ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2008
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Tuzla - liniste si relaxare!

TIPĂREȘTE

Cine nu a auzit de tragedia petrolierului Independenta, una dintre cele mai mari nave ale flotei mondiale, care s-a petrecut in data de 15 noiembrie 1979, la intrarea pe stamtoarea Bosfor, dinspre Marea Marmara catre Marea Neagra.

Cu siguranta a ramas o pagina neagra in istoria navigatiei moderne, a indoliat o natiune intreaga, a speriat jumatate din Istanbul, a ars aproape o luna intreaga, iar scoaterea epavei dintr-o zona practic navigabila pentru intrarea pe canal s-a intins pe o perioada de aproape sase ani. Iar comandantul grec vinovat, a platit pentru cele 42 de vieti curmate si pentru nava doar 850 dolari. Apoi a fost eliberat.

Dar nu despre tragedia navei vreau sa va vorbesc, desi multe lucruri nu se cunosc despre ceea ce s-a intamplat in acea noapte, (am facut un voiaj cu unul dintre supravietuitori – seful mecanic Mihailescu)

Independenta

Vreau sa va povestesc despre un oras frumos de la marea Marmara, Tuzla, acolo unde au fost duse pentru totdeuna resturile navei amiral a flotei romane - navei “Independenta”.

Tuzla considerata de foarte multa lume o suburbie a Istanbulului, este de fapt un mic orasel deschis la Marmara, unde inca mai exista foarte multe parcuri, copaci exotici si foarte multe flori. Ar fi trebuit numit orasul florilor, cred ca in nici un alt oras n-am mai intalnit asa multe aranjamente florale. Dar poate lucrul cel mai izbitor care il remarci fara a face un efort deosebit este curatenia desavarsita. Practic in cele doua zile cat m-am plimbat prin oras, n-am intalnit vreo hartie cazuta sau alte gunoaie aruncate aiurea la colt de strada.

Aleile parcului central cel care strabate statiunea de-a lungul falezei pastreaza aroma florilor, am observat foarte multi tineri plimbandu-se, distrandu-se sau pur si simplu odihnindu-se pe iarba ingrijita din parcuri.

Tuzla este pe cale sa devina cel mai mare constructor de nave din Turcia, Santierul naval dezvoltanu-se impresionant in ultimii ani, cand numeroase firme s-au implicat in productia de nave de transport, dar mai ales de yahturi. Pana mai ieri, primul constructor de ambarcatiuni de agreement, Antalya, a fost detronat de Santierul din Tuzla, unde in anii de criza s-au dublat practic comenzile. Aici anul trecut a fost lansat unul dintre cele mai mari veliere de agreement.

Am avut placerea sa vizitez Academia Navala din Tuzla, care pregateste ofiteri de marina militara, dar si ofiteri pentru marina civila. Diferentele dintre cele doua Academii navale, cea din Tuzla si cea din Constanta sunt enorme, de la logistica pana la confortul studentilor. Foarte multe poligoane, unde se pune accentul foarte mult pe latura practica, un program condensat, dar foarte util in procesul de structurare al anului de invatamant Am ramas placut surprins de respectul pe care si-l acorda studentii, practic acestia ori de cate ori se intalnesc se saluta corect, militareste, fapt neantalnit in Academia noastra. Ma rog, foarte multe diferente, dar nu are rost sa insist.

Datorita zonei verzi de pe faleza, aici foarte multi oameni bogati si-au facut vile enorme, prefera sa faca naveta la Istanbul (sunt in jur de 40 km), dar sa traiasca in aer curat si multa liniste, ceea ce in Istanbul este imposibil.

Exista foarte multe strazi inguste in centrul istoric, toate cu sens unic, foarte multe magazine alimentare dar si foarte multe banci. Eu am ramas surprins sa descopar asa multe banci, dar am fost lamurit ca datorita Santierului si “baietilor cu stare” care locuiesc acolo, bancile sunt indispensabile. Pe masura ce ne indepartam de centrul istoric, descoperim blocuri de locuinte care se construiesc aproape de autostrada care face legatura cu Istanbul, inalte de peste 20 de etaje cu o arhitectura care aminteste de blocurile din Monte Carlo.

Tuzla este renumita pentru restaurantele sale pescaresti de pe faleza, aici preparatele sunt mereu proaspete, pescariile au contracte cu restaurantele, dimineata barcile pleaca la pescuit, de fiecare data se intorc cu peste proaspat. Turcii sunt renumiti pentru pescuit, “simt” pestele, au fost multe cazurile cand pescari inraiti de pe nava noastra pescuiau alaturi de turci, noi nu prindeam nimic, ei trageau “la japca” peste dupa peste.

De ce sa vizitez Tuzla?

Cred c-ar fi fost mai bine daca as fi inceput asa impresiile mele, cred ca nu-i tarziu sa concluzionez si sa va ofer cateva argumente serioase care sa va puna pe ganduri cand mai vizitati Istanbulul sau cand sunteti in tranzit catre Ankara sau alte zone sudice.

1. In primul rand desi este un orasel micut, este foarte ieftin, cazarea de multe ori este mai ieftina decat in Istanbul, mai ales daca gasiti un hotel unde tarifele se negociaza si nu exista turisti. Pana la Istanbul, la Haydar Pasa sunt aproape 40 de km, distanta pe care o puteti parcurge fie pe soseaua de coasta, fie pe autostrada, dar cel mai simplu loc de deplasare catre centrul metropolei este vaporasul, au ambarcatiuni foarte rapide, in maxim 30 de minute sunteti la Galata Bridge, fara efort, dar si fara masina. Ceea ce de multe ori este mai bine.

2. Conditiile de relaxare sunt la superlativ, parcul de pe faleza, frumusetea marii, florile frumos mirositoare iti pot reda linistea sufleteasca, iti poate schimba starea de spirit. Cand spun “relaxare” nu ma gandesc la discoteci, drumetii, aici nu ai unde. Singura modalitate de “omorare” a timpului consta in plimbarile cu vaporasul pe Marmara, catre Istanbul sau Izmit, sau pur si simplu plimbarile de-a lungul falezei.

3. Restaurantele cu specific divers, dar in primul rand pescaresc. Aici am servit cea mai buna saramura dar si cel mai bun sis kebab. Ca oriunde in Turcia se pune accent foarte mult pe bucataria traditionala, astfel mancarurile pe baza de miel, vita sau pui au cea mai mare pondere alaturi de pilaful traditional.

Din pacate pentru noi, nu toate restaurantele servesc alcool, berea se gaseste cu greu si este foarte scumpa, mai ales la restaurantele de langa faleza. Pentru noi marinarii, o bere seara dupa orele de munca este mai mult decat binevenita.

Nu stiu daca v-am trezit interesul pentru acest mic orasel, foarte aproape de Istanbul, dar daca sunteti in tranzit si aveti de ales intre Istanbul si Tuzla, sfatul meu este sa alegeti Tuzla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 17.03.10 14:48:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9163 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Navele in raionul de ancoraj, din apropierea portului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10000 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

13 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea*
[17.03.10 14:51:43]
»

Foarte interesante randurile tale! Si mai interesant este faptul ca si in judetul Constanta exista o localitate numita Tuzla

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[17.03.10 15:17:47]
»

In primul moment am crezut ca e vorba de satul unde mergem in tabara cand eram mic

Ma chiar gandeam , ce naiba o fi deosebit la oraselul ala??

Apoi citind mi-am dat seama ca am descoperit un oras foarte interesant de care nu stiam . Dupa Hereke si Iskenderun un nou loc descoperit cu ajutorul tau.

Multumesc pentru aceasta informatie.

Cat despre tragedia Independentei , cutremurator .

Neaparat cititi articolul din linkul dat de pepsi in review.

ileanaxperta*
[17.03.10 15:32:46]
»

Foarte bun acest review. Habar n-aveam de acest orasel turcesc. Multe detalii scrise de tine referitor la acesta, meriti un mare vot pt. asta si eu ti-l dau cu toata placerea.

Mi-amintesc de acel accident cu nava ce a ars mult timp in apele Bosforului. Sa stiti ca s-au dat la televizor mult timp stiri referitoare la acea nava. O intreaga tragedie...

Dar pe tine te felicit inca o data pt. aceste randuri utile si f. frumoase. (asta ca sa inchei in ton optimist, dar si realist).

Sanziana
[17.03.10 16:24:10]
»

am crezut ca vreun webmaster indragostit a pus gresit acest review)))) apoi am realizat ca sunt multe locatii de care eu nu am auzit, Turcia fiind pe lista mea de abia la anul viitor. Felicitari ptr descriere, de fiecare data cand scrii citesc cu drag, stiind ca voi avea posibilitatea sa calatoresc prin ochii tai. Avand un mare defect profesional, raman mereu putin dezamagita ca nu vad poze cu tarabele lor traditionale de mancare, ma incanta tot ce tine de acest domeniu, chiar daca nu mai am liber la aproape nimic.

PS un mic cadou de 400+2000

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
piti
[17.03.10 17:42:31]
»

Bravo ! Ca intotdeauna ma uimesti si cu destinatii care la prima vedere nu spun prea multe .

Nu am fost niciodata in Turcia si am o curiozitate : ce este sis kebab ( logic ca stiu ce e kebab-ul ) .

pepsi70roAUTOR REVIEW
[17.03.10 17:57:04]
»

Sunt mai multe retete de preparare. Nu prea ma pricep eu foarte bine, dar asa in mare el seamana cu niste frigarui in anumite parti din Turcia, se pune carne de pui, de miel,alternativ cu legume si foarte multe ingrediente picante.

Am spus in anumite zone, pentru ca de exemplu, in Iskenderun am servit sis kebab sub forma de mici. Erau foarte lungi, cam cat 4 mici pusi cap la cap, cu un amestec de carne foarte gustor. Garnitura poate fi cu rosii, ciusca, trecute pe plita, sosuri specifice si foarte condimentate. La cerere se poate da si lipie calda.

Trebuie sa aveti la indemana si o carafa cu apa rece, veti avea nevoie dupa ce gustati din carnea condimentata.

piti
[17.03.10 18:04:24]
»

Multumesc . Mi-ai placut cu ciusca , de data asta stiu ( tatal meu a fost ofiter in Constanta ) pe aici prin Banat nu multi au habar ce e aia . Pcte si la ecou .

Sanziana
[17.03.10 18:08:01]
»

kebapul e de mai multe feluri: sis kebap, adana kebap, tas kebap, sis kebap e din bucatele de carne, una cu legume alternata, si una e din carne tocata cu verdeturi, nu mai stiu exact care si cum, cam asta imi aduc eu aminte.

Toate sunt servite insotite de morcov ras, ceapa julienne, varza, cartofi prajiti si si niste paini rotunde facute in cuptor, de fapt painea e de doua feluri, acea lipie calda cu care suntem obisnuiti dar care la copt se umfla ca o gogoasa si niste painiti mai mici, rotunde, intepate cu furculita sa nu se umfle, toate insotite de ayran, lapte batut din lapte de oaie.

Si bineinteles ciusca sau cum ii spuneti voi se face din ea un condiment nr 1 la turci, uscat si pisat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[17.03.10 18:21:46]
»

@sanziana ma uimesti, ti-ai facut ucenicia gastronomica la turci? Bravo, dar sa stii cartofii prajiti n-au ce cauta langa sis kebab. Oriunde am mancat prin Turcia, niciodata nu mi s-au adus cartofi prajiti langa sis kebab. Stiu asta pentru ca sunt mancator inrait de cartofi pai si de fiecare data trebuia sa-i comand separat.

Am pus cateva poze:

click aici

Dragoș_MD
[17.03.10 20:03:02]
»

no comment; just a vote!

Sanziana
[17.03.10 21:47:30]
»

@pepsi, cand eram the young and the restless in iasi, in timpul liber lucram la un restaurant turcesc ,de fapt era ceva mai mare Cristi era DJ in discoteca si eu eram la restaurant. Intradevar ,eram un stres ptr bucatarii turci ca ,daca se putea as fi dormit pe foile de baclava,numai sa vad cum le face.cat despre cartofi prajiti, ei, s-au adaptat si ei la Romania,in rest faceau totul ca in Turcia, adica aduceau oile si le puneau in carlig si venea un mustacila si le transa de ramaneau oasele goale.Tot acolo am invatat sa marinez si carnea, lucru ce m-a facut sa castig ceva concursuri culinare. Turcia e o destinatie speciala pentru mine, poate de aceea inca nu am avut curaj sa ma duc, sau poate timpul necesar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
stancuflorina
[25.08.10 08:00:17]
»

Am citit si despre Bartin dar si despre celelalte orase turcesti despre care stiam prea putin.

Ma-ntreb cate astfel de orase mai cunosti, noroc cu meseria ta de marinar, ai posibilitatea sa vezi cate si mai cate.

cornel_eco*
[17.03.11 12:51:16]
»

Pentru cei interesati despre nava Independenta click aici. In pagina dedicata acestei tragedii, in partea de jos, deasupra filmuletului sunt doua link-uri turcesti cu poze cutremuratoare de la fata locului.

@pepsi, felicitari si tine-o asa in continuare, ai un vot si de la mine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cornel_eco*, ileanaxperta*, piti, stancuflorina

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051655054092407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1