GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Førde este un orăşel norvegian cu puţin peste 12000 de locuitori, situat în districtul Sogn og Fjordane. Din punct de vedere turistic nu prezintă cine ştie ce importanţă, dar situarea sa pe drumul european E39, relativ aproape de cel mai faimos fiord - Sognefjord - face ca el să fie căutat şi apreciat în special ca loc de popas şi punct de plecare spre alte destinaţii. Aceasta a fost şi raţiunea pentru care agenţia organizatoare a circuitului Scandinavia - Cap Nord a ales ca orăşelul Førde să ne găzduiască o noapte la Quality Hotel.
Pentru că mai fuseserăm cazaţi în alte două hoteluri aparţinând lanţului hotelier Quality, la Trondheim şi la Molde, când am ajuns aici, la Quality Hotel - Førde, ştiam la ce trebuie să ne aşteptăm.
Cu toate acestea, târziu am aflat că hotelul a fost deschis în 1860, că a fost primul hotel din oraş şi că era afacerea unei familii. Poate că nu este lipsit de interes a menţiona că acesta a fost primul hotel din Norvegia dotat cu apă curentă la toalete. Când am primit această informaţie, ne-am mirat, dar am şi zâmbit încercând să ne imaginăm vremurile de atunci.
Privind din stradă, oricine îşi poate da seama că Quality Hotel - Førde este constituit din două clădiri, prima - cu doar două etaje - în stilul secolului XIX, a doua - cu şase etaje - în stil "cutie de chibrituri", specific secolului următor. Încercând să ţină pasul cu lumea hotelieră, Quality Hotel - Førde s-a modernizat şi a acordat o atenţie sporită întâlnirilor de afaceri şi conferinţelor, dotându-se în acest sens.
Mi-a plăcut foarte mult holul larg din faţa recepţiei. Pe canapele şi fotolii confortabile, din piele ecologică, te poţi relaxa la o discuţie în preajma şemineului. Când am fost noi, vara, lemnele aşteptau deja pregătite completând decorul, dar focul nu ardea. Ştiu că la Quality Hotel - Førde există un centru modern de SPA cu saună, baie turcească, jacuzzi, precum şi o zonă de fitness bine echipată, dar nici unul dintre noi nu a experimentat aşa ceva din lipsă de timp. Circuitul turistic nu înseamnă relaxare, ci mai curând o alergare de cursă lungă.
Mi-a fost repartizată o cameră la etajul 3, în clădirea cea nouă. Observasem că edificiul are în spate o culme muntoasă, dar nu mă aşteptam ca privind pe fereastră să-mi pară că sunt la parter. Pe sub geamul camerei mele, cu vedere spre munte, trecea un drum şi m-am surprins gândind câte sălbătăciuni îmi vor bate în geam pe timpul nopţii.
Camera 302 este pentru nefumători, un detector de fum veghind la respectarea acestui lucru. Pardosită cu mochetă, camera nu are aer condiţionat, nu are minibar (nici măcar gol) şi nici coş cu bunătăţi pe măsuţă aşa cum fuseserăm obişnuiţi la alte hoteluri norvegiene. Pe lângă mobilierul de strictă folosinţă (un pat dublu, două noptiere, un birou cu scaun capitonat, un şifonier şi un suport pentru bagaje), în încăpere se mai află un fotoliu şi o măsuţă rotundă. Nu lipsesc telefonul, televizorul, mai multe prize şi corpurile de iluminat. Pe pereţi sunt câteva tablouri cu imagini din natură, iar lângă intrare o oglindă mare.
Baia cu pereţii şi pardoseala acoperite cu un material necunoscut mie - nici faianţă, nici zugrăveală - este foarte curată, cu aerisire prin perete şi cu cabină la duş. O chiuvetă de o formă deosebită, o oglindă cât tot peretele, spumant la duş şi la chiuvetă, un set de prosoape, şerveţele cosmetice, pahare sigilate în folie, iată ce am mai remarcat în baia camerei 302 de la Quality Hotel - Førde.
Ca şi la toate celelalte hoteluri norvegiene la care am fost cazaţi, micul dejun a fost variat şi consistent. Cârcotaşii ar putea spune că este mereu acelaşi, dar din atâtea produse oferite, câte variante se pot constitui oare? Din nou am avut omlete, cârnăciori, fasole boabe cu sos de bulion, cartofi la cuptor cu carne, două tipuri de caşcaval, mezeluri, peşte marinat şi pate, iaurt, unt şi câteva feluri de gem (căpşuni, portocale, mere, zmeură). Pâinea trebuia să o tai singur, dacă nu cumva preferai chiflele. Ca băuturi, cafea, lapte, sucuri, ceai - diverse sortimente, la plic.
La ora 7.00, cu micul dejun deja servit, am părăsit în grabă Quality Hotel - Førde. Ne-am îmbarcat în autocar şi am pornit spre Sogndal. Ziua se anunţa însorită, peisajele erau încântătoare, iar drumurile păreau pustii. Nu cred că am mai văzut vreodată turme de oi tolănite la soare, pe asfaltul drumului. Păstrez în minte faptul că între Førde şi Sogndal autocarul a trebuit să încetinească de câteva ori şi să claxoneze cerându-şi dreptul de a trece mai departe.
În final vreau să menţionez că Førde mi s-a părut o aşezare părăsită. Ştiam că are puţini locuitori, dar nu mă aşteptam ca la ora 20.30 să nu fie ţipenie de om prin oraş. Am ieşit pentru un supermarket, iar singurii oameni de pe stradă eram noi, românii. Pot afirma, fără a exagera, că la Førde am văzut doar patru localnici: doi la recepţia hotelului şi doi la supermaket.
Am stat la Quality Hotel - Førde la 27 iulie 2013.
Trimis de iulianic in 05.10.13 20:31:40
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 61.44996816 N, 5.85130334 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
Mi-a plăcut review-ul tau, care este scris foarte bine din toate punctele de vedere, cu informaţii utile. Personal, nu ştiu dacă voi ajunge în acele locuri, dar poţi călători şi cu ochii minţii şi câte astfel de călătorii nu am făcut! Şi ca să fiu mai pragmatică, nu doar o visătoare, am trecut totuşi în agendă şi tările nordului. Poate cândva...
@Rodel: Mulţumesc! O călătorie în ţările nordice nu este o călătorie grea, ci una lungă (mai ales dacă vrei să ajungi până la Cap Nord). Distanţa este mare. 12000 km a însumat circuitul nostru, dar au fost străbătuţi în etape, în 23 de zile. Atâtea locuri frumoase am văzut încât cred că nu voi ajunge niciodată să povestesc despre toate.
Review-urile despre hoteluri sunt o provocare pentru mine. Nu agreez să scriu despre hoteluri, dar pentru că am văzut că majoritatea celor 20 de hoteluri care ne-au găzduit nu mai figurau pe AFA, fac un efort să scriu câte ceva despre fiecare dintre ele.
Urmează un review mai frumos din punctul meu de vedere - "În drum spre Bergen".
Va urmaresc de ceva timp toate impresiile de calatorie pe care le postati. Pentru anul viitor am luat in calcul un circuit Coasta de Azur -Elvetia, ce l-am gasit la [agentia de turism], 12 zile si cu autocarul. Multe informatii le-am aflat de pe AFA.
Dar ce m-a atras cititad cu interes postarile dvs, a fost un circuit in Scandinavia si tarile baltice. As vrea sa va intreb cu ce agentie ati facut acest minunat circuit! Mi se parea ceva imposibil de realizat, dar citind am zis ca poate in 2015 am in vedere acest minunat circuit! Cu multumiri si calatorii cat mai placute si pe care sa le citim si noi. F.G.
@florina9:
ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE
Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat).
Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@florina9: Răspund cu întârziere deoarece am lipsit un timp de pe aici. Îţi mulţumesc pentru faptul că-mi citeşti impresiile de călătorie şi mă bucur că ele te influenţează cumva în stabilirea traseelor pentru călătoriile tale viitoare.
Elveţia este o ţară care m-a fascinat şi pe mine mai ales prin frumuseţile sale naturale. Preţurile practicate acolo nu m-au fascinat, dimpotrivă! De aceea, dacă vrei să te bucuri de tot ceea ce-ţi oferă circuitul planificat, ia în calcul şi un supliment financiar.
Scandinavia şi ţările baltice sunt un alt subiect. Dacă m-ar întreba cineva ce mi-a plăcut cel mai mult din tot acest circuit de 23 de zile, aş răspunde fără ezitare: fiordurile şi Capul Nord. Cred că e păcat dacă ajungi în Norvegia să nu faci măcar o croazieră pe fiorduri şi să nu vezi cel mai nordic punct al continentului. Nu este ceva imposibil de realizat, dar trebuie ţinut cont de faptul că necesită timp (este o excursie lungă dar nu solicitantă fizic), îmbrăcăminte corespunzătoare (am fost în iulie şi am avut temperaturi de 5 grade) şi că toate preţurile sunt mari.
Despre agenţia cu care am făcut circuitul "Scandinavia - Cap Nord" discutăm pe privat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)