GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Colonia Cripta Guell sub geniul lui Gaudi
Colonia Guell a facut parte din excursia de o zi cu plecare din Barcelona. A doua parte a zilei am petrecut-o la Montserrat despre care voi scrie cu alta ocazie.
Imbarcarea in autocarul firmei Barcelona busturistic s-a facut la ora 8,15 dimineata din fata magazinului El Corte Inglese din Piata Catalunya, inima Barcelonei, de unde pleaca toate autocarele cu diferite destinatii si tururi de oras, pe trasee diferite, organizate de mai sus mentionata firma de turism.
Voucherele le-am achizitionat /plata card/rezervare pe mail. firmei, fara comisioane sau alte probleme. cu ajutorul pentru care ii multumesc colegei noastre din Spania, alinaro.
In autocar, turistii care nu au avut somn in acea duminica dimineata din dorinta de a vizita locuri si edificii unice pentru oricare dintre ei nu au avut probleme de acomodare. Desi cam matinal pentru tanarul nostru ghid vorbitor de lb. engleza, Carlos, acesta s-a mobilizat, ne-a vizat voucherele de calatorie, ne-a dat pliantul corespunzator informarii pentru excursie, cate un mic cadou (un pix si un voucher de acces la restaurantul de la ultimul etaj al magazinului El Corte Inglese unde fiecare turist a primit un tapas si un pahar de vin pentru degustare si pe care bineinteles ca le-am valorificat) si la drum...
La imbarcarea in autocar ni s-a mentionat ca nu se permit intarzieri la intoarcerea din escapadele proprii din timpul excursiei mai mari de 10 minute, asa incat ne-am straduit sa fim cu totii punctuali pentru a nu perturba bunul mers al acesteia.
Colonia Guell face parte din municipiul Bago Llobregat, aflat pe malul drept al raului Lloregat, la poalele muntelui Montpredos, pana in apropiere de zona Garraf. In vecinatate sunt comunele San Bandilio de Llobregat, Torrellas, Llobregat, San Vicente, San Feliu si San Juan Despi. Orasul vechi cuprinde districtele Poate Lluch si Pla de les Vinyes iar in zona Can Via Cesalpina aflandu-se colonia Guell.
Se poate ajunge si cu trenul FGC din statia Piata Spaniei, in cca 25 de minute.
Rutier spre Colonie duce atat A2 cat si A7 pe care am intrat in dreptul Sant Boi de Llobregat, dupa cca 40 de minute de mers cu autocarul. si traversand Barcelona.
Colonia, unul dintre cele mai mari complexe industriale din Catalunya este patrimoniu UNESCO.
Santa Coloma de Cervello a fost construita la initiativa industriasului si antreprenorului Eusebi Guell la 1891, in plin avant industrial, incepand cu 3 fabrici de textile cu tehnologie de ultima ora pentru acea vreme. A construit de asemenea aici si case pentru muncitori, formand un complex urban cu viata sociala si economica sub supravegherea conducerii fabricii.
Fabricile se intind pe 6 ha inconjurate de un zid. In 1891 in prima cladire a fost instalata motorul cu aburi pentru firele de tesut, apoi au fost terminate cladirile pentru vopsire si uscare a firelor.
Arhitectura si constructia fabricii au fost concepute de Ferrau Asina, un inventator si expert in domeniul textilelor, care a devenit cu timpul si partener de afaceri al familiei Guell. Acesta s-a implicat foarte mult cu inovatiile sale tehnice.
Cladirile sunt din caramida, iar acoperisul sprijinit pe grinzi si fier forjat.
Numai cladirea care adapostea fabrica de uscare a firelor este diferite, asezarea caramizilor in constructie fiind in asa fel cu fante incat sa permita filtrarea aerului si a luminii naturale, solare, directe.
In 1936 cand a izbucnit Razboiul Civil Spaniol fabrica a fost colectivizata si plasata sub conducerea muncitorilor.
In 1939 la sfarsitul razboiului a fost returnata familiei Guell care insa a vandut-o in 1945 familiei Bertrand si Sierra.
Mai tarziu, dupa 1973 fabrica s-a inchis si incetul cu incetul a inceput declinul coloniei. A fost vanduta in parteneriat la diverse companii, facand ca muncitorii care nu au putut cumpara casele si nu au mai avut locuri de munca sa plece din zona, scoala, caminul pentru copii, desfiintandu-se si ele. A mai ramas un mic magazin satesc si 2 carciumioare. Mai sunt foarte putini locuitori si aceea in varsta. Tinerii au plecat cu totii.
Satul care s-a construit odata cu fabrica a avut la baza un ansamblu in forma de L, cu scoala si biserica in fiecare capat. In centru, in Piata Juan Guell este Ateneul, teatrul Fontova si o statuie a fondatorului coloniei, mai sunt casa profesorului, centrul parohial si nu in ultimul rand pe colina, Cripta lui Gaudi.
In acest perimetru se desfasura viata coloniei. In timp, au mai fost adaugate cateva case, unele sunt de o modestie extrema, intr-un spatiu de 30 mp, locuind la vremea aceea familii intregi, numeroase, parinti si copii la un loc.
Cladirile sunt remarcabile prin varietatea de fatade si acoperisuri. Strazile, nu multe la numar se mandresc cu cladiri moderniste reprezentand genul art-nouveau al satului.
Am vizitat casele pe exterior apoi am fost invitati la un pahar de vin, e drept, cam matinal pentru o asemenea experienta in casa centrala care cuprinde o biblioteca, machetele de prezentare ale coloniei si documente de prezentare a acesteia.
Intre fabrica si colina pe care se afla minisagrada lui Gaudi este o padure de pini cu banci, o fantana. Coltul cel mai frumos si pasnic este intre Calea Gaudi si Calea Arto, impodobit cu multe plante de acant, un fel de scai meridional cu frunze frumoase, imitate ca ornament la columnele corintiene.
Tot in acest perimetru exista si vechea ferma Julia, acum inchisa, turnul Salbana si terenul de fotbal Colony si acesta dezafectat.
Punctul forte al coloniei este Cripta lui Gaudi. La solicitarea lui Guell in 1898, arhitectul Gaudi a proiectat aici o biserica. Lucrarile au inceput insa mai tarziu in 1908 si era in conceptia lui Gaudi o biserica cu 2 nave, cupola centrala de peste 40 m. S-a lucrat intre 1908 si 1915, caci la sfarsitul anului 1914 familia Guell si-a anuntat intentia de a nu mai finanta proiectul.
Biserica se poate vizita intre orele 10-14 si 15-19 de luni pana vineri si sambata si duminica intre orele 10-15. In timpul liturghiei sau in zilele de Craciun si Anul Nou, precum si de Paste, nu se viziteaza.
Cripta cu forma paraboloida are 5 nave, unca centrala, celelalte laterale. Proiectul initial a suferit numeroase modificari. Coloanele sunt originalele lui Gaudi, atat cele interioare cat si cele exterioare. Impresionante sunt coloanele rasucite, peretii inclinati, cu ferestre generoase, extrem de luminoase. Arcadele sub forma paraboloid hiperbolic sunt majestuoase. Diferitele niveluri ale navei se incadreaza perfect in panta dealului.
Cele doua scoici filipine pentru apa sfintita sunt si ele foarte bine marcate si puse in valoare.
Stranele sunt situate intr-un cerc in jurul altarului principal.
Biserica are vitralii de diferite dimensiuni cu modele florale pe exterior si mozaicuri decorative de o mare frumusete.
Usa este o compozitie ceramica reprezentand Sfanta Treime.
Cripta este construita din diferite materiale, un mixt cu tenta de vechi din bazalt, calcar, caramida arsa, zgura de topire, ceramica, sticla, diferite mortale. Toate aceste materiale se potrivesc cu natura cladirii sub aspect religios, insemnand ca au fost purificate prin foc ca un dar pentru Dumnezeu.
Culorile si texturile materialelor sunt similare cu solul si vegetatia inconjuratoare, asa incat se creaza un tot unitar.
Aici a experimentat Gaudi noua proiectie arhitecturala - modelul polifunicular - un fel de 3D ca si vizualizare dar si introducerea sub forma de paraboloid hiperbolic utilizat pe pereti, bolti si arcadele pridvorului.
In interior mai este un alt element novator, mobilierul creat de Gaudi, stilul specific pe care l-am regasit de altfel si in celelalte case ale arhitectului pe care le-am vizitat in Barcelona.
Aceste aspecte absolut noi de constructie l-au impulsionat pe Gaudi, ca atunci cand familia Guell nu a mai vrut sa continue lucrarea, cripta sa se concentreze pe aceleasi coordonate asupra Sagradei Famiglia, bineinteles cu aceleasi elemente dar la alte dimensiuni.
Oricum, cripta nu te copleseste prin maretie dar poate tocmai de aceea este mai umana, mai aproape de semnificatia noastra crestin-ortodoxa.
Vizita la Colonia Guell si mai ales in Cripta lui Gaudi au fost experiente unice, deosebit de interesante care au bucurat atat ochiul cat si sufletul.
va doresc tuturor drumuri frumoase
il rog pe web-sef cu muzica daca poate sa introduca Cataluna - Gipsy Kings
multumesc frumos
Trimis de amero in 14.10.12 17:56:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Andalusia, Barcelona, Figueres,
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
frumos, frumos. Ma bucur ca ne-ai povestit, mai ales ca noi nu am reusit sa ajungem
Interiorul este, ca si celelalte minuni ale lui Gaudi, in stransa legatura cu elemente din natura, Frumos
... si superbonus pentru un review despre unul din cei mai mari arhitecti ai lumii, redat aici prin ochii lui @amero. Gaudi a avut geniul de a gandi in asa fel din blue-print ca, soarele sa cada peste multe din creatiile sale la un unghi de 45°. A adus rotunjimile in arhitectura, ca nimeni altul, a detestat coltorosenia si a incercat sa redea totul in valuri de imagine, in perfecta simbioza cu natura. O mostenire lasata in full display, pentru ochii iubitorilor de frumos si perfectiune!
multumesc @all ptr. apreciere. nu ma pricep in domeniu, dar Cripta mi-a placut in mod deosebit si recomand aceasta escapada pentru cei care au cateva ore libere in imprejurimile Barcelonei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)