basilica Cisterna (Yerebatan Serai), ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, Diaura*, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂBasilica Cisterna (Yerebatan Serai):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071982860565186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1