ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mic ghid de calatorie spre si in Istanbul

TIPĂREȘTE URM de aici

De fiecare data cind am mers sa vizitez locuri noi, am facut mai intai o documentare temeinica pe AFA, iar informatiile gasite acolo au fost de un real folos. Asa ca incerc sa dezvalui citeva mici informatii pentru cei care vor sa calatoreasca in Turcia la Istanbul.

Afacerile ma poarta spre malul Bosforului de 3-4 ori pe an si de fiecare data incercand sa imbin utilul cu placutul mi-am luat si familia, compusa din 3 membri adulti, si in putinul timp liber sa vizitam cite ceva din aceasta faimoasa metropola care de fiecare data ne uimeste si ne dezvaluie lucruri noi.

Dimineata, ora 7 ne imbarcam in masina personala, un LOGAN MCV diesel si incepem calatoria spre Istanbul din Pitesti - Bucuresti - Giurgiu, drum pe care il parcurg in aproximativ 2 ore, si nu o sa insist prea mult asupra lui avind certitudinea ca in tara ta poti sa te descurci usor. Dupa aproximativ 2 ore ajungem in vama Giurgiu, unde alimentam rezervorul full si ne asezam la bariera unde achitam taxa de pod in valoare de 6 euro sau 27 de lei.

Dupa ce achitam traversam batranul pod al prieteniei catre Bulgaria, unde se face si controlul documentelor de catre Politia de Frontiera. Dupa verificarea pasapoartelor mergem inainte si dupa 200 de metri de la iesirea din vama, pe partea dreapta sint 2-3 gherete de unde achizitionati vigneta, obligatorie in Bulgaria, care costa 6 euro 7 zile.

Tot aici va sfatuiesc sa schimbati si bani in leva, cursul oferit fiind mai bun decit in vama bulgaro -turca. Acum ca am terminat cu micile formalitati inerente in orice vama incepem traversarea Bulgariei.

Intotdeauna am folosit traseul Russe - Razgrad - Targovishte - Omurtag - Kotel - Yambol - Lesovo, drum care are in total 305 km si se parcurge conducand mai sportiv in 4h 30minute existind citeva portiuni de drum unde se circula cu viteza redusa.

Plecam de la ghiseul cu vignete intrind in sensul giratoriu pe care il parasim la a 2 iesire si mergem drept inainte prin Russe urmand indicatorul de Varna care dupa aproximativ 7-8 km ne baga pe sub pod si ne scoate pe drumul principal care duce la Varna, drum pe care vom merge si noi cam 70 km pana in Razgrad.

Aceasta portiune de drum foarte buna se parcurge cam in 50 de minute, nu sunt radare iar peisajele sunt monotone. Cind va apropiati de Razgrad nu faceti la dreapta pentru ca acele drumuri va baga in oras si veti bajbai un pic ca sa iesiti pe drumul cel bun. Deci se merge inainte pina la primul indicator dreapta Targovishte. Vom merge pe acest drum 35 km, asfaltul bun si in functie de configuratia traseului apasam mai mult sau mai putin pedala de acceleratie.

Drumul nu este foarte circulat, nu sint radare, doar cite un echipaj in apropierea oraselor enumerate mai sus. Ajunsi in Targovishte ne deplasm spre Omurtag, drum usor circulat care traverseaza o regiune deluroasa inainte de intrarea in munti. Sint portiuni de drum care va obliga sa circulati cu viteza redusa datorita curbelor strinse. Cind mai avem 4-5 km pina in Omurtag pe partea stinga o constructie aidoma celor din epoca de piatra tranformata in benzinarie va va bucura privirea.

Evitam drumul care ne poarta in oras alegand indicatorul Kotel pentru camioane care evita orasul si incepe drumul prin munte. Aceasta portiune de drum este mai putin circulata, dar asta nu inseamna ca putem accelera un pic mai mult datorita virajelor stranse. Atentie in momentul in care intrati in cite un sat de munte la cocoasele din asfalt dinaintea trecerilor de pietoni, care sint imense, sisint greu vizibile mai ales noaptea. Pe aceasta portiune de drum se pierde foarte mult timp din cauza muntilor dar peisajele va fac sa nu luati acest aspect in seama.

In momentul cind ajungem la Kotel se termina si aventura prin munte, tinem drumul drept urmind indicatorul Yambol. Deja drumul devine mai animat, apar nelipsitele tiruri, dar cu toate astea putem apasa pedala de acceleratie trecind chiar si de 110 km la ora.

Campii de o parte si de alta a drumului si din cind in cind cite un sat saracacios, fac aceasta portiune de drum foarte monotona, dar gandul ca mai avem putin pina in Turcia ne face sa nu le luam in seama.

Cand ajungi la indicatorul Yambol 1 km, virezi la stinga urmind indicatorul Lesovo, unde se afla vama bulgaro-turca. Cu exceptia unei portiuni de drum de vreo 7-8 km, care este super paradit, restul drumului este ca in palma, avand covorul asfaltic pus recent.

Nici acum nu imi dau seama de cea ramas acesta portiune mica de drum nereparata, dar probabil si la ei ca si la noi o fi un primar al carui partid nu se afla la guvernare.

Ne continuam drumul spre Lesovo pana vom intalni urmatorul indicator Lesovo la dreapta 1km, dar noi vom merge inainte 7-8 km, acolo unde se va termina si drumul nostru prin Bulgaria - VAMA.

Foarte suspiciosi din fire vamesi bulgari iti verifica vigneta, pe urma portbagajul si vor sa stie exact si valuta pe care o aveti asupra dvs. [aveti voie 5000 euro sau 10000 $] Dupa ce am terminat controlul bulgar intram in vama turca.

Aici la primul ghiseu vi se fotografiaza masina, la urmatorul vi se pune viza de intrare in Turcia, obligatoriu pasaport nefiind membra UE, dupa care vi se verifica cartea verde, talonul masinii si portbagajul, neavand voie sa intri la ei in tara cu tigari si bauturi alcoolice. Trecem si de acest hop si ne aflam in fata ultimului ghiseu unde se reverifica viza din pasaport si iata-ne ajunsi in Turcia.

Mergem inainte 40 de km pe drum national care la noi rivalizeaza cu A1, pana in apropiere de Edirne unde viram la dreapta la intalnirea indicatorului Istanbul autostrada, trecem pe sub un pod si am intrat pe drumul ce leaga Edirne de Istanbul.

Dupa aproximativ 10 km ajungem la barierele semaforizate de intrare pe autostrada. Treceti prin poarta unde nu exista bariera si semafor si continuati drumul, 230 km de drum monoton si plictisitor cu toate ca acul kilometrajului ajunge si la 150 km/ora.

Acest drum imi aminteste de vechiul drum Cernavoda - Constanta, deoarece traversam niste coline urcind si coborind in egala masura. Pe acest drum vom intalni foarte multe viaducte majoritatea purtand numele unor celebri eroi turci.

Peisajul asa cum am spus monoton, coline aride si din cand in cand cate o fabrica in stanga si in dreapta drumului. Dupa ce parcurgem 180-190 km peisajul se anima usor si intram in zona metropolitana Istanbul.

Sate intregi de vile strajuite si de cladiri mai inalte va ajuta un pic sa va obisnuiti cu arhitectura turceasca, diferita de ceea ce ati vazut pana acum si pe masura ce ne aporopiem si mai mult de oras in locul vilelor apar cartiere intrgi de blocuri cu 15-25 de etaje, cu sedii impunatoare de firme si printre ele semeti cativa zgarie nori.

Si uite asa am ajuns la Istanbul si totodata capatul autostrazii plin de porti cu bariere semaforizate.

Daca va aflati pentru prima data aici, parcati masina pe partea dreapta cit mai aproape de cladirea de langa bariere si mergeti cu talonul masinii la ghiseul PTT de la parterul cladiri si cu 20$ va achizitionati o cartela magnetica care se lipeste pe parbriz sus la jumatatea geamului de unde este citita de o camera video care ridica automat bariera.

Eliminind si acest mic obstacol intram in Istanbul, un oras care ma fascineaza si ma surprinde cu ceva nou de fiecare data cind il vizitez.

Imbinarea dintre vechi si nou sau amestecul de oriental cu modernismul european fac din acest oras un loc care atrage milioane de turisti.

Acum ca am intrat in oras sper ca micul meu ghid de calatorie v-a fost util, eu ma indrept spre Aksaray - Laleli, spre cea mai comerciala zona a Istanbulului in apropierea universitatii Bayazid. Indiferent unde trebuie sa ajungeti aici sa stiti ca este unul dintre cele mai bine semnalizate orase din Europa, sageti si imense panouri de directie va ajuta sa ajungeti unde doriti.

Daca review-ul meu va fost de folos, ma bucur.

Pentru orice nelamurire puteti sa imi scrieti un mesaj, promit sa va raspund si DRUM BUN.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de micutzu in 27.09.13 21:57:14
Validat / Publicat: 27.09.13 23:07:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9524 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster [27.09.13 22:57:18] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu maşina spre / prin Istanbul" (deja existentă pe sait)

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor [28.09.13 10:57:54] »

in apropiere de Edirne unde viram la stinga la intalnirea indicatorului Istanbul autostrada, trecem pe sub un pod si am intrat pe drumul ce leaga Edirne de Istanbul

Sigur e vorba de stînga? E vorba de drumul dinspre Lesovo şi intrarea pe O3 spre Istanbul? Pentru că acolo mi se pare că se face dreapta.

codrin [28.09.13 11:03:48] »

@abancor: si eu imi aduc aminte ca se face dreapta de pe pod si se intra pe autostrada Edirne - Istanbul, daca vii dinspre Hamzabeyli.

micutzu [28.09.13 16:54:49] »

@abancor: ai perfecta dreptate, imi cer sacuze eram un pic obosit aseara cand am scris reviewul, osa incerc sa modific daca se poate... oricum nu poti gresi drumul pt ca intradevar in acel loc la intilnirea indicatorului Istanbul autobanda chiar nu poti vira stinga pt ca nu ai unde. merci de intelegere.

micutzu [28.09.13 16:59:54] »

@codrin: ai perfecta dreptate, imi cer scuze pt mica greseala pe care am facut-o din cauza oboseli. am sa il rog pe webmaster sa ma ajute sa repar greseala. merci de intelegere.

micutzu [28.09.13 17:08:48] »

@webmaster: salut. aseara cind am postat ultimul review, din cauza oboseli am facut o mica greseala care a fost sesizata de membri AFA abancor si codrin, carora le multumesc. cu respect te rog daca putem indrepta aceasta mica greseala pentru a nu induce in eroare persoanele care se vor informa din micul meu ghid. stima

codrin [28.09.13 17:59:11] »

@micutzu: nu trebuie sa iti ceri scuze pentru o greseala involuntara, desi recunosc, imi place sa vad cat mai des oameni cu bun simt.

abancor [28.09.13 18:17:32] »

Vezi că e un link de sesizări imediat sub articol. În felul ăsta comunici direct cu moderatorul, sesizarea ajunge la el, nu trebuie decît să îi spui ce să modifice.

micutzu [28.09.13 19:23:47] »

@codrin: Multumesc pt compliment.

webmaster [28.09.13 19:46:06] »

@micutzu: am corectat în textul articolului eroarea involuntară.

paulmpopescu [23.02.14 22:12:03] »

Un articol ce ma incurajeaza sa merg la Istambul. Nu am fost niciodata!

micutzu [24.02.14 19:38:26] »

@paulmpopescu: Salut. Te asigur ca o sa fii placut impresionat de aceasta calatorie iar Istanbulul te va uimi in mod placut, fiind una din marile metropole ale Europei si Asiei, acest oras care se intinde pe 2 continente. In privinta drumului nu trebuie sa iti fie teama, poate doar un pic de mai multa atentie la vecini nostri bulgari. Toata Turcia este bine semnalizata si in Istanbul daca esti atent nici nu ai nevoie de gps. Daca te mai pot ajuta si cu alte detalii iti voi raspunde cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26 [24.02.14 19:45:38] »

@micutzu: te rog să eviţi pe viitor folosirea exclusivă a literelor MAJUSCULE (LITERE MARI), această practică este nerecomandată (îngreunează citirea) şi în general considerată lipsită de politeţe pe internet.

În limbaj internaut, a scrie cu LITERE MARI înseamnă că strigi la noi! Vezi, de exemplu, aici

Textul în cauză a fost ajustat de noi, mai sus.

micutzu [25.02.14 20:21:00] »

@webmaster26: Multumesc mult pentru sfat. Sincer nu am stiut aceste detalii. Pe viitornu voi mai folosi niciodata scrierea cu majuscule. Stima

titigeolgau [17.03.14 10:23:58] »

Salut, acea cartela magnetica de 20 dolari sau alta valoare este cardul HGS cu care platesti si mersul pe autostrazi si traversarea Bosforului? Se poate cumpara si de la intrarea pe la Edirne, sau vorbim de 2 lucruri diferite? Cu multumiri!

Maricica40 [17.03.14 10:49:54] »

@titigeolgau:

Acel abtibild care se lipeste pe parbrizul masinii inlocuieste vechiul card kgs care nu mai este valabil încă de anul trecut.

Se achizitioneaza de la Edirne inainte de intrarea pe autostrada sau ulterior de la orice oficiu pot (posta lor).

Este preferabil sa-l platesti direct cu lire turcesti, ca iesi mai ieftin decat cu euro.

micutzu [17.03.14 12:33:11] »

@titigeolgau: Salut. Asa cum ai presupus acea cartela magnetica este cardul HGS si se poate achizitiona de la orice punct Ptt care se gaseste la intrarea si iesirea pe oricare din autostrazile din Turcia. Puncte Ptt gasesti in toate orasele, pe baza talonului primesti cardul iar cind vrei sa reincarci cardul nu ai nevoie decit de ultima chitanta si bineinteles banii. Stima si drum bun.

micutzu [17.03.14 12:44:47] »

@Maricica40: Salut. Poti sa achizitionezi cardul HGS de la orice intrare ori iesire pe toate autostrazile din Turcia. Puncte Ptt gasesti in toate orasele si cu talonul masini iti poti achizitiona acel card care se lipeste pe parbriz sus la jumatatea geamului. Daca intri in Turcia pe la Edirne mergi fara probleme pina la Istanbul si acolo inainte de bariere unde se termina autostrada este ghiseu Ptt deschis non-stop. Poti achizitiona cardul in lire turcesti, euro s-au dolari americani, paritatea fiind calculata corect. Eu intotdeauna am folosit dolari pentru ca este moneda cea mai apreciata in orice tranzactie. Stima si drum bun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis [19.12.16 16:48:52] »

Bre, da' vreau și io să mă rătăcesc un pic, nu poci, neam, și pace bună!

Oricum, tot ți-am găsit niște lipsuri în review: nu mi-ai spus nr de telefon al vameșului turc de la al doilea ghișeu și nici în ce culoare este văruită prima vilă de la intrarea-n Istanbul! ????????????

Acuma, pe bune, ești contabil, cred, fără ca asta să-nsemne ceva rău, doar invidia mea că nu m-am priceput la mate!

Mi-a plăcut cum ai scris și am votat în consecință: nu-mi place! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzu [19.12.16 19:46:39] »

@Yersinia pestis: Merci pentru aprecieri. Si ca sa fie treaba treaba nici nu iti doresc sa te ratacesti prin Bulgaria, mai ales noaptea. Cand am inceput sa fac acest drum sincer va spun ca am trait cele mai urate cosmaruri, drumuri care se infundau in paduri, sate izolate locuite de o specie foarte agresiva de pasari, a se citi ciori etc etc. Acum a inceput sa functioneze si gps-ul corect in aceasta tara dar acum 15 ani era o tragedie. Stima.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, codrin, micutzu, paulmpopescu, titigeolgau, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂCu maşina, autocarul trenul spre Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079458951950073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1