ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 04.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Istanbul - modernism si traditie orientala

TIPĂREȘTE

Istanbul

Pentru vacanta de 1 mai am zis sa facem o calatorie in strainatate. Am cautat oferte pe internet pentru hoteluri si pentru avion. La avion a fost mai simplu: am ales Turkish Airlines deoarece aveau preturi mai bune decat Tarom. Am platit 327 E dus intors pentru 2 persoane. La hotel a fost mai complicat deoarece erau foarte putine locuri libere desi in Istanbul-aveam sa o constat si direct- sunt foarte multe hoteluri, sute cred.

Pana la urma am ales Hotel Sembol din centul vechi, cunoscut drept Sultan Ahmet (vezi impresii). As sfatui pe toata lumea care merge in Istanbul ca turist sa gaseasca un hotel in centrul vechi. Aici sunt marile lor atractii la distante foarte mici: Moscheea Albastra, Sfanta Sofia, Bazarul si chiar Palatul Topkapi. De asemenea sunt si multe magazine si restaurante in aceasta zona.

DESPRE ORAS

Istanbulul este un oras foarte aglomerat avand peste 15 milioane de locuitori. Totusi fata de Romania, acolo era mult mai frig si batea vantul mereu. Ziua rar am prins 20 de grade. In general erau cam 15-17 grade. Seara erau in jur de 10-14 grade si vant.

Din aeroportul Ataturk exista o linie de metrou care merge pana in centrul vechi la Aksaray. De acolo am luat tramvaiul, linia albastra, singura din centrul vechi pana la Beyazit.

Biletul de metrou cat si cel de tramvai costa 2TL. In fiecare statie si de metrou cat si de tramvai exista automate in care se introduc banii si se elibereaza fise de plastic. Acestea sunt introduse in aparate de trecere similare cu cele de la metroul bucurestean. In fiecare statie de metrou sau tramvai exista un gardian care vegheaza sa nu intre persoane fara a plati jetonul. Asa ca nu se poate merge fara bilet in Istanbul.

Atat metroul cat si tramvaiele sunt noi, dar sunt foarte aglomerate. In tramvai cel putin am avut senzatia de dinainte de revolutie de la noi, cand se mergea cu tramvaiul/autobuzul burdusit. De altfel si pe strada e foarte multa lume. Ai senzatia ca s-a terminat un meci sau ca a iesit lumea de la un film. Efectiv mergi intr-o mare de oameni. Cu toate acestea, nu am avut probleme cu hotii nicaieri, nici ziua nici noaptea. Un oras foarte sigur din acest punct de vedere.

Pentru cei care merg in iStanbul nu trebuie ratat un panz la un restaurant cu specific pescaresc de pe podul Galata. E o priveliste minunata de unde se pot vedea cum merg vapoarele turistice, pescarusii.

Avand in vedere aglomeratia si circulatia auto este un infern. Mai rau ca in Bucuresti cand ploua. Sunt cozi kilometrice, se claxoneaza, strazi mici cu sens unic, fara parcari, pietonii trec pe oriunde si prin diverse locuri politie. Nici carburantul nu e ieftin deloc: 4-4,5 TL, adica aproape 2 euro/litru.

Pe strazi se intalnesc mereu grupuri destul de mari cu femei musulmane, fiind vizibil faptul ca la conducerea tarii este un partic religios islamic. La orele stabilite se aud din toate moscheele chemarile imamilor la rugaciune.

Surprinzator pentru mine a fost ca nu prea am vazut romani si nici rusi asa cum ma asteptam. Foarte rar se aud cele doua limbi in Istanbul.

Peste tot sunt bancomate in Istanbul si se vad chiar cozi la bancomate. Din bancile care se afla si la noi am vazut ING, Garanti si Credit Europe. Fiind o tara moderna se poate plati cu cardul aproape oriunde. Sunt multe si case de schimb valutar cursul de schimb fiind 1 E = 2,3 Tl si 1$ = 1,8 TL.

DESPRE EXCURSII IN ISTANBUL

Tot din tara am scris mai multor agentii de turism locale pentru a contracta excursiile ce se pot face in Istanbul. Am ales in cele din urma Agentia Private Tours in Istanbul. Noi nu am luat tururi private, ei facand si excursii in grup, ca agentie partenera. Pentru cei care au bani e de preferat un tur privat care inseamna un ghid doar pentru voi, deplasarea facandu-se cu o masina mica. De asemenea, programul este flexibil si poate fi creat de turist. Acestea sunt insa mult mai scumpe si nu au mancarea si nici biletele la muzee incluse.

Aici lucreaza o romanca de-a noastra: Alina Akdemir. Cu ea am tinut legatura prin email si a fost foarte bine. Cumparand mai multe tururi ni s-a facut o reducere de 10 %. Mai mult, am vrut sa renuntam la o excursie si nu a fost nicio problema, ne-au dat imediat banii inapoi.

Cate ceva despre excursii in general. Acestea sunt de doua feluri de o zi (de la 9 la 17), care costa intre 50 si 65 e /om sau de jumatate de zi (9-13 sau 13-17) care costa intre 30-40 e/om. Cele de o zi includ si masa. Exista una sau doua si de jumatate de zi care au masa inclusa. Mesele nu includ decat apa si in unele cazuri nici apa nu e inclusa. Asa ca se poate comanda o bere: 8 mica-10 medie-12 mare TL, un suc 8 TL, apa 5 L.

Apoi toate biletele sunt cumparate de agentie din timp si nu se asteapta la casa. Ceea ce este foarte important daca se merge cu un grup este ca nu se asteapta la cozi la muzee. Asta este intr-adevar un punct forte deoarece la toate muzeele sunt cozi imense. Toate obiectivele vizitate, desi era luna aprilie-mai cand nu e varf de sezon, sunt foarte foarte aglomerate. Sunt locuri cand te simti ca intr-un autobuz aglomerat. Am asistat la palatul Dolmahbache cum la ora 16 au inchis accesul vizitatorilor si au mai intrat doar grupuri.

Bine este ca in majoritatea tururilor (cu exceptia celui din centrul vechi: Moscheea Albastra, Sfanta Sofia, Topkapi-care se face doar pe jos) se merge cu autocarul agentiei, cu soferi experimentati care stiu stradute si diverse rute pentru a ajunge.

De remarcat ca ghizii se misca foarte repede si nu prea este timp destul pentru vizitare. Si prin oras ei se misca foarte repede. Unii turisti se mai pierd.

O parte proasta este ca aproape la fiecare excursie turistii sunt dusi la cate o prezentare. Asta inseamna ca se merge la um magazin de covoare, pielarie, bijuterii unde se sta poate si o ora cat se prezinta produsele firmei respective cu care cred ca are agentia contracte. Aici ghizii nu se mai grabesc.

Mai e ceva de adaugat. In pliante si in descrieri se spune ca te ia si te aduce la hotel cu masina. Asta nu prea se intampla. In general dupa amiaza te lasa undeva in oras, in centrul vechi, unde e si sediul agentiei organizatoare.

Turcii sunt foarte bine organizati din punctul acesta de vedere. Fiecare agentie are clientii ei, dar mai multe agentii se cupleaza si formeaza grupuri cu turisti de la fiecare. Noi am fost dusi cu ghizii si masinile agentiei Turista.

Mai jos o sa descriu pe scurt ce inseamna fiecare excursie.

In prima zi noi am luat una de jumatate de zi, respectiv Palatul Dolmabahce. Aici am avut si pranzul inclus. Excursia a inceput cu pranzul care se ia intr-un restaurant din partea asiatica, intr-un loc numit Calmica Hill, de unde se poate admira Istanbulul.

Palatul merita vazut. Este palatul ultimilor sultani si e construit in stil european. Se afla pe malul Cornului de Aur si are o gradina frumoasa. Aici am vazut cum turistii individuali nu au mai putut intra.

Palatul se afla situat central, fiind in apropierea statiei terminus de tramvai Kabatas de pe linia T1 si a unui port turistic de unde se pot face scurte croaziere.

A doua zi am avut o excursie de o zi. Astfel am vizitat Panorama Pierre Lotti. Acolo se merge cu un funicular. De acolo se poate vedea Istanbulul din partea europeana, fiind o panorama diferita de Calmica Hill. Dupa aceea se face o croaziera scurta pe Cornul de Aur, cu un vas obisnuit de pasageri. Aceasta dureaza putin, cam 20 de minute si se poate observa cartierul Galata. Pe vas e cam frig de la vant.

Apoi am vizitat Muzeul 1453 care consta intr-o panorama 3D cu niste desene ce evoca cucerirea Bizantului de catre turci.

Se mai viziteaza si biserica Chora. Aceasta este una foarte veche, se pare ca a fost construita in secolul 4, dar nu se stie exact. Inauntru insa este foarte aglomerat. Efectiv se sta ca in tramvaiele din Istanbul. Sunt foarte multi turisti care se calca efectiv pe picioare. Se aud foarte greu explicatiile ghidului si te misti o data cu multimea, fara vointa ta.

Dupa aceea, am luat pranzul si a urmat o croaziera pe Bosfor. Aceasta a fost mai lunga. Dureaza aproximativ o ora si se trece de-a lungul malului european cat si al celui asiatic. De data asta chiar si cei mai temerari au intrat in compartimentul acoperit pentru ca efectiv nu se putea sta pe punte de frig si vant.

Ziua a continuat cu Mocheea Rustem Pasa de langa Bazarul Egiptean. Aceasta este o moschee veche. De altfel toate moscheile seama intre ele la interior deoarece nu exista tablouri, statui sau ceva asemanator cu bisericile crestine. Sunt doar scripturi din Coran scrise in araba-singura limba a religiei musulmane si motive florale facute pe pereti din ceramica specifica lor, din placi de Iznik.

Ziua s-a incheiat cu Bazarul Egiptean sau Bazarul Mirodeniilor. Acesta nu mai este doar un bazar cu mirodenii, ci este la fel cu celalalt, doar ca la o scara mult mai mica, insa aceeasi aglomeratie. Se gasesc haine, bijuterii, dulciuri, artizanat, pielarie. Nimic deosebit.

Sincer aceasta excursie de 50 e/om nu prea a meritat.

A treia zi, fiind 1 Mai si crezand ca muzeele sunt inchise am luat o alta excursie de o zi: Insula Printilor.

Excursia consta in drumul de aproximativ 1 ora dus, cu un vapor catre insula. Este tot o cursa de linie, obisnuita. Partea buna e ca se merge intr-un compartiment acoperit. Mare lucru nu se poate observa de-a lungul calatoriei.

Se ajunge pe insula de unde se incepe imediat o plimbare cu o trasura in care sunt inghesuiti cate 4 oameni. Se merge cu trasura pe un traseu stabilit pentru a admira casele de pe insula si o padure de pini. In varful insulei se opreste convoiul de trasuri pentru ca turistii sa poata cumpara diverse de la niste tarabe de artizanat.

Apoi se merge la masa la un restaurant aflat pe malul marii. Asta e cea mai frumoasa parte a excursiei, privelistea de aici fiind minunata. Restaurantul este unul cu specific de peste, asa ca pentru unii nu e asa de bine. Bauturile ca de obicei sunt destul de scumpe, pentru ca nici aici nu sunt incluse. Am comandat pentru peste o sticla de vin si am platit 70 TL (35 e).

Urmeaza cam 2 ore de program de voie pentru a te plimba sau cumpara de pe insula, dupa care e drumul de intors cu vaporul de aproximativ o ora.

Din punctul meu de vedere, la pretul de 55 e /om nici aceasta excursie nu-si merita banii.

Urmatoarea zi am avut turul clasic. Acesta se desfasoara doar mergand pe jos, asa ca atentie pentru cei care obosesc sau nu sunt incantati de plimbari. Se parcurg pe jos cativa kilometri. La toate obiectivele din aceast tur, la intrarea in muzee, se face controlul bagajelor cu raze X ca in aeroport!

Ziua incepe cu Moscheea Albastra, cea care are 6 minarete. Desi se incepe turul in jurul orei 9 exista deja o coada imensa pe 3-4 randuri, dar fiind doar grupuri, se avanseaza rapid. Ca la toate moscheele nu se intra incaltat, dar aici ti se da o punga in care se pun pantofii, pentru ca iesirea este pe o alta parte decat intrarea. Inauntru este tot aglomerat si ea e similara cu celelalte: citate din coran si motive florale din faianta.

Se continua cu Sfanta Sofia care este vis a vis la cateva sute de metri. Fosta catedrala ortodoxa, a fost transformata ca majoritatea bisericilor in moschee. Ea e impresionanta, masiva, monumentala. Aici pentru ca la fel sunt foarte multi turisti grupul primeste niste statii audio iar ghidul vorbeste la microfon pentru grupul sau.

Inauntru se mai observa inca multe icoane din mozaic. Exista si un potret al lui Isus despre care se spune ca te priveste din orice pozitie te-ai uita.

In zona exista si biserica cisterna, pe care nu am reusit sa o vizitam, nefiind inclusa in nici un program.

Tot in acelasi areal se afla si muzeul de arheologie precum si un parc foarte frumos in care am fost, dar nu cu grupul.

Urmatorul obiectiv a fost Muzeul de arta Islamica, care se afla exact pe hipodrom langa Moscheea Albastra. Inauntru sunt manuscrise vechi, obiecte de ceramica. In concluzie un obiectiv nu prea interesant. Ar fi putut lipsi.

Am continuat apoi cu hipodromul unde se afla cele 3 coloane si fantana germana daruita turcilor de Kaiserul Wilhelm I in secolul 19.

Masa se ia intr-un resaurant din cartierul vechi, iar unul din feluri este facut in oale de lut care sunt sparte de chelneri in fata turistilor spre incantarea unora.

Apoi se continua cu palatul sultanilor Topkapi. Fiind contruit in evul mediu nu este maiestuos, impunator. Cladirile au maximum parter si etaj, majoritatea avand doar parter. Inauntru exista o sectiune cu hainele sultanilor.

Cea mai dorita sectiune e cea cu bijuteriile si obiectele de aur ale sultanilor. Acolo e cea mai mare coada si se merge foarte greu, deoarece inautrul palatului nu se mai viziteaza pe grupuri organizate. Partea buna e ca aceasta sectiune are 3 incaperi distincte iar coada e doar la prima, asa ca noi le-am vizitat doar pe celelalte doua unde nu era coada. Exponatele sunt foarte greu de vazut deoarece find foarte multi oameni in jurul vitrinelor e mereu un grup si trebuie asteptat.

Mai exista si o cladire numita biblioteca precum si una in care sunt expuse portretele sultanilor de la inceputuri si pana la ultimul sultan otoman.

Cladirea haremului este separata si nu este inclusa in pretul initial al biletului, asa ca nu am mai vizitat-o.

In curtea palatului se poate sta pe iarba, mai ales daca se ateapta doamnele care stau la o coada imensa la WC. Cozile la toaletele pentru femei sunt mari si prezente la toate obiectivele de altfel.

Turul se incheie cu marele bazar care contine tarabe si magazine cu fructe, mirodenii, haine, bijuterii, pielarie, etc

Per ansamblu e o excursie care merita.

Un obiectiv care nu se afla in nici o excursie este Turnul Galata. Acesta se afla pe un deal unde se urca pe jos, accesul auto fiind dificil. In jurul sau sunt stradute mici, cu magazine. In varful turnului, prevazut cu lifturi, exista restaurante.

In afara de excursiile facute de noi mai exista inca un tur la palatul Beylerbi care avea tot croaziera, bazar si altele pe care le vazusem. Apoi mai exista seara turceasca pe care o vazusem deja in Antalya, cina pe Bosfor.

Se pot face si excursii in afara Istanbulului la Edirne, Bursa, Galipolli, Troia, Capadochia. In mare parte aceste dureaza mai multe zile si sunt cu cazare acolo.

SHOPPING

In Istanbul exista doua mari mall-uri. Ambele se inchid la ora 22, iar la intrare se face control cu raze X.

Primul se numeste Istanbul Forum si se poate ajunge foarte usor la el deoarece exista o iesire din statia de metrou Kocatepe. Mallul este mai micut dar are lanturile internationale cunoscute: H&M, C&A, Mango. etc. Preturile sunt destul de mari.

Celalalt mall este mult mai mare, dar mai departe spre aeroportul Ataturk. Se coboara la statia Zetymburnu si se mai merge pe jos cam 15 minute. In plus fata de celalalt exista si un mare magazin de mobila si unul de electronice, foarte bun, din reteaua germana Saturn.

O zona speciala de shopping este zona Taksim. Acolo se ajunge din centrul vechi cu tramvaiul T1 pana la ultima statie Kabatas. Dupa aceea se ia un funicular subteran pana in piata Taksim. Strada comerciala care porneste din aceasta piata mi s-a parut similara cu vieneza Mariahilfe. Sunt multe magazine pe o distanta de cativa kilometri unde sunt cele mai importante marci de haine si nu numai. De asemenea sunt si multe restaurante, cluburi.

Pe mijlocul strazii merge un tramvai de epoca.

In centru vechi este o alta zona de shopping care incepe de la Aksaray si tine pana la Moscheea Albastra. Este in fapt un bulevard mare care are magazine pe o parte si pe alta. Aici nu sunt magazine de firma, ci mai degraba cu produse de ale lor unde se poate negocia.

Pe strazi sunt multe tarabe si vanzatori ambulanti de unde se pot cumpara diverse si destul de ieftin.

In bazaruri si in zona de langa ele sunt de asemenea lucuri mai ieftine unde se poate negocia.

O alta zona de stradute cu magazine incepe din spatele Universitatii vechi, din statia de tramvai Beyazit care merg pana jos la Bazarul egiptean.

Pe strada se poate cumpara porumb fiert, porumb copt, castane, apa minerala locala, diverse dulciuri.

In concluzie Istanbulul este un oras frumos, dar foarte aglomerat si destul de scump.


[fb]
---
Trimis de tabache in 15.05.12 23:51:50
Validat / Publicat: 16.05.12 06:29:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7427 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tabache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Palatul Dolmabache - Turnul cu ceas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.05.12 06:30:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[16.05.12 16:19:28]
»

felicitari pt rw si pt vacanta.

sanis*
[22.06.12 12:08:40]
»

Interesante impresiile. Multumesc. Daca ati stat 7 nopti, inseamna ca ati stat cam cit trebuia. Istambulul poate fi vizitat in minim 4 zile (pline), probabil 6 "la pas" cu o zi de relache...

Obiectivele de vizitat sunt evidente si in general pot fi acoperite FARA agentii e tururi. E nevoie de informare pralabila, harti bune si trasee facute cu grija. Asta duce si la evitatrea unor costuri mult prea mari. De exemplu, drumul spre Kariye (Chora) sau inapoi duce prin cartiere putin vizitate de turisti unde pot fi gasite multe lokante si mici restaurante ieftine, de cartier, cu mincare excelenta si ieftina.

Gresiti intr-o privinta: virful turistic in Istanbul ("sezonul", cum zicem noi) este exact in Aprilie-Mai! De unde si aglomeratia si lipsa de vacancies la hoteuri. Al doilea virf este in septembrie-octombrie, luni in general uscate si nu foarte calde. De evitat in timpul verii, dar si intre nov-martie, cind ploua cam mult (desi nu e prea frig). Cu putin noroc, cea mai buna perioada este ori sfirsitul lui martie, ori inceputul lui noiembrie, cind totul e mai ieftin si aglomeratia la minim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[22.06.12 15:05:35]
»

@sanis: pertinente observatiile tale, sunt de acord ca se poate diminua cheltuiala la jumatate, fara agentii.

Asta pt faptul ca acest oras are f bine pus la punct transportul. Se ajunge f rapid cu metroul in zona arhicunoscuta a obiectivelor cu doar 2 lire/sens plus biletul de intrare. Pt un tur pe Bosfor, 10/E/pers din Eminonu, unde ajungi tot cu metro de suprafata.

Acele ferry-boat-uri care leaga partea europeana de cea asiatica costa tot 2 lire/sens si crede-ma ca peisajul este f frumos si la aceasta suma.

Intr-un cuvant, acest oras se poate explora si cu bani mai putini, daca asa cum ai precizat, te documentezi inainte.

Pana si la mall-uri, cat de indepartate ar fi de centrul turistic se poate merge rapid, comod si ieftin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis*
[23.06.12 08:08:46]
»

@maria55:

Din fericire, cam tot ce ai de vazut in Istanbul este grupat in Orasul Vechi, putind sa treci pe la ele in scurte plimbari. Mai mult timp iti ia vizita la obiective. Locuind in aceasta zona (intre Laleli si Eminonu), le poti vizita in cca 3 zile. Ca sa ajungi la Chora (un MUST!) se poate merge cu tramvaiul (4TL pe sens - 2 linii) sau bus (de ka Galata Bridge). Un sens este sufieint, se poate veni pe jos inapoi, vizitindu-se bisericile si moscheile din zona Fanar-Fatih.

Zona "europeana" (Taksim-Karakoy-Galata) se poate vizita intr-o dupa amiaza, luind tramvaiul (sau bus/dolmus) pina in Taksim si coborind pe jos pe Istiklar. Asta ar trebui sa fie suficient si in ceea ce priveste "mallurile". Bosforul se poate vizita in doua feluri: cu un bus spre Nord, pina la Marea Neagra si intoarcerea cu vaporasul (deci cca 4 TL pe sens) si, cum zici, traversind cu vaporasul spre zona asiatica, 2TL pe sens)

Eu nu inteleg "nevoia" de a vizita vreun mall. Sunt cele trei bazaruri din Orasul Vechi (Marele Bazar, cel numit Misr si cel de pe Aleea Cavalerilor, in spatele Noscheii Albastre - la Muzeul Mozaicului) si magazinele din Galata. Mallurile sunt absolut asemantoare indiferent unde sunt ele - Istanbul, Viena, Vancouver sau Bucuresti. Singurul mall care ar merita sa fie vizitat intr-o excursie este West Edmonton Mall din Edmonton, Canada. Deci, eu nu mi-as pierde timpul (si banii) vizitind un mall in Istanbul. Mai bine stau pe-o terasa la un ceai sau bere rece: -)

GabrielaG
[11.08.12 14:48:03]
»

Buna ziua,

Foarte intreresant review-ul dvs.

O sa incep cu "inceputul". Intr-adevar Istanbulul este un oras sigur noaptea, dar asta depinde in ce zone. In cele turistice nu aveti de ce va teme, in schimb in cartiere sau in alte zone mai putin populate de turisti nu e prea bine de circulat singur noaptea.

Este normal sa fie atata lume, are o populatie de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană (2010), fara sa luam in considerare turistii care viziteaza acest oras.

Nu cred ca ar trebui sa fiti atat de drastica in legatura cu religia lor. Este normal intr-un oras atat de mare sa fie si femei acoperite dar sunt mult mai putine. Ar fi trebuit sa vedeti prin 1999 cum era si apoi sa faceti comparatie cu 2012. Acum este chiar un oras europenizat, atat femeile cat si barbatii avand conceptii diferite, mult mai moderne.

Prezentarea despre excursiile optionale este exceptionala. Si eu am vizitat tot ce ati prezentat dvs, deobicei putini din turistii care merg in Istanbul ajung la Pierre Lotti.

Eu am vizitat si Muzeul de Arheologie, va recomand cu drag daca mai ajungeti in Istanbul. Ce v-as mai recomanda este Kiz Kulesi, in partea asiatica, se ajunge cu feriboat-ul, este o atractie turistica extraordinara.

Intr-adevar o zona speciala de shopping este Taksim dar este una foarte scumpa, nu as recomanda aceasta strada pentru cumparaturi ci doar ptr plimbari, relaxare si eventual pentru a sta la o cafea/ceai turcesc jucand table si admirand peisajul.

Intr-adevar un oras superb, pe care eu in 3 luni nu am reusit sa descopar toate frumusetile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
GabrielaG, maria55, MCM, sanis*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042410135269165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1