ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2014
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Aphrodisias - oras antic de rangul Efesului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Studiind putin zona Pamukkale si ce mai e de vazut prin imprejurimi, am auzit si despre orasul antic Aphrodisias. Nu am avut timp sa citesc foarte multe atunci, dar am auzit cuvinte precum cel mai bine pastrat secret al Turciei, oras antic de talia Efesului, cel mai bine pastrat Stadion antic din Mediterana, scoala de sculptura renumita etc.

M-au interesat mai mult rutele si cum ajung acolo si restul urma sa vad si sa evaluez la fata locului.

Citind acum pe Amfostacolo, am gasit si un review de al lui Cristian H, dar din pacate nu vazusem acest review inainte de excursie.

Desi e un obiectiv turistic de top, Aphrodisias, sufera din cauza locatiei. E cam peste mana de ajuns la el. Adica e cam izolat. Nici turismul nu s-a dezvoltat in zona, neavand hoteluri sau cine stie ce facilitati turistice pe acolo.

Totusi cei care merg la Pamukkale cu masina proprie il pot trece pe lista, ca obiectiv care merita vizitat.

Satul se afla la o distanta de vreo 30 de km (aeriana) de Denizli, dar din pacate nu este vreun drum direct catre acesta. Pe oricare varianta ai lua-o ai de ocolit nitel.

Exista doua posibilitati de a ajunge acolo, fie la dus, inspre Pamukkale si Denizli, dupa Nazili, undeva pe la Kuyucak, faceti dreapta inspre Karacasu. Oricum pe indicatoare apare peste tot Aphrodisias si e usor de localizat. Fie din Denizli, sa veniti prin Tavas.

Analizand hartile, pe ele apare mereu localitatea “Geyre”, dar nu veti gasi aceasta localitate pe indicatoare. Aveam impresia, ca la Geyre, aveam de facut undeva stanga si mai am de mers cativa km. Nu e adevarat. Geyre e de fapt un sat cu 2-3 case, nici nu prea-i poti zice sat si acolo e de fapt Aphrodisias. E unul si acelasi lucru.

Dupa ce Vineri dimineata am vizitat Pamukkale si mi-am rezolvat unele probleme prin Denizli, trebuia sa ne intoarcem pe seara in Selcuk, unde a doua zi aveam Efes, in plan. Ca sa nu ma intorc exact pe aceeasi ruta inspre Aydın, am ales sa merg pe la Tavas si sa trec si pe la Aphrodisias, in speranta ca-l voi gasi deschis.

Cred ca am plecat pe la 14:30 – 15:00 din Denizli, si am ajuns la 16:32 langa Aphrodisias. Iarna au program mai scurt, pana la 17:00, iar ultima intrare e la 16:30. Imi dau seama ca degeaba am ajuns asa de tarziu, deoarece nu as fi avut timp sa vad foarte multe.

Alocati cel putin o ora jumatate drumului. M-am uitat acum cu un Road Distance Calculator, si spun ca sunt 83 de km de la Denizli pana la Geyre, prin Tavas. Eu am prins si niste zone in care se construia drumul (la iesirea din Denizli) si mai sunt cateva zone de deal, unde nu poti baga mare viteza. Nu pot sa evaluez exact (nici nu-mi aduc bine aminte) timpul si distanta, dar as zice o ora jumatate.

Am sa pun cateva poze cu indicatoarele. Din Denizli, tineti spre Antalya; Mugla; dupa care mai incolo va aparea Tavas si Aphrodisias.

Am ajuns in satul Geyre, dinspre Tavas.

Aici e un indicator mare, care arata Aphrodisias la stanga, dar acolo drumul e inchis – doua sensuri, iar banda din dreapta inchisa cu o bariera si o parcare mare la dreapta langa o cafenea.

Nu se poate intra cu masina pana langa muzeu, va trimit in parcarea primariei, ca sa ia bani de parcare.

Citind pe Wikitravel uite ce zic astia acolo:

“Get around

There is parking 200m from the site entrance, across the main road from the site itself. The village of Geyre maintains the parking lot and charges 7 TL for parking and a ride to the site. The parking attendant may tell you that the site is 2 km from the parking lot. This is a lie - the site is a short walk from the intersection. You should either park in the official lot for free and decline the ride or park in one of the side streets nearby.

The area can only be explored on foot, but it is mostly flat and wearing sandals would not be a problem. You can see the whole area in 2 hours, but it is best to go slow and take 3 or more hours

Deci daca incearca sa va ia bani de parcare, gasiti pe stradutele laterale. S-ar putea sa va si minta sa spuna ca sunt 2 km pana la intrarea in sit arheologic. Sunt vreo 200 de metri.

Va spun astea, deoarece nici eu nu stiam ce sa fac cand am vazut bariera inchisa, inspre Aphrodisias. M-am apropiat sa vad daca se ridica automat... dar n-a fost cazul. Probabil e tot timpul inchisa Deci pe turisti ii trimit in parcarea din dreapta. Nu stiam care-i distanta de la drumul principal pana la muzeu si daca mai am timp sa merg mult pe jos.

Am mers in parcarea din dreapta, unde e o cafenea si l-am intrebat pe ala de acolo cat e de departe. El m-a sfatuit sa ma bag cu masina pe contra sens si sa ma duc aproape, poate mai am noroc sa-i prind pe cei de la primarie acolo. M-am bagat cu masina... dar nu va recomand sa faceti asta. Paznicul de acolo, nu parea foarte incantat. :)

Trebuie sa lasati masina pe acolo pe undeva pe langa sau in parcarea primariei si sa mergeti pe jos. Dupa cum am spus, distanta nu e mare – 200 de m.

Acolo gasim un muzeu, in care au mai multe statui descoperite in situl arheologic si intrarea in sit. Din cate am inteles, aria e de aproximativ 1 km patrat si trebuie alocate vreo 2-3 ore. Deci e bine sa veniti mai din timp.

Am vazut un tur virtual al muzeului aici: muze.gov.tr/Images/muzele ... muze/index.html si din cate imi dau seama, este ce vizita.

Dupa ce lucratorii, ne-au intors din drum si ne-au zis ca au inchis, am oprit in drumul principal de unde am facut cateva poze.

Orasul Aphrodisias se afla langa o cariera de marmura si de aceea si-a si construit renumele cu sculpturile din marmura. Sculptori de aici, au fost si-n Italia si au lucrat la cateva vile celebre.

Multe din blocurile de marmura cu inscriptii, au fost refolosite in zidurile orasului si inca din secolul 18, pe aici au venit fel de fel de cercetatori sa le descifreze.

Din drum, am pozat acoperisul “Tetrapylon-ului”, cateva coloane din Templul Aphroditei si ceva bucati din zidul de aparare. Nu se vede mare lucru, datorita copacilor.

Siteuri interesante:

“New York University Excavations at Aphrodisias” – nyu.edu/projects/aphrodisias, universitatea americana care a facut excavatii in zona pana prin 1990 si care mai apoi s-a ocupat cu conservarea, documentare si publicarea rezultatelor. Cu asta se ocupa si acuma.

aphrodisias.com – nu-mi dau seama cui apartine siteul dar au cateva informatii si poze interesante.

Pagina oficiala de la stat: muze.gov.tr/aphrodisias, unde gasiti informatii despre orele de vizitare, costuri etc. si un tur virtual al muzeului.

Pagina de la Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Aphrodisias

Cei care lucreaza la Muzeu si la sit, tin de primaria orasului Karacasu. Asta e un “orasel” ceva mai inflorit de prin zona. Dupa ce am iesit de la Aphrodisias, am mers in spatele lor o bucata –aveau Un Renault Break. Satutele din zona sunt destul de amarate. Multe plantatii de maslini si alti pomi.

Imi pare rau ca am ratat acest obiectiv, dar sper ca alti colegi sa scrie mai pe larg despre el.

Muzeul e deschis in fiecare zi de la 8:00 la 19:00, vara (Aprilie pana-n Octombrie) si de la 8:00 la 17:00, iarna (Noiembrie – Martie). Costul unui bilet e 10 TL.

Rog fara PMA.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de TraianS in 12.03.14 12:18:45
Validat / Publicat: 12.03.14 18:46:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2069 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De la Denizli si Pamukkale, oricum a lua-o, ai putin de ocolit. Distanta e cam aceeasi. De la Nazili, se continua in stanga, spre Aydın si spre coasta.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2034 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.03.14 13:12:44]
»

Am retras PMA standard, la dorinţa autorului.

TraianSAUTOR REVIEW
[12.03.14 21:41:36]
»

@webmaster

Rog atasarea acestui clip: http://www.youtube.com/watch?v=GOm4tvdv8iQ

Asta ca sa mor acuma de ciuda... vazand ce am pierdut. Multumesc.

--

Rezolvat - by wm

iulianic
[13.03.14 09:51:45]
»

@TraianS: La câte informaţii ne-ai dat, mai ales că este vorba despre un obiectiv aproape necunoscut la noi şi prea puţin explorat, review-ul tău merita şi PMA. Dar... voinţa autorului e sfântă!

Mulţumim pentru informaţii, mulţumim pentru film. Chiar dacă e mai greu de găsit, acest loc merită cu prisosinţă vizitat. Împătimiţii vestigiilor antice au pentru ce să-ţi fie recunoscători!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
le_maitre
[13.03.14 12:07:46]
»

@Turkish_Traian: Eşti într-o formă de zile mari!!! Many thanks for sharing with us, my brother!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, le_maitre
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aphrodisias:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051495790481567 sec
    ecranul dvs: 1 x 1