ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Valea raului Duraton - un peisaj spectaculos in... mijlocul campului!

Ilustrație video-muzicală
Hato de Foces-1.El arrastrat 2.El villano 3.Olivera.Megallon
TIPĂREȘTE

M-am gandit sa va scriu si despre Hoces del río Duratón, un alt parc natural din multele pe care le are Spania, aflat in provincia Segovia, la aproximativ o ora si ceva de unde locuim, si unde am fost de doua ori, ultima data anul trecut in dimineata zilei de Pasti.

Dinspre Valladolid se merge in directia Sepúlveda, un cunoscut sat segovian, si peisajul este unul tipic Castiliei: campie, campie si iar campie. Cand, in Sepúlveda, urmam indicatorul spre Hoces, incep sa apara ceva dealuri, insa in nici un caz nu te astepti sa gasesti asa o frumusete de parc natural acolo. Raul Duratón trece printr-o vale (“cañón” in spaniola), care, in anumite locuri, atinge suta de metri de desnivel.

Trecand de Villaseca, se continua pe un drum neasfaltat si, dupa ce parchezi masina in parcarea special amenajata, si foarte spatioasa, o iei pe jos, intr-o plimbare care poate dura o ora dus-intors, daca mergi la pas lent, pentru a profita din plin de minunatele privelisti care se desfasoara sub ochii tai. Te simti un pic in cañonul din Colorado :), exagerat, evident, insa e un loc foarte frumos, va asigur. Mai ales ca frumusetii peisajului trebuie sa-i adaugam bogatia arheologica si faunistica (am inventat cuvantul? :)). Acolo “locuiesc” aproximativ 500 de vulturi leonados, specie protejata de lege, acvile regale si vulturi pelegrini. Nu te saturi sa le admiri zborul majestuos si continuu, si sa incerci sa le faci o fotografie cat de cat reusita.

In timpul plimbarii, e inevitabil sa te opresti de cateva ori pe ambele “maluri” ale vaii, pline de arbusti, si te impresioneaza cat de jos este raul. Desi noi, anul trecut, am reusit sa vedem si bancuri de pesti, mari am presupus, caci altfel ar fi fost imposibil de vazut de la o asa inaltime.

Punctul final al plimbarii se afla la Ermita de San Frutos, o constructie romanica din sec. XII, astazi in ruine, si care se poate vizita liber. Aici se aflau, in trecut, o manastire benedictina si un cimitir.

De fapt, acest parc natural se intinde pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri, si se pot face diverse rute, din localitatea Sepúlveda pana la lacul de acumulare Burgomillodo. Peisajul este rezultatul unui proces de milioane si milioane de ani, intre care cel mai important este eroziunea. Nu ma prea pricep la geologie, insa citisem, inainte de a merge, ca raul Duratón a sapat Las Hoces in piatra calcaroasa formata acum 140 de milioane de ani, datorita sedimentelor depuse in marea care, la vremea aceea, ocupa intregul teritoriu al Peninsulei Iberice. In fine, presupun ca puteti gasi pe net informatii mai precise si detaliate daca va intereseaza. Pe peretii vaii se vad, daca te uiti cu atentie, din loc in loc, cavitati, folosite in trecutul indepartat de catre oameni pentru locuinte (picturile rupestre din Era Bronzului dovedesc acest lucru), iar in prezent de catre pasari pentru cuiburi.

Vizita noastra de anul trecut nu a fost una lunga, poposind acolo doar vreo doua ore, pentru ca urma sa sabratorim Pastele cu o maaaare familie de romani de aici. Prima data insa, pe langa aceasta plimbare, am petrecut ceva vreme si jos, langa rau, intr-o padurice care este o adevarata oaza de liniste si relaxare. Nu am ajuns insa, niciodata, la Pestera celor Sapte Altare, in care se afla un monument religios vizigot foarte vechi. Si mai este o manastire, “de Nuestra Señora de los Ángeles de la Hoz”, fondata de calugari franciscani, care de asemenea se poate vizita.

Pentru cei carora le place natura, “Las hoces del río Duratón” constituie un obiectiv interesant si relaxant. Merita vazut daca sunteti prin apropiere.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de alinaro in 08.11.11 13:09:45
Validat / Publicat: 08.11.11 14:14:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Aparatul meu, desi cu data corecta acum :), nu a reusit sa prinda vulturii leonados mai bine.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[08.11.11 14:29:18]
»

Nu va lasati inselati de inflexiunile scotiene ale melodiilor postate sunt cat se poate de spaniole !

Melodia postata se poate sterge/schimba!

alinaroAUTOR REVIEW
[08.11.11 14:34:06]
»

Hato de Foces - placuta muzica folk aragoneza. Cimpoiul, atat de folosit in muzica populara spaniola, mai ales in nord, nu "vorbeste" decat despre urmele celte ramase prin aceste tinuturi.

Thanks again!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039840936660767 sec
    ecranul dvs: 1 x 1