GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La pas prin Bodrum - anticul oras Halicarnas
Daca va petreceti concediul intr-unul din hotelurile peninsulei Bodrum, indiferent de zona unde este hotelul, trebuie sa vizitati si orasul care da numele peninsulei - anticul oras Halicarnas (sau Halikarnassos) .
Ajungeti aici foarte usor cu dolmus-ul (microbus), sunt dolmus-uri din toate zonele peninsulei (Gumbet, Bitez, Turgutreis, Akyarlar, etc) spre / dinspre Bodrum.
Preturile sunt modice, de ex cursa Akyarlar – Bodrum costa 4, 6 TL. Dolmusurile circula in general cel putin o data pe ora, toata ziua, pana seara tarziu.
Nu recomand sa mergeti cu masina, pt ca este o problema cu locurile de parcare in Bodrum, deci varianta cu dolmusul este mai comoda si puteti bea si un Efes pe ”traseu”.
Toate dolmusurile ajung in “bus terminal” – asa apare pe aproape toate hartile parcarea de dolmusuri. Acolo va lasa, de acolo il luati.
De la bus terminal mergeti in jos pe strada catre port si castel (sunt indicatoare) – pe aceasta strada gasiti exchange-uri, banci, terase, restaurante, magazine mai de firma, magazine gen bazar, market-uri, etc.
Inainte de port si castel este o moscheie care se poate vizita (vezi pozele). Moscheia se mai numeste “vechea moscheie” si a fost construita in 1720 de catre Mustafa Pasha. Minaretul original al acestei moschei a fost daramat de catre un cutremur in 1927, dar a fost refacut in 1963, iar intrega moscheie a fost restaurata in 2007.
Odata ajunsi in zona portului, principala “atractie” si de altfel simbolulul orasului este castelul Sf. Petru - Bodrum.
Intrarea la castel se face din lateral-dreapta, dinspre port. Pretul biletului de intrare este de 10 TL (aprox. 5, 2 Eur) pt adulti, gratuit pentru copii si include vizitarea castelului si a Muzeului de Arheologie Subacvatica (o traducere aproximativa) – aflat tot in castel.
Atentie – castelul este inchis lunea!
La intrarea in castel suntem “intampinati” de catre bustul lui Herodot – supranumit si “parintele istoriei”, Herodot fiind de loc chiar din Bodrum - Halicarnas.
Castelul – construit de catre cruciatii ioaniti in Sec. XV-XVI – este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale, impresioneaza si astazi toti vizitatorii. A fost cucerit de catre turci in 1523 si de atunci importanta lui a mai “palit” putin, pana in zilele noastre cand a devenit muzeu.
Istoria castelului o gasiti aici
si aici
Luat la pas – vizitarea castelului dureaza aprox 2-3 ore – si treceti prin toate zonele si turnurile sale. Cruciatii ioaniti - fiind o “grupare multinationala” – au hotarat sa faca la castel cate un turn care sa fie construit si aparat de cate o natie, asa ca gasim aici mai multe turnuri importante
“Turnul Englez” (sau “Lions Tower”)
“Turnul Francez” (sau “Lace Tower”)
“Turnul German” (sau “Strong Tower”)
“Turnul Italian” (sau “Relief Tower”)
“Turnul Spaniol” (sau “Snake Tower”)
Alte turnuri de la castel – “Turnul Torturii”, sau “Turnul Comandantului”.
In turnul englez puteti sa va faceti si cateva poze in costum de epoca, contra sumei de 2 TL (sau 1 Eur).
Asa cum ziceam – in cadrul castelului este si Muzeului de Arheologie Subacvatica. Aici sunt expuse nenumarate exponate de mare valoare, scoase de pe fundul marii din diverse locuri ale Turciei (naufragii de vase din secole de mult apuse, in zonele coastei Marii Egee si Mediterane).
Foarte interesant este si “Salonul cu sticlarie” (Glass Gallery).
Cam asta ar fi pe scurt despre castel – este o experienta foarte utila si interesanta.
Odata iesiti din castel, mergem de-a lungul portului, pe langa vasele de croaziera, mai mari sau mai mici, pe faleza sunt multe terase, restaurante, etc, se poate manca sau bea o bere. Am vazut si Mc Donald’s, NordSee, Starbuck’s, dar cred ca mai interesante sunt localurile cu mancare specific turceasca, sau cele pescaresti. Pestele este proaspat –si ti-l alegi singur din vitrina frigorifica...
Bodrumul are renumele de statiune scumpa, asa ca preturile sunt mai mari decat in alte locuri din Turcia. De ex – pe faleza – o bere Efes de 0, 5 l costa 6 TL, fata de 4 TL in Kusadasi sau Canackkale. Un kebap mare de pui (la farfurie, cu garniture, etc) costa 16 TL, fata de 8-10 TL in Kusadasi sau Canackkale.
Bun, din zona falezei si a portului, veti gasi la un moment dat indicator spre dreapta catre Mausoleul din Halicarnas – una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – si una dintre putinele care s-au mai pastrat pana in ziua de azi.
Din pacate s-au mai pastrat doar ruinele mausoleului. O mare parte din piatra de la mausoleum a fost folosita de-a lungul timpului chiar la constructia castelului.
Foarte interesanta este forma care o avea mausoleul – gasiti acolo reconstituiri.
Mausoleul a scapat “neatens” la cucerirea orasului de catre Alexandru cel Mare in 334 i. Hr. , la atacurile piratilor din Sec. I i. Hr. , dar a “cazut prada” unor cutremure care l-au spulberat de-a lungul timpului.
Detalii complete despre istoria mausoleului gasiti aici
si aici
Taxa de intrare la Mausoleu este de 8 TL.
De la Mausoleu mergeti in sus pe stradute, pana iesiti la soseaua principala.
Atentie – se urca putin, deci este cam greu de mers, mai ales daca este cald.
Pe aceasta sosea, undeva in dreptul mijlocului orasului veti gasi pe dreapta Amfiteatrul (teatrul antic) Bodrum – una dintre cele mai vechi constructii de acest gen din lume, datand din Sec. IV i. Hr.
La amfiteatru se desfasoara lucrari de restaurare, dar se poate vizita. Nu am platit nici o taxa de intrare.
De sus, de la amfiteatru, panorama asupra intreg Bodrumului este fantastica – vezi pozele.
Asa cum ziceam mai sus – tineti cont ca vara este foarte cald, deci vizitarea acestor “obiective” presupune ceva efort, este bine sa fiti imbracat lejer, sapca, ochelari de soare, etc, sa aveti apa la voi.
Daca aveti copii mai mici, nu recomand sa vizitati toate astea, pt ca nu vor rezista. Eventual doar castelul.
Deci - daca mai puteti, mergeti pe soseaua principala catre marginea Bodrumului (in directia Turgutreis, nu in directia aeroport) si vedeti Mydos Gate (poarta de vest a orasului antic) – construita in 364 i. Hr. de catre Mausolus.
Insusi Alexandru cel Mare a dat o batalie la aceasta poarta in timp ce incerca cucerirea orasului.
Tot in aceasta zona mai este si Turnul Otoman – construit in 1794 – pentru apararea orasului impotriva atacurilor piratilor.
Bun, daca am terminat cu “istoria” Bodrumului, ne intoarcem in zona falezei si luam temperatura berii Efes – eu cel putin asa am facut, m-am trantit la prima terasa care mi-a iesit in cale si am “topit” rapid un kebap imens si 2 “large beer”.
Ca si variante de shopping in Bodrum.
Chiar in zona faleza-port este un mic centru comercial Bodrum Milta Marina, cu magazine de firma – Gant, Tommy Hilfiger, Polo, Nautica, Paul & Shark, Mudo, supermarket Carrefour Express, restaurante, terase, centru de yachting, etc.
Detalii despre acesta gasiti pe site-ul lor - aici
Si pe faleza sunt magazine de firma – Marks & Spencer, Calvin Klein, iar langa castel este un magazin Lacoste.
La toate aceste magazine, preturile sunt - evident - fixe si se poate plati si cu cardul.
Pe straduta care vine de la castel spre faleza (“Art Street”) veti gasi o gramada de suveniruri, tablouri, etc cu Bodrum, cu castelul, sau alte “amintiri” de vacanta.
Pe straduta care vine de la “bus terminal” spre castel, inainte de moscheie este o zona cu magazine tip bazar. Aici preturile se pot negocia.
La iesirea din Bodrum catre Turgutreis, pe partea dreapta este Mall-ul Oasis, unde gasiti destule magazine de firme, mai mult sau mai putin celebre.
Detalii pe site-ul mall-ului aici
Despre viata de noapte in Bodrum – stiti desigur ca Bodrum-ul exceleaza la acest capitol, aici este celebra discoteca Halikarnas – una dintre cele mai mari si mai renumite din Turcia. Din pacate aici nu am reusit sa ajung, poate data viitoare.
Cam asta ar fi pe scurt despre o expeditie de o zi pt vizitarea Bodrum-ului.
O harta buna a orasului Bodrum gasiti aici
Ca si variante de pertrecere a concediului in peninsula Bodrum – recomand hotelul Kefaluka, unde am fost in iunie si despre care am scris aici vezi impresii - sau Rixos Bodrum, unde nu am fost inca, dar despre care am auzit doar lucruri bune.
Daca sunt intrebari, aici sunt.
Trimis de presario in 02.07.10 15:19:06
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
presario , comparativ cu hotelurile din Antalya unde ai fost, Kefaluka se ridica la standardele lor ?
Ca zona Bodrumul mi se pare putin peste Antalya plus ca este si mai usor de ajuns cu masina.
Şi uite aşa, am ajuns şi eu în/la Bodrum. Super fain review, ai văzut locuri minunate. Felicitări.
Andox - eu zic ca da. Cu succes chiar. Nu are "opulenta" de la Cornelia Diamond, dar ca nivel general este in "zona" hotelurilor bune din Antalya. All inclusiv-ul este mai bun decat la Zeugma, sau Concorde, dar putin mai slab decat la Gloria Verde sau Cornelia Diamond (in sensul includea Johnnie Walker, Jim Bim, J & B, etc, dar nu includea de ex Jack Daniels, Civas si Martel, dar astea sunt - dupa parerea mea niste amanunte minore. Sa nu uitam ca la Gloria Verde si Cornelia Diamond camera este mai scumpa sau cu mult mai scumpa decat la Kefaluka.
Ca diversitate culinara este cam tot pe acolo, dar fiecare hotel are specificul lui - la Zeugma era mult peste, aici in schimb era pui, curcan, etc. La Zeugma de ex era inghetata doar 1 ora pe zi, aici era toata ziua, etc.
Ca animatie mi s-a parut peste Concorde, Gloria Verde si Cornelia Diamond, dar sub Zeugma. La Zeugma cred ca au o trupa de animatori foarte "agresiva" la modul bun.
Per ansamblu - dupa parerea mea - este un hotel bun, de nivelul celor bune din Antalya si pretul a fost rezonabil.
Astept poze cu castelul de pe vremea cruciatilor.
L-ai''salutat'' pe Herodot?
Pana atunci, felicitari! Si un vot ca te-ai cam plimbat mult pe acolo ca sa ai ce ne povesti pe aceasta pagina!
Foarte utile informatii, presario. Imi plac pozele cu marea si castelul. Felicitari pentru prezentare si pentru plimbarile minunate prin orasul lui Herodot.
Multumesc pt voturi.
gEorgi - l-am salutat pe Herodot si i-am soptit o "istorioara".
@mirelutza
Din spirit de orădean, aş fi vrut să-i dau eu SB-ul, dar la aşa review, nu am mai avut răbdare
presario vreau si eu te rog harta Bodrumului (n. r. ''O harta buna a orasului Bodrum gasiti aici'' - link dead)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 O scurtă vizită la Castelul din Bodrum — scris în 24.10.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plajele din Bodrum si imprejurimi — scris în 19.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Bodrum – obiective turistice — scris în 16.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Templul (mausoleul) din Halikarnas – una din minunile lumii antice — scris în 14.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cu bune si cu rele — scris în 21.08.17 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Bodrum – un oraș pitoresc — scris în 28.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Ruine de top 7 (Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis) — scris în 18.06.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ