GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taberna La Auténtica: o tavernă… autentică!
Stiti ceva? Azi sunt buna de cinste, asa ca m-am gandit sa va invit la masa. Da, domne, la masa. Si nu oriunde (nu c-ar fi important, ca pana la urma omul sfinteste locul), ci in Sevillia, in inima Andaluziei. Acu’… transportul si-l plateste fiecare, da? Hai, tineti-va dupa mine!
Nu puteti merge la Sevilla fara sa incercati si ceva din tapas ale lor. Bine, sunt ele tapele cunoscute in toata tara, asta stim cu totii. Dar nu putem pleca din Sevilla fara sa le incercam pe cele de aici. Pentru mine a fost un deliciu sa intru in doua restaurante grozave, mai ales ca am incercat chestii pe care nu le mai mancasem niciodata inainte. Nu ma injurati pentru acest review, nici nu stiu de ce-l scriu asa, pe stomacul gol, parca sunt masochista, zau!
Dupa o dimineata plina, in care vazusem Torre del Oro si luasem centrul vechi la picior, am ajuns in zona… ciupercilor, monumentul ala gigantesc numit Las Setas. Acolo stia Eva un loc de papica bun, original, si… sa nu usture rau la pozanar. Ideea gazdelor noastre era sa mancam tapas in ziua respectiva, ceea ce am si facut, si la pranz si seara.
Taberna La Auténtica are trei localuri in Sevilla, unul in Felipe II (pe langa frumoasa Piata a Spaniei), altul in Montequinto, si al treilea in Calle Imagen 2, unde am fost noi. Terasa de afara, destul de maricica, era cam plina. Am intrat, deci, si am coborat cateva trepte. Localul are doua nivele: jos se sta mai mult la bar, si mai sunt si cateva mese inalte, cu scaune de bar. Sus sunt mese si e tip restaurant, cu meniu, etc. Noi am mers, asa cum spuneam, la tapas.
Intai am vrut sa rezolvam copiii. Si i-am rezolvat repede, ca ne cam plangeau de foame. Pe ai mei (unu’ din dotare + nasica primului, invitata de onoare a excursiei;)) i-a convins imediat meniul infantil, cu pizzeta, suc, racoritoare sau apa, desert lactat si cadou surpriza. Adica cea mai sanatoasa mancare;). Ai nostri ca brazii. Ceilalti doi princhindei (ai gazdelor), una a mancat carne cu sos tomat!!! (la zece ani ai ei ne-a lasat cu gura deschisa cu mancarea asta, comandata de ea) si altul tortilla. Copii sanatosi, bre, nu ca… brazii nostri! (Asta desi citim chestia cu Debido a nuestro compromiso con la infancia, nuestro menú infantil cumple el Código de Autorregulación de la publicidad de alimentos dirigida a menores, prevención de la obesidad y salud (PAOS), mediante el cual se intenta regular los contenidos de la publicidad dirigida al público infantil). Daca nu ma insel, meniul de copii costa 4,50 euro. Oricum, nu prea va pot da detalii exacte de preturi, am fost… invitati! Adica va invit, la randu-mi, pe banii altora, veti spune! (pe buna dreptate;); dar nuuu, partea dvs. o platesc eu).
Ei, acu’ i-acu’. Dupa ce rezolvam noi copchiii, ne asezam frumos la bar si incepem sa ne uitam si noi pe meniu. Care, pe de alta parte, nu e de-ala fitos (ca si aspect me refer). Insa e foarte foarte variat si nici nu stim cu ce sa-ncepem. Pai ia uitati dac-aveam de unde alege…
De ciugulit
Cartofi zburatori (ati auzit vreodata de ei? ;)). Sunt cartofi fierti, zobiti un pic si amestecati cu galbenus de ou si putina faina, in forma de ghioghionele (chiftelute mici si rotunde) si prajiti. Miam! Continuam cu ciugulitul: masline, alune si chicharrones, care mi-am dat seama rapid ca e echivalentul castilianului corteza, adica diverse bucati grase de porc prajite pana devin crocante. Colesterol in vena. R. e innebunit dupa ele!! Asa ca bineinteles ca am comandat. Ni s-au pus, ca si cartofii prajiti vazuti pe strada, in con de hartie, la gramaj (lucrul asta nu l-am vazut in nord niciodata, in toti anii astia, care nu sunt putini). Mananc si eu una, doua, dar mai mult nu, ca mi se-apleaca;).
Tapas Frías, sau reci, dupa cum numele bine arata
Salata de creveti; papas aliñás (ahhh, mi se face gura apa), adica o alta reteta de cartofi, pe care noi o cam cerem peste tot, pentru ca R., pe langa mare branzar, e si mare cartofar. Astia se fierb (intepati-i din cand in cand), dupa care se taie felii si se amesteca la cald cu ceapa taiata marunt, ulei de masline, otet, sare si parunjel (un fel de salata orientala de-a noastra?posibil!). Ii puteti pune si ton daca vreti. Se lasa la rece si se serveste, e o minunatie.
Dupa asta mai erau creveti si scoici, dar noi am cerut camarones, pentru ca nu-i mancasem in viata mea. Sunt tot un fel de creveti, dar micuti, micuti de tot. Astia cred ca erau doar fierti si cu sare pe ei. Bineinteles ca am fost viteaza, pentru ca eu sunt alergica la creveti, dar cativa tot am incercat, sa nu mor proasta si curioasa. Daca va plac crevetii, nu ezitati sa-i gustati. Aveti grija doar ca sunt atatea feluri de creveti, care in spaniola au n-spe mii de denumiri, iar in engleza gasim doar prawn sau shrimp… Iar in romana (cred) doar creveti.
Buuun, continuam cu gustarile din taverna autentica.
Chacinas
Astea sunt un fel de mezeluri (unele uscate sau foarte uscate), si se fac, in marea lor majoritate, din porc: muschiulet iberic, un fel de carne la oala, sunca iberica, carne mechá, pregatita cu multa untura, carnati picanti, cunoscuta morcilla (un fel de mat de-al nostru), etc. Eu nu pot sa zic ca ma omor dupa ele, dar… puneti-mi-le in fata cand mi-e foame!! Ha!! O sa vedeti ce repede dispar!
Ahumados y salazones
Adica afumaturi si alimente conservate in sare. Somon afumat si ton conservat in sare. Nu am incercat.
Branzeturi
Buaa, aici erau de toate felurile: branza albastra, semi uscata, branza din La Mancha (o veti intalni sub denumirea de “queso manchego”, ca sa stiti ce si cum; e foarte cunoscuta in Spania), afumata, veche… Bineinteles ca am cerut o portie de branzeturi, pentru R. e imprescindibil - indispensabil, nota wm -).
Asta mi-a placut: Cuídate, cuídala. Inseamna Ingrijeste-te, ingrijeste-o, si nu am priceput la cine se referea al doilea verb: la sanatate sau la… instotitoare? ;) Adica sa fie adresat indemnul numai barbatilor? Neaaah, e vorba de sanatate, cu siguranta. Ar fi trebuit sa intreb, da’ uite ca n-am facut-o.
Aici intra o asa zisa selectie de produce sanatoase si ecologice. Carpaccio de rosii si melva (sorry, nu am gasit denumirea in romana/engleza, e un peste asemanator cu tonul), carpaccio de ananas, pui si sos roz, salata caprese si salata casei de rucula, sunca crocanta si mustar dulce. Noi, ca bradutii nostri de mai sus, n-am tras la “ingrijeste-ti sanatatea”;).
Quesos gratinados
O minunatie! Nuste rulouri de branza de capra cu somon, sau cu oregano si miere. Nu va zic nimic mai mult, decat sa incercati!!
Specialitati
Lomo (muschi de porc file) a la carbonara, sau ton con sunca iberica.
Cazuelas (S-ar putea traduce “cratita”, adica mancare de cratita)
Astea ar fi fost de luat sus, in restaurant, si se putea alege intre spanac cu naut (combinatia asta am facut-o eu mult timpa casa, de parc-ar fi mare filozofie), ghiveci de legume (in spaniola ii zice “pisto”, si legumele sunt taiate marunt, marunt, si se fac cu ou), cod cu rosii, cocido andaluz (cred ca v-am vorbit altadata de mancarea asta traditionala), carne cu rosii, tarta de pui, sau melci…
Pintxos. Asta e cam sinonim cu tapas
Scoici cu pate, muschiulet la cuptor cu Pedro Ximenez (ati auzit – sau gustat - de vinul asta dulceag, bun bun rau de tot?). Bineinteles ca nu am ocolit (niciodata nu-i ocolim, daca putem) ardeii rosii, micuti, umpluti cu fel si fel de bunatati si gratinati; oh, Doamne, in egoismul meu ma rugam doar sa nu le placa celorlalti ca s-apuc eu mai mult! Ne plac mult ardeii umpluti cu pui de tipari, mi se face gura apa!! Cereti-i oriunde in Spania, si dati-mi-i de pomana de vie, ca-i primesc sanatoasa! ;)
Gourmet
Dupa nume, asta e pentru paladare fine;). Mousse de foie de rata cu dulceata de afine, miam miam. Micuit-ul e scump rau, eu il mancam cand ne duceau aia de la Renault la mese de-astea fine, dar acum mai urmaresc si eu cate o oferta de cateva grame la supermarket;). Si fac si eu pe fina cand am cate un invitat special la cina. Aici intra si alte moluste de-alea scumpe, sau ansoa premium si alte minuni. Bineinteles ca ne-am abtinut sa cerem delicatese de-astea. Pentru orice eventualitate.
Pizzetas
Faceau si de-astea de cateva feluri: cu sunca si branza, cu creveti, barbacoa, pepperoni, spanac cu naut si branza de capra (spaniolii au ce au cu branza de capra, le place mult), sau pizzeta lor speciala cu rucula, rosii, ton si sunca.
Panes de Pueblo
Asta ar insemna “paini de tara”. Eva le stia pe toate cred, asa ca am cerut si noi cateva. Pan de pringá, specific andaluz, este paine cu carne de oala si, of course, untura. Sau cu ardei si ton, roquefort (pentru cui ii place) sau barbacoa.
Tot pe baza de carofi puteti incerca patatas camperas, cu diverse sosuri. Si, cum sa nu, tortilla de patatas, nelipsita.
Cono rolls
De-astea nu am incercat. Erau vegetale, de pui, de porc, de sunca sau branza…
Postres. Adica deserturi.
De la tort de ciocolata, de branza, la prajiturele tipice numite “piononos”. Noi n-am mancat desert aici, nu-mi pot da cu parerea, dar, daca sunt la fel de bune precum tapas, atunci nu ezitati sa cereti orice! ;)
De baut, noi am baut cate un pahar de vin rosu (nu mai mult, ca mai aveam de umblat, si vinul de inmoaie direct;)), cola (copilasii fanta) si apa.
Localul ne-a placut. Curat, aerisit, serviciul bun (mi-a lipsit oarecum spiritual de gluma al chelnerilor, dar poate m-am dus eu cu ideea preconceputa ca toti sevilienii sunt pusi pe sotii tot timpul). Lume destula, ceea ce demonstreaza ca localul e frecventat pentru ca merita.
Ca idee despre preturi, patru copii si patru adulti am mancat pe saturate cu vreo cincizeci de euro. Pret extraordinar de bun! Fara desert, da, pentru ca, desi in fata tavernei se afla o super taraba cu rahaturi, baclavale si alte minuni orientale, noi cautam gogosile cu ciocolata dupa care ramnea Inma.
Asa ca… stiti deja: daca mai ajungeti o data la monumentul ultra modern si futurist Las Setas si va prinde foamea, intrati din nou in Taberna La Auténtica si mancati tapas! O sa iesiti de-acolo cu gust super bun;). Ca astazi adica. Pofta buna!
P.S. Acum hai sa facem socoteala. Hai, ziceti ce-ati comandat fiecare. Mi-or ajunge banii? Cuuum? V-a placut la taverna asta? Mai vreti o data? Bine, asteptam alta zi de nastere si alta invitatie atunci. De la altcineva, ca eu tre’ sa recuperez gaura din pozanar. Ahhh, e doar virtuala? Cum? Cand? Unde? ;)
Trimis de alinaro in 18.11.14 10:18:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Restaurante, 'taberne' în Sevilla, SEVILLA" (nou-creată pe sait)
Există totuși o mare problemă, referitor la reviewul dvs. : cine-l plătește pe cel care, peste câteva luni, va trebui să-l angajăm CA SĂ NE ROSTOGOLEASCĂ!! Poftă mare (la reviewuri, tot așa de bune), să vă fie de bine - după caz, și burtă, și MAI LĂSAȚI PRĂJELILE! Treceți și voi pe un grătar de praz, o musaca de morcovi, ceva!
Toate cele bune!
@puiutea - Pai da, cam aveti dreptate dvs., ce sa mai zic. Ba, mai zic: ca erau toate asa de bune de ne lingeam pe degete, si nici prin cap nu ne trecea sa ne gandim la rostogoliri sau la gratare de praz. Acu'... intre noi fie vorba, eu prajeala aia de carne grasa, grasa (pe care o mai strecoara si mama in tigaie, printre aia buna) doar o gust. Si tre' sa-mi fie tare foame. Stiti cum e, de gustibus non disputandum.
Multumesc pentru vizita si... sanatosul comentariu.
@alinaro - Din nou o mică precizare : de gustibus non discotecum... fiindcă pe acolo trebuie mers, pentru a mai arde niște calorii! Sărut mâna!
Mulțumesc pentru invitație la festin! Eu am ales doar postres. Cred că mă voi limita numai la tortul de ciocolată. Mi-ai făcut o poftă...
@puiutea - La aniversari si zile mari nu ne uitam la calorii! Discotecum, din pacate, de mult nu-mi mai atrage atentia... , asa ca ma limitez la plimbarile mele dupa... "floricele pe campii".
@Rodel - Eu acusi acusi fug la masa, ca mi-e o foameee... Multumesc si dvs. !
@alinaro - Săru'mâna pentru "masă"!
Privind pozele încărcate am mai pus un kilogram peste cele 12 luate din martie până în prezent!
@traian. leuca - Sa va fie de bine! Pana la anu' nu mai fac cinste!
”Hai, ziceti ce-ati comandat fiecare.
Hmmm... Sa traiti!
6 cerveze aici, la baiatu, Hâc!... De mancat nu am servit mult - doar niste barabule din alea zburatoare si niste gogonele fripte.
Sa ne mai chemi cand faci cinste!
Sar'mana, cu respect!
@TraianS - Aaa, pai ies ieftin atunci. Am vazut eu cate barabule de-alea zburatoare ai bagat pe sub nas, si cate ghioghionele (nu gogonele, ha ha, asa le zic eu la chiftelutele mici, rotunde)...
Nu aveam de gand sa va mai chem pana la anu' pe vremea asta, ca mai am de facut cinste si diseara acasa, si in weekend la prieteni, si-am inceput de weekendul trecut. Tot sa faci ani asa, eehh??
Multam ca m-ai insotit, mi-a facut mare placere. Ah, si... sa-ti fie de bine.
@alinaro - Articolul tău mi-a deşteptat, în afară de o foame nebună, şi nişte amintiri plăcute din Andaluzia.
Ştiţi probabil că în multe localuri, tapas sunt servite gratuit şi în general constau fie dintr-un un bol cu alune prăjite, fie din chipsuri sau un mic sandviş cu sardele. Şi cum aceste tapas sunt oferite uneori la fiecare comandă, cei rezistenţi la băutură au posibilitatea să-şi umple stomacul fără a plăti în plus, cu condiţia să poată goli câteva pahare.
Într-o dimineaţă ne-am hotărât să vizităm Palacio de la Condesa de Lebrija, despre care citiserăm (şi s-a adeverit) că are un patio superb decorat cu azulejos şi cu mozaicuri romane din cetatea Italica, din apropiere (locul de naştere al împăratului Traian). Cum palatul nu se deschidea decât la 10.30 şi noi am ajuns pe la 9 şi jumătate, ne-am aşezat în aşteptare la o terasă dintr-o piaţeta de lângă şi am comandat: eu o cafea şi consortul un pahar de vin! Fătuca ne-a adus comanda, plus o farfurioară de albondigas, nişte chifteluţe în sos de roşii. A. (soţul) a dat imediat gata chifteluţele şi, cum mai aveam de aşteptat, a comandat al doilea pahar de vin, la care i s-a servit, spre surpriza noastră, altă farfurioară cu albondigas. Eu n-am căpătat nimic, nici măcar nişte amărâte de chipsuri. Nu meritasem!
Altceva: unul din localurile cele mai cunoscute din Sevilla este Meson el Serranito pe de Calle Antonia Diaz. În toată Andaluzia multe localuri, fie ele bodegas, baruri sau restaurante cu ştaif, sunt minunat decorate în interior, cu plăci de ceramică şi mobilier pictat, dar Serranito mi s-a părut extraordinar. Ataşez două fotografii edificatoare. Aici A. a comandat o tocană de coadă de taur (nu ştiu cum se numeşte în spaniolă) din care am gustat şi eu - delicioasă...
@Carmen Ion - Extraordinar!! Va multumesc mult pentru acest ecou bogat.
Tapas oferite gratis cu o bautura (niciodata la cafea) se refera, cum bine ati spus, la chipsuri sau alune, si cate o micuta felie de paine cu ceva, dar asta in din ce in ce mai putine locuri (si, cel putin in zona unde locuiesc eu, mai ales in baruri mai "de cartier", ca sa zic asa). Eu si grupul meu de prieteni, ultimele dati, in barul unde beam de obicei ceva, la doi pasi de casa, a trebui sa cerem niste triste chipsuri, pentru ca nu vedeam nicio intentie in acest sens din partea chelneritei.
Sunt, intr-adevar, altele unde ele se dau gratis chiar daca e vorba de un local mai rasarit. De exemplu in León, unde sper sa ajung in curand, si unde sunt arhicunoscute. Acolo bei cinci pahare de vin (daca te tin bosogii) si-ai si mancat pe banii aia. Super!
Cred ca ideea initiala asta a fost: o mica gustare care sa insoteasca bautura.
Insa situatia s-a schimbat mult in ultimul timp. Exista concursuri nationale de tapas, cu tip de bucatarie futurista si minimalista, si (de multe ori) originala in acelasi timp. Eu am mancat, de exemplu, pe la sfarsitul lui septembrie, "Obama la Casa Alba", va las imaginatia sa zburde...
Tocana de coada de taur este "rabo de toro", o delicatesa aici, la ei.
Si mie imi plac localurile pitoresti, cu faianta sau ceramica andaluza (si nu numai, pentru ca aici, in nord, nu pera avem cerámica andaluza). Nu am ajuns, din pacate, la Serranito.
Ca sa termin, va multumesc pentru fotografii. Probabil sunt inca la validat. Abia astept sa le vad.
Va multumesc inca o data.
P. S. O alta coincidenta: am zambit cand am citit cum va referiti la sotul dvs. Oare de ce?
@alinaro - Sper din toată inima ca măcar în Andaluzia, "locul de naştere" al tapasurilor, tradiţia să se păstreze. La fel de adevărat este că în unele localuri am comandat noi, fie tapas, fie "raciones" (sper ca am ţinut bine aminte), care sunt un fel de tapas duble la gramaj.
Să ştii că în 2010, când am fost noi în Andaluzia, am primt de multe ori chipsuri, măsline sau alune chiar şi numai comandând cafea. Poate că între timp au renunţat la asemenea obiceiuri.
Nu-mi dau sema cum ar trebui să mă refer la soţ...
@Carmen Ion - Ati tinut foarte bine minte: raciones este o portie mai mare de tapas, ca sa zic asa. Nu stiu daca neaparat dubla la gramaj. De fapt, noi la taverna asta am cerut raciones, pentru ca toti voiam sa gustam din toate, si-atunci ne puneau pe o farfurie atatea bucati din gustarea respectiva cate persoane eram. Aproximativ, pentru ca una se poate imparti in doua, de exemplu. Depinde de ce este.
La cafea de obicei se pune un biscuitel sau o ciocolatica, cel putin cam ce-am vazut eu pana acum. In sud, insa, nu am fost totusi atat de mult incat sa pot generaliza.
@mirmicu - N-am vrut decat sa fac cinste de ziua mea! Nu mai fac (pana la anu').
O zi frumoasa!
@alinaro - La Mulţi Ani şi cât mai multe călătorii şi reviewuri!
@Carmen Ion - Saru'mana! Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi si sa "umblam" mult!
Spaniolii mananca mult si des. Beau de asemenea mult. Insa nici in Barcelona, nici in Madrid nu am observat oameni grasi. Care o fi explicatia?
@Locomotiva - Sunt, sunt si oameni cu probleme de greutate, cum le zic ei, dar poate nu in asa mare procent ca in alte tari.
Cauza poate fi dieta mediteraneana de care ei sunt atat de mandri. Multe legume, ulei de masline, peste mult mai mult ca la noi, dar si destula carne, cam astea ar fi ingredientele de baza. Ah, si sa adaugam un pahar de vin rosu!
@mirmicu - Aaah, deci vreti s-o tinem pe mancare si pe bautura si azi, asa-i?
P. S. Multumesc frumos!
@webmaster -
”indispensabil, nota wm
- Ce-as face eu fara Webmaster? Multumesc. Mi-e rusine pentru chestiile astea, dar sunt realista si este inevitabil, oricat as incerca eu sa controlez...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 De foame şi nu numai în Sevilla — scris în 14.08.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Feb.2022 [Restaurant Mareaviva] Un foarte bun restaurant de pește și fructe de mare — scris în 16.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 [Restaurant Donaire Azabache / Archivos de Indias] Un restaurant unde poți încerca multe specialități — scris în 16.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Restaurant Foster's Hollywood Torre del Oro] Restaurant Foster's Hollywood Torre del Oro — scris în 15.08.19 de kristy_ din BRASOV - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Arco de la Villa, un restaurant de top ten — scris în 19.01.15 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ