GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătoria între Molde si Bergen a fost cireaşa de pe tortul acestei vacanţe, am văzut aici locuri incredibile, locuri care ne-au făcut să ne îndragostim de Norvegia.
Atunci când am început să fac planul calatoriei, în primul rând am vrut sa văd pe hartă unde este Drumul Atlanticului. Am văzut câteva filmuleţe pe youtube si am zis ca e musai să ajungem acolo. L-am reperat, iar la 08.30 porneam din faţa hotelului spre acest obiectiv uimitor, până la care am făcut 30 minute din Molde.
Sunt mai multe poduri, iar drumul trece din insuliţă in insuliţă, pe distanţa a 8,3 km, făcând legătura între Kristiansund şi Molde.
A fost desemnată construcţia secolului în 2005, fiind deschis în 1989, a fost o perioadă cu plată, acum este free.
Drumul şerpuieste pe 7 poduri joase, iarna fiind o adevărată aventură să treci pe aici, impresionant fiind ,,podul care nu duce nicăieri”, numit aşa datorită faptului că nu se vede nimic dincolo de el, senzaţia fiind că te vei prăbuşi în mare.
Există 4 locuri unde se pot parca maşinile, de acolo am făcut si noi poze, bucurându-ne de privelişte.
Reveniţi în Molde, am trecut printr-un tunel pe sub Midfjorden şi ne-am îndreptat către primul feribot pe care aveam să ne îmbarcăm. Am traversat în 15 min. cu feribotul fiordul Langfjorden între Solsnes şi Afarnes.
Drumul a şerpuit pe malul fiordului de mai sus si apoi pe lânga fiordul Romsdalfjorden ne-am îndreptat către Andalsnes. Foarte aproape de acest oraş aveam să intrăm apoi pe spectaculosul ,,Drum al trolilor”- Trollstiegen.
Şoseaua este foarte îngustă, existând foarte multe locuri unde aceasta nu permite trecerea decât a unei singure maşini. Este considerat printre cele mai periculoase 10 drumuri ale Europei.
Am intrat printr-un defileu foarte frumos, cu multă verdeaţă, cu locuri unde puteai să admiri natura. Defileul se ingusta şi dintr-odată ne trezim în faţa unui perete, înalt de... ne cădea basca din cap uitându-ne în sus.
Tot pe youtube am văzut cam despre ce este vorba, aşa că aveam ceva emoţii, ca în cele 11 serpentine ac de păr, prin care drumul escalada muntele, să nu întalnesc în cale autocare şi să trebuiască sa dau înapoi pentru a le face loc. Am zis fie ce-o fi şi am pornit să escaladez muntele cu... maşina. Din loc in loc erau alveole pentru a putea face loc maşinilor care coborau.
Ne-am oprit la mijlocul muntelui pentru a admira şi a fotografia o cascadă care trecea pe sub drum. Am avut noroc, nu am întalnit masini mari iar sus, ne-am oprit într-o parcare, la Stigfossen, loc unde opreau toate maşinile. De acolo am văzut cât de spectaculos a fost drumul, am stat deasupra prăpastiei pe nişte platforme metalice.
Încântaţi de aventura trăită, am continuat spre cheile Gudbrandsjuvet, următoarea oprire pe Drumul trolilor. În parcare am cumparat capşuni, incredibil de dulci. Am văzut apoi pe drum, foarte multe ,,căpşunării”, din producţia cărora fructele se vindeau în chioşcuri făcute în formă de căpşună. Dar să revenim la chei, există o platformă foarte bine amenajată deasupra cheilor formate de râul Valdolla.
Drumul a început să coboare printre căpşunării iar la Valldal, ne-am îmbarcat pe al doilea feribot, urmând să traversăm fiordul Storfjorden. Vremea era superba, apele fiordului aveau o culoare superba, timp de 20 min. ne-am bucurat de călătoria prin fiord.
La Eisdal am intrat pe ,,Drumul vulturilor”, mergand către cel mai spectaculos fiord, pe nume Geirengerfjord. Să zic că şi acest drum este spectaculos? M-aş repeta. Drumul trece pe lângă lacuri alpine, pe varful munţilor iar dintr-odată ne-a apărut în faţă fiordul Geirenger. Bineînteles că ne-am oprit şi am facut o mulţime de poze. Pozele pot să arate culoarea apei, cât de inalţi sunt pereţii, oraşelul aflat la capătul fiordului şi pasagerele care vin pâna acolo.
De acolo de sus, drumul coboară în serpentine, ceva mai largi către Geirenger, o staţiune plină de lume. Am admirat fiordul şi de aici şi am inceput urcusul către vârful altui munte, peste care aveam să trecem pentru a ajunge la Stryn, oraşul unde ne-am propus să mâncăm.
Ajungând acolo aveam să încheiem Golden Route, astfel numindu-se împreună aceste 3 drumuri superbe.
După ce am servit masa, pe malul fiordului Innvikfjorden, am continuat deplasarea către Bergen. Am zis că dacă timpul ne va permite, ne vom opri să vedem şi gheţarul Briksdal, dar... ar fi trebuit o cazare în zona. Ajungeam după 12 noaptea la Bergen... cu părere de rău am trecut prin Olden, ne-am îndreptat pe un drum superb către Byrkjelo.
Tot pe drumuri alpine, pe lângă lacuri în multe culori, prin orăşele tradiţionale şi pe lângă rulotele prezente peste tot, am ajuns la cel mai mare fiord Sognefjorden pe care aveam să-l străbatem de-a latul cu cel de-al treilea feribot, între Lavik şi Oppedal.
Înca 20 minute de navigat şi ne-am îndreptat prin tunele sau pe marginea muntelui avand fiordul jos, către Bergen, al doilea oraş al Norvegiei.
A fost o zi extraordinară, am trăit senzaţii unice, am văzut locuri uimitoare, am trecut pe lângă sau pe o mulţime de fiorduri, ne-am îndrăgostit de Norvegia, această tara atât de îndepartată, prin care călătoreşti minunându-te la fiecare pas de ceea ce vezi.
Trimis de marius gaudi* in 09.11.16 22:18:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@marius gaudi: Și eu m-am îndrăgostit de Norvegia. Pozele de la acest articol parcă sunt trase la indigo cu ale mele dar nu e de mirare dacă am mers aproximativ pe aceleași drumuri și fiorduri. Într-adevăr, spectaculos! Nici eu n-o să mă satur să tot repet asta.
Păcat că n-ați ajuns la ghețarul Briksdal. Și acolo a fost o excursie nemaipomenită. Noi am mers pe zona asta a Norvegiei, până la Bergen, 3 zile, ceea ce ne-a permis să facem mai multe lucruri. Am avut o cazare intermediară și la Geiranger, stațiunea din capătul fiordului cu același nume, de care pomenești și tu aici.
Excelente și pozele, și Norvegia!
@marius gaudi: Într-adevăr, Drumul Atlanticului este fantastic. Parcă ești într-o altă lume. Pozele pe care ai reușit să le faci sunt foarte frumoase, mai frumoase decât ale mele care au fost făcute unele de la distanță, iar altele din mers, prin parbriz. Noi, fiind cu autocarul, n-am putut opri mai aproape de "drumul care duce spre nicăieri". Parcările erau deja pline.
În schimb am fost până lângă ghețarul Briksdal și chiar mi-am udat mâinile cu apa verde, deosebit de rece, din micul lac de la baza lui. Imagini incredibil de frumoase oferă și o plimbare printre insulele Lofoten. În iulie, când am fost eu, pe mare bătea un vânt puternic și rece, cu toate astea frumusețea insulelor cu pereți aproape verticali care țâșnesc din apă m-a făcut să rămân pe punte tot timpul cât a durat traversarea. Ce frumos a fost! Și eu cred că Norvegia este cea mai frumoasă țară din câte am văzut până acum.
@marius gaudi: Spectaculoasă experiență ați trăit într-o zi.
Am mai citit despre aceste locuri în articolele colegei Aurici, dar tu ne-ai povestit toată această plimbare făcută cu mașina personală, având avantajul că vă opreati unde vroiați.
Sunteți curajoși, vă apreciez.
Pozele sunt superbe.
Am urmărit tot ce ai scris și aștept continuarea.
@ANILU:
Multumim frumos, suntem fani ai vacantelor facute cu masina si daca zic ca nu am avut niciodata GPS, nu stiu cati o sa creada.
Pozele arata cat de frumoasa e Norvegia, avem foarte multe, nu am postat decat o parte din ele.
@marius gaudi: Foarte frumoase toate articolele legate de aceasta excursie facuta. Nu am reusit sa citesc toata seria si ma uitam in fiecare zi cum mai postezi ceva iar eu nu am timp de citit. Sper insa ca zilele viitoare sa pot recupera ce nu am citit.
Zilele acestea am cunoscut o daneza si a fost foarte placut pentru noi ceilalti (de fapt pentru o parte dintre noi care ne aflam cu ea la masa si care proveneam, in afara de mine, din Italia, Ungaria, Germania, Austria) sa aflam mai multe despre noptile albe, despre aurora boreala, lucruri povestite nu de un turist ci de un localnic.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu:
Multumesc inca o data pentru aprecieri, duminica trecuta am revazut pozele si profitand de ceva timp liber, am zis ca e cazul sa impartasesc din frumusetile tarilor scandinave.
Macar o data in viata trebuie facuta o excursie in acea parte de Europa.
Noptile aproape albe, frumusetea oraselor, natura superba, fiordurile Norvegiei, toate acestea m-au impresionat si ca urmare recomand tuturor o vacanta pe urmele vikingilor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Fiordurile Norvegiei — scris în 27.06.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Frumusețea Insulelor Lofoten, fiordul Vesterfjorden și misterul monstrului din Moskstraumen — scris în 15.12.23 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Fiordul Geiranger! O Minune a Naturi! — scris în 28.01.18 de Capruia din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Fiordurile Norvegiei - cel mai frumos vis din toata excursia — scris în 19.07.14 de s.simona din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 La Bodø prin insulele Lofoten — scris în 01.12.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Sognefjord - fiordul care serpuieste pana in inima Norvegiei — scris în 19.07.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- May.2013 Navigand pe cel mai frumos fiord al Norvegiei — scris în 17.07.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ