ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Troia intre mit si realitate

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Troia se afla in drumul spre Efes (sau Kusadasi), destul de aproape de Canakkale (10-15 km), iar pentru a intra se face o deviere de la drum de 5-10 km. Biletul de intrare a fost 15 lire turcesti, copiii gratuit.

Am citit mai multe impresii despre ruinele cetatii Troia si am inteles ca din vestita cetate nu a ramas mare lucru. Din acest motiv nu toti din grupul nostru au dorit sa viziteze Troia. Noi ne-am spus ca e pacat sa fim aici, in zona, atat de aproape de Troia si sa nu vedem ce e acolo, chiar si daca mergem sa vedem putinul ramas din vestita cetate. Fetita cea mica a adormit in masina, in scoica, asa ca a ramas acolo cu niste prieteni care nu au dorit sa intre.

Trebuie sa recunosc ca am intrat in site cu oarecare emotie, deoarece ma aflam in acest loc plin de istorie si de legende.

Multa vreme s-a crezut ca scrierile lui Homer au fost doar povesti, dar descoperirile facute in 1871 de catre un arheolog german au scos la iveala ruinele cetatii, care dovedesc ca toate acestea au existat.

Imediat la intrare in sit ne intampina un cal troian, o reproducere din lemn pentru un film mai vechi despre Troia. Si despre calul troian s-a crezut ca e doar o legenda, dar descoperirile acestei cetati, referintele lui Homer despre existenta ei, despre razboiul troian si despre faimosul cal duc la concluzia ca acest cal ar fi existat. Acest viclesug de intrare in cetate a luat forma unui cal deoarece calul era considerat in Troia (si nu numai – calul apartinea zeilor) un animal sacru.

Dupa cateva poze cu calul si in calul troian, am inceput sa ne plimbam printre ruinele ramase.

S-au descoperit 9 straturi principale, acest lucru insemnand ca fiecare strat reprezinta o noua cetate ridicata pe ruinele celei vechi. Stratul cel mai vechi dateaza din anul 3000 inaintea erei noastre si a fost denumit Troia I, iar cel din epoca romana a fost numit Troia IX. Arheologul a crezut ca Troia homerica este stratul II, din acest motiv a trecut cu neglijenta peste straturile superioare, excavand in continuare si a distrus dovezi importante. Datorita dovezilor care arata ca zidurile au fost distruse de foc si a oaselor gasite, care dateaza din anul 1250 i. e. n. , data cuceririi cetatii, se presupune ca Troia VII a fost Troia lui Homer.

O portiune din Troia II – III a fost reconstruita, zidurile refacute fiind de culoare rosie, iar toata aceasta zona a fost acoperita cu un acoperis de protectie, pentru a incerca o conservare mai buna a acestei zone.

Am ajuns intr-un punct unde panourile explicative ne informeaza ca stam pe ruinele unui altar care a apartinut perioadei grecesti si Templul Zeitei Athena din perioada romana, distruse la inceputul excavarilor. O portiune care a apatinut Troiei VI numita Bastionul de Nord a fost o constructie grandioasa, turnul masura 18 m lungime, 8 latime si 9 m inaltime.

In apropiere se gaseste si Teatrul greco-roman, care a avut ornamente si sculpturi deosebite, putea gazdui 6000 spectatori. Teatrul este doar partial excavat si este cel mai usor de recunoscut, el avand inca structura unui amfiteatru.

Intr-o alta zona am vazut un panou din care am dedus ca ne aflam pe ruinele Casei VIM (Troia VI), care avea o lungime de 27 metri.

Panouri explicative sunt peste tot, dar din pacate, toate aceste informatii nu fac decat sa ne minunam cat de putin se poate vedea aici, nu au ramas decat pietre, conturul incaperilor, in multe parti de inaltimi foarte mici si ne e greu sa ne inchipuim si sa identificam ceea ce ni se prezinta.

Aproape tot ceea ce vedem apartin altei perioade decat Troia VII, cea plina de legende. Aceasta a fost distrusa aproape in totalitate.

Cu toate ca a ramas foart putin din cetate, in acest loc e imposibil sa nu ne gandim la tot ceea ce cunoastem despre acest loc, prin care a ajuns atat de important.

Din loc in loc sunt amenajate locuri de belvedere, de unde avem o panorama asupra diferitelor puncte ale cetatii.

Ne-am plimbat printre ruine si am incercat sa vedem cu ochii mintii campul marelui razboi troian, despre care Homer ne relateaza doar o mica perioada, dar suficient cat sa aflam informatiile care merita sa dainuie in timp.

Tot din relatarile lui Homer aflam de razboinicul Ahile, despre care se spune ca era invincibil pe campul de lupta. Ahile a participat la razboi din partea grecilor, chemat de Odiseu. In jurul zidurilor acestei cetati Ahile l-a tarat pe Hector, dupa ce l-a ucis si l-a legat de carul sau de lupta, facand inconjurul zidurilor timp de trei zile...

Tot aici Ahile a fost ucis de varful sulitei lui Paris, fratele lui Hector, asa cum bine stim din povestea calcaiului lui Ahile, singurul loc in care acesta putea fi atins! Homer nu relateaza momentul mortii lui si in acest sens circula mai multe variante, dar cea a calcaiului lui Ahile e cea mai cunoscuta si preferata.

Multa suferinta a fost aici, la care aceste ziduri au fost martori muti. Aici au trait oameni, au murit multi oameni, au avut o viata cu tot ce are ea, bun sau rau! Dar nu a ramas mai nimic, decat pietrele, ca marturie a existentei lor.

Marele razboi troian a pornit din cauza lui Paris, indragostit de Elena, sotia regelui Menelaos al Spartei, care la vremea aceea era unul din cele mai puternice state grecesti. Din razbunare, Menelaos a atacat Troia, pornind razboiul care a durat zece ani. Cetatea a fost in sfarsit cucerita cu ajutorul calului troian, o constructie imensa din lemn, in care s-au ascuns razboinicii. Odata intrati in cetate, acestia au iesit din ascunzatoare, au ucis aproape toti barbatii iar femeile au fost luate sclave. Mandra cetate Troia a fost prefacuta in cenusa, iar urmele de foc descoperite pe ruine au reprezentat dovada ca aceste ziduri au apartinut Troiei homerice.

Ne-am intrebat oare unde a fost locul prin care au intrat in cetate, deoarece se stia ca grecii au venit de pe mare iar cetatea se afla in apropiere. Dar raspunsul l-am avut de pe un alt panou, in care scria ca marea era atunci aproape, dar din cauza schimbarilor climatice si geografice, marea se afla azi la aproximativ 15 km de Troia.

Stiu ca aceste amanunte sunt foarte cunoscute, dar am tinut sa le amintesc pentru ca acestea au fost determinante in a vedea Troia si tocmai din cauza faptului ca sunt atat de populare, trebuia sa vedem acest loc, in care s-au petrecut toate cele relatate si multe altele. Despre poemele lui Homer am invatat cu totii in anii de scoala, dupa aceste legende s-au facut foarte multe filme, cu actori mari, pe care le-am urmarit cu sufletul la gura, am ramas impresionati de dramele petrecute aici, prin urmare nu puteam trece pe langa Troia si sa nu o vizitam!

Cand am ajuns acasa, am povestit unui vecin ce am vizitat, dar el ne-a intrebat direct: ‘Ati fost sa vedeti Troia? ” “Da, am fost, dar din pacate nu a ramas prea mult de vazut din vechea cetate... ” “Nu conteaza – ne-a spus el- dar ati fost acolo! ”

Da are perfecta dreptate, cred ca toti cei care au indragit aceste legende vor intra in Troia.

Daca merita sa o vizitam? Fiecare decide ce anume il atrage aici. Pentru cei care vor sa vada cetati, nu e locul nimerit, dar daca vrea sa vada locul unde au avut loc aceste evenimente importante atunci merita! Eu, personal, cred ca farmecul acestor legende nu este complet daca nu vedem si locul in care s-au petrecut! Pe acest motiv cred ca se bazeaza si cei care au stabilit tariful pentru intrarea in Troia, 15 lire fiind cam mult pentru ceea ce poate oferi ochilor. Poate ca daca pretul ar fi mai mic, ar avea mai multi turisti, care oricum sunt multi.

Dar, aici, nu platim pentru ce avem de vazut ci platim pentru istoria care s-a nascut in aceste locuri, platim pentru un mit devenit realitate!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 11.08.10 23:16:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6025 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Troia - vechi turnuri din cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13650 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

mirelutza
[11.08.10 23:21:31]
»

primul vot de la mine pentru biancuta... o mare plimbareata ca si mine !

cc_iordachescu
[12.08.10 01:07:38]
»

Felicitări pentru review însoţite de votul nostru!

Dacă nu te superi îmi voi permite să detaliez un pic istoria calului troian.

Acesta a fost construit după sfaturile şi planurile lui Ulisse, rege al insulei Itaca, care pe lângă un mare războinic era şi un mare înţelept.

Reuşita vicleşugului lui Ulisse a supărat-o pe zeiţa Atena, protectoarea Troiei, aceasta pedepsidu-l pe războinic să cutreiere mările şi supunându-l la diverse încercări mulţi ani, până când acesta a reuşit să ajungă acasă.

Am fost pasionată de mitologie şi vizita la cetatea Troia m-a făcut să rememorez tot ce citisem cândva şi m-am bucurat când am citit că şi ţie ţi-a plăcut.

georgiana
[12.08.10 07:38:17]
»

Vin si eu cu superbonusul de dimineata! Felicitari pentru review-ul frumos, in care ai reusit sa ne introduci, prin lectura placuta.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.08.10 08:07:18]
»

Va multumesc!

@mirelutza, imi place sa calatoresc, dar din pacate nu reusesc atat de mult cat as dori.

@cc iordachescu, completarile tale sunt foarte utile si binevenite! Povestea lui Odisseu/Ulisse, intors acasa dupa multi ani (20?) este inca un capitol fascinant legat de Troia cu care ne-am 'hranit"!

@georgiana, ma bucur ca ti-a placut rw meu, Troia este un loc vizitat de toti pasionatii acestor mituri si care au drum in zona, poate vei ajunge si tu aici intr-o zi!

cosminp
[12.08.10 08:29:36]
»

si noi am fost acolo si incercam sa facem conexiuni intre ceea ce vedeam si ceea ce stiam.

din pacate a ramas atat de putin din vechea cetate incat trebuie sa ai multa imaginatie sa reconstruiesti in minte cetatea.

felicitari.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.08.10 08:41:49]
»

Ai dreptate, cosminp, a rams putin din cetate, asa cum am scris si eu si stiam acest lucru inca inainte de a intra in sit. Noi am fost acolo mai mult pentru evenimentele care au avut loc intre aceste ziduri si in afara lor, pe care am incercat sa le 'vedem" acolo si mai putin pentru a vedea o cetate!

cosminp
[12.08.10 08:53:03]
»

ai dreptate, biancuta.

presario
[12.08.10 10:05:44]
»

Asa este - au ramas foarte putine chestii, te impresioneaza mai mult istoria decat ramasitele.

Am fost si eu la Troia, demult, in 1998 cred. Anul asta nu am mai fost.

corinne
[12.08.10 10:22:42]
»

Nu ai fost singura in Troia, am fost si noi acolo, cu tine! Felicitari pentru un review complet, cu multe detalii!

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[12.08.10 14:38:17]
»

400 de cai troieni pentru biancuta.

Mitul este mai frumos decat realitatea dar daca esti in zona si eu zic ca o oprire la Troia este obligatorie.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.08.10 15:30:21]
»

Andox, daca ar fi la o 'aruncatura de bat', probabil am amana si am spune "Ma duc data viitoare", dar fiindca e la 1000 km departare si fiind un loc atat de cunoscut prin istoria lui, si eu spun ca merita o oprire la Troia.

biancutaAUTOR REVIEW
[13.08.10 09:43:28]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru voturile acordate!

Pentru cei care sunt interesati de orasul antic Assos, pot sa spun ca la iesirea din situl Troia, inainte de a iesi la drumul principal, am vazut un indicator spre situl respectiv, dar timpul nu ne-a mai permis sa o luam incolo, fiind deja destul de tarziu (13.30), in plus, nu stiu cat ne devia de la drum. Eu am inteles ca este cam la 90 km de Canakkale. E posibil sa fie si alte rute spre Assos. La hotel am vazut niste pliante de reclama cu excursii optionale, Troia si Assos fiind prinse in aceeasi excursie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[13.08.10 10:21:14]
»

captivanta lectura, felicitari!

Am atasat aceasta melodie insa se poate schimba!

biancutaAUTOR REVIEW
[13.08.10 11:08:09]
»

Web13, tu reusesti sa gasesti intotdeauna melodia potrivita. "Caderea Troiei"... nici nu se putea mai bine, in plus, cred ca piesa face parte din coloana sonora a filmului Troia. Iti multumesc!

Diaura*
[15.08.10 10:28:26]
»

Foarte frumoasa poveste; felicitari.

De la legenda Calului Troian, li se trage grecilor pana in zilele noastre vorba care spune ca; " sa nu ai incredere in greci... nici cand iti fac daruri ".

ancamariagadea*
[15.08.10 10:32:47]
»

Ca bine spune @Andox ... inca 400 de cai troieni pentru acest review frumos!

biancutaAUTOR REVIEW
[16.08.10 00:12:42]
»

Diaura si Ancamariagadea, va multumesc pentru aprecieri.

Asa e, despre greci se spun multe, ca sunt buni comercianti, vicleni, etc. Despre Ulisse se spunea ca era cel mai viclean dintre greci (la vremea aceea).

magdalena
[16.08.10 14:13:55]
»

Mai merg si 400 de cai din partea mea?? Ma intreb cand o sa apuc sa recuperez din concediu impresiile excelente postate pe site in perioada absentei mele...

creivean
[17.08.10 18:49:59]
»

Istoria-i istorie şi mie-mi place. Te felicit şi eu, cu întârzierea justificată, de concediul din care abia am revenit.

biancutaAUTOR REVIEW
[17.08.10 20:15:26]
»

Multumesc, Creivean! Te astept si pe tine cu impresii din concediu, simt ca a fost foarte reusit!

machetrei
[08.06.11 11:55:16]
»

Sunt indicatoare catre Troia din Canakkale? Nu am gasit locatia exacta a acestui obiectiv turistic pe google maps, iar pe google earth nu am gasit decat o poza si nu stiu daca e localizata corect. Poate reuseste cineva sa ma "lumineze". Multumesc.

biancutaAUTOR REVIEW
[10.06.11 00:17:00]
»

@machetrei, sunt indicatoare. Chiar cand cobori de pe feribot in Canakkale este un indicator. Din acel punct, daca-mi amintesc bine sunt 37 km. Noi am mers apoi spre Kusadasi, ne era in drum. De la drumul principal am avut apoi un indicator care ne ducea in Troia, situat cam la 5 km. Pe acelasi drum ne-am reintors pe drumul principal si ne-am continuat drumul. Nu-ti fa griji, vei gasi indicatoare.

Admin
[10.06.11 07:00:30]
»

@machetrei: Troia (si alte cateva obiective turistice deosebite din zona) sunt localizate pe o harta interactiva pe AmFostAcolo - click aici

machetrei
[11.06.11 11:46:38]
»

@biancuta, @admin: Multumesc, m-am lamurit. Exact peste 2 saptamani ar trebui sa fim acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, corinne, cosminp, Diaura*, georgiana, machetrei, magdalena, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂTroia legendară:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07929801940918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1